Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025
19 C
Limassol

Διαφωνoύν οι βουλευτές για επίδοση εξωδίκων σε αεροδρόμια-λιμάνια

Διαφωνία βουλευτών για επίδοση εξωδίκων σε αεροδρόμια-λιμάνια. «Κουλοχέρηδες» το σύστημα, λέει ο Τορναρίτης – Επί τάπητος το θέμα στην Επιτροπή Νομικών – Τι ζητά η Αστυνομία

Η πλατφόρμα για έλεγχο εξωδίκων τροχαίας έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται επίδοση του προστίμου, δήλωσαν την Τετάρτη οι αρμόδιες αρχές ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, με τους Βουλευτές να καλούν την Κυβέρνηση να καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο, για ορθότερη επίδοση των εξώδικων προστίμων στους πολίτες.

Παράλληλα, οι Βουλευτές ζήτησαν, έπειτα και από την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας όπως η Αστυνομία προχωρήσει άμεσα σε έκδοση ανακοίνωσης ότι δεν θα εφαρμοσθεί το «Photo Radar List» ήτοι η επίδοση τροχαίων εξωδίκων σε αεροδρόμια και άλλα σημεία εισόδου-εξόδου της Δημοκρατίας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε ότι η υπόθεση της εγκατάστασης του συστήματος φωτοεπισήμανσης δεν λειτούργησε σωστά σε κανένα επίπεδο, υποδεικνύοντας ότι, αντί να επιτύχει τους στόχους της, θυματοποίησε εκατοντάδες πολίτες και, αντί να μειώσει τους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα, αυτοί αυξήθηκαν. Χαρακτήρισε μάλιστα το σύστημα φωτοεπισήμανσης ως «κουλοχέρηδες».

Βουλευτές της Επιτροπής έθεσαν ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών τα πιθανά νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών για την αποπληρωμή των εξώδικων προστίμων που προκύπτουν μέσω του συστήματος φωτοεπισήμανσης, καθώς και την πρόθεση της Δημοκρατίας να προωθήσει στα δικαστήρια χιλιάδες ανεξόφλητα πρόστιμα. Παράλληλα, έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού και Ανδρέα Πασιουρτίδη για αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος ζήτησαν εξηγήσεις σε σχέση με πρόθεση των αρμόδιων αρχών της Δημοκρατίας να επιδίδουν τα εξώδικα πρόστιμα που εκδόθηκαν εναντίον πολιτών στα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας με βάση την εφαρμογή «Photo Radar List».

Ο Βοηθός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου, δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της εγκατάστασης και λειτουργίας των καμερών είναι η πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, όπως είπε, την τελευταία πενταετία παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση των σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων, αν και τα θανατηφόρα δυστυχήματα αυξήθηκαν λόγω δύο σοβαρών περιστατικών με πολλαπλά θύματα.

Σημείωσε ότι το σύστημα φωτοεπισήμανσης λειτουργεί υποστηρικτικά και έχει οδηγήσει σε αλλαγή της συμπεριφοράς των οδηγών, ενισχύοντας την τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Ο κ. Ευριπίδου εξήγησε ότι η διαδικασία ενημέρωσης για τα εξώδικα πρόστιμα πραγματοποιείται αρχικά μέσω ταχυδρομείου και στη συνέχεια με επιδότη. Σημείωσε ότι οι πολίτες μπορούσαν να ενημερωθούν για τυχόν παραβάσεις και με ένα απλό τηλεφώνημα στην εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα και να το εξοφλήσουν. Ωστόσο, συνέχισε, προέκυψε σοβαρό πρόβλημα λόγω μη επικαιροποιημένων διευθύνσεων, καθώς και άρνησης πολλών παραβατών να παραλάβουν το εξώδικο.

