Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23 C
Limassol

Πως να αντέξουμε τόση αδελφική ρωσική στήριξη;

Του Πατριάρχη

«Απαράδεκτη» η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να μην καλέσει στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα. Για αυτό βγήκε μετά η κυρία Ζαχάροβα και τα έχωσε στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας πως χρειάζεται μαθήματα ιστορίας.

Ας κάνουμε λοιπόν λίγα μαθήματα ιστορίας για να ψηλαφήσουμε αυτή την αδελφική σχέση Ελλάδας και Ρωσίας και τότε θα καταλάβουμε γιατί χρειάζεται να κάτσει η Ζαχάροβα στα θρανία, επειδή δεν της τα είπανε καλά.

Μετά το 1453 ο ελληνισμός βρίσκεται κάτω από Οθωμανικό ζυγό και η Ρωσία τη έγνοια είχε; Να καταστήσει την Μόσχα «Τρίτη Ρώμη» και να αναλάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σβήνοντας από τον χάρτη της Ορθοδοξίας το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Το 1770, οι Ρώσοι κουρδίζουν τους Έλληνες, να ξεσηκωθούν κατά των Οθωμανών, ώστε να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον του Σουλτάνου και να κάνουν τις μπίζνες τους στη Μαύρη Θάλασσα (Ορλωφικά). Αφού ξεσήκωσαν του Έλληνες υποσχόμενοι υποστήριξη, τους άφησαν στο έλεος των Τούρκων οι οποίοι τους κατέσφαξαν.

Λίγα χρόνια αργότερα (1798 – 1807) σε αγαστή συνεργασία Ρώσοι και Οθωμανοί, συνεργάζονται και τα Επτάνησα τίθενται υπό ρωσική κατοχή. ‘Όταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης το 1821 ξεκίνησε την επανάσταση στις παραδουνάβιες περιοχές, ο Τσάρος Αλέξανδρος Α’ δίνει εντολή στον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννη Καποδίστρια να αποδοκιμάσει έντονα τον «απερίσκεπτο» ομοεθνή του Υψηλάντη και να τον ενημερώσει ότι η Μεγάλη Ρωσία αποκηρύσσει τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Μάλιστα εστάλη και επιστολή στον Σουλτάνο Μαχμούτ με την οποία ο Τσάρος ξεκαθάριζε πως καταδικάζει την επανάσταση των Ελλήνων, δίνοντας άδεια στους Οθωμανούς να εισέλθουν σε περιοχές υπό ρωσική κυριαρχία και να εξοντώσουν τον Ιερό Λόχο.

Κατά την διάρκεια της επανάστασης η Ρωσία έκανε τα πάντα ώστε να μην δημιουργηθεί ελληνικό κράτος αλλά τρεις αυτόνομες περιοχές με αναμεμειγμένο πληθυσμό.

Ακολούθως η Ρωσία για να βοηθήσει τους Σλάβους των Βαλκανίων δημιουργεί το Μακεδονικό ζήτημα και στηρίζει την δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας με δική της Εκκλησία υπό την επιρροή του Πατριαρχείου Μόσχας και πρόσβαση στο Αιγαίο.

Το 1899, με παρέμβαση της Ρωσίας, το Πατριαρχείο Αντιόχειας παραδίδεται στα χέρια των Αράβων και για πρώτη φορά δεν υπάρχει Έλληνας Πατριάρχης.

Το 1913 Η Ρωσία ζητάει όπως το Άγιο Όρος αυτονομηθεί από την Ελλάδα και τεθεί υπό ρωσική προστασία.

Από το 1914 ως το 1917, η Ρωσία βλέποντας την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας φλερτάρει με κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και αντιτίθεται στην ελληνική στρατιωτική παρουσία στη Μικρά Ασία.

Από 1919 ως το 1922, η Σοβιετική Ένωση στηρίζει τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον βοηθάει στην κατάληψη των παραλίων της Μικράς Ασίας με την εξόντωση των Ελλήνων.

Ακολουθούν πολλά ακόμα επεισόδια «φιλίας» που αγγίζουν και την Κύπρο, αλλά δε τα έμαθε ποτέ η κα Ζαχάροβα. Ούτε καν αντιλήφθηκε πως δεν μπορούσε να παραστεί στην παρέλαση στην Αθήνα ο πρέσβης της χώρας που διεξάγει εισβολή σε μια άλλη ανεξάρτητη χώρα.

Ευλόγησον και ο Θεός να ελεήσει την Μαρία μας στη Μόσχα.