Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
14 C
Limassol

Όλα τα παραμύθια για το Πολυτεχνείο

Του Πατριάρχη

Επέτειος της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο, το 1973.

Πέρασαν 51 χρόνια και ακόμα δεν έχουμε καταλήξει στην αλήθεια των ιστορικών γεγονότων. Γεγονότα, τα οποία κλόνισαν τη χούντα και άφησαν το σημάδι τους, στην ιστορική διαδρομή προς αυτό που ονομάστηκε μεταπολίτευση.

Ο μύθος είναι τόσο μπλεγμένος με την αλήθεια, ώστε μέχρι σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε παραμύθια.

Ένα από τα παραμύθια είναι πως δεν υπήρξαν νεκροί και «κατασκευάστηκαν» μετά τη κατάρρευση της χούντας.

Το ίδιο το καθεστώς, από το Νοέμβριο του 1973 είχε ανακοινώσει την ύπαρξη νεκρών (11 ή 12) και εκατοντάδων τραυματιών.
Το μπέρδεμα δημιουργήθηκε από φήμες, για ομαδικούς τάφους και εκατοντάδες νεκρούς που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.
Άλλο μπέρδεμα, ήταν η αναφορά σε νεκρούς εκείνων των ημερών (14-17 Νοεμβρίου 1973), οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν σχέση με το Πολυτεχνείο και την εξέγερση. Υπήρξαν και αυτές οι υπερβολές.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών είναι ακόμα άγνωστος, αλλά η ύπαρξη νεκρών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, όταν έχουμε ανθρώπους που σκοτώθηκαν από σφαίρες και χτυπήματα από αστυνομικούς. Το ότι όλοι σκοτώθηκαν έξω από το Πολυτεχνείο, δεν σημαίνει πως δεν ήταν νεκροί της εξέγερσης, ακόμα και αν δεν συμμετείχαν σε αυτή.
Άλλος μύθος, είναι πως η εξέγερση του Πολυτεχνείου οδήγησε στη πτώση της χούντας και στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Μακάρι να ήταν έτσι, γιατί δεν θα χρειαζόταν η θυσία της Κύπρου 8 μήνες αργότερα.

Το Πολυτεχνείο, έφερε στην Ελλάδα μια σκληρότερη χούντα από αυτή του Παπαδόπουλου. Έφερε τον Ιωαννίδη.

Δυστυχώς, το τίμημα ήταν βαρύ, γιατί η χούντα του Ιωαννίδη, οργάνωσε και εκτέλεσε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, το οποίο υπήρξε, ως ιστορικό γεγονός, καταλυτικό.
Άλλος μύθος, είναι ο «καθοδηγητικός» ρόλος του ΚΚΕ, στην εξέγερση του Νοέμβρη του 1973. Η ΚΝΕ,-νεολαία του ΚΚΕ – ήταν αυτή που θεωρούσε το Πολυτεχνείο έργο προβοκατόρων της χούντας και προσπάθησε να αποτρέψει την εξέγερση. Αυτά είναι καταγεγραμμένα και στα κομματικά φυλλάδια στο περιβόητο φύλλο Νο 8 της Πανσπουδαστικής, του οργάνου του κόμματος στα Πανεπιστήμια, αλλά και στα συμπεράσματα της 4ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, τον Ιούλιο του 1976.

Τελευταίος μύθος, ήταν το μεγαλείο της γενιάς του Πολυτεχνείου. Δυστυχώς πολλοί από αυτούς που βρέθηκαν εκείνες τις μέρες στο Πολυτεχνείο εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους κάνοντας πολιτικές καριέρες. Η παρουσία τους στον δημόσιο βίο κατά την μεταπολίτευση, αποτέλεσε δυσφήμιση για τον αγώνα, γιατί αποδείχθηκαν πολύ μικρότεροι από το ανάστημα που επέβαλλαν οι περιστάσεις.