Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
12.5 C
Limassol

Ο λαϊκισμός της κουρτίνας

Του Πατριάρχη

Θέλουν στο Προεδρικό Μέγαρο να αλλάξουν τις κουρτίνες. Η πρόθεση έγινε αιτία πολέμου, γιατί πάντα ο λαϊκισμός βρίσκει χώρο αλλά και τρόπο να χαϊδέψει αυτιά και να προκαλέσει οργή απέναντι στην εξουσία.

Το Προεδρικό Μέγαρο είναι ένα κτήριο που αποτελεί ιδιοκτησία του κράτους, ασχέτως με το ποιος είναι ο ένοικος του κάθε πενταετία.

Αυτή τη πενταετία είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, την προηγούμενη ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης και δεν ξέρουμε ποιος θα είναι την επόμενη.

Ως επίσημη κατοικία του Προέδρου, είτε διαμένει μόνιμα είτε όχι στο Προεδρικό Μέγαρο, πρέπει να είναι αξιοπρεπής και πάντως όχι σε χειρότερη κατάσταση από τα σπίτια μας.

Ποιος λοιπόν από εμάς δεν άλλαξε κουρτίνες στο σπίτι του μετά από κάποια χρόνια; Ποιος δεν διόρθωσε φθορές ή δεν αναβάθμισε τον χώρο; Ποιος άφησε στο έλεος του χρόνου ένα κτίσμα μιας κάποιας παλαιότητας;

Φαντάζομαι πως δεν θα υπάρχουν πολλοί που απέκτησαν ένα κτήριο και το άφησαν να καταρρεύσει.

Έγκλημα, να διαμένει ο Πρόεδρος στο Προεδρικό Μέγαρο.  Αν ήταν έγκλημα θα απαγορευόταν δια ροπάλου από τη νομοθεσία. Τα κόμματα, θα μπορούσαν να λάβουν αποφάσεις και να καταστήσουν το Προεδρικό Μέγαρο, «Μαυσωλείο του Μακαρίου» και να επιτρέπουν στον εκάστοτε Πρόεδρο, να το επισκέπτεται μόνο ώρες γραφείου, για να εκτελεί τα καθήκοντα του και να δέχεται ξένους επισκέπτες.

Ζήτησε κάποιος εξηγήσεις από τα κόμματα, για τις ανακαινίσεις στα γραφεία τους; Θεώρησε αχρείαστες τις όποιες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης; Στο κάτω – κάτω και τα κόμματα, από την τσέπη των φορολογούμενων, μέσω της κρατικής χορηγίας, διατηρούν οικήματα.

Αν θέλουν να ασκήσουν κριτική στον Πρόεδρο, ας το κάνουν με πολιτικό λόγο και επί της πολιτικής. Οι κουρτίνες δεν προσφέρονται.

Το να παρουσιάζεται ο Χριστοδουλίδης ως Λουδοβίκος και η σύζυγος του ως Μαρία Αντουανέτα, είναι γελοίο και περισσότερο εκθέτει αυτούς που επιχειρούν τέτοιες συγκρίσεις.

Παρόμοιες μεθόδους, είχε εργαλοιοποιήσει και Νίκος Αναστασιάδης, όταν επέκρινε τον Δημήτρη Χριστόφια για το «αεροπλανάκι» που κατά την προεδρία του, για να αναγκαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο να ζητήσει συγνώμη και να παραδεχθεί πως έσφαλε (λαΐκισε).

Ο νέος Γενικός Ελεγκτής, αν το επιθυμεί, ας λειτουργήσει όπως ο προκάτοχος του και ας πάρει μια μεζούρα να μετρήσει την ανάγκη σε κουρτίνες.  Διαφορετικά, ας περιμένουμε πότε θα προεδρεύσει της Δημοκρατίας ο Ζαχαρίας Κουλίας, για να ξηλώσει και τις κουρτίνες και τα τραπεζομάντηλα και τις πετσέτες για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα.