Στη συμφωνία Κύπρου-Γαλλίας αποδίδουν την τουρκική παρενόχληση αεροσκαφών πηγές στην Αθήνα

Η Κυβέρνηση θα καταγγείλει τις παρεμβολές

Με σκεπτικισμό και εγρήγορση παρακολουθούν στην Ελλάδα τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, με αποκορύφωμα τη χθεσινοβραδυνή παρενόχληση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 απογειώθηκαν από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και παρακολουθούσαν από απόσταση τα κρατικά αεροσκάφη που μετέφεραν τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, όπως και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Κύπρο για τις ανάγκες της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Πηγές του ΥΠΑΜ στην Αθήνα, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτιμούν ότι η παρενόχληση εντάσσεται σε ένα συνολικό τουρκικό σχέδιο αντίδρασης στη σημερινή συμφωνία SOFA, η οποία θα υπογραφεί μεταξύ Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς το αεροσκάφος που μετέφερε την Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας δέχτηκε τις ίδιες παρεμβολές.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα θα συζητηθεί, σήμερα, στην Σύνοδο ΥΠΑΜ της ΕΕ και δεν αποκλείεται να υπάρξει επίσημο διπλωματικό διάβημα από την ΕΕ καθώς και το αεροσκάφος του Ολλανδού ΥΠΑΜ δέχτηκε τις ίδιες παρεμβολές.

Η Λευκωσία θα καταγγείλει τις παρεμβολές

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαιώνει το περιστατικό παρενόχλησης των αεροσκαφών του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας και της Ολλανδίας, καθώς και της Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, τα οποία κατευθύνονταν το βράδυ της Κυριακής προς την Κύπρο για τη συμμετοχή των Υπουργών στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε τη Δευτέρα στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Όλα αυτά θα τα καταγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία αρμοδίως εκεί που πρέπει, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το χθεσινό περιστατικό, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε ενημερωθεί από τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας και της Ολλανδίας, καθώς και από την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους προς την Κύπρο για να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που αφορά θέματα άμυνας, τα αεροσκάφη που επέβαιναν δέχθηκαν παρεμβολές από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου».

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, υπήρξε και παρουσία τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή.

«Στην περίπτωση του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, φαίνεται ότι και μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας από απόσταση πετούσαν παράλληλα με την πτήση του κ. Δένδια», σημείωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος γνωστοποίησε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να προβεί στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.

«Όλα αυτά θα τα καταγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία αρμοδίως εκεί που πρέπει. Ο Υπουργός Άμυνας θα ενημερώσει σήμερα την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, την κυρία Κάλλας, αλλά θα ενημερώσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια των εργασιών του», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο το περιστατικό ενδέχεται να εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων τουρκικών ενεργειών ενόψει της συνόδου και της υπογραφής της αμυντικής συμφωνίας Κύπρου – Γαλλίας, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου δήλωσε ότι «είναι μία παράνομη ενέργεια και εκτός του διεθνούς δικαίου, η οποία είναι καταδικαστέα».