Εκπαίδευση το 2025 στα περιστατικά παιδικής κακοποίησής -Συζητήσεις για ΤΑΕΠ Παίδων και σε άλλες πόλεις-Μείωση εισαγωγών στο Μακάρειο
Ξεπέρασαν τις 25 χιλιάδες οι επισκέψεις μικρών ασθενών στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κατά τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη σε διάσκεψη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων του Τμήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η επισκεψιμότητα στο ΤΑΕΠ Παίδων σημειώνει αύξηση με τους αριθμούς να μιλούν από μόνοι τους, αφού το 2023 καταγράφηκαν σχεδόν 10 χιλιάδες επισκέψεις (9.617), ενώ το 2024 καταγράφηκαν σχεδόν 15 χιλιάδες επισκέψεις (14.635).
Εξάλλου, αναφέρθηκε πως η επισκεψιμότητα στο Τμήμα άγγιξε τον Δεκέμβριο του 2024 τον μέγιστο αριθμό προσέλευσης με 1.660 παιδιά, ενώ από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι το 10% των παιδιών, που χρήζουν εξυπηρέτησης από το ΤΑΕΠ, παραπέμπονται στη συνέχεια στο Μακάρειο Νοσοκομείο για περαιτέρω νοσηλεία.
Συζητήσεις για ΤΑΕΠ Παίδων και σε άλλες πόλεις
Επίσης, λέχθηκε πως γίνονται σκέψεις και συζητήσεις για επέκταση του ΤΑΕΠ Παίδων και σε άλλες πόλεις, ενώ τονίστηκε ότι το Τμήμα αναμένεται να μεταφερθεί εντός του 2026 από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στο Μακάρειο Νοσοκομείο, με την ολοκλήρωσή των έργων αναβάθμισης του εν λόγω νοσοκομείου.
Σε σχέση με τους χρόνους αναμονής στο εν λόγω Τμήμα, αναφέρθηκε πως κυμαίνονται από 0 μέχρι μισή ώρα κατά μέσο όρο, εκτός των περιόδων αυξημένης ροής ή αυξημένης οξύτητας, που μπορεί ο χρόνος αναμονής να φτάσει μέχρι και τη μιάμιση ώρα.
Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, είπε ότι μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας, το ΤΑΕΠ Παίδων έχει εξυπηρετήσει 25.489 παιδιά, ένας αριθμός που – όπως πρόσθεσε – «όλοι θα ευχόμασταν να ήταν μικρότερος».
Ωστόσο, εξέφρασε την περηφάνια τους για το γεγονός ότι το ΤΑΕΠ Παίδων «κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία σε ένα ομολογουμένως πολύ απαιτητικό έργο, προσφέροντας περίθαλψη στα παιδιά μας».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας «από τα 10.620 παιδιά, που έλαβαν περίθαλψη κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, φτάσαμε στα 14.869 κατά το 2024, αύξηση η οποία καταδεικνύει την εμπιστοσύνη που δείχνει η κοινωνία στο δημόσιο σύστημα υγείας».
Σημείωσε, επίσης, πως «από τα 683 παιδιά, που επισκέφθηκαν το ΤΑΕΠ Παίδων κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του φτάσαμε σε ένα μέγιστο αριθμό της τάξης των 1.660 παιδιών, που έτυχαν περίθαλψης τον Δεκέμβριο του 2024», για να προσθέσει πως «τα εν λόγω στοιχεία δεν είναι απλώς αριθμοί, αλλά δείκτες του έργου που επιτελείται καθημερινά».
Τόνισε πως «η υγεία των παιδιών είναι ευθύνη όλων», για να συμπληρώσει πως το Υπουργείο Υγείας παραμένει αφοσιωμένο στη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, που δεν θα προσφέρουν μόνο θεραπεία, αλλά και ασφάλεια, υποστήριξη και ελπίδα.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του ΤΑΕΠ Παίδων και σε άλλες πόλεις, ο κ. Δαμιανός είπε ότι «γίνονται συζητήσεις με τον ΟΚΥπΥ, για επέκταση και σε κάποιες άλλες πόλεις», σημειώνοντας ότι είναι κάτι που θα το δουν και θα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό στην πορεία.
Σε ερώτηση για τη μεταφορά του ΤΑΕΠ Παίδων στο Μακάρειο Νοσοκομείο, είπε ότι με την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης του Μακάρειου Νοσοκομείου, εντός του 2026, το ΤΑΕΠ Παίδων θα μεταφερθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στο Μακάρειο.
Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚYπΥ), Κύπρος Σταυρίδης, είπε ότι στο ΤΑΕΠ Παίδων κάθε μέρα αποτελεί μια ανανέωση ενός του κοινωνικού συμβολαίου, διαβεβαιώνοντας πως κάθε παιδί που πέρασε τις πόρτες του ΤΑΕΠ Παίδων έλαβε την προσοχή και τη φροντίδα, που του άξιζε.
