Κυριακή 04/12/2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ Έξι Ιεράρχες διεκδικούν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, παραδόθηκαν την Τρίτη οι ενυπόγραφες επιστολές...

Έξι Ιεράρχες διεκδικούν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, παραδόθηκαν την Τρίτη οι ενυπόγραφες επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Έξι Ιεράρχες εκδήλωσαν την Τρίτη το ενδιαφέρον τους για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο με γραπτή ενυπόγραφη επιστολή, την οποία κατέθεσαν στον Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.

Συγκεκριμένα, εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές έχουν καταθέσει, κατά σειρά προσέλευσης, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος δια του αντιπροσώπου του, Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος δια του αντιπροσώπου του, Πρωτοσύγκελου, Αρχιμανδρίτη Φώτιου Ιωακείμ, ο Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής του Θρόνου, Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας δια του αντιπροσώπου του, Πρωτοσύγκελου, Πρωτοπρεσβύτερου Θεόδωρου Στυλιανού.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος αποφάσισε να μην υποβάλει τελικλά υποψηφιότητα για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, εκλόγιμοι για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο είναι όλοι οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου και όσοι έχουν, τα κατά το άρθρο 30, προς αρχιερατεία προσόντα. Η διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου, διεξάγεται σε δύο στάδια, την κατάρτιση του τριπροσώπου, με καθολική ψηφοφορία και την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο.

Στις 14 Νοεμβρίου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, σε συνεδρία της, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, αποφάσισε τη διενέργεια των εκλογών για ανάδειξη Τριπροσώπου από το λαό, το οποίο θα παραπεμφθεί στην Ιερά Σύνοδο, την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022.

Τροποποιώντας τον Καταστατικό Χάρτη, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη δημιουργία Ψηφοδελτίου στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των υποψήφιων με τη φωτογραφία τους.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί, στο γραφείο του Γενικού Εφόρου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Κύπρου, Ιωάννη Χαριλάου.

Τρεις υποψήφιοι Ιεράρχες κατέθεσαν την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος δια αντιπροσώπου τους και τρεις αυτοπροσώπως.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των επιστολών εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Ιωάννης Χαριλάου, είπε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου σε συνεδρία της στις 14 Νοεμβρίου 2022 αποφάσισε όπως στις επερχόμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές θα τεθούν υποψηφιότητες μέσω εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στις 15 Νοεμβρίου 2022, με ανακοίνωσή του Γενικού Εφόρου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, κλήθηκαν όσοι επιθυμούν και πληρούν τα κριτήρια να εκδηλώσουν ενδιαφέρον με γραπτή ενυπόγραφη επιστολή.

Ο κ. Χαριλάου είπε πως μεταξύ των ωρών 9 πμ και 11 πμ έχουν παραληφθεί ενυπόγραφες επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο και Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα.

Σε ερώτηση ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Χαριλάου είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην δημιουργία των δικών μας εκκλησιαστικών καταλόγων. Αυτό είναι το ένα σκέλος και παράλληλα εργαζόμαστε πυρετωδώς για την προετοιμασία των εκλογών», πρόσθεσε.

Επανέλαβε, παράλληλα, ότι αυτές οι εκλογές για να γίνουν χρειάζεται η πλήρης υποστήριξη του κράτους.

«Δεν μπορεί να γίνουν διαφορετικά. Αμέσως και μετά την εντολή που είχα ως Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών είχα επικοινωνήσει με τον αρμόδιο Υπουργό και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών. Είχαμε και συναντήσεις και γραπτή αλληλογραφία και οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχει μεγάλη θέληση στήριξης. Εξ όσων γνωρίζω σήμερα θα υπάρχει και απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για αυτή τη στήριξη και προχωρούμε. Προχωρούμε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, βάζουμε την βοήθεια του Θεού μπροστά και προχωρούμε για να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει να την κάνουμε για αδιάβλητες και ορθές, άριστες εκλογές», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει εκτίμηση τι ώρα αναμένεται η έκβαση του αποτελέσματος, ο κ. Χαριλάου είπε ότι ακόμα δεν μπορεί να έχει αυτή την εκτίμηση.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο υποβολής ενστάσεων γύρω από τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν, ο κ. Χαριλάου είπε πως όχι.

