Του Πατριάρχη
«Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί…», όπως αναφέρεται στο 23ο Κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου. Πέσατε όλοι να φάτε του δύο μοναχούς του Οσίου Αβακούμ, από τη ζήλια σας γιατί είστε άθεοι, αντίχριστοι και σατανιστές.
Δηλαδή δεν μπορεί ένας άγιος άνθρωπος, ένας Ηγούμενος Μονής, ένας Αρχιμανδρίτης, να έχει στο δωμάτιο του λίγα χρήματα για ώρα ανάγκης; Δεν μπορεί να φυλάξει ένα ποσό για τα γηρατειά του;
Γιατί τον αποκαλούν Γέροντα από τα 25; Διότι είναι βαριά η καλογερική και αυτοί οι άνθρωποι του Θεού, γερνάνε πριν την ώρα τους.
Στην πραγματικότητα, ο Γέροντας Νεκτάριος είχε κάτι ψιλά. Όλα όλα, δυο με τρία ευρώ, αλλά η συνεχής προσευχή έκανε το θαύμα της. Όπως με τον πολλαπλασιασμό των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων, που χόρτασαν πέντε χιλιάδες ανθρώπους έτσι και με τα λιγοστά ευρώ του Γέροντα. Χόρτασε ο ίδιος.
Κάθε μέρα που άνοιγε το ταπεινό ερμάρι του, έβλεπε τα χρήματα να πολλαπλασιάζονται και λίγο λίγο, το ερμάρι έγινε χρηματοκιβώτιο και τα κέρματα μετατράπηκαν σε πεντακοσάευρα. Ούτε που κατάλαβε πως έγιναν €800.000. Θαύμα!
Το χρηματοκιβώτιο άρχισε να αναβλύζει μύρο και αναμενόταν σύντομα να επιτραπεί στους πρώτους πιστούς να το προσκυνήσουν, αφήνοντας βεβαίως τον οβολό τους. Δυστυχώς, οι σατανικές δυνάμεις παρενέβησαν και προκάλεσαν το σκάνδαλο.
Είμαι σίγουρος πως ο Θεός θα βάλει το χέρι του και θα αθωώσει τον Γέροντα και τον «αδελφό» του Προφύριο, ο οποίος απλώς καθάριζε τους σταυρούς με οινόπνευμα και τους έβαζε και λίγο μύρο έτσι για να μην προσκυνάνε ξεροσφύρι οι πιστοί.
Απορώ και γω γιατί σκανδαλίστηκε ο Μητροπολίτης Ησαΐας; Τα χρήματα δόθηκαν από φίλους του Γέροντα και ήταν δικά του, όπως και εκείνο το διαμερισματάκι στον Πειραιά, για να μπορεί να προσεύχεται όταν πηγαίνει στην Ελλάδα.
Δεν πήρε δα και τίποτα εκατομμύρια από κανένα Ρώσο ολιγάρχη για να χτίσει εκκλησιαστική Disneyland με πλανητάρια και χρυσούς τρούλους.
Νομίζω πως οι Άγιοι πατέρες στην Ιερά Σύνοδο, θα δείξουν κατανόηση και για τις κακοήθειες που θέλουν τους «αδελφούς» να ανταλλάσσουν όρκους αγάπης, κρέπες και άλλα εδέσματα. Ελπίζω πως τουλάχιστον να ήταν σε περίοδο που δεν νήστευαν.
Και ενώ άκουσα τα πάντα, το μόνο που δεν άκουσα ήταν να έχουν βοηθήσει κάποιον άνθρωπο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της οικογένειας τους… Για όλα αυτά «έχει ο Θεός». Το πρόβλημα είναι πως δεν έχει μόνο ο Θεός, αλλά έχει και ο Νεκτάριος και πρέπει να μας πει που τα βρήκε.
Ευλόγησον, πλήρωσον, αγόρασον, φύλαξον και πολλαπλασίασον!