Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
26 C
Limassol

Θα πουλάμε νεφρό για ένα εισιτήριο;

Του Πατριάρχη

Το μόνο που σκέφτομαι όταν τελειώνουν οι διακοπές, είναι οι επόμενες διακοπές. Επειδή φέτος την πάτησα και καθυστέρησα να κλείσω αεροπορικά εισιτήρια για την Ελλάδα (προφανής καλοκαιρινός προορισμός για τους περισσότερους), είπα να μην το επαναλάβω. Δεν ήταν ότι δεν υπήρχαν φέτος διαθέσιμα εισιτήρια, αλλά οι τιμές τους άγγιζαν αυτές των εισιτηρίων για τον γύρο του κόσμου.

Αναζήτησα λοιπόν εισιτήρια, για το καλοκαίρι του 2025.

Δεν θέλετε να σας πω τι τιμές, γιατί θα σας πιάσει κατάθλιψη.

Όλες οι εταιρείες που κάνουν πτήσεις από και προς Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ) νομίζουν πως οι επιβάτες σκοπεύουν να αγοράσουν και κανένα φτερό του αεροπλάνου για σουβενίρ.

Υπάρχει όμως και καλύτερο. Είναι το κόλπο που έχουν υιοθετήσει όλες οι αεροπορικές εταιρείες και κάποτε το έκαναν μόνο εκείνες που ονομαζόντουσαν «χαμηλού κόστους».

Χρεώνουν επιπλέον την αποσκευή, χρεώνουν επιπλέον μια μικρή αποσκευή μέσα στην καμπίνα, επιπλέον την τσάντα που θα κρατάει κάποιος στο χέρι, επιπλέον την θέση που θα επιλέξεις να κάτσεις, επιπλέον, επιπλέον, επιπλέον, μέχρι που σκέφτεσαι να πας κολυμπώντας ή να κάνεις καμιά συμφωνία με λαθροδιακινητή για να ταξιδέψεις με κάποιο σαπιοκάραβο με άλλους 200.

Και το κράτος; Και το ελληνικό και το κυπριακό, στη κοσμάρα τους και στις μεγάλες διακηρύξεις για τους ακατάλυτους εθνικούς δεσμούς.

Αν χρειάζεται να πουλήσεις το νεφρό σου, για να ταξιδέψεις στην Ελλάδα, καλύτερα να αποκτήσεις δεσμούς με την Ιταλία, που σου έρχεται και φτηνότερα.

Είναι μια πραγματικότητα. Συνδυασμός πτήσεων από Λάρνακα, σε άλλη χώρα και από κει στην Αθήνα, στοιχίζει λιγότερο από την απευθείας πτήση Λάρνακα – Αθήνα.

Μετά απορούν για την παρανομία, των ταξιδιών από τα κατεχόμενα προς τη Τουρκία και από εκεί σε κάποιο αεροδρόμιο της Ελλάδας.

Ελεύθερη αγορά, δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά.

Και μην ακούσω το γνωστό παραμύθι, για το «έγκλημα» του κλεισίματος των κρατικών Κυπριακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής, γιατί το φαγοπότι που γινόταν σε αυτές στις δύο εταιρείες για χρόνια πληρώνουμε. Είχαμε την ψευδαίσθηση πως πληρώνουμε φθηνότερα εισιτήρια όσοι ταξιδεύαμε, αλλά ο λογαριασμός ήταν πολύ βαρύς. Πλήρωναν και αυτοί που δεν ταξίδευαν, για την συντήρηση του στρατού των βολεμένων στις δύο εταιρείες. Ποιος νομίζετε πως πλήρωνε τους μισθούς, τις μίζες, και τις αργομισθίες;

Κύριε Πρόεδρε, κύριε υπουργέ, κύριοι βουλευτές, μπορείτε (αν θέλετε) να βάλετε ένα χαλινάρι στις αεροπορικές εταιρείες, αλλά και στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια, ως προς το ύψος των τελών.

Ξέφυγε το πράγμα πλέον.

Απογείωσον!