Σε ερώτηση αν έχουν υποβληθεί υποψηφιότητες που δεν έγιναν δεκτές, ο κ. Χαριλάου απάντησε πως όχι.

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου

Την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, κατέθεσε εγγράφως προς τον Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος.

Στο κείμενο της δήλωσής του, ο Μητροπολίτης Λεμεσού γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «με το παρόν ενυπόγραφο έγγραφό μου, σύμφωνα με την απόφαση της αγίας και Ιεράς Συνόδου της αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου στις 14 Νοεμβρίου 2022, θέτω τον εαυτό μου ως υποψήφιο για τον αρχιεπίσκοπο θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου, αφουγκραζόμενος την προς τούτο εκφρασθείσα επιθυμία ικανού αριθμού πιστών εκ του χριστεπώνυμου πληρώματος της αγιωτάτης Εκκλησίας μας».

«Δηλώνω δε την πρόθεσή μου υπεύθυνα και ενυπόγραφα στον Γενικό Έφορο Εκλογών προς ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, Γιάννο Χαριλάου, Διευθυντή Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου», προσθέτει.

Σε δήλωση του, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος είπε ότι κατέθεσαν σήμερα την έγγραφη δήλωση υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Λεμεσού προς τον Γενικό Έφορο των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, που θα γίνουν στις 18 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στον λαό να ψηφίσει τον εκλεκτό του και μετά η Ιερά Σύνοδος να πάρει την απόφαση ποιος θα είναι ο κατάλληλος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομου

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας είπε, μεταξύ άλλων, ότι διανύουμε μια πνευματική περίοδο προς τα Χριστούγεννα και ευχήθηκε σε όλους, στα πιστά μέλη της Εκκλησίας, ο Θεός να διαφυλάξει την ψυχή μας, ούτως ώστε να δεχτεί μέσα μας τον Κύριο της Δόξης, τον σαρκωθέντα θεό λόγο.

Σημείωσε ότι η παρουσία του στην Αρχιεπισκοπή δηλώνει το σεβασμό του προς τις διαδικασίες αλλά και προς το θεσμό της Ιεράς Συνόδου.

Είπε, παράλληλα, ότι έχει δώσει το γράμμα δήλωσης ενδιαφέροντος για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

«Με το παρόν γράμμα, ερμηνεύοντας το πνεύμα του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και υπακούοντας στην πλειοψηφική απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την ρύθμιση των διαδικασιών των αρχιεπισκοπικών εκλογών, «δηλώνουμε το ενδιαφέρον μας για συμπερίληψη μας στον κατάλογο εκλογής προσώπων προς κατάρτιση του τριπροσώπου το οποίο θα προταθεί στην Ιερά Σύνοδο για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ευχόμενοι να διατηρηθεί το κύρος του θεσμού όπως αρμόζει σε μια παλαίφατη, αποστολική Εκκλησία όπως είναι η Εκκλησία της Κύπρου, διατελούμε μετά πολλής της εν Κυρίω αγάπης», αναφέρει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας στην γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του.

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι εκείνο που ο ίδιος θα ευχηθεί προσωπικά είναι με την χάριν του Αγίου Πνεύματος να εκλεγεί εκείνος ο οποίος θα είναι ο κατάλληλος Αρχιεπίσκοπος, ούτως ώστε να οδηγήσει το καράβι της Εκκλησίας σαν ένας καλός καραβοκύρης ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τα κύματα τα οποία συνήθως χτυπούν την Εκκλησία μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον κοινωνικό, πολιτικό, γεωπολιτικό, ούτως ώστε να ανταποκριθεί η Εκκλησία να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της που της έχει δοθεί από τον ίδιο τον ιδρυτή της Εκκλησίας, τον Ιησού Χριστό.

