Παρασκευή 22/09/2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η Γερμανία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό,...

Η Γερμανία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό, είπε ο Σολτς στον ΠτΔ

Η Γερμανία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό, είπε ο Σολτς στον ΠτΔ.

Υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στο Κυπριακό, τάχθηκε ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη γερμανική πρωτεύουσα, σημειώνοντας πως το Βερολίνο θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως αποτελεί κοινή βούληση των ηγεσιών Κύπρου και Γερμανίας η περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και των λαών τους, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, Σολτς και Αναστασιάδης συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στο μεταναστευτικό.

Με στρατιωτικό άγημα υποδέχθηκε τον ΠτΔ ο Σολτς

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και Καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα, στην Καγκελαρία στο Βερολίνο. Ο Καγκελάριος, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές και ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων, είπε ο Πρόεδρος

Αποτελεί κοινή βούληση των ηγεσιών Κύπρου και Γερμανίας η περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και των λαών τους, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο Πρόεδρος.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κατ’ αρχάς, θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τον φίλο Καγκελάριο, Όλαφ Σολτζ, για την άψογη φιλοξενία που επεφύλαξε τόσο στον ίδιο όσο και στην αντιπροσωπεία που με συνοδεύει.

Όπως, επίσης, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για τη δημιουργική και σημαντικά εποικοδομητική μας συζήτηση από την οποίαν έχει αποδειχθεί εμπράκτως η κοινή βούληση και δέσμευση για την περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των σχέσεων μας.

Πιο συγκεκριμένα και σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις, προβήκαμε σε ενδελεχή ανασκόπηση του φάσματος της συνεργασίας μας και εξετάσαμε πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης της, ιδιαίτερα στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, της άμυνας, των ΑΠΕ, της ναυτιλίας, της υγείας και της παιδείας και σωρείας άλλων.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητήσαμε για καίρια ζητήματα που μας απασχολούν, όπως το μεταναστευτικό, αλλά και η ενεργειακή κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, κοινή ήταν η θέση πως η μεταναστευτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από μια κοινή και συλλογική προσέγγιση, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.

Και οφείλω να σε ευχαριστήσω θερμά Καγκελάριε Σολτζ για την απτή αλληλεγγύη που επιδείξατε στην Κυπριακή Δημοκρατία με την ανάληψη δέσμευσης για μετεγκατάσταση 500 αιτούντων ασύλων από την Κύπρο.

Μια αλληλεγγύη που είναι απόρροια της κατανόησης για τις έντονες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελεί σταθερά το κράτος – μέλος της Ε.Ε. με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων για διεθνή προστασία σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Ένα ποσοστό που, αντιστοιχεί σε πέραν του 6% του πληθυσμού της χώρας, ενώ σε αντίστοιχες χώρες πρώτης γραμμής δεν υπερβαίνει το 1%.

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση που η Ευρώπη, και όχι μόνο, βιώνει, κοινή και πάλι ήταν η θέση πως αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και διαδρομών, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και της ασφάλειας του εφοδιασμού των κρατών – μελών της Ένωσης.

Από πλευράς μου τόνισα το ρόλο που οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύναται να διαδραματίσουν προς αυτόν το στόχο, είτε μέσω της μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής είτε μέσω μεταφοράς υδρογόνου ή/και ακόμη καθαρής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση, το λεγόμενο EuroAsia Interconnector, Κύπρου – Ελλάδος – Ισραήλ και όχι μόνο.

Βεβαίως, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για άλλα σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η διεύρυνση της Ε.Ε. με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μας απασχόλησε εκτενώς το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες επιπτώσεις, όχι μόνο στη χώρα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μια εξέλιξη που για ακόμη μια φορά αναδεικνύει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης των όποιων διαφορών στη βάση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και συναφών διεθνών συνθηκών.

Αρχές που, εάν εφαρμόζονταν, θα απέτρεπαν διενέξεις ή αναθεωρητικές συμπεριφορές από κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών, με πρώτιστο στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής, και όχι μόνο, σταθερότητας μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου.

Και αναφερόμενος στην ανάγκη διατήρησης περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, δεν θα μπορούσα παρά να αναφερθώ στη συνεχιζόμενη κατοχή της χώρας μου από μια χώρα που επιδιώκει να καταστεί μέλος της κοινής μας οικογένειας.

Οφείλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη θέση αρχής που τηρεί η Γερμανία σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Συναντήσαμε κατανόηση όσον αφορά την ανάγκη μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση και στο Κυπριακό.

Έχω διαβεβαιώσει τον Καγκελάριο ότι η Κύπρος παραμένει σταθερή στα θέματα αρχής και ως εκ τούτου συμπορεύεται με την ευρωπαϊκή οικογένεια όσον αφορά τις κυρώσεις και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποτραπεί περαιτέρω χειροτέρευση των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία.

Τόσο το Ουκρανικό όσο και το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα για αυτό έχω εκθέσει εκτεταμένα τις απόψεις μου για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσουμε όσον αφορά τις ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν για να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός σε συνεργασία με τα ΗΕ ώστε να υπάρξει επίλυση στις διαφορές που παρατηρούνται και ιδιαίτερα σε αναθεωρητικές πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την ανάγκη αποφυγής ενεργειών που προκαλούν, είτε προέρχονται από την Τουρκία ενάντια στην Ελλάδα ή στην Κύπρο ή σε χώρες της περιοχής.

Η σταθερότητα είναι σημαντικός παράγοντας προς αποφυγή νέου πεδίου αναταραχής.

Εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του ιδίου και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση αρχών της Γερμανίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών θεμάτων, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι πάντοτε είχαμε τη στήριξη της Γερμανίας και σε τεχνοκρατικά θέματα που η Κύπρος είχε ανάγκη. Ευχαριστώ και για την αλληλεγγύη που δείχνετε για τις μικρότερες χώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Διαβεβαιώσεις από Καγκελάριο

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τις δύο χώρες μας συνδέει στενή εταιρική σχέση τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Οι συνομιλίες μας σήμερα κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές για μένα πόσο στενές, πόσο πολύπλευρες και πλήρους εμπιστοσύνης είναι οι σχέσεις μας».

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, ο κ. Σολτζ είπε ότι «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου ότι η Ρωσία εδώ και εβδομάδες βομβαρδίζει μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία. Ο τρόμος αυτός των βομβαρδισμών κατά του άμαχου πληθυσμού πρέπει να σταματήσει και μάλιστα άμεσα.

Η ενέργεια της Ρωσίας δείχνει πόσο αδίστακτα και ανελέητα κινείται ο Πρόεδρος Πούτιν σε αυτό τον πόλεμο».

