Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
23 C
Limassol

Τα 0,6 σεντ τα επιούσια  δος ημίν σήμερον

Του Πατριάρχη

Δεν θα κάνω τον ειδικό στα ενεργειακά θέματα, γιατί δεν είμαι. Ωστόσο κάποια πραγματάκια με το λίγο μυαλό που διαθέτω μπορώ να τα αντιληφθώ.

Αυτό που μπορώ να αντιληφθώ είναι ότι η ΡΑΕΚ (Ρυθμιστή Αρχή Ενέργειας Κύπρου) ρίχνει το καράβι της ηλεκτρική σύνδεσης Κύπρου – Κρήτης στα βράχια, επικαλούμενη την προστασία των Κυπρίων καταναλωτών.

Και πως θα τους προστατεύσει; Δεν δέχεται να επιβαρυνθούν με 0,6 σεντ την κιλοβατώρα, πριν τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός (καλώδιο). Το ότι αυτά τα 0,6 σεντ θα τα πάρει πίσω και με το παραπάνω ο καταναλωτής όταν λειτουργήσει το καλώδιο, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου δεν απασχολεί και πολύ την ΡΑΕΚ.

Πολλαπλάσιο θα είναι το κόστος για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αν και η Ελλάδα δεν έχει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς. Μπορεί να κάνει εισαγωγή ηλεκτρισμού από άλλες χώρες και ενδεχομένως σε φθηνότερες τιμές.

Το έργο του «Great Sea Interconnector» βγάζει την Κύπρο από την ενεργειακή απομόνωση και δημιουργεί προϋποθέσεις για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές.

Η στάση της ΡΑΕΚ, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς αν ήθελε να ελαφρύνει του Κύπριους καταναλωτές, θα πίεζε εδώ και πολλά χρόνια την ΑΗΚ, που χρησιμοποιεί μαζούτ για την παραγωγή της, ώστε να βρει τρόπο να μη μας φορτώνει με εκατομμύρια ευρώ για πληρωμή ρύπων.

Θα είχε βρει έναν εναλλακτικό τρόπο ηλεκτροδότησης των ελευθέρων περιοχών σε περίπτωση ανάγκης, ώστε να μην χρειάζεται η αγορά ηλεκτρισμού από τα κατεχόμενα και κατ’ επέκταση από τη Τουρκία.

Προκύπτει όμως και ένα άλλο θέμα. Τι θα γίνει με τα €650 εκ της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης;  Να γίνουν θυσία για τα 0,6 σεντ την κιλοβατώρα που θα σώσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και θα βοηθήσει τους καταναλωτές της ΑΗΚ, να πληρώνουν με μεγαλύτερη άνεση τους ρύπους, αλλά και τους στρατούς υπαλλήλων και παρατρεχάμενων, που νυχθημερόν εργάζονται για το καλό μας.

Και κλείνοντας, θα ήθελε να κάνω ακόμα μία άσχετη ερώτηση. Αφού η ΡΑΕΚ νοιάζετε για το καλό μας, πως τα έχουμε καταφέρει να πληρώνουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη;

Θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας και θα είναι άδικο πρωτίστως για εμάς που θέλουμε να διατηρήσουμε τη λογική μας.

Ηλεκτροδότησον!