Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
26 C
Limassol

Πήγατε και σεις holidays στο paradise;

Του Πατριάρχη

Τις τελευταίες ημέρες, διασκεδάζω με τις πολυάριθμες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνική δικτύωσης (κυρίως στο Instagram). Όχι τόσο με τις φωτογραφίες, όσο με τα μικρά κείμενα που τις συνοδεύουν. Το συστήνω σε όσους ταλαιπωρούνται από την θλίψη που προκαλεί η επιστροφή στη καθημερινότητα, γιατί θα βελτιωθεί σημαντικά η διάθεση τους.

Η κυρά από Δωδεκάκωμο (ανύπαρκτο χωριό, για να μην παρεξηγηθούμε) και ο μάστρος από την Κάτω Ραχούλα, θεωρούν πως μόνο όταν εκφραστούν στα αγγλικά, αποκτά βάρος η φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται να πλατσουρίζουν.

«My paradise» γράφει η κυρία Αφροξυλάνθη για να εισπράξει καρδούλες με επισημάνσεις του τύπου «Wow, Wonderful, Perfect, enjoy, have a nice day…». Απλές δηλαδή καθημερινές εκφράσεις, σαν αυτές που έλεγε ο παππούς μας και η γιαγιά μας όταν έβγαιναν το πρωί για δουλειά και για ψώνια. Τόσο ψώνια!

Από που προκύπτει αυτή η ανάγκη της αγγλικούρας, ως να απευθυνόμαστε στα εκατομμύρια διαδικτυακούς φίλους σε όλο τον πλανήτη;

Γιατί θεωρούμε ως τριτοδεύτερη την χρήση της γλώσσας μας, είτε κοινής ελληνικής είτε κυπριακής διαλέκτου;

Αν και ξέρω ότι θα μου την πέσουν διάφοροι, για να με στολίσουν με επίθετα, θα δώσω μια εξήγηση. Λέγεται αρχοντοχωριατισμός και κόμπλεξ.

Γιατί το good morning να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στη φωτογραφία με τον διπλό καφέ, από την καλημέρα;

Η άλλη κάνει διακοπές στα Γκράβαρα, που ακόμα δεν έχει φτάσει το 5G και γράφει: «Tropical state of mind». Ψάχνεις και συ να βρεις κάτι από Μαλδίβες και βλέπεις δυο κατσίκες και μερικές κότες, να συνθέτουν ένα πραγματικό «τροπικό» σκηνικό, το οποίο δεν απέχει καθόλου από το σουρεαλιστικό.

Συγκλονιστική και η ανάρτηση που γράφει, «Nature» και το μόνο φυσικό που διακρίνεται, είναι ένα δέντρο στο βάθος, πίσω από την σιλικόνη που ξεχειλίζει από παντού και την πισίνα με τα καταγάλανα πλακάκια.

Πιθανότατα, καμία ελληνική λέξη δεν μπορεί να συνοδέψει τα στιγμιότυπα των διακοπών μας, οι οποίες αποδίδονται μόνο ως «Holidays» ή «Escape», ακόμα και αν έχουμε πάει μισή ώρα απόσταση από το σπίτι μας.

Κάποτε κάναμε διακοπές για να ξεκουραστούμε και τώρα είμαστε αναγκασμένοι να κρατάμε λεξικό για να βρούμε την κατάλληλη φράση η οποία θα συνοδεύσει τη φωτογραφία, ώστε να μην μας περάσουν για τίποτα επαρχιώτες.

Ινσταγράμισον!