Σε ερώτηση σε σχέση με το ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας είπε ότι η οποιαδήποτε απόφαση Συνόδου, η οποία λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και ήταν ισχυρή η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, «είναι υποχρεωτική για όλους σε οποιοδήποτε σώμα και αν λειτουργούμε, βρισκόμαστε». «Δεν μπορούμε να έχουμε πισωγυρίσματα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι υπάρχει πλέον δεδομένο ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει ταχθεί στην αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Ουκρανικής Εκκλησίας. Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, τα όποιαδήποτε προβλήματα υφίστανται «είναι θέμα το πως ο καθένας από εμάς θα συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, γιατί είναι και αυτό από τα σημαντικά έργα που θα πρέπει να επιδιώξει ο εκλεγόμενος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, να συμβάλει δηλαδή στην ενότητα μεταξύ των ορθοδόξων Εκκλησιών που όντως αποτελεί την βάση πάνω στην οποία πρέπει να δουλέψουμε για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, Τοποτηρητή Αρχιεπισκοπικού Θρόνου

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο καθένας μας έχει ένα όραμα, το οποίο θέλει να θέσει ενώπιον του λαού και να ζητήσει την παραπομπή από τον λαό στην Ιερά Σύνοδο και να επιλέξει εκείνη τον Αρχιεπίσκοπο».

Όπως ανέφερε, το όραμα του εν πολλοίς είναι συνέχιση αλλά και επέκταση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής, όπως το επιτέλεσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος.

«Είναι η τοποθέτηση του απέναντι στην πρόοδο και την τεχνολογία «για να εγκύψουμε με φόβο Θεού πάνω στην Αγία Γραφή, να βρούμε απαντήσεις για τον κόσμο που ζητά απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι τα προβλήματα της βιοτεχνολογίας και τα οποία εξετάζει και η Βιοηθική και νομίζω ότι η Εκκλησία ως καταφύγιο των ανθρώπων που ζητούν νέους δρόμους και απαντήσεις στις νέες προκλήσεις της ζωής είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιδιώξουμε, να εξακολουθήσει να έχει φωνή η Εκκλησία στο εθνικό μας θέμα και να μείνει αμετακίνητη η τοποθέτηση μας, απέναντι στην διελκυστίνδα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Μόσχας», συμπλήρωσε.

Δεν θα πρέπει, συνέχισε ο Μητροπολίτης Πάφου, «να φύγουμε από τη σταθερή υποστήριξη μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί αυτό επιβάλουν οι Ιεροί Κανόνες και οι Οικουμενικές Σύνοδοι».

Οι αντιπρόσωποι του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου και του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Έξι Ιεράρχες εκδήλωσαν την Τρίτη το ενδιαφέρον τους για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο με γραπτή ενυπόγραφη επιστολή, την οποία κατέθεσαν στον Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.

Συγκεκριμένα, εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές έχουν καταθέσει, κατά σειρά προσέλευσης, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος δια του αντιπροσώπου του, Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος δια του αντιπροσώπου του, Πρωτοσύγκελου, Αρχιμανδρίτη Φώτιου Ιωακείμ, ο Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής του Θρόνου, Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας δια του αντιπροσώπου του, Πρωτοσύγκελου, Πρωτοπρεσβύτερου Θεόδωρου Στυλιανού.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος αποφάσισε να μην υποβάλει τελικλά υποψηφιότητα για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, εκλόγιμοι για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο είναι όλοι οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου και όσοι έχουν, τα κατά το άρθρο 30, προς αρχιερατεία προσόντα. Η διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου, διεξάγεται σε δύο στάδια, την κατάρτιση του τριπροσώπου, με καθολική ψηφοφορία και την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο.

Στις 14 Νοεμβρίου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, σε συνεδρία της, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, αποφάσισε τη διενέργεια των εκλογών για ανάδειξη Τριπροσώπου από το λαό, το οποίο θα παραπεμφθεί στην Ιερά Σύνοδο, την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022.

