Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
23 C
Limassol

Στο κράτος που βασιλεύει η παραδοξότητα

Του Πατριάρχη

Μετά από κάποιο σοβαρό έγκλημα, ή ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, η αστυνομία προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, συγκεντρώνοντας όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί.

Στις περισσότερες φορές καταφέρνει να ενώσει τα κομμάτια του παζλ, μέσα από πλάνα που καταγράφονται από κάμερες.

Οι κάμερες αυτές αποτελούν μέρος συστημάτων ασφαλείας, σπιτιών, καταστημάτων, πρατηρίων βενζίνης, εταιρειών κλπ

Αν θα έπρεπε να τηρηθεί ο νόμος τότε όλοι αυτοί που διαθέτουν κάμερες οι οποίες καταγράφουν οχήματα και πρόσωπα σε δημόσιους χώρους, θα έπρεπε να καταγγελθούν και να οδηγηθούν στο δικαστήριο, ενώ η αρμόδια Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα έπρεπε να τους επιβάλλει βαριά πρόστιμα.

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Γραφείου της Επιτρόπου θα διαβάσει πως «οι κάμερες πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο που να μην οπτικογραφούν πεδία εκτός της περιμέτρου της οικίας / πολυκατοικίας στην οποία είναι εγκατεστημένο το ΚΚΒΠ (Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης), δηλαδή εξωτερικό δημόσιο χώρο (π.χ. δρόμο ή πεζοδρόμιο), καθώς και από γειτονικά κτήρια, ώστε να μην παραβιάζουν την προσωπική ζωή άλλων προσώπων».

Με απλά λόγια όλες αυτές οι κάμερες που καταγράφουν κόσμο που πηγαινοέρχεται, αυτοκίνητα, συναντήσεις προσώπων κλπ λειτουργούν παράνομα.

Η αστυνομία, αξιοποιεί αυτό το υλικό, το οποίο έχει συλλεγεί παρανόμως και εξιχνιάζει εγκλήματα και καλά κάνει. Προφανώς, η αξία της ανθρώπινης ζωής (αν μιλάμε για φόνους) ή η ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου (αν μιλάμε για βόμβες εμπρησμούς, ληστείες κλπ) είναι αγαθά που υπερτερούν των «δικαιωμάτων» για προστασία των προσωπικών δεδομένων, του δολοφόνου, του βομβιστή, του εμπρηστή ή του ληστή.
Μπορεί όμως το κράτος να παρανομεί για να προστατεύσει του πολίτες και να επιβάλλει τη νομιμότητα; Προφανώς και μπορεί αλλά δεν πρέπει να το κάνει.
Ο νόμος θα μπορούσε να αλλάξει, για να καλύψει αυτές τις περιπτώσεις, ενώ το ίδιο το κράτος, θα μπορούσε να επιλέξει σημεία στα οποία θα τοποθετήσει κάμερες, για σκοπούς δημόσιας ασφάλειας.

Σοβαρές υποθέσεις, χάθηκαν στο δικαστήριο γιατί για παράδειγμα ο τρόπος που είχαν συλλεγεί τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα κάποιου ήταν παράνομος. Ας μην επαναληφθεί το φαινόμενο, γιατί ο νόμος είναι αυτός που είναι και γιατί δεν έχει βρεθεί ο τρόπος που η αστυνομία θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε στοιχεία χωρίς να κάνει τα στραβά μάτια σε κάποια μικρή παρανομία.

Ας σταματήσει η παραδοξότητα να είναι κανονικότητα.