Κυριακή 04/12/2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η Γερμανία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό,...

Η Γερμανία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό, είπε ο Σολτς στον ΠτΔ

Η Γερμανία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό, είπε ο Σολτς στον ΠτΔ.

Υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στο Κυπριακό, τάχθηκε ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη γερμανική πρωτεύουσα, σημειώνοντας πως το Βερολίνο θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως αποτελεί κοινή βούληση των ηγεσιών Κύπρου και Γερμανίας η περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και των λαών τους, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, Σολτς και Αναστασιάδης συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στο μεταναστευτικό.

Με στρατιωτικό άγημα υποδέχθηκε τον ΠτΔ ο Σολτς

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και Καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα, στην Καγκελαρία στο Βερολίνο. Ο Καγκελάριος, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές και ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων, είπε ο Πρόεδρος

Αποτελεί κοινή βούληση των ηγεσιών Κύπρου και Γερμανίας η περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και των λαών τους, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο Πρόεδρος.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κατ’ αρχάς, θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τον φίλο Καγκελάριο, Όλαφ Σολτζ, για την άψογη φιλοξενία που επεφύλαξε τόσο στον ίδιο όσο και στην αντιπροσωπεία που με συνοδεύει.

Όπως, επίσης, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για τη δημιουργική και σημαντικά εποικοδομητική μας συζήτηση από την οποίαν έχει αποδειχθεί εμπράκτως η κοινή βούληση και δέσμευση για την περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των σχέσεων μας.

Πιο συγκεκριμένα και σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις, προβήκαμε σε ενδελεχή ανασκόπηση του φάσματος της συνεργασίας μας και εξετάσαμε πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης της, ιδιαίτερα στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, της άμυνας, των ΑΠΕ, της ναυτιλίας, της υγείας και της παιδείας και σωρείας άλλων.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητήσαμε για καίρια ζητήματα που μας απασχολούν, όπως το μεταναστευτικό, αλλά και η ενεργειακή κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, κοινή ήταν η θέση πως η μεταναστευτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από μια κοινή και συλλογική προσέγγιση, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.

Και οφείλω να σε ευχαριστήσω θερμά Καγκελάριε Σολτζ για την απτή αλληλεγγύη που επιδείξατε στην Κυπριακή Δημοκρατία με την ανάληψη δέσμευσης για μετεγκατάσταση 500 αιτούντων ασύλων από την Κύπρο.

Μια αλληλεγγύη που είναι απόρροια της κατανόησης για τις έντονες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελεί σταθερά το κράτος – μέλος της Ε.Ε. με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων για διεθνή προστασία σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Ένα ποσοστό που, αντιστοιχεί σε πέραν του 6% του πληθυσμού της χώρας, ενώ σε αντίστοιχες χώρες πρώτης γραμμής δεν υπερβαίνει το 1%.

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση που η Ευρώπη, και όχι μόνο, βιώνει, κοινή και πάλι ήταν η θέση πως αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και διαδρομών, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και της ασφάλειας του εφοδιασμού των κρατών – μελών της Ένωσης.

Από πλευράς μου τόνισα το ρόλο που οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύναται να διαδραματίσουν προς αυτόν το στόχο, είτε μέσω της μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής είτε μέσω μεταφοράς υδρογόνου ή/και ακόμη καθαρής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση, το λεγόμενο EuroAsia Interconnector, Κύπρου – Ελλάδος – Ισραήλ και όχι μόνο.

Βεβαίως, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για άλλα σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η διεύρυνση της Ε.Ε. με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μας απασχόλησε εκτενώς το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες επιπτώσεις, όχι μόνο στη χώρα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μια εξέλιξη που για ακόμη μια φορά αναδεικνύει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης των όποιων διαφορών στη βάση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και συναφών διεθνών συνθηκών.

Αρχές που, εάν εφαρμόζονταν, θα απέτρεπαν διενέξεις ή αναθεωρητικές συμπεριφορές από κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών, με πρώτιστο στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής, και όχι μόνο, σταθερότητας μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου.

Και αναφερόμενος στην ανάγκη διατήρησης περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, δεν θα μπορούσα παρά να αναφερθώ στη συνεχιζόμενη κατοχή της χώρας μου από μια χώρα που επιδιώκει να καταστεί μέλος της κοινής μας οικογένειας.

Οφείλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη θέση αρχής που τηρεί η Γερμανία σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Συναντήσαμε κατανόηση όσον αφορά την ανάγκη μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση και στο Κυπριακό.

Έχω διαβεβαιώσει τον Καγκελάριο ότι η Κύπρος παραμένει σταθερή στα θέματα αρχής και ως εκ τούτου συμπορεύεται με την ευρωπαϊκή οικογένεια όσον αφορά τις κυρώσεις και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποτραπεί περαιτέρω χειροτέρευση των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία.

Τόσο το Ουκρανικό όσο και το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα για αυτό έχω εκθέσει εκτεταμένα τις απόψεις μου για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσουμε όσον αφορά τις ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν για να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός σε συνεργασία με τα ΗΕ ώστε να υπάρξει επίλυση στις διαφορές που παρατηρούνται και ιδιαίτερα σε αναθεωρητικές πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την ανάγκη αποφυγής ενεργειών που προκαλούν, είτε προέρχονται από την Τουρκία ενάντια στην Ελλάδα ή στην Κύπρο ή σε χώρες της περιοχής.

Η σταθερότητα είναι σημαντικός παράγοντας προς αποφυγή νέου πεδίου αναταραχής.

Εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του ιδίου και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση αρχών της Γερμανίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών θεμάτων, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι πάντοτε είχαμε τη στήριξη της Γερμανίας και σε τεχνοκρατικά θέματα που η Κύπρος είχε ανάγκη. Ευχαριστώ και για την αλληλεγγύη που δείχνετε για τις μικρότερες χώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Διαβεβαιώσεις από Καγκελάριο

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τις δύο χώρες μας συνδέει στενή εταιρική σχέση τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Οι συνομιλίες μας σήμερα κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές για μένα πόσο στενές, πόσο πολύπλευρες και πλήρους εμπιστοσύνης είναι οι σχέσεις μας».

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, ο κ. Σολτζ είπε ότι «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου ότι η Ρωσία εδώ και εβδομάδες βομβαρδίζει μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία. Ο τρόμος αυτός των βομβαρδισμών κατά του άμαχου πληθυσμού πρέπει να σταματήσει και μάλιστα άμεσα.