Ανέφερε ότι η επίδοση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, διαφορετικά η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο. Υπογράμμισε τη σημασία του να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται μέσω της πλατφόρμας, κάτι που, όπως είπε, έχει ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Ακόμη, διευκρίνισε ότι η εταιρεία δεν λαμβάνει ποσοστά από τα εξώδικα πρόστιμα.

Σε σχέση με το “Photo Radar List” ο κ. Ευρυπίδου είπε ότι η πρόθεση της Αστυνομίας είναι να έχει την εξουσία να επιδίδονται τα ανεπίδοτα εξώδικα πρόστιμα που εκδόθηκαν εναντίον των πολιτών στα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας για όσους δεν τα είχαν παραλάβει είτε μέσω ταχυδρομείου είτε επιδότη.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Ευρυπίδου προκάλεσε την έντονη αντίδραση Βουλευτών, οι οποίοι υπέδειξαν ότι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο που να στηρίζει τη σχετική ενέργεια.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι φαίνεται ότι αυτό το ζήτημα «είναι απόλυτα εκκρεμές» και ρώτησε εάν η Νομική Υπηρεσία έτυχε ενημέρωσης για αυτό το ζήτημα με την Εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να λέει ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη τους για το ζήτημα αυτό.

Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν από τον κ. Ευρυπίδου να προχωρήσει η Αστυνομία σε άμεση έκδοση ανακοίνωσης ότι δεν θα εφαρμοσθεί το συγκεκριμένο μέτρο, δηλαδή η επίδοση εξωδίκων σε αεροδρόμια και άλλα σημεία εισόδου-εξόδου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ενημέρωσε τη Βουλή ότι οι πολίτες που θα λάβουν κατηγορητήριο για μη καταβολή εξώδικων προστίμων θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να εξοφλήσουν το πρόστιμο και να αποφύγουν την παραπομπή στη δικαιοσύνη.

Υπογράμμισε ότι η σχετική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν αν έχουν εξώδικα πρόστιμα, έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται επίδοση του προστίμου. Παράλληλα, ανέφερε ότι, αν και υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεπίδοτων προστίμων που δημιουργούν υπόνοιες παραβίασης, εντούτοις ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.