Τροποποιώντας τον Καταστατικό Χάρτη, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη δημιουργία Ψηφοδελτίου στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των υποψήφιων με τη φωτογραφία τους.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί, στο γραφείο του Γενικού Εφόρου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Κύπρου, Ιωάννη Χαριλάου.

Τρεις υποψήφιοι Ιεράρχες κατέθεσαν την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος δια αντιπροσώπου τους και τρεις αυτοπροσώπως.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των επιστολών εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Ιωάννης Χαριλάου, είπε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου σε συνεδρία της στις 14 Νοεμβρίου 2022 αποφάσισε όπως στις επερχόμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές θα τεθούν υποψηφιότητες μέσω εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στις 15 Νοεμβρίου 2022, με ανακοίνωσή του Γενικού Εφόρου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, κλήθηκαν όσοι επιθυμούν και πληρούν τα κριτήρια να εκδηλώσουν ενδιαφέρον με γραπτή ενυπόγραφη επιστολή.

Ο κ. Χαριλάου είπε πως μεταξύ των ωρών 9 πμ και 11 πμ έχουν παραληφθεί ενυπόγραφες επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο και Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα.

Σε ερώτηση ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Χαριλάου είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην δημιουργία των δικών μας εκκλησιαστικών καταλόγων. Αυτό είναι το ένα σκέλος και παράλληλα εργαζόμαστε πυρετωδώς για την προετοιμασία των εκλογών», πρόσθεσε.

Επανέλαβε, παράλληλα, ότι αυτές οι εκλογές για να γίνουν χρειάζεται η πλήρης υποστήριξη του κράτους.

«Δεν μπορεί να γίνουν διαφορετικά. Αμέσως και μετά την εντολή που είχα ως Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών είχα επικοινωνήσει με τον αρμόδιο Υπουργό και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών. Είχαμε και συναντήσεις και γραπτή αλληλογραφία και οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχει μεγάλη θέληση στήριξης. Εξ όσων γνωρίζω σήμερα θα υπάρχει και απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για αυτή τη στήριξη και προχωρούμε. Προχωρούμε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, βάζουμε την βοήθεια του Θεού μπροστά και προχωρούμε για να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει να την κάνουμε για αδιάβλητες και ορθές, άριστες εκλογές», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει εκτίμηση τι ώρα αναμένεται η έκβαση του αποτελέσματος, ο κ. Χαριλάου είπε ότι ακόμα δεν μπορεί να έχει αυτή την εκτίμηση.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο υποβολής ενστάσεων γύρω από τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν, ο κ. Χαριλάου είπε πως όχι.

Σε ερώτηση αν έχουν υποβληθεί υποψηφιότητες που δεν έγιναν δεκτές, ο κ. Χαριλάου απάντησε πως όχι.

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου

Την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, κατέθεσε εγγράφως προς τον Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος.

Στο κείμενο της δήλωσής του, ο Μητροπολίτης Λεμεσού γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «με το παρόν ενυπόγραφο έγγραφό μου, σύμφωνα με την απόφαση της αγίας και Ιεράς Συνόδου της αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου στις 14 Νοεμβρίου 2022, θέτω τον εαυτό μου ως υποψήφιο για τον αρχιεπίσκοπο θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου, αφουγκραζόμενος την προς τούτο εκφρασθείσα επιθυμία ικανού αριθμού πιστών εκ του χριστεπώνυμου πληρώματος της αγιωτάτης Εκκλησίας μας».

«Δηλώνω δε την πρόθεσή μου υπεύθυνα και ενυπόγραφα στον Γενικό Έφορο Εκλογών προς ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, Γιάννο Χαριλάου, Διευθυντή Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου», προσθέτει.