Η ενέργεια της Ρωσίας δείχνει πόσο αδίστακτα και ανελέητα κινείται ο Πρόεδρος Πούτιν σε αυτό τον πόλεμο».

Πρόσθεσε ότι «ως κράτη μέλη της ΕΕ, Κύπρος και Γερμανία συμφωνούμε πλήρως ότι πρέπει να καταδικάσουμε τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου και αυτός είναι ο λόγος των πρωτοφανών κυρώσεων από την ΕΕ και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την πίεση των κυρώσεων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι «η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά τη διζωνική δικοινοτική λύση στη βάση ασφαλώς των αποφάσεων των ΗΕ. Θα επιθυμούσα η αδιέξοδη αυτή διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό να ανακτήσει νέα δυναμική. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να στηρίξει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης μέσω των ΗΕ αν αυτό θεωρηθεί επιθυμητό».

Είπε ακόμα ότι κατά τις συνομιλίες τους συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου οι θαλάσσιες περιοχές έχουν σημαντικό οικονομικό δυναμικό και υπάρχουν ευκαιρίες για περιφερειακές συνεργασίες στον τομέα της Ενέργειας, σημειώνοντας ότι «θα ήταν προς το συμφέρον όλων όμορων χωρών να καλλιεργούν σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή της Μεσογείου. Η εντύπωση που αποκόμισα σήμερα είναι ότι η Κύπρος είναι // πρόθυμη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και τρέφω μεγάλες ελπίδες το ίδιο να πράξουν και άλλες εμπλεκόμενες χώρες.

Η σχέση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη και είμαι πεπεισμένος πως τα θέματα που εγείρονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση διεθνούς δικαίου».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά και να εμβαθύνουν τις σχέσεις σε θέματα Κλίματος και Ενέργειας καθώς και να εντείνουν τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό.

Ερωτηθείς αν μετά και τη συνάντηση τους είναι ενδεχόμενη η ανάληψη πρωτοβουλίας από Γαλλία και Γερμανία προς την ΕΕ, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «χωρίς αμφιβολία η ΕΕ αποτελεί ένα από τους ισχυρότερους παράγοντες στην επίλυση διεθνών προβλημάτων. Η βάση λύσης του Κυπριακού δεν είναι παρά η Χάρτα των ΗΕ, τα ψηφίσματα των ΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ως θέμα αρχής, όπως διαφαίνεται και από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δεν μπορεί παρά οι διαφορές να επιλύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου και μέσα από ειρηνικό διάλογο. Είναι καλά γνωστή η τελευταία θέση της Τουρκίας όμως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση στη βάση των όσων αδικαιολόγητα και ενάντια στο διεθνές δίκαιο η Τουρκία αξιώνει. Συνεπώς, προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε πέραν των ΗΕ και την ΕΕ ώστε η Τουρκία να μεταβάλει στάση και θέση διότι διαφορετικά αυτή το παρατεταμένο αδιέξοδο όχι μόνο δεν οδηγεί αλλά οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις και με την ΕΕ. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προσανατολισμοί της Τουρκίας, αν ακόμη τους διατηρεί, για ένταξη στην ΕΕ. Με τις συμπεριφορές ή την εμμονή σε λύση που δεν εδράζεται στον Χάρτη των ΗΕ και στα ψηφίσματα, το μόνο που θα αποτύχει είναι τον αυτοαποκελεισμό της. Πιστεύω ότι διαβήματα και ενέργειες από πλευράς ΕΕ θα συμβάλουν ώστε μέσα από τη λογική, τον διάλογο να διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά της Άγκυρας ώστε να μπορέσει να εξευρεθεί ειρηνική λύση στο Κυπριακό που θα ικανοποιεί το σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου και θα αποτρέπει ενδεχόμενες άλλες συνέπειες που δεν θα είναι προς όφελος της ειρήνης στην περιοχή, αλλά και γενικότερα των ενεργειακών αναγκών ως εναλλακτικού διαδρόμου για την προμήθεια της ΕΕ».

Ερωτηθείς ο κ. Σολτς είπε ότι «για το Κυπριακό, είπα εξαρχής, ότι θα συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο εφόσον αυτό είναι επιθυμητό, για να οδηγηθούμε σε μια ειρηνική λύση, σε ένα ξεμπλοκάρισμα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε τώρα πάντα στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ».

Σε ερώτηση αν η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην προμήθεια ενεργειακών πόρων προς τη Γερμανία και την ΕΕ, ο Καγκελάριος είπε ότι «εργαζόμαστε με σειρά κρατών, και με την Κύπρο και με όμορες χώρες της Μεσογείου που μπορούν να αποτελέσουν λύση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο θέμα της Ενέργειας. Αυτό έχει να κάνει τη χρονική στιγμή με το φυσικό αέριο, όμως είναι μια μεγάλη διαδικασία συνεννόησης για να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα, είναι αρκετά πολύπλοκο. Υπάρχει ασφαλώς η συνεργασία και συζητήσαμε για τις δυνατότητες που υπάρχουν από τη χρήση και εκμετάλλευση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και της αξιοποίησης της σύνδεσης των δικτύων όταν πρόκειται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος».

Συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος είπε ότι «εμείς είμαστε πάντοτε έτοιμοι μέσα από τις άριστες σχέσεις που διατηρούμε με τις χώρες της περιοχής, παραγωγούς φυσικού αερίου και ενέργειας. Ηδη το Eurasia interconnector είναι μια πραγματικότητα, ένα κοινού ενδιαφέροντος έργο της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικές ακόμα συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν.

Σε ερώτηση για τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε ότι από την κρίση του 2013 έχουν κάθετα μειωθεί και δεν υπάρχει η οικονομική εξάρτηση που υπήρχε παλαιότερα, προσθέτοντας ότι μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και της συμπόρευσης της Κύπρου με την ΕΕ, η Κύπρος έχασε το ποσοστό του τουρισμού που προερχόταν από τη Ρωσία.