Πρόσθεσε ότι «ως κράτη μέλη της ΕΕ, Κύπρος και Γερμανία συμφωνούμε πλήρως ότι πρέπει να καταδικάσουμε τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου και αυτός είναι ο λόγος των πρωτοφανών κυρώσεων από την ΕΕ και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την πίεση των κυρώσεων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι «η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά τη διζωνική δικοινοτική λύση στη βάση ασφαλώς των αποφάσεων των ΗΕ. Θα επιθυμούσα η αδιέξοδη αυτή διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό να ανακτήσει νέα δυναμική. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να στηρίξει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης μέσω των ΗΕ αν αυτό θεωρηθεί επιθυμητό».

Είπε ακόμα ότι κατά τις συνομιλίες τους συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου οι θαλάσσιες περιοχές έχουν σημαντικό οικονομικό δυναμικό και υπάρχουν ευκαιρίες για περιφερειακές συνεργασίες στον τομέα της Ενέργειας, σημειώνοντας ότι «θα ήταν προς το συμφέρον όλων όμορων χωρών να καλλιεργούν σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή της Μεσογείου. Η εντύπωση που αποκόμισα σήμερα είναι ότι η Κύπρος είναι // πρόθυμη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και τρέφω μεγάλες ελπίδες το ίδιο να πράξουν και άλλες εμπλεκόμενες χώρες.

Η σχέση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη και είμαι πεπεισμένος πως τα θέματα που εγείρονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση διεθνούς δικαίου».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά και να εμβαθύνουν τις σχέσεις σε θέματα Κλίματος και Ενέργειας καθώς και να εντείνουν τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό.

Ερωτηθείς αν μετά και τη συνάντηση τους είναι ενδεχόμενη η ανάληψη πρωτοβουλίας από Γαλλία και Γερμανία προς την ΕΕ, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «χωρίς αμφιβολία η ΕΕ αποτελεί ένα από τους ισχυρότερους παράγοντες στην επίλυση διεθνών προβλημάτων. Η βάση λύσης του Κυπριακού δεν είναι παρά η Χάρτα των ΗΕ, τα ψηφίσματα των ΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ως θέμα αρχής, όπως διαφαίνεται και από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δεν μπορεί παρά οι διαφορές να επιλύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου και μέσα από ειρηνικό διάλογο. Είναι καλά γνωστή η τελευταία θέση της Τουρκίας όμως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση στη βάση των όσων αδικαιολόγητα και ενάντια στο διεθνές δίκαιο η Τουρκία αξιώνει. Συνεπώς, προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε πέραν των ΗΕ και την ΕΕ ώστε η Τουρκία να μεταβάλει στάση και θέση διότι διαφορετικά αυτή το παρατεταμένο αδιέξοδο όχι μόνο δεν οδηγεί αλλά οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις και με την ΕΕ. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προσανατολισμοί της Τουρκίας, αν ακόμη τους διατηρεί, για ένταξη στην ΕΕ. Με τις συμπεριφορές ή την εμμονή σε λύση που δεν εδράζεται στον Χάρτη των ΗΕ και στα ψηφίσματα, το μόνο που θα αποτύχει είναι τον αυτοαποκελεισμό της. Πιστεύω ότι διαβήματα και ενέργειες από πλευράς ΕΕ θα συμβάλουν ώστε μέσα από τη λογική, τον διάλογο να διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά της Άγκυρας ώστε να μπορέσει να εξευρεθεί ειρηνική λύση στο Κυπριακό που θα ικανοποιεί το σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου και θα αποτρέπει ενδεχόμενες άλλες συνέπειες που δεν θα είναι προς όφελος της ειρήνης στην περιοχή, αλλά και γενικότερα των ενεργειακών αναγκών ως εναλλακτικού διαδρόμου για την προμήθεια της ΕΕ».

Ερωτηθείς ο κ. Σολτς είπε ότι «για το Κυπριακό, είπα εξαρχής, ότι θα συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο εφόσον αυτό είναι επιθυμητό, για να οδηγηθούμε σε μια ειρηνική λύση, σε ένα ξεμπλοκάρισμα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε τώρα πάντα στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ».

Σε ερώτηση αν η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην προμήθεια ενεργειακών πόρων προς τη Γερμανία και την ΕΕ, ο Καγκελάριος είπε ότι «εργαζόμαστε με σειρά κρατών, και με την Κύπρο και με όμορες χώρες της Μεσογείου που μπορούν να αποτελέσουν λύση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο θέμα της Ενέργειας. Αυτό έχει να κάνει τη χρονική στιγμή με το φυσικό αέριο, όμως είναι μια μεγάλη διαδικασία συνεννόησης για να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα, είναι αρκετά πολύπλοκο. Υπάρχει ασφαλώς η συνεργασία και συζητήσαμε για τις δυνατότητες που υπάρχουν από τη χρήση και εκμετάλλευση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και της αξιοποίησης της σύνδεσης των δικτύων όταν πρόκειται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος».

Συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος είπε ότι «εμείς είμαστε πάντοτε έτοιμοι μέσα από τις άριστες σχέσεις που διατηρούμε με τις χώρες της περιοχής, παραγωγούς φυσικού αερίου και ενέργειας. Ηδη το Eurasia interconnector είναι μια πραγματικότητα, ένα κοινού ενδιαφέροντος έργο της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικές ακόμα συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν.

Σε ερώτηση για τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε ότι από την κρίση του 2013 έχουν κάθετα μειωθεί και δεν υπάρχει η οικονομική εξάρτηση που υπήρχε παλαιότερα, προσθέτοντας ότι μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και της συμπόρευσης της Κύπρου με την ΕΕ, η Κύπρος έχασε το ποσοστό του τουρισμού που προερχόταν από τη Ρωσία.

Μεταναστευτικό και εργαλειοποίηση από την Τουρκία

Σε ερώτηση για το Μεταναστευτικό και την εργαλειοποίηση του από την Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «αποτελεί γεγονός ότι εργαλειοποιεί δυστυχώς τους μετανάστες. Με στοιχεία έχουμε αποδείξει και εφοδιάσει τη γερμανική κυβέρνηση για να γνωρίζει πώς εργαλειοποιούνται και πώς μεθοδεύεται η έλευση τους στην Κύπρο μέσω Κωνσταντινούπολης και εντός 24ώρου προωθούνται μέσω της νεκράς ζώνης στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Λαμβάνουμε μέτρα όπως η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ευθύνης, αξιοποίηση των Υπηρεσιών της ΕΕ για διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής σε ασφαλείς χώρες για όσους διαπιστώνεται ότι δεν αντιμετωπίζουν τον όποιο κίνδυνο στις χώρες τους και με διμερείς συμφωνίες της Δημοκρατίας προκειμένου να πετύχουμε την επανεισδοχή των παρανόμων προσφύγων στην πατρίδα τους. Εκφράζω ευχαριστίες για την κατανόηση και αλλελεγγύη από τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκέ χώρες που πιστεύω ότι θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου».

