Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2025
10 C
Limassol

Οι προαγωγές κόποις (και παρασκηνίου) κτώνται

Του Πατριάρχη

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι προαγωγές στις τρεις κενές θέσεις των Βοηθών Αρχηγών της Αστυνομίας.
Για όσους δεν γνωρίζουν, τις προαγωγές τις κάνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετά από εισήγηση του Αρχηγού Αστυνομίας.
Όλα έγιναν όπως προβλέπουν οι κανονισμοί.

Αξιολογήθηκαν οι υποψήφιοι, έγινε κατάλογος και ο Αρχηγός εισηγήθηκε τον Υπουργό τα τρία ονόματα, τα οποία ενέκρινε και προήγαγε.
Υπάρχουν όμως και κάποια… ναι μεν αλλά.

Ο ένας εκ των νέων Βοηθών Αρχηγών, υπήρξε στο επίκεντρο ποινικής έρευνας, η οποία κατέληξε σε συμπέρασμα πως έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα και θα πρέπει να αντιμετωπίσει την Δικαιοσύνη.

Εν τη σοφία του ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάνθηκε πως τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος (το οποίο δεν αποκάλυψε) και αποφάσισε να μην τον διώξει.
Ακολούθησε απόπειρα ιδιωτικών ποινικών διώξεων κατά του ίδιου αξιωματικού και πάλι ο Γενικός Εισαγγελέας παρενέβη και τις παρεμπόδισε.
Ακολούθησε νέα εισήγηση για ποινική δίωξη, από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, για τον ίδιο αξιωματικό και πάλι ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να μην τον διώξει.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε να διωχθεί πειθαρχικώς, αλλά επί δύο χρόνια με διάφορα τερτίπια δεν ξεκίνησε η πειθαρχική δίκη, ώστε να καταστεί δυνατόν να προαχθεί, στην υψηλότερη βαθμίδα της Αστυνομίας. (Οι θέσεις Αρχηγού και Υπαρχηγού είναι θέσεις διορισμού από τον Πρόεδρο).

Την αξιολόγηση του ως «εξαίρετου» την έκανε ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος πριν γίνει Αρχηγός είχε κάνει έρευνα για τον αξιωματικό και είχε εισηγηθεί την πειθαρχική του δίωξη για λάθη και παραλείψεις (ίσως και κάτι άλλο) στην σκοτεινή υπόθεση του ορφανού θανατηφόρου τροχαίου του 2012 στη Λεμεσό. Ούτε και αυτή η πειθαρχική προχώρησε και αυτός που είχε εισηγηθεί την δίωξη, πρότεινε τον «ύποπτο» ως εξαίρετη επιλογή για προαγωγή!

Δεν υπήρξε καμία παρανομία. Υπήρξε όμως μεθόδευση ώστε για χρόνια να μείνει ο εν λόγω αξιωματικός στο απυρόβλητο από ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, ώστε με λευκό μητρώο να προαχθεί με την επίκληση της απουσίας καταδικών εναντίον του.
Εγώ μπορώ να αποδεχθώ πως ενδεχομένως αν δικαζόταν να αθωωνόταν, αλλά με βάζει σε σκέψεις αυτή η μεθόδευση θεσμικών οργάνων του κράτους ώστε να μην γίνει ούτε ποινική, ούτε πειθαρχική δίκη και να πεταχτούν στα σκουπίδια έρευνες για τις οποίες αναλώθηκε χρόνος και κρατικό χρήμα. Γιατί τις έκαναν, αφού δεν είχαν σκοπό να σεβαστούν το αποτέλεσμα τους;

Να επαναλάβω τα γνωστά για τη γυναίκα του Καίσαρα;