Μεταναστευτικό και εργαλειοποίηση από την Τουρκία

Σε ερώτηση για το Μεταναστευτικό και την εργαλειοποίηση του από την Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «αποτελεί γεγονός ότι εργαλειοποιεί δυστυχώς τους μετανάστες. Με στοιχεία έχουμε αποδείξει και εφοδιάσει τη γερμανική κυβέρνηση για να γνωρίζει πώς εργαλειοποιούνται και πώς μεθοδεύεται η έλευση τους στην Κύπρο μέσω Κωνσταντινούπολης και εντός 24ώρου προωθούνται μέσω της νεκράς ζώνης στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Λαμβάνουμε μέτρα όπως η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ευθύνης, αξιοποίηση των Υπηρεσιών της ΕΕ για διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής σε ασφαλείς χώρες για όσους διαπιστώνεται ότι δεν αντιμετωπίζουν τον όποιο κίνδυνο στις χώρες τους και με διμερείς συμφωνίες της Δημοκρατίας προκειμένου να πετύχουμε την επανεισδοχή των παρανόμων προσφύγων στην πατρίδα τους. Εκφράζω ευχαριστίες για την κατανόηση και αλλελεγγύη από τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκέ χώρες που πιστεύω ότι θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου».

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος είπε ότι αν παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις των τελευταίων ετών διαπιστώνουμε ότι πάντα υπάρχουν κάποιες χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και ήταν λάθος όταν άλλες χώρες έλεγαν πως δεν τις αφορούσε. Για αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει συνεργασία και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε ένα μέρος των ανθρώπων αυτών και αυτό πράττουμε στην περίπτωση της Κύπρου.

Η Γερμανία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό, είπε ο Σολτς στον ΠτΔ.

Υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στο Κυπριακό, τάχθηκε ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη γερμανική πρωτεύουσα, σημειώνοντας πως το Βερολίνο θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως αποτελεί κοινή βούληση των ηγεσιών Κύπρου και Γερμανίας η περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και των λαών τους, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, Σολτς και Αναστασιάδης συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στο μεταναστευτικό.

Με στρατιωτικό άγημα υποδέχθηκε τον ΠτΔ ο Σολτς

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και Καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα, στην Καγκελαρία στο Βερολίνο. Ο Καγκελάριος, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές και ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων, είπε ο Πρόεδρος

Αποτελεί κοινή βούληση των ηγεσιών Κύπρου και Γερμανίας η περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και των λαών τους, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο Πρόεδρος.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κατ’ αρχάς, θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τον φίλο Καγκελάριο, Όλαφ Σολτζ, για την άψογη φιλοξενία που επεφύλαξε τόσο στον ίδιο όσο και στην αντιπροσωπεία που με συνοδεύει.

Όπως, επίσης, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για τη δημιουργική και σημαντικά εποικοδομητική μας συζήτηση από την οποίαν έχει αποδειχθεί εμπράκτως η κοινή βούληση και δέσμευση για την περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των σχέσεων μας.

Πιο συγκεκριμένα και σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις, προβήκαμε σε ενδελεχή ανασκόπηση του φάσματος της συνεργασίας μας και εξετάσαμε πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης της, ιδιαίτερα στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, της άμυνας, των ΑΠΕ, της ναυτιλίας, της υγείας και της παιδείας και σωρείας άλλων.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητήσαμε για καίρια ζητήματα που μας απασχολούν, όπως το μεταναστευτικό, αλλά και η ενεργειακή κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, κοινή ήταν η θέση πως η μεταναστευτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από μια κοινή και συλλογική προσέγγιση, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.

Και οφείλω να σε ευχαριστήσω θερμά Καγκελάριε Σολτζ για την απτή αλληλεγγύη που επιδείξατε στην Κυπριακή Δημοκρατία με την ανάληψη δέσμευσης για μετεγκατάσταση 500 αιτούντων ασύλων από την Κύπρο.

Μια αλληλεγγύη που είναι απόρροια της κατανόησης για τις έντονες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελεί σταθερά το κράτος – μέλος της Ε.Ε. με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων για διεθνή προστασία σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Ένα ποσοστό που, αντιστοιχεί σε πέραν του 6% του πληθυσμού της χώρας, ενώ σε αντίστοιχες χώρες πρώτης γραμμής δεν υπερβαίνει το 1%.

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση που η Ευρώπη, και όχι μόνο, βιώνει, κοινή και πάλι ήταν η θέση πως αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και διαδρομών, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και της ασφάλειας του εφοδιασμού των κρατών – μελών της Ένωσης.

Από πλευράς μου τόνισα το ρόλο που οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύναται να διαδραματίσουν προς αυτόν το στόχο, είτε μέσω της μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής είτε μέσω μεταφοράς υδρογόνου ή/και ακόμη καθαρής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση, το λεγόμενο EuroAsia Interconnector, Κύπρου – Ελλάδος – Ισραήλ και όχι μόνο.

Βεβαίως, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για άλλα σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η διεύρυνση της Ε.Ε. με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μας απασχόλησε εκτενώς το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες επιπτώσεις, όχι μόνο στη χώρα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μια εξέλιξη που για ακόμη μια φορά αναδεικνύει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης των όποιων διαφορών στη βάση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και συναφών διεθνών συνθηκών.

Αρχές που, εάν εφαρμόζονταν, θα απέτρεπαν διενέξεις ή αναθεωρητικές συμπεριφορές από κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών, με πρώτιστο στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής, και όχι μόνο, σταθερότητας μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου.

Και αναφερόμενος στην ανάγκη διατήρησης περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, δεν θα μπορούσα παρά να αναφερθώ στη συνεχιζόμενη κατοχή της χώρας μου από μια χώρα που επιδιώκει να καταστεί μέλος της κοινής μας οικογένειας.

Οφείλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη θέση αρχής που τηρεί η Γερμανία σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Συναντήσαμε κατανόηση όσον αφορά την ανάγκη μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση και στο Κυπριακό.

Έχω διαβεβαιώσει τον Καγκελάριο ότι η Κύπρος παραμένει σταθερή στα θέματα αρχής και ως εκ τούτου συμπορεύεται με την ευρωπαϊκή οικογένεια όσον αφορά τις κυρώσεις και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποτραπεί περαιτέρω χειροτέρευση των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία.

Τόσο το Ουκρανικό όσο και το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα για αυτό έχω εκθέσει εκτεταμένα τις απόψεις μου για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσουμε όσον αφορά τις ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν για να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός σε συνεργασία με τα ΗΕ ώστε να υπάρξει επίλυση στις διαφορές που παρατηρούνται και ιδιαίτερα σε αναθεωρητικές πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την ανάγκη αποφυγής ενεργειών που προκαλούν, είτε προέρχονται από την Τουρκία ενάντια στην Ελλάδα ή στην Κύπρο ή σε χώρες της περιοχής.