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος είπε ότι αν παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις των τελευταίων ετών διαπιστώνουμε ότι πάντα υπάρχουν κάποιες χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και ήταν λάθος όταν άλλες χώρες έλεγαν πως δεν τις αφορούσε. Για αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει συνεργασία και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε ένα μέρος των ανθρώπων αυτών και αυτό πράττουμε στην περίπτωση της Κύπρου.

Η Γερμανία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό, είπε ο Σολτς στον ΠτΔ.

Υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στο Κυπριακό, τάχθηκε ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη γερμανική πρωτεύουσα, σημειώνοντας πως το Βερολίνο θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως αποτελεί κοινή βούληση των ηγεσιών Κύπρου και Γερμανίας η περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και των λαών τους, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, Σολτς και Αναστασιάδης συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στο μεταναστευτικό.

Με στρατιωτικό άγημα υποδέχθηκε τον ΠτΔ ο Σολτς

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και Καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα, στην Καγκελαρία στο Βερολίνο. Ο Καγκελάριος, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές και ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων, είπε ο Πρόεδρος

Αποτελεί κοινή βούληση των ηγεσιών Κύπρου και Γερμανίας η περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και των λαών τους, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο Πρόεδρος.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κατ’ αρχάς, θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τον φίλο Καγκελάριο, Όλαφ Σολτζ, για την άψογη φιλοξενία που επεφύλαξε τόσο στον ίδιο όσο και στην αντιπροσωπεία που με συνοδεύει.

Όπως, επίσης, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για τη δημιουργική και σημαντικά εποικοδομητική μας συζήτηση από την οποίαν έχει αποδειχθεί εμπράκτως η κοινή βούληση και δέσμευση για την περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των σχέσεων μας.

Πιο συγκεκριμένα και σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις, προβήκαμε σε ενδελεχή ανασκόπηση του φάσματος της συνεργασίας μας και εξετάσαμε πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης της, ιδιαίτερα στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, της άμυνας, των ΑΠΕ, της ναυτιλίας, της υγείας και της παιδείας και σωρείας άλλων.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητήσαμε για καίρια ζητήματα που μας απασχολούν, όπως το μεταναστευτικό, αλλά και η ενεργειακή κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, κοινή ήταν η θέση πως η μεταναστευτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από μια κοινή και συλλογική προσέγγιση, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.

Και οφείλω να σε ευχαριστήσω θερμά Καγκελάριε Σολτζ για την απτή αλληλεγγύη που επιδείξατε στην Κυπριακή Δημοκρατία με την ανάληψη δέσμευσης για μετεγκατάσταση 500 αιτούντων ασύλων από την Κύπρο.

Μια αλληλεγγύη που είναι απόρροια της κατανόησης για τις έντονες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελεί σταθερά το κράτος – μέλος της Ε.Ε. με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων για διεθνή προστασία σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Ένα ποσοστό που, αντιστοιχεί σε πέραν του 6% του πληθυσμού της χώρας, ενώ σε αντίστοιχες χώρες πρώτης γραμμής δεν υπερβαίνει το 1%.

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση που η Ευρώπη, και όχι μόνο, βιώνει, κοινή και πάλι ήταν η θέση πως αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και διαδρομών, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και της ασφάλειας του εφοδιασμού των κρατών – μελών της Ένωσης.

Από πλευράς μου τόνισα το ρόλο που οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύναται να διαδραματίσουν προς αυτόν το στόχο, είτε μέσω της μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής είτε μέσω μεταφοράς υδρογόνου ή/και ακόμη καθαρής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση, το λεγόμενο EuroAsia Interconnector, Κύπρου – Ελλάδος – Ισραήλ και όχι μόνο.

Βεβαίως, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για άλλα σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η διεύρυνση της Ε.Ε. με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μας απασχόλησε εκτενώς το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες επιπτώσεις, όχι μόνο στη χώρα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μια εξέλιξη που για ακόμη μια φορά αναδεικνύει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης των όποιων διαφορών στη βάση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και συναφών διεθνών συνθηκών.

Αρχές που, εάν εφαρμόζονταν, θα απέτρεπαν διενέξεις ή αναθεωρητικές συμπεριφορές από κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών, με πρώτιστο στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής, και όχι μόνο, σταθερότητας μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου.

Και αναφερόμενος στην ανάγκη διατήρησης περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, δεν θα μπορούσα παρά να αναφερθώ στη συνεχιζόμενη κατοχή της χώρας μου από μια χώρα που επιδιώκει να καταστεί μέλος της κοινής μας οικογένειας.

Οφείλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη θέση αρχής που τηρεί η Γερμανία σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Συναντήσαμε κατανόηση όσον αφορά την ανάγκη μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση και στο Κυπριακό.

Έχω διαβεβαιώσει τον Καγκελάριο ότι η Κύπρος παραμένει σταθερή στα θέματα αρχής και ως εκ τούτου συμπορεύεται με την ευρωπαϊκή οικογένεια όσον αφορά τις κυρώσεις και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποτραπεί περαιτέρω χειροτέρευση των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία.

Τόσο το Ουκρανικό όσο και το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα για αυτό έχω εκθέσει εκτεταμένα τις απόψεις μου για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσουμε όσον αφορά τις ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν για να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός σε συνεργασία με τα ΗΕ ώστε να υπάρξει επίλυση στις διαφορές που παρατηρούνται και ιδιαίτερα σε αναθεωρητικές πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την ανάγκη αποφυγής ενεργειών που προκαλούν, είτε προέρχονται από την Τουρκία ενάντια στην Ελλάδα ή στην Κύπρο ή σε χώρες της περιοχής.

Η σταθερότητα είναι σημαντικός παράγοντας προς αποφυγή νέου πεδίου αναταραχής.

Εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του ιδίου και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση αρχών της Γερμανίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών θεμάτων, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι πάντοτε είχαμε τη στήριξη της Γερμανίας και σε τεχνοκρατικά θέματα που η Κύπρος είχε ανάγκη. Ευχαριστώ και για την αλληλεγγύη που δείχνετε για τις μικρότερες χώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Διαβεβαιώσεις από Καγκελάριο

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τις δύο χώρες μας συνδέει στενή εταιρική σχέση τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Οι συνομιλίες μας σήμερα κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές για μένα πόσο στενές, πόσο πολύπλευρες και πλήρους εμπιστοσύνης είναι οι σχέσεις μας».

