Οι στοχεύσεις της Λευκωσίας από την παρουσία ΠτΔ στη Νέα Υόρκη – Έδωσε το στίγμα ο ΠτΔ – Ερωτηματικό η στάση Άγκυρας-κατεχομένων – Καθοριστική η συνάντηση Γκουτέρες-Ερντογάν – Τι είπε για Πύλα
Άνοιξε τα χαρτιά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τις στοχεύσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη.
«Ότι είναι δυνατό για επανέναρξη του διαλόγου» διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ώρα που το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Τουρκίας και στη στάση που θα τηρήσουν Άγκυρα-κατεχόμενα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε διάσκεψη τύπου δίνοντας το στίγμα για όσα θα ακολουθήσουν στην έδρα των ΗΕ.
«Τόσο εγώ όσο και ο ΥΠΕΞ έχουμε θέσει τρεις επιδιώξεις. Η πρώτη και βασική αφορά το Κυπριακό, ελπίζουμε οι συναντήσεις που θα γίνουν να ανοίξουν τον δρόμο πρώτα για διορισμό ενός αντιπροσώπου του ΓΓ και ακολούθως την επανέναρξη των συνομιλιών» εξήγησε.
Η δεύτερη θεματική ενότητα των επαφών αφορά τα Ενεργειακά. «Υπάρχει μια συγκυρία σε ευρωπαικό επίπεδο με αφορμή και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου γίνεται μια προσπάθεια από πλευράς ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση και δημιουργία νέων διαδρόμων».
Πρόσθεσε ότι σε συνέχεια των όσων συμφωνήθηκαν με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι αυτό τον στόχο έχουν και οι συναντήσεις που θα έχει με τις εταιρείες Exxon και Chevron, ώστε να υπάρξουν εξελίξεις εντός του 2024.
Η τρίτη θεματική ενότητα αφορά την προσπάθεια για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στην Κύπρο, ειδικότερα αμερικανικών επενδύσεων, ένας στόχος που έχει τεθεί μαζί με την αμερικανική κυβέρνηση, επεσήμανε ο Πρόεδρος.
Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις πολλές διμερείς επαφές του Υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του, αλλά και τις τριμερείς συνόδους σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών που θα έχει μαζί με τον Έλληνα ομόλογο του, με Ιορδανία, Ισραήλ και Αίγυπτο και που αποσκοπούν να ετοιμάσουν αντίστοιχες συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών το αμέσως επόμενο διάστημα.
Υπενθύμισε ακόμη στην από κοινού απόφαση Κύπρου και Ελλάδας με το Ισραήλ για ενσωμάτωση και της Ινδίας στον μηχανισμό συνεργασίας.
Πρόσθεσε ότι η επόμενη τριμερής Σύνοδος με την Ιορδανία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο πριν το τέλος του 2023, όπως επίσης προγραμματίζεται και αντίστοιχη με την Αίγυπτο.
Aναφέρθηκε στη συνάντηση ΓΓ-Ερντογάν η οποία, εκτίμησε ότι θα καθορίσει τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά το Κυπριακό. «Στην δική μου συνάντηση τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα, πρέπει να διοριστεί ένας ειδικός αντιπρόσωπος που να διερευνήσει τις προοπτικές μιας επανέναρξης συνομιλιών» τόνισε.
Σε άλλο σημείο είπε, επίσης, ότι εξαιρετικής σημασίας κρίνεται και η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Τούρκο Πρόεδρο, σημειώνοντας ότι η δική του συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί μετά για να εξεταστούν τα αποτελέσματα της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Υπάρχουν και κάποια άλλα δεδομένα τα οποία ίσως μας επιτρέψουν να προκύψουν εξελίξεις και εντός αυτής της βδομάδας ή αναλόγως των εξελίξεων, αργότερα. «Ελπίζω να δημιουργηθούν δεδομένα που να μας επιτρέψουν αυτή την βδομάδα».
