Του Πατριάρχη
Σε λιγότερο από δύο μήνες, ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο, με την Ρωσία να μην έχει επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους, οι οποίοι ήταν η ανατροπή του Ζελένσκι και η εγκατάσταση μια φιλορωσικής κυβέρνησης μαριονέττας στο Κίεβο, η προσάρτηση τεσσάρων μεγάλων περιφερειών στο ρωσικό έδαφος και ο στρατιωτικός έλεγχος ολόκληρης της Ουκρανίας, με το ΝΑΤΟ να παραμένει μακριά.
Ο Ζελένσκι παραμένει Πρόεδρος της Ουκρανίας, οι τέσσερις περιφέρειες – στόχοι της Ρωσίας έχουν καταληφθεί εν μέρει και το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας που μέχρι πρόσφατα διατηρούσαν αυστηρή ουδετερότητα. Επίσης, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε κατάληψη ρωσικών εδαφών από άλλη χώρα, με τον έλεγχο περιοχών του Κούρσκ από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η παράταση των πολεμικών επιχειρήσεων πέραν του κόστους σε ανθρώπινες ζωές έχει και άλλες σημαντικές επιπτώσεις για την Ρωσία, η οποία έστω και αν έχει κάποια εδαφικά κέρδη έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα το κύρος με την κατάρρευση του μύθου της ανίκητης υπερδύναμης.
Δεν είναι τυχαίο που το Politico ανέδειξε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως «Loser of the year», αφού η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» των τριών ημερών, έχει αποδειχθεί πόλεμος τριών χρόνων.
Εκεί όμως που ηττάται η Ρωσία κατά κράτος είναι στην οικονομία, η οποία μπορεί να αποτελέσει και τον τάφο των φιλοδοξιών του Ρώσου Προέδρου.
Το ρούβλι έχει χάσει πάνω από το 10% της αξίας του, τρεις φορές σε έναν μήνα, καταδεικνύοντας τις βαθιές διαρθρωτικές αδυναμίες της ρωσικής οικονομίας. Ο προϋπολογισμός για το 2025 που βασίστηκε στην εκτίμηση της τιμής των $72 το βαρέλι πετρελαίου, πέφτει έξω καθώς η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται και οι τιμές πέφτουν διεθνώς. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το ρούβλι μπορεί να χρειαστεί να υποτιμηθεί κατά 22-35% με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το εισαγωγικό εμπόριο το οποίο έχει συρρικνωθεί επισήμως αλλά ανθίζει στη μαύρη οικονομία.
Το ρωσικό χρηματιστήριο έχει δει όλους τους κλάδους να υποχωρούν απότομα, με την Gazprom να υποχωρεί 16,7%, την Ozon 23,7% και τη RUSAL 23,8% σε μόλις ένα μήνα. Ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Παράδειγμα η τιμή της πατάτας που αυξήθηκε κατά 80% μόνο φέτος, ενώ οι τιμές των αυτοκινήτων αναμένεται να εκτιναχθούν κατά 20% το 2025.
Την ίδια ώρα η ρωσική οικονομία παραμένει απομονωμένη από τις δυτικές αγορές ενώ η Κίνα έχει περιορισμένη δυνατότητα να βοηθήσει τη Ρωσία αφού πέραν του 60% του εμπορίου της γίνεται με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έναντι περίπου 2% με τη Ρωσία. Δεν θα ρίσκαρε λοιπόν το Πεκίνο με κυρώσεις για να βοηθήσει τη Μόσχα
Και ενώ το κόστος διαβίωσης των Ρώσων εκτοξεύεται, οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι και οι απολύσεις πολλαπλασιάζονται. Το 2024, χάθηκαν περισσότερες από 130.000 θέσεις εργασίας σε 457 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών όπως η Tesla, η Amazon και η Google.
Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς εκατομμύρια Ρώσοι, κυρίως νέοι και επαγγελματίες, εγκατέλειψαν τη χώρα, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες σε χώρες της Δύσης και της Κεντρικής Ασίας. Η μετανάστευση αυτή, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία σε τομείς όπως η τεχνολογία και η βιομηχανία, έχει επιφέρει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, με πολλούς να αισθάνονται απογοητευμένοι από το μέλλον της χώρας τους.
Το 2025 δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά για την Ρωσία, με την συνέχιση του πολέμου να την κάνει ακόμα δυσκολότερη.
Ο πόλεμος θα κριθεί σε πολλά επίπεδα και η οικονομία είναι ένα από αυτά.