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, ο κ. Σολτζ είπε ότι «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου ότι η Ρωσία εδώ και εβδομάδες βομβαρδίζει μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία. Ο τρόμος αυτός των βομβαρδισμών κατά του άμαχου πληθυσμού πρέπει να σταματήσει και μάλιστα άμεσα.

Η ενέργεια της Ρωσίας δείχνει πόσο αδίστακτα και ανελέητα κινείται ο Πρόεδρος Πούτιν σε αυτό τον πόλεμο».

Πρόσθεσε ότι «ως κράτη μέλη της ΕΕ, Κύπρος και Γερμανία συμφωνούμε πλήρως ότι πρέπει να καταδικάσουμε τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου και αυτός είναι ο λόγος των πρωτοφανών κυρώσεων από την ΕΕ και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την πίεση των κυρώσεων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι «η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά τη διζωνική δικοινοτική λύση στη βάση ασφαλώς των αποφάσεων των ΗΕ. Θα επιθυμούσα η αδιέξοδη αυτή διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό να ανακτήσει νέα δυναμική. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να στηρίξει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης μέσω των ΗΕ αν αυτό θεωρηθεί επιθυμητό».

Είπε ακόμα ότι κατά τις συνομιλίες τους συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου οι θαλάσσιες περιοχές έχουν σημαντικό οικονομικό δυναμικό και υπάρχουν ευκαιρίες για περιφερειακές συνεργασίες στον τομέα της Ενέργειας, σημειώνοντας ότι «θα ήταν προς το συμφέρον όλων όμορων χωρών να καλλιεργούν σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή της Μεσογείου. Η εντύπωση που αποκόμισα σήμερα είναι ότι η Κύπρος είναι // πρόθυμη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και τρέφω μεγάλες ελπίδες το ίδιο να πράξουν και άλλες εμπλεκόμενες χώρες.

Η σχέση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη και είμαι πεπεισμένος πως τα θέματα που εγείρονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση διεθνούς δικαίου».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά και να εμβαθύνουν τις σχέσεις σε θέματα Κλίματος και Ενέργειας καθώς και να εντείνουν τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό.

Ερωτηθείς αν μετά και τη συνάντηση τους είναι ενδεχόμενη η ανάληψη πρωτοβουλίας από Γαλλία και Γερμανία προς την ΕΕ, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «χωρίς αμφιβολία η ΕΕ αποτελεί ένα από τους ισχυρότερους παράγοντες στην επίλυση διεθνών προβλημάτων. Η βάση λύσης του Κυπριακού δεν είναι παρά η Χάρτα των ΗΕ, τα ψηφίσματα των ΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ως θέμα αρχής, όπως διαφαίνεται και από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δεν μπορεί παρά οι διαφορές να επιλύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου και μέσα από ειρηνικό διάλογο. Είναι καλά γνωστή η τελευταία θέση της Τουρκίας όμως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση στη βάση των όσων αδικαιολόγητα και ενάντια στο διεθνές δίκαιο η Τουρκία αξιώνει. Συνεπώς, προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε πέραν των ΗΕ και την ΕΕ ώστε η Τουρκία να μεταβάλει στάση και θέση διότι διαφορετικά αυτή το παρατεταμένο αδιέξοδο όχι μόνο δεν οδηγεί αλλά οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις και με την ΕΕ. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προσανατολισμοί της Τουρκίας, αν ακόμη τους διατηρεί, για ένταξη στην ΕΕ. Με τις συμπεριφορές ή την εμμονή σε λύση που δεν εδράζεται στον Χάρτη των ΗΕ και στα ψηφίσματα, το μόνο που θα αποτύχει είναι τον αυτοαποκελεισμό της. Πιστεύω ότι διαβήματα και ενέργειες από πλευράς ΕΕ θα συμβάλουν ώστε μέσα από τη λογική, τον διάλογο να διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά της Άγκυρας ώστε να μπορέσει να εξευρεθεί ειρηνική λύση στο Κυπριακό που θα ικανοποιεί το σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου και θα αποτρέπει ενδεχόμενες άλλες συνέπειες που δεν θα είναι προς όφελος της ειρήνης στην περιοχή, αλλά και γενικότερα των ενεργειακών αναγκών ως εναλλακτικού διαδρόμου για την προμήθεια της ΕΕ».

Ερωτηθείς ο κ. Σολτς είπε ότι «για το Κυπριακό, είπα εξαρχής, ότι θα συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο εφόσον αυτό είναι επιθυμητό, για να οδηγηθούμε σε μια ειρηνική λύση, σε ένα ξεμπλοκάρισμα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε τώρα πάντα στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ».

Σε ερώτηση αν η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην προμήθεια ενεργειακών πόρων προς τη Γερμανία και την ΕΕ, ο Καγκελάριος είπε ότι «εργαζόμαστε με σειρά κρατών, και με την Κύπρο και με όμορες χώρες της Μεσογείου που μπορούν να αποτελέσουν λύση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο θέμα της Ενέργειας. Αυτό έχει να κάνει τη χρονική στιγμή με το φυσικό αέριο, όμως είναι μια μεγάλη διαδικασία συνεννόησης για να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα, είναι αρκετά πολύπλοκο. Υπάρχει ασφαλώς η συνεργασία και συζητήσαμε για τις δυνατότητες που υπάρχουν από τη χρήση και εκμετάλλευση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και της αξιοποίησης της σύνδεσης των δικτύων όταν πρόκειται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος».

Συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος είπε ότι «εμείς είμαστε πάντοτε έτοιμοι μέσα από τις άριστες σχέσεις που διατηρούμε με τις χώρες της περιοχής, παραγωγούς φυσικού αερίου και ενέργειας. Ηδη το Eurasia interconnector είναι μια πραγματικότητα, ένα κοινού ενδιαφέροντος έργο της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικές ακόμα συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν.

Σε ερώτηση για τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε ότι από την κρίση του 2013 έχουν κάθετα μειωθεί και δεν υπάρχει η οικονομική εξάρτηση που υπήρχε παλαιότερα, προσθέτοντας ότι μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και της συμπόρευσης της Κύπρου με την ΕΕ, η Κύπρος έχασε το ποσοστό του τουρισμού που προερχόταν από τη Ρωσία.

