Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
15 C
Limassol

Η ανησυχία του ΑΚΕΛ για την παγκόσμια ειρήνη

Του Πατριάρχη

Διάβασα χθες την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, για την απόφαση των «ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟϊκών κρατών να επιτρέψουν στην Ουκρανία να κτυπήσει το έδαφος της Ρωσίας, με ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς».

Συγκινήθηκα από την έγνοια του κόμματος για τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών, αλλά πουθενά δεν αναφέρει ότι την απειλή χρήση πυρηνικών την ακούσαμε μόνο από την Ρωσία του Πούτιν.

Ανακοίνωση 172 λέξεων και ούτε μισή λέξη για την ρωσική εισβολή, κατοχή, προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας. Μόνη ανησυχία, η χρήση πυραύλων που έχουν δυνατότητα να πλήξουν τα ρωσικά εδάφη, δηλαδή τα εδάφη του εισβολέα.

Καμία αναφορά στο ότι η Ρωσία επί τρία χρόνια, σφυροκοπάει πόλεις, σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, παιδικές χαρές, πολιτικές υποδομές, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ούτε λέξη.

Και ανακοίνωση συνεχίζει: «Ήταν και είναι άλλωστε προφανές ότι η διαιώνιση του πολέμου αποτελεί συνειδητή στρατηγική για τις ΗΠΑ…». Δηλαδή, το προφανές είναι η «διαιώνιση του πολέμου» με την παροχή οπλισμού στους αμυνόμενους για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους;

Για το ΑΚΕΛ, μάλλον είναι προφανές ότι η Ρωσία επιδιώκει την ειρήνη, με τη χρήση πυραύλων από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και την εμπλοκή στον πόλεμο χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών. Μάλλον αυτές οι κινήσεις είναι βαθιά αντιπολεμικές!
Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ και η Βρετανία, εξόπλισαν την Σοβιετική Ένωση με υλικό πολλών δις δολαρίων ώστε να αντιμετωπίσει τους ναζί του Χίτλερ. Προφανώς και τότε ήθελαν την διαιώνιση του πολέμου και την κλιμάκωση.

Το παράδοξο είναι πως την ίδια ακριβώς άποψη με το ΑΚΕΛ έχουν όλα τα ακροδεξιά, ακόμα και νεοναζιστικά μορφώματα στην Ευρώπη, αλλά και όλα τα αυταρχικά καθεστώτα που κυβερνούν χώρες όπως το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει το κόμμα, το οποίο φαίνεται να δυσκολεύεται να συνηθίσει, μετά από τόσες δεκαετίες, στην ιδέα ότι η Ρωσία δεν είναι ΕΣΣΔ.

Σήμερα συμπληρώνονται 1.000 μέρες από τις 22 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα έναρξης της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δυστυχώς για κάποιους, την ευθύνη για την σφαγή, δεν την φέρει αυτός που ισοπέδωσε μια χώρα αλλά αυτός που αμύνεται. Ο πόλεμος αυτός θα μπορούσε να τελειώσει αύριο, αν ο Πούτιν και η Ρωσία αποφάσιζαν να αποσύρουν τις δυνάμεις κατοχής. Απλά πράγματα δηλαδή. Ότι ζητάμε και για τη Κύπρο.