Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024
27 C
Limassol

Τώρα θυμήθηκαν τη διπλή ιδιότητα του γενικού Εισαγγελέα;

Του Πατριάρχη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη πρόσφατη έκθεση της για την Κύπρο, σημειώνει «ότι υπάρχουν ανησυχίες για την ανεξαρτησία και τη λογοδοσία της Νομικής Υπηρεσίας», αναφερόμενη προφανώς στον διπλό ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα, ως του θεσμού που ασκεί ή αναστέλλει ποινικές διώξεις και ως Νομικού Συμβούλου του Προέδρου και της Κυβέρνησης.

Μιλάμε για μία παράγραφο, στο σύνολο μια έκθεσης που αριθμεί μαζί με τα παραρτήματα εκατοντάδες σελίδες.

Ας πούμε ότι αυτές οι πέντε έξι γραμμές ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης. Γιατί έγινε χαρτοπόλεμος και αναλώθηκαν τόσα φωτεινά μυαλά, στην επισήμανση και στην ανάλυση, για να καταλήξουν ότι λίγο πολύ σείονται τα θεμέλια του κράτους και μας το λένε και οι εταίροι μας;

Από τα λίγα που γνωρίζω, αυτός ο διπλός ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα, υφίσταται από το 1960 και προβλέπεται στο Σύνταγμα.

Γιατί αίφνης κάποιοι ανακάλυψαν το «έγκλημα» το 2024;

Δεν σκοπεύω να κάνω τον συνήγορο του Γενικού Εισαγγελέα, γιατί συμφωνώ πως ο διπλός ρόλος του, δεν προάγει την διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση.

Ωστόσο, όταν το ίδιο θέμα είχε τεθεί και επί άλλων Γενικών Εισαγγελέων και ιδιαιτέρως επί Κώστα Κληρίδη, όλοι αυτοί που διαρρηγνύουν σήμερα τα ιμάτια τους, σφύριζαν αδιάφορα.

Ας παρουσιάσουν έστω και μία δήλωση ή μια αναφορά στο πρόβλημα που δημιουργείται από την διπλή ιδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα, πριν αναλάβει ο Γιώργος Σαββίδης.

Μήπως οι προηγούμενοι Γενικοί Εισαγγελείς δεν είχαν αναστείλει ποινικές διώξεις, χωρίς καμία εξήγηση;

Μήπως δεν ήταν Νομικοί Σύμβουλοι του Προέδρου και της Κυβέρνησης;

Μήπως δεν υπερασπίζονταν τις υπερεξουσίες, που τους έδινε το Σύνταγμα;

Σήμερα, απλώς υπάρχει σκοπιμότητα και δεν αφορά την έγνοια για το Κράτος Δικαίου, αλλά την πολιτική διάσταση του θέματος.

Ορθώς τίθεται θέμα, αλλά δεν είναι το κυρίαρχο. Και δεν θα ήταν κυρίαρχο, αν δεν είχε χρησιμοποιηθεί ως «υπεράσπιση» του Γενικού Ελεγκτή, του οποίου έχει ζητηθεί η απόλυση, παρά το ότι ισχυριζόταν ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα ο Γενικός Εισαγγελέας και λίγο πολύ είναι ισότιμοι ως θεσμοί.

Τέτοιου είδους σοβαρά θέματα δεν μπορεί να τίθενται αλα καρτ, γιατί χάνεται η πειστικότητα αυτών που τα θέτουν.

Ο Πρόεδρος, έχει δηλώσει πως προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές τόσο στη Νομική όσο και στην Ελεγκτική Υπηρεσία και αυτή η πρόθεση, θα πρέπει από διακήρυξη να γίνει πράξη. Δεν μπορεί όμως να γίνει παιχνίδι μικροπολιτικής από καμία πλευρά, καθώς όλοι με τον τρόπο τους συμβάλλουν στην φθορά των θεσμών, αλλά και στον διασυρμό του κράτους, παρουσιάζοντας το, ως το πλέον διεφθαρμένο και αναξιόπιστο σε  ευρωπαϊκό (και όχι μόνο) επίπεδο.