Είπε ακόμη ότι ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα εξώδικης ρύθμισης, αλλά εάν οι προσπάθειες επίδοσης αποτύχουν, η υπόθεση θα πρέπει να οδηγηθεί στο δικαστήριο. Επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικών τρόπων ενημέρωσης των πολιτών και διευκρίνισε ότι όσοι δεν έχουν ενημερωθεί καλόπιστα δεν θα πρέπει να μένουν στο απυρόβλητο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι το σύστημα φωτοεπισήμανσης καταγράφει παραβιάσεις, αλλά υπάρχει πρόβλημα με την επίδοση των ειδοποιήσεων, καθώς ορισμένοι αποφεύγουν να τις παραλάβουν και να τις πληρώσουν. Δήλωσε ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα είναι απλά ενημερωτική και βοηθά τους πολίτες να δουν αν έχουν πρόστιμο, χωρίς καμία επίπτωση. Συμπλήρωσε ότι τα εξώδικα προσφέρουν στον πολίτη τη δυνατότητα να πληρώσει για να αποφύγει την ποινική δίωξη, ενώ αν δεν παραδέχεται ενοχή, μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, δήλωσε ότι ενημερώθηκε από την Αστυνομία πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την υλοποίηση της τεχνικής λύσης που είχε προτείνει σχετικά με την ασφαλή είσοδο στην πλατφόρμα. Η λύση αυτή, όπως είπε, θα επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνονται για τα εξώδικα πρόστιμα των οχημάτων τους, τα οποία εκδόθηκαν μέσω του συστήματος φωτοεπισήμανσης, αποκλειστικά μέσω της υπηρεσίας CYlogin. Σύμφωνα με την Επίτροπο, η ολοκλήρωση της λύσης αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Αναφορικά με τη λειτουργία του συστήματος εκκρεμούντων ενταλμάτων πληρωμής στα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας, η Επίτροπος ανέφερε ότι η Αστυνομία υπέβαλε στο Γραφείο της εκτίμηση αντίκτυπου, η οποία έλαβε την έγκρισή της εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας του ζητήματος αφού μελετήσει πρώτα την επικαιροποιημένη εκτίμηση αντίκτυπου που η Αστυνομία οφείλει να υποβάλει.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουΐζα Χριστοδουλίδου–Ζαννέτου, δήλωσε από πλευράς της ότι, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε, σε καμία άλλη χώρα η επίδοση εξώδικων προστίμων δεν πραγματοποιείται μέσω ταχυδρομείου με συστημένες επιστολές, λέγοντας ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι όπως η αποστολή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει αυξημένη παρουσία συστημάτων φωτοεπισήμανσης. Αναφορικά με την επίδοση εξώδικων ενταλμάτων στα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας, είπε ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση και ότι τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται μόνο για σοβαρά αδικήματα.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, δήλωσε ότι «ενώ η ασφάλεια και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας αποτελούν για εμάς προτεραιότητα, τα δύο αρμόδια Υπουργεία, Μεταφορών και Δικαιοσύνης, έχουν εκτεθεί». Ο λόγος, συνέχισε, για τη σημερινή αναστάτωση και τη συζήτηση περί παραπομπής δεκάδων χιλιάδων απλήρωτων προστίμων στα δικαστήρια είναι “η αδράνεια και η ανικανότητα του κράτους” να επιδώσει τα εξώδικα στους πολίτες, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Σημείωσε ότι αντί να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να διευκολυνθεί η επίδοση των εξώδικων προστίμων, δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα ενημέρωσης, η οποία, αν και χρήσιμη τεχνολογικά, “συνοδεύτηκε από απειλές” ότι οι πολίτες που δεν πληρώσουν θα οδηγηθούν στο δικαστήριο.

Η κ. Τσιρίδου σημείωσε ότι από τη συζήτηση κατέστη σαφές το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει σε τροποποιήσεις αντί να επιβαρύνει το ήδη καταπονημένο δικαστικό σύστημα με δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις εξώδικων προστίμων. Υπέδειξε ότι αν μια υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο, ο πολίτης θα κληθεί να πληρώσει μεγαλύτερο ποσό από το αρχικό πρόστιμο και θα επιβαρυνθεί με περισσότερους ποινικούς βαθμούς στην άδεια οδήγησής του.

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση όφειλε να αντιδράσει άμεσα και να καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο, ώστε να επιτρέπεται η επίδοση εξώδικων προστίμων με εναλλακτικό τρόπο. Συμπλήρωσε ότι η τροποποίηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επίδοση προστίμων μέσω SMS ή άλλων σύγχρονων μέσων, υπό την προϋπόθεση ότι θα θεσπιστεί ένα σωστά διαμορφωμένο νομικό πλαίσιο.