Η σταθερότητα είναι σημαντικός παράγοντας προς αποφυγή νέου πεδίου αναταραχής.

Εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του ιδίου και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση αρχών της Γερμανίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών θεμάτων, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι πάντοτε είχαμε τη στήριξη της Γερμανίας και σε τεχνοκρατικά θέματα που η Κύπρος είχε ανάγκη. Ευχαριστώ και για την αλληλεγγύη που δείχνετε για τις μικρότερες χώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Διαβεβαιώσεις από Καγκελάριο

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τις δύο χώρες μας συνδέει στενή εταιρική σχέση τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Οι συνομιλίες μας σήμερα κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές για μένα πόσο στενές, πόσο πολύπλευρες και πλήρους εμπιστοσύνης είναι οι σχέσεις μας».

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, ο κ. Σολτζ είπε ότι «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου ότι η Ρωσία εδώ και εβδομάδες βομβαρδίζει μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία. Ο τρόμος αυτός των βομβαρδισμών κατά του άμαχου πληθυσμού πρέπει να σταματήσει και μάλιστα άμεσα.

Η ενέργεια της Ρωσίας δείχνει πόσο αδίστακτα και ανελέητα κινείται ο Πρόεδρος Πούτιν σε αυτό τον πόλεμο».

Πρόσθεσε ότι «ως κράτη μέλη της ΕΕ, Κύπρος και Γερμανία συμφωνούμε πλήρως ότι πρέπει να καταδικάσουμε τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου και αυτός είναι ο λόγος των πρωτοφανών κυρώσεων από την ΕΕ και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την πίεση των κυρώσεων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι «η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά τη διζωνική δικοινοτική λύση στη βάση ασφαλώς των αποφάσεων των ΗΕ. Θα επιθυμούσα η αδιέξοδη αυτή διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό να ανακτήσει νέα δυναμική. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να στηρίξει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης μέσω των ΗΕ αν αυτό θεωρηθεί επιθυμητό».

Είπε ακόμα ότι κατά τις συνομιλίες τους συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου οι θαλάσσιες περιοχές έχουν σημαντικό οικονομικό δυναμικό και υπάρχουν ευκαιρίες για περιφερειακές συνεργασίες στον τομέα της Ενέργειας, σημειώνοντας ότι «θα ήταν προς το συμφέρον όλων όμορων χωρών να καλλιεργούν σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή της Μεσογείου. Η εντύπωση που αποκόμισα σήμερα είναι ότι η Κύπρος είναι // πρόθυμη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και τρέφω μεγάλες ελπίδες το ίδιο να πράξουν και άλλες εμπλεκόμενες χώρες.

Η σχέση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη και είμαι πεπεισμένος πως τα θέματα που εγείρονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση διεθνούς δικαίου».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά και να εμβαθύνουν τις σχέσεις σε θέματα Κλίματος και Ενέργειας καθώς και να εντείνουν τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό.

Ερωτηθείς αν μετά και τη συνάντηση τους είναι ενδεχόμενη η ανάληψη πρωτοβουλίας από Γαλλία και Γερμανία προς την ΕΕ, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «χωρίς αμφιβολία η ΕΕ αποτελεί ένα από τους ισχυρότερους παράγοντες στην επίλυση διεθνών προβλημάτων. Η βάση λύσης του Κυπριακού δεν είναι παρά η Χάρτα των ΗΕ, τα ψηφίσματα των ΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ως θέμα αρχής, όπως διαφαίνεται και από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δεν μπορεί παρά οι διαφορές να επιλύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου και μέσα από ειρηνικό διάλογο. Είναι καλά γνωστή η τελευταία θέση της Τουρκίας όμως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση στη βάση των όσων αδικαιολόγητα και ενάντια στο διεθνές δίκαιο η Τουρκία αξιώνει. Συνεπώς, προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε πέραν των ΗΕ και την ΕΕ ώστε η Τουρκία να μεταβάλει στάση και θέση διότι διαφορετικά αυτή το παρατεταμένο αδιέξοδο όχι μόνο δεν οδηγεί αλλά οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις και με την ΕΕ. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προσανατολισμοί της Τουρκίας, αν ακόμη τους διατηρεί, για ένταξη στην ΕΕ. Με τις συμπεριφορές ή την εμμονή σε λύση που δεν εδράζεται στον Χάρτη των ΗΕ και στα ψηφίσματα, το μόνο που θα αποτύχει είναι τον αυτοαποκελεισμό της. Πιστεύω ότι διαβήματα και ενέργειες από πλευράς ΕΕ θα συμβάλουν ώστε μέσα από τη λογική, τον διάλογο να διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά της Άγκυρας ώστε να μπορέσει να εξευρεθεί ειρηνική λύση στο Κυπριακό που θα ικανοποιεί το σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου και θα αποτρέπει ενδεχόμενες άλλες συνέπειες που δεν θα είναι προς όφελος της ειρήνης στην περιοχή, αλλά και γενικότερα των ενεργειακών αναγκών ως εναλλακτικού διαδρόμου για την προμήθεια της ΕΕ».

Ερωτηθείς ο κ. Σολτς είπε ότι «για το Κυπριακό, είπα εξαρχής, ότι θα συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο εφόσον αυτό είναι επιθυμητό, για να οδηγηθούμε σε μια ειρηνική λύση, σε ένα ξεμπλοκάρισμα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε τώρα πάντα στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ».

Σε ερώτηση αν η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην προμήθεια ενεργειακών πόρων προς τη Γερμανία και την ΕΕ, ο Καγκελάριος είπε ότι «εργαζόμαστε με σειρά κρατών, και με την Κύπρο και με όμορες χώρες της Μεσογείου που μπορούν να αποτελέσουν λύση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο θέμα της Ενέργειας. Αυτό έχει να κάνει τη χρονική στιγμή με το φυσικό αέριο, όμως είναι μια μεγάλη διαδικασία συνεννόησης για να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα, είναι αρκετά πολύπλοκο. Υπάρχει ασφαλώς η συνεργασία και συζητήσαμε για τις δυνατότητες που υπάρχουν από τη χρήση και εκμετάλλευση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και της αξιοποίησης της σύνδεσης των δικτύων όταν πρόκειται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος».

Συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος είπε ότι «εμείς είμαστε πάντοτε έτοιμοι μέσα από τις άριστες σχέσεις που διατηρούμε με τις χώρες της περιοχής, παραγωγούς φυσικού αερίου και ενέργειας. Ηδη το Eurasia interconnector είναι μια πραγματικότητα, ένα κοινού ενδιαφέροντος έργο της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικές ακόμα συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν.

Σε ερώτηση για τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε ότι από την κρίση του 2013 έχουν κάθετα μειωθεί και δεν υπάρχει η οικονομική εξάρτηση που υπήρχε παλαιότερα, προσθέτοντας ότι μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και της συμπόρευσης της Κύπρου με την ΕΕ, η Κύπρος έχασε το ποσοστό του τουρισμού που προερχόταν από τη Ρωσία.

Μεταναστευτικό και εργαλειοποίηση από την Τουρκία

Σε ερώτηση για το Μεταναστευτικό και την εργαλειοποίηση του από την Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «αποτελεί γεγονός ότι εργαλειοποιεί δυστυχώς τους μετανάστες. Με στοιχεία έχουμε αποδείξει και εφοδιάσει τη γερμανική κυβέρνηση για να γνωρίζει πώς εργαλειοποιούνται και πώς μεθοδεύεται η έλευση τους στην Κύπρο μέσω Κωνσταντινούπολης και εντός 24ώρου προωθούνται μέσω της νεκράς ζώνης στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Λαμβάνουμε μέτρα όπως η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ευθύνης, αξιοποίηση των Υπηρεσιών της ΕΕ για διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής σε ασφαλείς χώρες για όσους διαπιστώνεται ότι δεν αντιμετωπίζουν τον όποιο κίνδυνο στις χώρες τους και με διμερείς συμφωνίες της Δημοκρατίας προκειμένου να πετύχουμε την επανεισδοχή των παρανόμων προσφύγων στην πατρίδα τους. Εκφράζω ευχαριστίες για την κατανόηση και αλλελεγγύη από τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκέ χώρες που πιστεύω ότι θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου».

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος είπε ότι αν παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις των τελευταίων ετών διαπιστώνουμε ότι πάντα υπάρχουν κάποιες χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και ήταν λάθος όταν άλλες χώρες έλεγαν πως δεν τις αφορούσε. Για αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει συνεργασία και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε ένα μέρος των ανθρώπων αυτών και αυτό πράττουμε στην περίπτωση της Κύπρου.

Η Γερμανία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό, είπε ο Σολτς στον ΠτΔ.

Υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στο Κυπριακό, τάχθηκε ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη γερμανική πρωτεύουσα, σημειώνοντας πως το Βερολίνο θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως αποτελεί κοινή βούληση των ηγεσιών Κύπρου και Γερμανίας η περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και των λαών τους, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, Σολτς και Αναστασιάδης συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στο μεταναστευτικό.

Με στρατιωτικό άγημα υποδέχθηκε τον ΠτΔ ο Σολτς

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και Καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα, στην Καγκελαρία στο Βερολίνο. Ο Καγκελάριος, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές και ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων, είπε ο Πρόεδρος

Αποτελεί κοινή βούληση των ηγεσιών Κύπρου και Γερμανίας η περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και των λαών τους, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο Πρόεδρος.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κατ’ αρχάς, θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τον φίλο Καγκελάριο, Όλαφ Σολτζ, για την άψογη φιλοξενία που επεφύλαξε τόσο στον ίδιο όσο και στην αντιπροσωπεία που με συνοδεύει.

Όπως, επίσης, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για τη δημιουργική και σημαντικά εποικοδομητική μας συζήτηση από την οποίαν έχει αποδειχθεί εμπράκτως η κοινή βούληση και δέσμευση για την περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των σχέσεων μας.

Πιο συγκεκριμένα και σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις, προβήκαμε σε ενδελεχή ανασκόπηση του φάσματος της συνεργασίας μας και εξετάσαμε πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης της, ιδιαίτερα στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, της άμυνας, των ΑΠΕ, της ναυτιλίας, της υγείας και της παιδείας και σωρείας άλλων.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητήσαμε για καίρια ζητήματα που μας απασχολούν, όπως το μεταναστευτικό, αλλά και η ενεργειακή κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, κοινή ήταν η θέση πως η μεταναστευτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από μια κοινή και συλλογική προσέγγιση, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.

Και οφείλω να σε ευχαριστήσω θερμά Καγκελάριε Σολτζ για την απτή αλληλεγγύη που επιδείξατε στην Κυπριακή Δημοκρατία με την ανάληψη δέσμευσης για μετεγκατάσταση 500 αιτούντων ασύλων από την Κύπρο.

Μια αλληλεγγύη που είναι απόρροια της κατανόησης για τις έντονες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελεί σταθερά το κράτος – μέλος της Ε.Ε. με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων για διεθνή προστασία σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Ένα ποσοστό που, αντιστοιχεί σε πέραν του 6% του πληθυσμού της χώρας, ενώ σε αντίστοιχες χώρες πρώτης γραμμής δεν υπερβαίνει το 1%.

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση που η Ευρώπη, και όχι μόνο, βιώνει, κοινή και πάλι ήταν η θέση πως αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και διαδρομών, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και της ασφάλειας του εφοδιασμού των κρατών – μελών της Ένωσης.

Από πλευράς μου τόνισα το ρόλο που οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύναται να διαδραματίσουν προς αυτόν το στόχο, είτε μέσω της μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής είτε μέσω μεταφοράς υδρογόνου ή/και ακόμη καθαρής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση, το λεγόμενο EuroAsia Interconnector, Κύπρου – Ελλάδος – Ισραήλ και όχι μόνο.

Βεβαίως, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για άλλα σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η διεύρυνση της Ε.Ε. με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μας απασχόλησε εκτενώς το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες επιπτώσεις, όχι μόνο στη χώρα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μια εξέλιξη που για ακόμη μια φορά αναδεικνύει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης των όποιων διαφορών στη βάση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και συναφών διεθνών συνθηκών.

Αρχές που, εάν εφαρμόζονταν, θα απέτρεπαν διενέξεις ή αναθεωρητικές συμπεριφορές από κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών, με πρώτιστο στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής, και όχι μόνο, σταθερότητας μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου.

Και αναφερόμενος στην ανάγκη διατήρησης περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, δεν θα μπορούσα παρά να αναφερθώ στη συνεχιζόμενη κατοχή της χώρας μου από μια χώρα που επιδιώκει να καταστεί μέλος της κοινής μας οικογένειας.

Οφείλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη θέση αρχής που τηρεί η Γερμανία σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Συναντήσαμε κατανόηση όσον αφορά την ανάγκη μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση και στο Κυπριακό.

Έχω διαβεβαιώσει τον Καγκελάριο ότι η Κύπρος παραμένει σταθερή στα θέματα αρχής και ως εκ τούτου συμπορεύεται με την ευρωπαϊκή οικογένεια όσον αφορά τις κυρώσεις και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποτραπεί περαιτέρω χειροτέρευση των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία.

Τόσο το Ουκρανικό όσο και το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα για αυτό έχω εκθέσει εκτεταμένα τις απόψεις μου για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσουμε όσον αφορά τις ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν για να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός σε συνεργασία με τα ΗΕ ώστε να υπάρξει επίλυση στις διαφορές που παρατηρούνται και ιδιαίτερα σε αναθεωρητικές πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την ανάγκη αποφυγής ενεργειών που προκαλούν, είτε προέρχονται από την Τουρκία ενάντια στην Ελλάδα ή στην Κύπρο ή σε χώρες της περιοχής.

Η σταθερότητα είναι σημαντικός παράγοντας προς αποφυγή νέου πεδίου αναταραχής.

Εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του ιδίου και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση αρχών της Γερμανίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών θεμάτων, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι πάντοτε είχαμε τη στήριξη της Γερμανίας και σε τεχνοκρατικά θέματα που η Κύπρος είχε ανάγκη. Ευχαριστώ και για την αλληλεγγύη που δείχνετε για τις μικρότερες χώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Διαβεβαιώσεις από Καγκελάριο

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τις δύο χώρες μας συνδέει στενή εταιρική σχέση τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Οι συνομιλίες μας σήμερα κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές για μένα πόσο στενές, πόσο πολύπλευρες και πλήρους εμπιστοσύνης είναι οι σχέσεις μας».

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, ο κ. Σολτζ είπε ότι «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου ότι η Ρωσία εδώ και εβδομάδες βομβαρδίζει μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία. Ο τρόμος αυτός των βομβαρδισμών κατά του άμαχου πληθυσμού πρέπει να σταματήσει και μάλιστα άμεσα.

Η ενέργεια της Ρωσίας δείχνει πόσο αδίστακτα και ανελέητα κινείται ο Πρόεδρος Πούτιν σε αυτό τον πόλεμο».

Πρόσθεσε ότι «ως κράτη μέλη της ΕΕ, Κύπρος και Γερμανία συμφωνούμε πλήρως ότι πρέπει να καταδικάσουμε τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου και αυτός είναι ο λόγος των πρωτοφανών κυρώσεων από την ΕΕ και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την πίεση των κυρώσεων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι «η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά τη διζωνική δικοινοτική λύση στη βάση ασφαλώς των αποφάσεων των ΗΕ. Θα επιθυμούσα η αδιέξοδη αυτή διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό να ανακτήσει νέα δυναμική. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να στηρίξει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης μέσω των ΗΕ αν αυτό θεωρηθεί επιθυμητό».

Είπε ακόμα ότι κατά τις συνομιλίες τους συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου οι θαλάσσιες περιοχές έχουν σημαντικό οικονομικό δυναμικό και υπάρχουν ευκαιρίες για περιφερειακές συνεργασίες στον τομέα της Ενέργειας, σημειώνοντας ότι «θα ήταν προς το συμφέρον όλων όμορων χωρών να καλλιεργούν σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή της Μεσογείου. Η εντύπωση που αποκόμισα σήμερα είναι ότι η Κύπρος είναι // πρόθυμη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και τρέφω μεγάλες ελπίδες το ίδιο να πράξουν και άλλες εμπλεκόμενες χώρες.

Η σχέση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη και είμαι πεπεισμένος πως τα θέματα που εγείρονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση διεθνούς δικαίου».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά και να εμβαθύνουν τις σχέσεις σε θέματα Κλίματος και Ενέργειας καθώς και να εντείνουν τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό.

Ερωτηθείς αν μετά και τη συνάντηση τους είναι ενδεχόμενη η ανάληψη πρωτοβουλίας από Γαλλία και Γερμανία προς την ΕΕ, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «χωρίς αμφιβολία η ΕΕ αποτελεί ένα από τους ισχυρότερους παράγοντες στην επίλυση διεθνών προβλημάτων. Η βάση λύσης του Κυπριακού δεν είναι παρά η Χάρτα των ΗΕ, τα ψηφίσματα των ΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ως θέμα αρχής, όπως διαφαίνεται και από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δεν μπορεί παρά οι διαφορές να επιλύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου και μέσα από ειρηνικό διάλογο. Είναι καλά γνωστή η τελευταία θέση της Τουρκίας όμως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση στη βάση των όσων αδικαιολόγητα και ενάντια στο διεθνές δίκαιο η Τουρκία αξιώνει. Συνεπώς, προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε πέραν των ΗΕ και την ΕΕ ώστε η Τουρκία να μεταβάλει στάση και θέση διότι διαφορετικά αυτή το παρατεταμένο αδιέξοδο όχι μόνο δεν οδηγεί αλλά οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις και με την ΕΕ. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προσανατολισμοί της Τουρκίας, αν ακόμη τους διατηρεί, για ένταξη στην ΕΕ. Με τις συμπεριφορές ή την εμμονή σε λύση που δεν εδράζεται στον Χάρτη των ΗΕ και στα ψηφίσματα, το μόνο που θα αποτύχει είναι τον αυτοαποκελεισμό της. Πιστεύω ότι διαβήματα και ενέργειες από πλευράς ΕΕ θα συμβάλουν ώστε μέσα από τη λογική, τον διάλογο να διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά της Άγκυρας ώστε να μπορέσει να εξευρεθεί ειρηνική λύση στο Κυπριακό που θα ικανοποιεί το σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου και θα αποτρέπει ενδεχόμενες άλλες συνέπειες που δεν θα είναι προς όφελος της ειρήνης στην περιοχή, αλλά και γενικότερα των ενεργειακών αναγκών ως εναλλακτικού διαδρόμου για την προμήθεια της ΕΕ».