Αναφερόμενος στην ιατρική ομάδα, είπε πως αποτελείται από 9 εξειδικευμένους παιδιάτρους, ενώ σημείωσε ότι με την πρόσφατη πρόσληψη που έγινε και που αναμένεται να ενταχθεί στο Τμήμα στα μέσα Μαρτίου, φτάνουν τους δέκα.
«Η φροντίδα ενός παιδιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί – όχι μόνο γνώση και εμπειρία – αλλά και βαθιά ενσυναίσθηση. Η φροντίδα και η προστασία των παιδιών είναι η ανώτερη μορφή κοινωνικής ευθύνης», είπε ο κ. Σταυρίδης, οποίος δεσμεύτηκε ο Οργανισμός να συνεχίσει να υπηρετεί αυτό το όραμα με αφοσίωση και αγάπη.
Εκπαίδευση το 2025 στα περιστατικά παιδικής κακοποίησής
Η Παιδίατρος – Παιδοεπειγοντολόγος, Δρ. Χάρις Αχιλλέως, αναφέρθηκε σε ένα «μεγάλο εύρος» περιστατικών στο Τμήμα, κυρίως όπως είπε, εμπύρετα και λοιμώδη νοσήματα, αναπνευστικά και γαστρεντερικά προβλήματα, παιδιατρικούς σπασμούς, ατυχήματα και κακώσεις, τροχαία ατυχήματα.
Πρόσθεσε πως αντιμετωπίζουν παντός είδους δηλητηριάσεις, καρδιοαναπνευστικές ανακοπές, αν και δεν είναι συχνές σε παιδιά, περιστατικά παιδικής κακοποίησής, καθώς και κοινωνικά και ψυχιατρικά περιστατικά.
Ερωτηθείσα αν υπήρξαν περιστατικά παιδιών, που χρειάστηκαν νοσηλεία από κακοποίηση ή ψυχιατρικά προβλήματα, είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στατιστικά», σημειώνοντας ότι μαζί με κάποια Τμήματα του Μακάρειου Νοσοκομείου θέλουν να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε σχέση με την αναγνώριση και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίηση.
«Αυτό είναι στα πλάνα της χρονιάς που διανύουμε. Να επενδύσουμε στην εκπαίδευση σε αυτό τον τομέα. Και μέσα από αυτά θα μαζέψουμε και στατιστικά», είπε.
Η Δρ. Αχιλλέως, πάντως, είπε πως οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι από αυτόν που θα ήθελαν, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος».
Σημείωσε πως «πολλά από τα περιστατικά δεν αναγνωρίζονται ή δεν προσέρχονται έγκαιρα στις υπηρεσίες».
Όσον αφορά στα ψυχιατρικά περιστατικά, η Δρ. Αχιλλέως είπε πως σημειώνονται μερικά την εβδομάδα και συγκεκριμένα από δύο μέχρι πέντε την εβδομάδα.
Εξήγησε πως τα περιστατικά αυτά παραπέμπονται στις Παιδικές Ψυχιατρικές Υπηρεσίες του Μακάρειου ή σε ώρες εφημεριών στους Παιδοψυχίατρους.
Μείωση εισαγωγών στο Μακάρειο
Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες, η Δρ. Αχιλλέως ανέφερε ότι ήδη από την αρχή της λειτουργίας τους το ποσοστό εισαγωγών στο Μακάρειο Νοσοκομείου «μειώθηκε» σημαντικά, για να σημειώσει ότι «ένα ποσοστό 10% των ασθενών που προσέρχονται γίνονται εισαγωγή και αυτό έχει παραμείνει σταθερό στην πάροδο των δύο χρόνων».
«Έχουμε περιόδους», εξήγησε, «με πιο μεγάλα ποσοστά εισαγωγών, όπως είναι αναμενόμενο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα περιστατικά που προσέρχονται και δεν γίνονται εισαγωγή, δεν χρήζουν περίθαλψης στο ΤΑΕΠ Παίδων, όμως, η πραγματικότητα είναι ότι ένα ποσοστό ασθενών που βλέπουμε θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, ίσως, καλύτερα από τους συναδέλφους προσωπικούς παιδιάτρους», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τους χρόνους αναμονής, είπε ότι είναι «σημαντικά χαμηλότεροι» από το ΤΑΕΠ ενηλικών, συμπληρώνοντας ότι «κυμαίνονται από 0 μέχρι μισή ώρα κατά μέσο όρο».
Εξήγησε, ωστόσο, ότι έχουν περιόδους αυξημένης ροής ή αυξημένης οξύτητας, δηλαδή ένα πολύ βαρύ σοβαρό περιστατικό, που μπορεί να φέρει τους χρόνους αναμονής μέχρι και τη μιάμιση ώρα.
Πηγή: ΚΥΠΕ