Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
18 C
Limassol

«Να είσαι ο εαυτός σου», «μη στενοχωριέσαι» και άλλες εξυπνάδες  

Του Πατριάρχη

Ο Ουμπέρτο Έκο αν και δεν είχε προλάβει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις δόξες τους, είχε διαισθανθεί πλήρως που πήγαινε το πράγμα. Μιλώντας για την μαζικότητα πρόσβασης σε αυτά, ως επέλαση «λεγεώνων ηλιθίων» που απέκτησαν το δικαίωμα να μιλούν όσο ένας κάτοχος βραβείου Νόμπελ.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτές τις λεγεώνες. Δεν θα ταυτιστώ όμως με τον ηλίθιο, για τον οποίο επίσης μίλησε ο Έκο, ο οποίος ήταν γνωστός για την ανοησία του, επειδή είχε τη δυνατότητα να μιλά σε ένα μπαρ, μετά την κατανάλωση λίγου αλκοόλ με ακροατήριο πέντε δέκα θαμώνες, ενώ με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να γίνει διάσημος ανόητος στην υφήλιο.

Θεωρώ όμως πως, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στους καταφανώς ηλίθιους, δηλαδή αυτούς που μπορείς να τους εντοπίσεις «δια γυμνού οφθαλμού». Το πρόβλημα είναι οι ηλίθιοι που υποδύονται τους έξυπνους και αυτό δεν έχει να κάνει με την μόρφωση, αλλά με την αδυναμία παραγωγής σκέψης και την καταφυγή τους στις ευκολόπεπτες ατάκες, οι οποίες έχουν αντιγραφεί πιο πολύ και από τους στίχους του Καρβέλα στα τραγούδια της Βίσση.

Αυτό τον ρόλο, τον έχουν αναλάβει εργολαβικά οι αυτοφυείς «σύμβουλοι αυτοβελτίωσης». Είναι αυτοί οι τύποι που ξέρουν τα πάντα για τη ζωή (από τα 20 τους) και τους πληρώνεις για να σε καθοδηγούν. Εμφανίζονται λοιπόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σοφές συμβουλές του τύπου: «Να είσαι ο εαυτός σου», «σκέψου έξω από το κουτί», «μάθε να μην στενοχωριέσαι»,  και το κλεμμένο από τον Νίτσε (που το έκανε τραγούδι ο Πορτοκάλογλου) «ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

Αυτοί οι τύποι λοιπόν δεν σου εξηγούν ποτέ, πως μπορείς να μην είσαι ο εαυτός σου, αφού ακόμα και αν προσποιείσαι -κάτι που δεν είσαι – πάλι ο εαυτός σου είσαι. Απλώς η χειρότερη εκδοχή του εαυτού σου.

Το καλύτερο είναι το, «προσπάθησε να μην στενοχωριέσαι», λες και όποιος κυλιέται στα πατώματα για κάτι που του έτυχε το κάνει από βίτσιο γιατί γουστάρει να είναι λιώμα. Και βεβαίως, αν του πει ο άλλος, «μην στενοχωριέσαι», θα εκλάβει την συμβουλή ως κάτι που δεν είχε σκεφτεί ο ίδιος και θα αναγνωρίσει την σοφία του «συμβούλου αυτοβελτίωσης».

Εγώ, αν μπορούσα να μπω στην οθόνη του κινητού κάθε φορά που εμφανίζεται ένας ή μία εξ αυτών, θα του έριχνα δυο καρπαζιές γιατί συνήθως είναι πιο ηλίθιοι από τους πανηλίθιους πελάτες τους.

Αν κάποιος εξ αυτών έχει αντίρρηση ή θιχτεί από το άρθρο… να ξέρει ότι απλώς είμαι ο εαυτός μου.