Μεταναστευτικό και εργαλειοποίηση από την Τουρκία

Σε ερώτηση για το Μεταναστευτικό και την εργαλειοποίηση του από την Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «αποτελεί γεγονός ότι εργαλειοποιεί δυστυχώς τους μετανάστες. Με στοιχεία έχουμε αποδείξει και εφοδιάσει τη γερμανική κυβέρνηση για να γνωρίζει πώς εργαλειοποιούνται και πώς μεθοδεύεται η έλευση τους στην Κύπρο μέσω Κωνσταντινούπολης και εντός 24ώρου προωθούνται μέσω της νεκράς ζώνης στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Λαμβάνουμε μέτρα όπως η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ευθύνης, αξιοποίηση των Υπηρεσιών της ΕΕ για διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής σε ασφαλείς χώρες για όσους διαπιστώνεται ότι δεν αντιμετωπίζουν τον όποιο κίνδυνο στις χώρες τους και με διμερείς συμφωνίες της Δημοκρατίας προκειμένου να πετύχουμε την επανεισδοχή των παρανόμων προσφύγων στην πατρίδα τους. Εκφράζω ευχαριστίες για την κατανόηση και αλλελεγγύη από τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκέ χώρες που πιστεύω ότι θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου».

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος είπε ότι αν παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις των τελευταίων ετών διαπιστώνουμε ότι πάντα υπάρχουν κάποιες χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και ήταν λάθος όταν άλλες χώρες έλεγαν πως δεν τις αφορούσε. Για αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει συνεργασία και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε ένα μέρος των ανθρώπων αυτών και αυτό πράττουμε στην περίπτωση της Κύπρου.

Η Γερμανία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό, είπε ο Σολτς στον ΠτΔ.

Υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στο Κυπριακό, τάχθηκε ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη γερμανική πρωτεύουσα, σημειώνοντας πως το Βερολίνο θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως αποτελεί κοινή βούληση των ηγεσιών Κύπρου και Γερμανίας η περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και των λαών τους, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, Σολτς και Αναστασιάδης συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στο μεταναστευτικό.

Με στρατιωτικό άγημα υποδέχθηκε τον ΠτΔ ο Σολτς

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και Καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα, στην Καγκελαρία στο Βερολίνο. Ο Καγκελάριος, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές και ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων, είπε ο Πρόεδρος

Αποτελεί κοινή βούληση των ηγεσιών Κύπρου και Γερμανίας η περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και των λαών τους, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο Πρόεδρος.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κατ’ αρχάς, θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τον φίλο Καγκελάριο, Όλαφ Σολτζ, για την άψογη φιλοξενία που επεφύλαξε τόσο στον ίδιο όσο και στην αντιπροσωπεία που με συνοδεύει.

Όπως, επίσης, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για τη δημιουργική και σημαντικά εποικοδομητική μας συζήτηση από την οποίαν έχει αποδειχθεί εμπράκτως η κοινή βούληση και δέσμευση για την περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των σχέσεων μας.

Πιο συγκεκριμένα και σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις, προβήκαμε σε ενδελεχή ανασκόπηση του φάσματος της συνεργασίας μας και εξετάσαμε πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης της, ιδιαίτερα στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, της άμυνας, των ΑΠΕ, της ναυτιλίας, της υγείας και της παιδείας και σωρείας άλλων.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητήσαμε για καίρια ζητήματα που μας απασχολούν, όπως το μεταναστευτικό, αλλά και η ενεργειακή κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, κοινή ήταν η θέση πως η μεταναστευτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από μια κοινή και συλλογική προσέγγιση, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.

Και οφείλω να σε ευχαριστήσω θερμά Καγκελάριε Σολτζ για την απτή αλληλεγγύη που επιδείξατε στην Κυπριακή Δημοκρατία με την ανάληψη δέσμευσης για μετεγκατάσταση 500 αιτούντων ασύλων από την Κύπρο.

Μια αλληλεγγύη που είναι απόρροια της κατανόησης για τις έντονες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελεί σταθερά το κράτος – μέλος της Ε.Ε. με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων για διεθνή προστασία σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Ένα ποσοστό που, αντιστοιχεί σε πέραν του 6% του πληθυσμού της χώρας, ενώ σε αντίστοιχες χώρες πρώτης γραμμής δεν υπερβαίνει το 1%.

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση που η Ευρώπη, και όχι μόνο, βιώνει, κοινή και πάλι ήταν η θέση πως αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και διαδρομών, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και της ασφάλειας του εφοδιασμού των κρατών – μελών της Ένωσης.

Από πλευράς μου τόνισα το ρόλο που οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύναται να διαδραματίσουν προς αυτόν το στόχο, είτε μέσω της μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής είτε μέσω μεταφοράς υδρογόνου ή/και ακόμη καθαρής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση, το λεγόμενο EuroAsia Interconnector, Κύπρου – Ελλάδος – Ισραήλ και όχι μόνο.

Βεβαίως, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για άλλα σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η διεύρυνση της Ε.Ε. με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μας απασχόλησε εκτενώς το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες επιπτώσεις, όχι μόνο στη χώρα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μια εξέλιξη που για ακόμη μια φορά αναδεικνύει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης των όποιων διαφορών στη βάση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και συναφών διεθνών συνθηκών.

Αρχές που, εάν εφαρμόζονταν, θα απέτρεπαν διενέξεις ή αναθεωρητικές συμπεριφορές από κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών, με πρώτιστο στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής, και όχι μόνο, σταθερότητας μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου.

Και αναφερόμενος στην ανάγκη διατήρησης περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, δεν θα μπορούσα παρά να αναφερθώ στη συνεχιζόμενη κατοχή της χώρας μου από μια χώρα που επιδιώκει να καταστεί μέλος της κοινής μας οικογένειας.

Οφείλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη θέση αρχής που τηρεί η Γερμανία σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Συναντήσαμε κατανόηση όσον αφορά την ανάγκη μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση και στο Κυπριακό.

Έχω διαβεβαιώσει τον Καγκελάριο ότι η Κύπρος παραμένει σταθερή στα θέματα αρχής και ως εκ τούτου συμπορεύεται με την ευρωπαϊκή οικογένεια όσον αφορά τις κυρώσεις και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποτραπεί περαιτέρω χειροτέρευση των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία.

Τόσο το Ουκρανικό όσο και το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα για αυτό έχω εκθέσει εκτεταμένα τις απόψεις μου για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσουμε όσον αφορά τις ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν για να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός σε συνεργασία με τα ΗΕ ώστε να υπάρξει επίλυση στις διαφορές που παρατηρούνται και ιδιαίτερα σε αναθεωρητικές πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την ανάγκη αποφυγής ενεργειών που προκαλούν, είτε προέρχονται από την Τουρκία ενάντια στην Ελλάδα ή στην Κύπρο ή σε χώρες της περιοχής.