Σε σχέση με την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιδίδει εξώδικα πρόστιμα στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας μέσω της εφαρμογής “Photo Radar List”, η κ. Τσιρίδου δήλωσε ότι διαπιστώθηκε ότι το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει συμβουλευτεί ούτε τη Νομική Υπηρεσία, ούτε την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν έχει διεξαχθεί καμία μελέτη για την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Συνεπώς, συνέχισε, «είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει νομική βάση και δεν μπορεί να εφαρμοστε”ί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής τόνισε ότι κανένας δεν προτρέπει τους πολίτες να μην συμμορφώνονται με τις νομοθεσίες. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι πρώτοι που οφείλουν να συμμορφώνονται με αυτές είναι η διοίκηση, δηλαδή τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Μεταφορών, καθώς και η Αστυνομία.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συζητήσει πιθανές βελτιώσεις στη νομοθεσία και είναι αποφασισμένο να αποτρέψει κάθε προσπάθεια παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφερόμενος στην πλατφόρμα, επισήμανε ότι η επίσημη πύλη της Δημοκρατίας αναγράφει πως εάν οι πολίτες δεν πληρώσουν τα εξώδικα πρόστιμα εντός της καθορισμένης περιόδου τότε θα σχηματίζεται ποινικός φάκελος και θα υπόκεινται σε ποινική δίωξη. Αυτό, όπως υποστήριξε, δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και αποτελεί μια προσπάθεια εκφοβισμού των πολιτών. «Αυτό το πράγμα δεν προνοείται στη νομοθεσία. Ήταν μία κουτοπονηριά, σε μία προσπάθεια να εκφοβίσουν τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δαμιανού δήλωσε ότι τα κράτη πρέπει να λειτουργούν βάσει του κράτους δικαίου και της εφαρμογής των νομοθεσιών, όχι μέσω τεχνασμάτων για την είσπραξη χρημάτων. Οι αλλαγές στη νομοθεσία, συνέχισε, πρέπει να γίνονται με διαφάνεια και μέσα από θεσμικές διαδικασίες, όχι πίσω από κλειστές πόρτες ή γραφεία της Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών.

Σε σχέση με την πρόθεση για επίδοση εξώδικων προστίμων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, μέσω της εφαρμογής “Photo Radar List”, ο κ. Δαμιανού είπε ότι στην προκειμένη περίπτωση, οι αρμόδιοι φορείς δεν εφάρμοσαν ούτε το γράμμα του νόμου, λέγοντας ότι εάν δεν αποτρεπόταν η πρόταση για τη διαδικασία να σταματούν πολίτες στα αεροδρόμια ώστε να πληρώνουν εξώδικα πρόστιμα, ενδεχομένως να παραβιαζόταν ακόμη και το Σύνταγμα.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μετά το πέρας της Επιτροπής, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την κατά το δοκούν διαδικασία στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας επειδή υπάρχουν πρόστιμα». Συμπλήρωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί μια τέτοια διαδικασία στα ευνομούμενα κράτη είναι κάτω από την προϋπόθεση ύπαρξης διατάγματος δικαστηρίου, δηλαδή εντάλματος. Σημείωσε ότι προκάλεσε προβληματισμό η αναφορά ότι δεν υπήρξε διαβούλευση ή επικοινωνία μεταξύ των αρμοδίων αρχών για το εν λόγω θέμα.

Μιλώντας για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί με έναν τρόπο σύγχρονο, σύννομο, αποτελεσματικό και με έναν τρόπο που να γίνεται αποδεκτό από την κοινωνία». Τόνισε ότι η διαδικασία για όσους επιλέγουν να μην πληρώσουν τα πρόστιμα, είτε δικαιολογημένα είτε αδικαιολόγητα, πρέπει να διέπεται από ένα σαφές και σωστά διαμορφωμένο νομικό πλαίσιο.

«Εμείς θα είμαστε δίπλα από τις αρχές ώστε να διορθωθούν οι παθογένειες, να δημιουργηθεί ένα σωστό νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τη σωστή λειτουργεία του συστήματος φωτοεπισήμανσης», κατέληξε η Βουλευτής.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί το λανθασμένο μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα πρέπει να εξοφλήσουν τα εξώδικά τους.

Από πλευράς του, ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε εντός της Επιτροπής ότι θα πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες και να τηρούνται σωστά σημειώνοντας ότι δυστυχώς στην Κύπρο γίνονται πολλές παραβιάσεις και θα πρέπει να υπάρχουν κάμερες σε χώρους και δρόμους όπου αναπτύσσεται ταχύτητα.

Ο ανεξάρτητος μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε εντός της Επιτροπής για το θέμα του “Photo Radar List” ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν υπάρχει πλέον ο θεσμός του υπηκόου, αλλά υπάρχουν μόνο Κύπριοι πολίτες. Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσον η Αστυνομία έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