Του Πατριάρχη
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, όσο και αν προσπάθησε να μαζέψει την δήλωση του για πιθανή αποστολή στρατευμάτων από ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία, δεν τα κατάφερε.
Πέραν των αναμενόμενων αποστάσεων που έλαβαν άλλοι ηγέτες χωρών, αυτό που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, είναι η αντίδραση πολιτών, ως να μίλησε για ευρωπαϊκή εισβολή στην Ουκρανία.
Αν για παράδειγμα, ο Μακρόν έλεγε ότι πρέπει να σταλούν στρατεύματα χωρών μελών της ΕΕ στη Κύπρο, θα θεωρούσαμε απαράδεκτη και απεχθή μια τέτοια πρόθεση;
Προφανώς και όχι, γιατί θα συνέβαλε στον τερματισμό της κατοχής και της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Κάτι τέτοιο θα ικανοποιούσε και την απαίτηση για επίδειξη αλληλεγγύης αλλά και το αίσθημα δικαίου.
Βεβαίως, τέτοιου είδους δράσεις έχουν πάντοτε αντίδραση από αυτόν που επηρεάζεται αρνητικά. Θα αντιδρούσε η Τουρκία και ενδεχομένως θα έμπαινε σε διαδικασία σύγκρουσης με τις χώρες που θα έστελναν στρατεύματα.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Ουκρανία και συνεπώς αυτοί που θεωρούν παραλογισμό κάτι τέτοιο, εκτιμούν πως θα υπάρξει αντίδραση από την Ρωσία. Δεν μπορεί όμως, να θεωρηθεί παράνομη η αποστολή στρατευμάτων, όταν μάλιστα κάτι τέτοιο έχει την έγκριση και την ενθάρρυνση του Κίεβου.
Άλλωστε δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, η Ρωσία έστειλε στρατεύματα τα οποία παραμένουν εκεί. Οι ΗΠΑ, ουκ ολίγες φορές απέστειλαν στρατεύματα στο Ιράκ, ή το Αφγανιστάν.
Αν δεν είναι παράνομο, δεν παύει να είναι ανησυχητικό, καθώς όλο και περισσότερες χώρες εκτιμούν ότι ένας πόλεμος Δύσης με τη Ρωσία, είναι περίπου αναπόφευκτος.
Η Γερμανία και η Βρετανία, με δηλώσεις των υπουργών άμυνας, έχουν ζητήσει προετοιμασία για έναν τέτοιο πόλεμο.
Όσο και αν κάποιοι χλευάζουν την επισήμανση ότι, βρισκόμαστε «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», αυτό είναι μια πραγματικότητα.
Η άλλη πλευρά, είναι αυτή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, που έχει πραγματοποιήσει εισβολή και που απειλεί τους γείτονες της ακόμα και με χρήση πυρηνικών.
Ο Μακρόν ουσιαστικά ήθελε να προειδοποιήσει για το αυτονόητο. Αν η Δύση δεν σταματήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία, τότε κινδυνεύουν και άλλες χώρες, καθώς η Μόσχα έχει δώσει δείγματα γραφής, με την εισβολή και κατοχή εδαφών της Γεωργίας, με την κατοχή ενός μεγάλου μέρους της Μολδαβίας (Υερδνειστερία) και με την προσάρτηση του 20% των εδαφών της Ουκρανίας.
Ο Μακρόν δεν είναι τρελός, αλλά ο Πατριάρχης να βάλει το χέρι του.
Ευλόγησον!