Ερωτηθείς ο κ. Σολτς είπε ότι «για το Κυπριακό, είπα εξαρχής, ότι θα συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο εφόσον αυτό είναι επιθυμητό, για να οδηγηθούμε σε μια ειρηνική λύση, σε ένα ξεμπλοκάρισμα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε τώρα πάντα στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ».

Σε ερώτηση αν η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην προμήθεια ενεργειακών πόρων προς τη Γερμανία και την ΕΕ, ο Καγκελάριος είπε ότι «εργαζόμαστε με σειρά κρατών, και με την Κύπρο και με όμορες χώρες της Μεσογείου που μπορούν να αποτελέσουν λύση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο θέμα της Ενέργειας. Αυτό έχει να κάνει τη χρονική στιγμή με το φυσικό αέριο, όμως είναι μια μεγάλη διαδικασία συνεννόησης για να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα, είναι αρκετά πολύπλοκο. Υπάρχει ασφαλώς η συνεργασία και συζητήσαμε για τις δυνατότητες που υπάρχουν από τη χρήση και εκμετάλλευση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και της αξιοποίησης της σύνδεσης των δικτύων όταν πρόκειται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος».

Συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος είπε ότι «εμείς είμαστε πάντοτε έτοιμοι μέσα από τις άριστες σχέσεις που διατηρούμε με τις χώρες της περιοχής, παραγωγούς φυσικού αερίου και ενέργειας. Ηδη το Eurasia interconnector είναι μια πραγματικότητα, ένα κοινού ενδιαφέροντος έργο της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικές ακόμα συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν.

Σε ερώτηση για τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε ότι από την κρίση του 2013 έχουν κάθετα μειωθεί και δεν υπάρχει η οικονομική εξάρτηση που υπήρχε παλαιότερα, προσθέτοντας ότι μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και της συμπόρευσης της Κύπρου με την ΕΕ, η Κύπρος έχασε το ποσοστό του τουρισμού που προερχόταν από τη Ρωσία.

Μεταναστευτικό και εργαλειοποίηση από την Τουρκία

Σε ερώτηση για το Μεταναστευτικό και την εργαλειοποίηση του από την Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «αποτελεί γεγονός ότι εργαλειοποιεί δυστυχώς τους μετανάστες. Με στοιχεία έχουμε αποδείξει και εφοδιάσει τη γερμανική κυβέρνηση για να γνωρίζει πώς εργαλειοποιούνται και πώς μεθοδεύεται η έλευση τους στην Κύπρο μέσω Κωνσταντινούπολης και εντός 24ώρου προωθούνται μέσω της νεκράς ζώνης στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Λαμβάνουμε μέτρα όπως η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ευθύνης, αξιοποίηση των Υπηρεσιών της ΕΕ για διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής σε ασφαλείς χώρες για όσους διαπιστώνεται ότι δεν αντιμετωπίζουν τον όποιο κίνδυνο στις χώρες τους και με διμερείς συμφωνίες της Δημοκρατίας προκειμένου να πετύχουμε την επανεισδοχή των παρανόμων προσφύγων στην πατρίδα τους. Εκφράζω ευχαριστίες για την κατανόηση και αλλελεγγύη από τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκέ χώρες που πιστεύω ότι θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου».

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος είπε ότι αν παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις των τελευταίων ετών διαπιστώνουμε ότι πάντα υπάρχουν κάποιες χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και ήταν λάθος όταν άλλες χώρες έλεγαν πως δεν τις αφορούσε. Για αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει συνεργασία και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε ένα μέρος των ανθρώπων αυτών και αυτό πράττουμε στην περίπτωση της Κύπρου.

Διαβάστε Επίσης

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε παιχνίδια που διατίθενται στην κυπριακή αγορά

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε παιχνίδια που διατίθενται στην κυπριακή αγορά εντόπισε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ύστερα από εκστρατεία ελέγχου προϊόντων από πλαστικό στο πλαίσιο...

Λεωφορείο προκάλεσε καραμπόλα συγκρούσεων στη Λευκωσία και ακινητοποιήθηκε σε κατάστημα

Καραμπόλα συγκρούσεων προκάλεσε χθες το απόγευμα λεωφορείο της Cyprus Public Transport, το οποίο στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε σε πρόσοψη καταστήματος, σύμφωνα με την Αστυνομία. Ειδικότερα, όπως...

Επαφές με ξένους ηγέτες, δεξίωση των ΗΕ στο Λήδρα Πάλας, στο πρόγραμμα του Προέδρου την επόμενη εβδομάδα

«Σημαντικές» επαφές με ξένους ηγέτες θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε δυο Συνόδους υψηλού...

«Ναι στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά δεν εγκαταλείπω την Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα Παρασκευή τους όρους που έθεσε για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο...

Θα μποϊκοτάρει τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα η Σερβία

Η Σερβία δεν θα συμμετάσχει στην Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου στα Τίρανα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας...

Επιχείρηση για πάταξη πορνείας και αδήλωτης εργασίας στη Λεμεσό

Ανακοίνωση Αστυνομίας – Koινές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την πάταξη της εμπορίας προσώπων – Εντοπίστηκε ένα πιθανό θύμα σε υποστατικό στη Λεμεσό – Σύλληψη δύο...

Μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις και βασανιστήρια σε διαδηλωτές από αστυνομικούς στην Κολομβία

«Κορυφή του παγόβουνου» για τη σεξουαλική βία κατά διαδηλωτών που υπέστηκαν ψυχολογική και σωματική βία, βασανισμούς και βιασμούς Για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάσει το...

Διαβάστε Επίσης

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε παιχνίδια που διατίθενται στην κυπριακή αγορά

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε παιχνίδια που διατίθενται στην κυπριακή αγορά εντόπισε το Τμήμα Επιθεώρησης...
|

Λεωφορείο προκάλεσε καραμπόλα συγκρούσεων στη Λευκωσία και ακινητοποιήθηκε σε κατάστημα

Καραμπόλα συγκρούσεων προκάλεσε χθες το απόγευμα λεωφορείο της Cyprus Public Transport, το οποίο στη...
|

Επαφές με ξένους ηγέτες, δεξίωση των ΗΕ στο Λήδρα Πάλας, στο πρόγραμμα του Προέδρου την επόμενη εβδομάδα

«Σημαντικές» επαφές με ξένους ηγέτες θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,...
|

«Ναι στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά δεν εγκαταλείπω την Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα Παρασκευή τους όρους που έθεσε για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με...
|

