Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
23 C
Limassol

Αντιμετωπίζουν τον καρκίνο με παυσίπονα στις Φυλακές

Του Πατριάρχη

Μπορεί να την πλήρωσε η αστυνομία για την απόδραση του ισοβίτη, αν και είχε περιορισμένη ευθύνη. Στο κάτω κάτω το θέμα της ασφάλειας των καταδίκων στους οποίους παραχωρείται άδεια το έχει η διεύθυνση των Φυλακών. Είναι άδικο όμως να φορτωθεί αυτή η ευθύνη στον Χάρη Φιλιππίδη ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν λίγους μήνες και καλά καλά δεν είχε ενημερωθεί για την κατάσταση και τις διαδικασίες.

Έμειναν όμως στο απυρόβλητο, οι Λειτουργοί των Φυλακών που και ήξεραν την κατάσταση και δεν έκαναν όσα θα έπρεπε να κάνουν για να μην συμβεί η απόδραση. Αν μάλιστα θυμηθούμε πόσες αποδράσεις έγιναν και πόσες γκάφες με κατάδικους, θα διερωτηθούμε γιατί έφυγε ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας και όχι οι «υπαρχηγοί» των Φυλακών.

Υπάρχουν όμως και άλλα. Πως ο Δώρος Θεοφάνους βρέθηκε με κινητό τηλέφωνο; Φαντάζομαι δεν το αγόρασε μετά την απόδραση του. Λογικά το είχε μαζί του. Δεν τον έψαξε κανείς; Δεν ανησύχησε κανείς για το τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που αναμένεται να μείνει όλη του τη ζωή στις Φυλακές;

Όπως κατατέθηκε στο Δικαστήριο, είχε μέσα από τις Φυλακές κλήσεις και συνεννόηση με άλλους πρώην κατάδικους. Θα ανέμενε κάποιος πως ήδη θα είχε διοριστεί μια ντουζίνα ποινικών ανακριτών για να διαπιστώσει τι συμβαίνει πίσω από τα σίδερα. Δεν συνέβη τίποτα. Απλώς μετακινείται ο αναπληρωτής Διευθυντής.

Πριν δύο χρόνια όλοι ανησυχούσαν για την κατάσταση στις Φυλακές και έφεραν τον κόσμο ανάποδα. Τώρα; Καμία ανησυχία, παρά το ότι οι Φυλακές είναι γεμάτες με κινητά τηλέφωνα και ναρκωτικά.

Πως μπαίνουν; Ε δεν θέλει να είσαι και ειδικός σε θέματα ασφαλείας για να καταλάβεις. Ένα τρόπος υπάρχει και αυτός είναι η διαφθορά. ‘Όπως εγκύρως πληροφορούμαι από μέλη του προσωπικού των Φυλακών, τα περισσότερα παράνομα αντικείμενα εισέρχονται όταν κάνει έρευνες η αστυνομία. Τότε, παρουσιάζεται κενό στους ελέγχους και δίνεται η ευκαιρία να μπαίνουν με τα κιβώτια τα κινητά, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται για πολλές χιλιάδες ευρώ σε κατάδικους.

Συνεπώς η αλλαγή ενός προσώπου, το οποίο μάλιστα δεν είχε ευθύνη δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στις Φυλακές. Η διαφθορά θα συνεχίσει να βασιλεύει και ο καρκίνος θα αντιμετωπίζεται με παυσίπονα.