Η σταθερότητα είναι σημαντικός παράγοντας προς αποφυγή νέου πεδίου αναταραχής.

Εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του ιδίου και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση αρχών της Γερμανίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών θεμάτων, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι πάντοτε είχαμε τη στήριξη της Γερμανίας και σε τεχνοκρατικά θέματα που η Κύπρος είχε ανάγκη. Ευχαριστώ και για την αλληλεγγύη που δείχνετε για τις μικρότερες χώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Διαβεβαιώσεις από Καγκελάριο

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τις δύο χώρες μας συνδέει στενή εταιρική σχέση τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Οι συνομιλίες μας σήμερα κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές για μένα πόσο στενές, πόσο πολύπλευρες και πλήρους εμπιστοσύνης είναι οι σχέσεις μας».

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, ο κ. Σολτζ είπε ότι «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου ότι η Ρωσία εδώ και εβδομάδες βομβαρδίζει μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία. Ο τρόμος αυτός των βομβαρδισμών κατά του άμαχου πληθυσμού πρέπει να σταματήσει και μάλιστα άμεσα.

Η ενέργεια της Ρωσίας δείχνει πόσο αδίστακτα και ανελέητα κινείται ο Πρόεδρος Πούτιν σε αυτό τον πόλεμο».

Πρόσθεσε ότι «ως κράτη μέλη της ΕΕ, Κύπρος και Γερμανία συμφωνούμε πλήρως ότι πρέπει να καταδικάσουμε τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου και αυτός είναι ο λόγος των πρωτοφανών κυρώσεων από την ΕΕ και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την πίεση των κυρώσεων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι «η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά τη διζωνική δικοινοτική λύση στη βάση ασφαλώς των αποφάσεων των ΗΕ. Θα επιθυμούσα η αδιέξοδη αυτή διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό να ανακτήσει νέα δυναμική. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να στηρίξει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης μέσω των ΗΕ αν αυτό θεωρηθεί επιθυμητό».

Είπε ακόμα ότι κατά τις συνομιλίες τους συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου οι θαλάσσιες περιοχές έχουν σημαντικό οικονομικό δυναμικό και υπάρχουν ευκαιρίες για περιφερειακές συνεργασίες στον τομέα της Ενέργειας, σημειώνοντας ότι «θα ήταν προς το συμφέρον όλων όμορων χωρών να καλλιεργούν σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή της Μεσογείου. Η εντύπωση που αποκόμισα σήμερα είναι ότι η Κύπρος είναι // πρόθυμη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και τρέφω μεγάλες ελπίδες το ίδιο να πράξουν και άλλες εμπλεκόμενες χώρες.

Η σχέση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη και είμαι πεπεισμένος πως τα θέματα που εγείρονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση διεθνούς δικαίου».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά και να εμβαθύνουν τις σχέσεις σε θέματα Κλίματος και Ενέργειας καθώς και να εντείνουν τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό.

Ερωτηθείς αν μετά και τη συνάντηση τους είναι ενδεχόμενη η ανάληψη πρωτοβουλίας από Γαλλία και Γερμανία προς την ΕΕ, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «χωρίς αμφιβολία η ΕΕ αποτελεί ένα από τους ισχυρότερους παράγοντες στην επίλυση διεθνών προβλημάτων. Η βάση λύσης του Κυπριακού δεν είναι παρά η Χάρτα των ΗΕ, τα ψηφίσματα των ΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ως θέμα αρχής, όπως διαφαίνεται και από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δεν μπορεί παρά οι διαφορές να επιλύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου και μέσα από ειρηνικό διάλογο. Είναι καλά γνωστή η τελευταία θέση της Τουρκίας όμως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση στη βάση των όσων αδικαιολόγητα και ενάντια στο διεθνές δίκαιο η Τουρκία αξιώνει. Συνεπώς, προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε πέραν των ΗΕ και την ΕΕ ώστε η Τουρκία να μεταβάλει στάση και θέση διότι διαφορετικά αυτή το παρατεταμένο αδιέξοδο όχι μόνο δεν οδηγεί αλλά οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις και με την ΕΕ. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προσανατολισμοί της Τουρκίας, αν ακόμη τους διατηρεί, για ένταξη στην ΕΕ. Με τις συμπεριφορές ή την εμμονή σε λύση που δεν εδράζεται στον Χάρτη των ΗΕ και στα ψηφίσματα, το μόνο που θα αποτύχει είναι τον αυτοαποκελεισμό της. Πιστεύω ότι διαβήματα και ενέργειες από πλευράς ΕΕ θα συμβάλουν ώστε μέσα από τη λογική, τον διάλογο να διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά της Άγκυρας ώστε να μπορέσει να εξευρεθεί ειρηνική λύση στο Κυπριακό που θα ικανοποιεί το σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου και θα αποτρέπει ενδεχόμενες άλλες συνέπειες που δεν θα είναι προς όφελος της ειρήνης στην περιοχή, αλλά και γενικότερα των ενεργειακών αναγκών ως εναλλακτικού διαδρόμου για την προμήθεια της ΕΕ».

Ερωτηθείς ο κ. Σολτς είπε ότι «για το Κυπριακό, είπα εξαρχής, ότι θα συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο εφόσον αυτό είναι επιθυμητό, για να οδηγηθούμε σε μια ειρηνική λύση, σε ένα ξεμπλοκάρισμα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε τώρα πάντα στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ».

Σε ερώτηση αν η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην προμήθεια ενεργειακών πόρων προς τη Γερμανία και την ΕΕ, ο Καγκελάριος είπε ότι «εργαζόμαστε με σειρά κρατών, και με την Κύπρο και με όμορες χώρες της Μεσογείου που μπορούν να αποτελέσουν λύση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο θέμα της Ενέργειας. Αυτό έχει να κάνει τη χρονική στιγμή με το φυσικό αέριο, όμως είναι μια μεγάλη διαδικασία συνεννόησης για να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα, είναι αρκετά πολύπλοκο. Υπάρχει ασφαλώς η συνεργασία και συζητήσαμε για τις δυνατότητες που υπάρχουν από τη χρήση και εκμετάλλευση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και της αξιοποίησης της σύνδεσης των δικτύων όταν πρόκειται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος».

Συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος είπε ότι «εμείς είμαστε πάντοτε έτοιμοι μέσα από τις άριστες σχέσεις που διατηρούμε με τις χώρες της περιοχής, παραγωγούς φυσικού αερίου και ενέργειας. Ηδη το Eurasia interconnector είναι μια πραγματικότητα, ένα κοινού ενδιαφέροντος έργο της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικές ακόμα συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν.

Σε ερώτηση για τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε ότι από την κρίση του 2013 έχουν κάθετα μειωθεί και δεν υπάρχει η οικονομική εξάρτηση που υπήρχε παλαιότερα, προσθέτοντας ότι μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και της συμπόρευσης της Κύπρου με την ΕΕ, η Κύπρος έχασε το ποσοστό του τουρισμού που προερχόταν από τη Ρωσία.

Μεταναστευτικό και εργαλειοποίηση από την Τουρκία

Σε ερώτηση για το Μεταναστευτικό και την εργαλειοποίηση του από την Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «αποτελεί γεγονός ότι εργαλειοποιεί δυστυχώς τους μετανάστες. Με στοιχεία έχουμε αποδείξει και εφοδιάσει τη γερμανική κυβέρνηση για να γνωρίζει πώς εργαλειοποιούνται και πώς μεθοδεύεται η έλευση τους στην Κύπρο μέσω Κωνσταντινούπολης και εντός 24ώρου προωθούνται μέσω της νεκράς ζώνης στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Λαμβάνουμε μέτρα όπως η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ευθύνης, αξιοποίηση των Υπηρεσιών της ΕΕ για διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής σε ασφαλείς χώρες για όσους διαπιστώνεται ότι δεν αντιμετωπίζουν τον όποιο κίνδυνο στις χώρες τους και με διμερείς συμφωνίες της Δημοκρατίας προκειμένου να πετύχουμε την επανεισδοχή των παρανόμων προσφύγων στην πατρίδα τους. Εκφράζω ευχαριστίες για την κατανόηση και αλλελεγγύη από τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκέ χώρες που πιστεύω ότι θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου».

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος είπε ότι αν παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις των τελευταίων ετών διαπιστώνουμε ότι πάντα υπάρχουν κάποιες χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και ήταν λάθος όταν άλλες χώρες έλεγαν πως δεν τις αφορούσε. Για αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει συνεργασία και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε ένα μέρος των ανθρώπων αυτών και αυτό πράττουμε στην περίπτωση της Κύπρου.

Διαβάστε Επίσης

ΥΠΕΞ: Εξασφαλίστηκε επιτήρηση της υπόθεσης για περιουσιακό στη Διακρατική Κύπρου εναντίον Τουρκίας

Εξασφαλίστηκε επιτήρηση της υπόθεσης για περιουσιακό στη Διακρατική Κύπρου εναντίον Τουρκίας, λέει ο Υπουργός Εξωτερικών – «Σωρεία επαφών και συναντήσεων με χώρες από την Αφρική...

Σημαντικό να διοριστεί απεσταλμένος ΓΓ ΟΗΕ, είπε η Νιούλαντ στον ΠτΔ

Συναντήθηκε με Νιούλαντ ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη  – «Πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι ο διορισμός ενός απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ για το...

Η Κίνα θα επισημάνει στον ΓΓ ΟΗΕ την ανάγκη διορισμού απεσταλμένου για Κυπριακό

Είδε τον Αντιπρόεδρο της Κίνας στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ – Προσβλέπει σε συνάντηση με Σι Ζι Πινγκ Η Κίνα, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη...

Ερντογάν: Αναγνώριση του ψευδοκράτους το μόνο αποτελεσματικό βήμα για λύση

Αναγνώριση του ψευδοκράτους το μόνο αποτελεσματικό βήμα για λύση, υποστηρίζει ο Ερντογάν – «Οι φόρμουλες της ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν» Η αναγνώριση...

Πειθαρχικά μέτρα από το Τμήμα Φυλακών σε τρεις κατάδικους για τη συμπλοκή στις Κεντρικές

Πειθαρχικά μέτρα από το Τμήμα Φυλακών σε τρεις κατάδικους για τη συμπλοκή στις Κεντρικές – «Τρεις δεσμοφύλακες επισκέφθηκαν προληπτικά τους προσωπικούς τους ιατρούς» Συμπλοκή μεταξύ ομοεθνών...

ΥΠΟΙΚ για ακρίβεια: «Η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη όταν χρειαστεί να πάρει πρόσθετα μέτρα»

Η Κυβέρνηση παίρνει συνεχώς μέτρα για την ακρίβεια και «θα είναι έτοιμη όταν χρειαστεί να πάρει και πρόσθετα μέτρα», στα πλαίσια του δημοσιονομικού ισοζυγίου...

Αναστολή της απεργίας σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό στην Ελλάδα

Αναστολή της απεργίας σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό στην Ελλάδα – Την άμεση επανέναρξη των δρομολογίων ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑ.ΣΥ Την αναστολή της απεργίας στο μετρό, το τραμ και...

Το παρασκήνιο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν και τι είπαν για Κυπριακό. «Δεν συζητείται λύση δύο κρατών»

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν –  Τι συμφώνησαν – Όσα είπαν για Κυπριακό Σε πολύ θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,...

Διαβάστε Επίσης

ΥΠΕΞ: Εξασφαλίστηκε επιτήρηση της υπόθεσης για περιουσιακό στη Διακρατική Κύπρου εναντίον Τουρκίας

Εξασφαλίστηκε επιτήρηση της υπόθεσης για περιουσιακό στη Διακρατική Κύπρου εναντίον Τουρκίας, λέει ο Υπουργός Εξωτερικών...
|

Σημαντικό να διοριστεί απεσταλμένος ΓΓ ΟΗΕ, είπε η Νιούλαντ στον ΠτΔ

Συναντήθηκε με Νιούλαντ ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη  – «Πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι...
|

Η Κίνα θα επισημάνει στον ΓΓ ΟΗΕ την ανάγκη διορισμού απεσταλμένου για Κυπριακό

Είδε τον Αντιπρόεδρο της Κίνας στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ – Προσβλέπει σε συνάντηση...
|

Ερντογάν: Αναγνώριση του ψευδοκράτους το μόνο αποτελεσματικό βήμα για λύση

Αναγνώριση του ψευδοκράτους το μόνο αποτελεσματικό βήμα για λύση, υποστηρίζει ο Ερντογάν – «Οι...
|

Πειθαρχικά μέτρα από το Τμήμα Φυλακών σε τρεις κατάδικους για τη συμπλοκή στις Κεντρικές

Πειθαρχικά μέτρα από το Τμήμα Φυλακών σε τρεις κατάδικους για τη συμπλοκή στις Κεντρικές...
|