Θα μποϊκοτάρει τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα η Σερβία

Η Σερβία δεν θα συμμετάσχει στην Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί...
|

Επιχείρηση για πάταξη πορνείας και αδήλωτης εργασίας στη Λεμεσό

Ανακοίνωση Αστυνομίας – Koινές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την πάταξη της εμπορίας προσώπων – Εντοπίστηκε...
|

Μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις και βασανιστήρια σε διαδηλωτές από αστυνομικούς στην Κολομβία

«Κορυφή του παγόβουνου» για τη σεξουαλική βία κατά διαδηλωτών που υπέστηκαν ψυχολογική και σωματική...
|

Στην πράσινη γραμμή για δέσμευση διαβίβασης μεταναστευτικού προβλήματος το Δίκτυο Υψηλού Επιπέδου

Επίσκεψη Δικτύου Υψηλού Επιπέδου για τις Επιστροφές στην Πράσινη Γραμμή και δέσμευση για διαβίβαση...
|

Κοντά σε μαζική εξαφάνιση η άγρια ζωή του πλανήτη

Αγώνας για την προστασία της ζωής στον πλανήτη Να βάλουν φρένο στην καταστροφή των οικοσυστημάτων...
|

Εκδήλωση διεκδίκησης δικαιωμάτων αναπήρων έξω από το Προεδρικό

Έξω από το προεδρικό μέγαρο βρέθηκαν μέλη και φίλοι της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων...
|

Δύο βρέφη βρέθηκαν νεκρά σε καταψύκτη στη Γαλλία

Άγνωστη ακόμα η σχέση της γυναίκας με τα δύο βρέφη Μπροστά σε μια φρικιαστική υπόθεση...
|

«Απαράδεκτος ένας πυρηνικός πόλεμος» λέει ο Λαβρόφ

Δηλώσεις Λαβρόφ για τα πυρηνικά, ενώ αντιαεροπορικός συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη την Ουκρανία με...
|

Η Κίνα χαλαρώνει τους αυστηρούς περιορισμούς έναντι της Covid μετά τις μαζικές διαδηλώσεις (video)

Ο αντιπρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «νέα κατάσταση» Παρά...
|

148 διαγνώσεις HIV λοίμωξης στην Κύπρο το 2021

Τη δέσμευση της Κύπρου για επίτευξη των στόχων των ΗΕ για τον ιό HIV...
|

Με εισαγγελική εντολή απαγορεύεται στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές

Η απαγόρευση αφορά και σε τρία ακόμη στελέχη της οργάνωσης, από τα πέντε τα...
|

Άγνωστοι βεβήλωσαν φωτογραφία ήρωα με ναζιστικά σύμβολα

Άγνωστοι βεβήλωσαν με ναζιστικά σύμβολα φωτογραφία του ήρωα Μιχαλάκη Σκουφάρη στο χώρο του μνημείου...
|

Το Υπουργείο Υγείας απαντά για το πόσο επικίνδυνη είναι φέτος η γρίπη και ο COVID-19

Για την επικινδυνότητα της συνύπαρξης γρίπης και COVID-19, τα μέτρα προστασίας, τη μεταδοτικότητα και...
|

Αντισυνταγματικός ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, λέει το Ανώτατο

Aπό τον Ιανουάριο είχε προχωρήσει ο ΠτΔ σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο για τον...
|

Στήριξη στις θέσεις της Κύπρου στο Κυπριακό εξέφρασαν η Γερμανίδα ΥΦΕΞ και η Αντιπρόεδρος της Βουλής

Στήριξη στις θέσεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό εξέφρασε η Υφυπουργός Εξωτερικών...
|

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν

Πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 96 ετών ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν,...
|

Έκρηξη στην ουκρανική πρεσβεία στη Μαδρίτη

Η έκρηξη σημειώθηκε από παγιδευμένη επιστολή - Ένας τραυματίας Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας...
|

Με προδικαστικές ενστάσεις και αιχμές κατά Γενικού Εισαγγελέα για Al Jazeera

Εκ νέου αναβολή στη δίκη για τις πολιτογραφήσεις, μη παραδοχή στις κατηγορίες από Πιττάτζη...
|

Η σεξιστική ερώτηση στις πρωθυπουργούς Φινλανδίας – Νέας Ζηλανδίας για την ηλικία τους (Βίντεο)

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έβαλε στη θέση του δημοσιογράφο ο οποίος...
|

Ετοιμάζονται για «δημοτικές εκλογές» στα κατεχόμενα

Στις «τοπικές εκλογές» της 25ης Δεκεμβρίου θα στηθούν στα κατεχόμενα 768 κάλπες ενώ δικαίωμα...
|

«Η “χρυσή εποχή” στις σχέσεις Βρετανίας – Κίνας έχει τελειώσει»

«Η Κίνα αποτελεί μια συστηματική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντά μας, μια...
|

Συνάντηση Μητροπολίτη Ταμασού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη (pics)

Επίσκεψη στο Πατριαρχείο του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα – Τι συζήτησαν με...
|

Ο «αποκλεισμός» αλλοδαπών στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές και η 2η ανάγνωση της απόφασης

Αντίστροφη μέτρηση για Αρχιεπισκοπικές εκλογές – Ο «αποκλεισμός» των αλλοδαπών και η δεύτερη ανάγνωση...
|

Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η βία κατά των γυναικών, είπε η ΠτΒ στην Αθήνα

«Κάθε γυναικοκτονία, δεν είναι παρά μία αποτρόπαια πράξη κατά μίας συζύγου, μίας κόρης, μίας...
|

Πρόβλημα στη λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από το «διπλό καπέλο» του Γενικού Εισαγγελέα, διαπιστώνει ο Γενικός Ελεγκτής

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία λόγω του «διπλού καπέλου» του Γενικού Εισαγγελέα...
|

Δύο τροχαίες συγκρούσεις σημειώθηκαν στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας

Συμφόρηση της τροχαίας κίνησης παρατηρείται γύρω στις 7.45 το πρωί της Δευτέρας, στον αυτοκινητόδρομο...
|

Βίντεο της Ημέρας

Σοκαριστικό βίντεο δείχνει έναν άνδρα να τραβάει από φλεγόμενο...

Ενώ 20 άνθρωποι κοιτούσαν και τραβούσαν με τα κινητά τους βίντεο... Μια δραματική διάσωση καταγράφηκε σε βίντεο την Τετάρτη, στο Μαϊάμι. Ένας οδηγός αγωνιζόταν να απεγκλωβιστεί...