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι είναι δημόσια γνωστή η ετοιμότητα για να ανακοινώσουμε κάποια μονομερή μέτρα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, που ετοιμάστηκαν έπειτα από συζητήσεις που έγιναν με προσωπικότητες από την τ/κ κοινότητα, με την κοινωνία των πολιτών, μέτρα που επεξεργαστήκαμε και είδαμε ότι μπορούν να υλοποιηθούν, σημειώνοντας ότι αναλόγως των εξελίξεων στη Νέα Υόρκη πιθανόν να ανακοινωθούν σύντομα.
Όπως είπε, «είναι έτοιμες εισηγήσεις για ΜΟΕ, χαμηλής ισχύος, όχι τα γνωστά που προτάθηκαν από τους προκατόχους μου, ΜΟΕ τα οποία αφορούν την καθημερινότητα».
Απαντώντας για το θέμα πραγματοποίησης Τριμερούς συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο. «Η ετοιμότητά μας για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση είναι δεδομένη. Θεωρώ ότι ο ΓΓ θα κρίνει από όλα όσα έχει ακούσει και ενδεχομένως να καλέσει ή όχι μια τέτοια συνάντηση. Ενδεχομένως να γίνει τώρα, προς το τέλος της βδομάδας, ή αν ο ΓΓ κρίνει ότι πρέπει να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο. Εμείς θεωρούμε ότι μια τέτοια συνάντηση είναι σημαντική για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα σε σχέση με το Κυπριακό».
«Δεν το αποκλείω» απάντησε στο ενδεχόμενο μια τέτοια συνάντηση να γίνει μετά την ΓΣ του ΟΗΕ. «Ο ΓΓ μπορεί να κρίνει ότι πρέπει να γίνει στο τέλος της βδομάδας, ότι μπορεί να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, μπορεί να κρίνει απ’ αυτά που έχει ακούσει ότι δεν δικαιολογείται να γίνει» είπε.
Aνέφερε ότι τα μηνύματα και από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας και από ΕΕ σε θεσμικό επίπεδο, και από κράτη-μέλη είναι η ανάγκη να προχωρήσουμε με μια τέτοια συνάντηση και διορισμό απεσταλμένου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η δική μας πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, και πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η στήριξη της διεθνούς κοινότητας στις θέσεις μας.
Σε ερώτηση αν ο ίδιος έχει ελπίδες σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ευελπιστεί για τη δημιουργία δεδομένων που θα μας επιτρέψουν να αισιοδοξούμε για την επανέναρξη των συνομιλιών, έτσι ώστε να πετύχουμε την υπ΄αριθμόν ένα προτεραιότητα μας, την επίλυση του Κυπριακού.
Κληθείς να πει αν η λήψη μέτρων για την τουρκοκυπριακή κοινότητα σχετίζεται με τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τα μέτρα έχουν τύχει επεξεργασίας και θα ανακοινωθούν, προσθέτοντας ότι είναι ο χρόνος της ανακοίνωσης που εξαρτάται από τις εξελίξεις.
Ερωτηθείς σχετικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θέμα της Πύλας, είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. «Υπάρχει μια συναντίληψη τουλάχιστον σε συζητήσεις που έχουμε με τα ΗΕ, σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει στην περιοχή, οι λεπτομέρειες είναι πάντα σημαντικές για την υλοποίηση οποιασδήποτε απόφασης. Ο δικός μας στόχος είναι να μην αμφισβητηθεί το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης αλλά ούτε και να δημιουργηθούν δεδομένα που να προσφέρουν τα όποια συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τουρκικό κατοχικό στρατό. Οι συζητήσεις στην Λευκωσία συνεχίζονται» είπε.
Η ατζέντα ΠτΔ
Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αμερικανική μεγαλούπολη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 22 Σεπτεμβρίου, καθώς και γεύμα εργασίας με εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και συναντήσεις με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του, θα παραστεί σε θεσμικές, πολυμερείς συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ενεργειακών και επενδυτικών οργανισμών.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Μαριλένα Ραουνά, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου, Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.