ΥΠΟΙΚ για ακρίβεια: «Η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη όταν χρειαστεί να πάρει πρόσθετα μέτρα»

Η Κυβέρνηση παίρνει συνεχώς μέτρα για την ακρίβεια και «θα είναι έτοιμη όταν χρειαστεί...
|

Αναστολή της απεργίας σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό στην Ελλάδα

Αναστολή της απεργίας σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό στην Ελλάδα – Την άμεση επανέναρξη...
|

Το παρασκήνιο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν και τι είπαν για Κυπριακό. «Δεν συζητείται λύση δύο κρατών»

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν –  Τι συμφώνησαν – Όσα είπαν για Κυπριακό Σε πολύ...
|

Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Chevron ο ΠτΔ. «Προτεραιότητα το κοίτασμα Αφροδίτη»

Μίλησαν για το κοίτασμα «Αφροδίτη» – Έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τον προγραμματισμό...
|

Η Ρωσία διαπράττει στην Ουκρανία «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» λέει ο Μπλίνκεν

Ανέβηκαν οι τόνοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Η Δύση παρενέβη στα εσωτερικά...
|

Νέα κόντρα Οδυσσέα-Σαββίδη, στη μέση το νέο κτίριο Νομικής Υπηρεσίας

Νέα κόντρα Οδυσσέα-Σαββίδη για νέο κτίριο Νομικής Υπηρεσίας -Βλέπει διασπάθιση  δημοσίου χρήματος και καταγράφει...
|

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο «πόλεμος 24 ωρών» του Μπακού – Γιατί τον εξαπέλυσε τώρα και τι πέτυχε

Από τον Ιούνιο, η πίεση του Αζερμπαϊτζάν στα εδάφη του θύλακα που δεν είχε...
|

Ο Κασιδιάρης κατέθεσε αίτημα για πενθήμερη άδεια από τις φυλακές Δομοκού

Δεν έχει βγει ακόμη απόφαση Αίτημα για πενθήμερη άδεια από τις φυλακές Δομοκού έχει καταθέσει...
|

Μελόνι στον ΟΗΕ: Δεν θα επιτρέψω να γίνει η Ιταλία ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης

Η Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι ο τεράστιος αριθμός μεταναστών που έφτασαν στη Λαμπεντούζα, έχουν...
|

Μήνυμα προς Ερντογάν θα στείλει ο ΠτΔ, η ΕΕ ζητά διορισμό απεσταλμένου ΗΕ

Μήνυμα προς Ερντογάν θα στείλει ο ΠτΔ, η ΕΕ ζητά διορισμό απεσταλμένου ΗΕ Τις εργασίες...
|

Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα του ΟΗΕ ο Ερντογάν

Ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα του ΟΗΕ ο Ερντογάν – «Η λύση...
|

Βολές βουλευτών κατά ΚΤΚ και ΥΠΟΙΚ για αυξήσεις επιτοκίων – «Ανεπαρκή μέτρα, εκτεθειμένοι οι δανειζόμενοι»

Ανεπαρκή χαρακτηρίζουν βουλευτές τα μέτρα των τραπεζών – «Αφήνουν εκτεθειμένους όλους τους δανειζόμενους» Ανεπαρκή χαρακτήρισαν μέλη...
|

Παρέμβαση εισαγγελέα για την τραγωδία στη Λιβύη – Ζητά έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση ή αμέλεια

Παρέμβαση εισαγγελέα για την τραγωδία στη Λιβύη – Ζητά έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση...
|

Eurostat: Στο 3,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Αύγουστο

Στο 3,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Eurostat –...
|

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Τουρκία για ανάπτυξη ιρανικών drones

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Τουρκία για ανάπτυξη ιρανικών drones –...
|

Το κράτος να ενημερώσει για αγοραπωλησίες ξενοδοχείων στην Αμμόχωστο, λέει ο Ιωάννου

Το κράτος να ενημερώσει για αγοραπωλησίες ξενοδοχείων στην Αμμόχωστο, λέει ο Ιωάννου – Έθεσαν...
|

Αναμονή συστήνει ο εκπρόσωπος του ΓΓ για το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης

Νομίζω ότι θα πρέπει να αναμένουμε λίγο για να δούμε» Ο εκπρόσωπος του ΓΓ των...
|

Πετρέλαιο: Προς τα 95 δολάρια το βαρέλι

Η άνοδος του πετρελαίου επιδεινώνει τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς οι...
|

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι «έσπασαν» τη ρωσική γραμμή άμυνας κοντά στη Μαχμούτ

Ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι ανέφερε ότι τρεις ρωσικές ταξιαρχίες, η 72η, η 31η και...
|

Πληρώθηκε €2486 για υπερωρίες η Δόξα. Καλείται να επιστρέψει το ποσό

Θα κληθεί να επιστρέψει το ποσό που πληρώθηκε για υπερωρίες η Δόξα Κωμοδρόμου –...
|

Το Ανώτατο Δικαστήριο ξεπαγώνει περιουσιακά στοιχεία Βγενόπουλου, Μπουλούτα, Μάγειρα και ΜΙG

To Ανώτατο Δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση παραμέρισε διατάγματα, που είχε εξασφαλίσει η πρώην Λαϊκή...
|

Την Τετάρτη στις 18:00 η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 18 Σεπτεμβρίου αλλά αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας Daniel...
|

Τσέφεριν: «Η ιστορία με την Σαουδική Αραβία δεν θα κρατήσει για πολύ»

Η επέλαση της Σαουδικής Αραβίας δεν τρομάζει τον Αλεξάντερ Τσέφεριν, με τον πρόεδρο της...
|

Στους δρόμους η Τροχαία για σαφάρι ελέγχων

Βγαίνει στους δρόμους η Τροχαία για σαφάρι ελέγχων – Που θα δώσουν έμφαση Εντατικότερους ελέγχους...
|

ΠτΔ από Νέα Υόρκη: Ο ΓΓ θα κρίνει για Τριμερή τώρα ή σε μεταγενέστερο στάδιο-Τι είπε για Πύλα

Οι στοχεύσεις της Λευκωσίας από την παρουσία ΠτΔ στη Νέα Υόρκη – Έδωσε το...
|

Βίντεο της Ημέρας

Σοκαριστικό βίντεο δείχνει έναν άνδρα να τραβάει από φλεγόμενο...

Ενώ 20 άνθρωποι κοιτούσαν και τραβούσαν με τα κινητά τους βίντεο... Μια δραματική διάσωση καταγράφηκε σε βίντεο την Τετάρτη, στο Μαϊάμι. Ένας οδηγός αγωνιζόταν να απεγκλωβιστεί...