Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
23 C
Limassol

Φυλακές… από το Netflix στα μπουζούκια

Του Πατριάρχη

Όταν μπήκε σε λειτουργία ο μηχανισμός φαγώματος της Άννας Αριστοτέλους, από τη διεύθυνση των Φυλακών κάποιοι χλεύαζαν ακόμα και την θετική προβολή του σωφρονιστικού μας ιδρύματος από το Netflix. Το λάθος της; Να αποκαλύψει τις αστυνομικές πρακτικές και τα πάρε δώσε αξιωματικού της αστυνομίας με βαρυποινίτη.

Για όσους ξέχασαν, μετά την καταγγελία της έπεσαν βροχή οι ποινικές έρευνες εναντίον της. Ανάκριση 12 ωρών για ένα mail, ανάκριση μηνών από ποινικούς ανακριτές, στημένα (αποδεδειγμένα) ρεπορτάζ σε κανάλι, «ανησυχία» για τη κοινωνία που κινδύνευε κλπ.

Και τι ακολούθησε; Μπήκε με τις ποδίνες η αστυνομία στις Φυλακές και επιστρέψαμε στην πρακτική του διορισμού αστυνομικών ως αναπληρωτών διευθυντών. Πρακτική που μας διέσυρε διεθνώς επί Γ. Τρυφωνίδη με αυτοκτονίες και αστειότητες με τα σφυριά που έσπαζαν τα κινητά τηλέφωνα.

Ουδείς σκέφτηκε ή τόλμησε να ελέγξει τις σχέσεις κάποιων εκ των μελών του Τμήματος Φυλακών με τον υπόκοσμο. Όταν αλλάζεις τους αναπληρωτές Διευθυντές σαν τα πουκάμισα, κάνουν πάρτι αυτοί που παίζουν το σύστημα στα δάχτυλα τους.

Για παράδειγμα, μπορούν να εγκρίνουν άδεια σε βαρυποινίτη και να τον συνοδεύουν δεσμοφύλακες και αστυνομικοί, σε πάρτι με άτομο που απασχολεί εδώ και δεκαετίες την αστυνομία για σοβαρά εγκλήματα. «Όλοι μια παρέα είμαστε. Κατάδικοι, καταζητούμενοι, παράνομοι, αστυνομικοί και δεσμοφύλακες» και ανησυχία καμία για την «ασφάλεια της κοινωνίας».

Ακόμα και πρώτο τραπέζι πίστα, μπορούν να κλείνουν οι βαρυποινίτες για τα παιδιά μελών του προσωπικού των Φυλακών, με τα ουίσκια και τα συνοδευτικά πληρωμένα. Άλλωστε έτσι εννοούν κάποιοι την δημιουργία καλών σχέσεων μεταξύ δεσμοφυλάκων και καταδίκων.

Παραγγελίες για delivery με σούσι, αποτελούν επίσης ευγενική προσφορά κάποιων καταδίκων προς τους δεσμοφύλακες τους, για να αντέξουν τις δύσκολες συνθήκες του αγώνα τους για σωφρονισμό.

Θα μπορούσα να σας πως πολλά ακόμα αλλά νομίζω πως και το υπουργείο Δικαιοσύνης τα ξέρει και η Αστυνομία αλλά οι πάντες σφυρίζουν αδιάφορα. Από την άλλη ο Γενικός Εισαγγελέας δεν βλέπει ανάγκη για διορισμό ποινικών ανακριτών, γιατί δεν κινδυνεύει πλέον ο υπό προστασία ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

Κάπως έτσι, το σωφρονιστικό μας ίδρυμα, από το Netflix, φιγουράρει πλέον στα μπουζούκια και τα σκυλάδικα τρίτης διαλογής, προς τέρψη και ικανοποίηση όσων θέλουν τη μιζέρια και τον διασυρμό να αποτελούν μόνιμη κατάσταση για αυτό το κράτος.