Σε δήλωση του, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος είπε ότι κατέθεσαν σήμερα την έγγραφη δήλωση υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Λεμεσού προς τον Γενικό Έφορο των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, που θα γίνουν στις 18 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στον λαό να ψηφίσει τον εκλεκτό του και μετά η Ιερά Σύνοδος να πάρει την απόφαση ποιος θα είναι ο κατάλληλος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομου

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας είπε, μεταξύ άλλων, ότι διανύουμε μια πνευματική περίοδο προς τα Χριστούγεννα και ευχήθηκε σε όλους, στα πιστά μέλη της Εκκλησίας, ο Θεός να διαφυλάξει την ψυχή μας, ούτως ώστε να δεχτεί μέσα μας τον Κύριο της Δόξης, τον σαρκωθέντα θεό λόγο.

Σημείωσε ότι η παρουσία του στην Αρχιεπισκοπή δηλώνει το σεβασμό του προς τις διαδικασίες αλλά και προς το θεσμό της Ιεράς Συνόδου.

Είπε, παράλληλα, ότι έχει δώσει το γράμμα δήλωσης ενδιαφέροντος για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

«Με το παρόν γράμμα, ερμηνεύοντας το πνεύμα του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και υπακούοντας στην πλειοψηφική απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την ρύθμιση των διαδικασιών των αρχιεπισκοπικών εκλογών, «δηλώνουμε το ενδιαφέρον μας για συμπερίληψη μας στον κατάλογο εκλογής προσώπων προς κατάρτιση του τριπροσώπου το οποίο θα προταθεί στην Ιερά Σύνοδο για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ευχόμενοι να διατηρηθεί το κύρος του θεσμού όπως αρμόζει σε μια παλαίφατη, αποστολική Εκκλησία όπως είναι η Εκκλησία της Κύπρου, διατελούμε μετά πολλής της εν Κυρίω αγάπης», αναφέρει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας στην γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του.

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι εκείνο που ο ίδιος θα ευχηθεί προσωπικά είναι με την χάριν του Αγίου Πνεύματος να εκλεγεί εκείνος ο οποίος θα είναι ο κατάλληλος Αρχιεπίσκοπος, ούτως ώστε να οδηγήσει το καράβι της Εκκλησίας σαν ένας καλός καραβοκύρης ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τα κύματα τα οποία συνήθως χτυπούν την Εκκλησία μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον κοινωνικό, πολιτικό, γεωπολιτικό, ούτως ώστε να ανταποκριθεί η Εκκλησία να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της που της έχει δοθεί από τον ίδιο τον ιδρυτή της Εκκλησίας, τον Ιησού Χριστό.

Σε ερώτηση σε σχέση με το ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας είπε ότι η οποιαδήποτε απόφαση Συνόδου, η οποία λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και ήταν ισχυρή η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, «είναι υποχρεωτική για όλους σε οποιοδήποτε σώμα και αν λειτουργούμε, βρισκόμαστε». «Δεν μπορούμε να έχουμε πισωγυρίσματα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι υπάρχει πλέον δεδομένο ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει ταχθεί στην αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Ουκρανικής Εκκλησίας. Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, τα όποιαδήποτε προβλήματα υφίστανται «είναι θέμα το πως ο καθένας από εμάς θα συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, γιατί είναι και αυτό από τα σημαντικά έργα που θα πρέπει να επιδιώξει ο εκλεγόμενος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, να συμβάλει δηλαδή στην ενότητα μεταξύ των ορθοδόξων Εκκλησιών που όντως αποτελεί την βάση πάνω στην οποία πρέπει να δουλέψουμε για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, Τοποτηρητή Αρχιεπισκοπικού Θρόνου

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο καθένας μας έχει ένα όραμα, το οποίο θέλει να θέσει ενώπιον του λαού και να ζητήσει την παραπομπή από τον λαό στην Ιερά Σύνοδο και να επιλέξει εκείνη τον Αρχιεπίσκοπο».

Όπως ανέφερε, το όραμα του εν πολλοίς είναι συνέχιση αλλά και επέκταση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής, όπως το επιτέλεσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος.

«Είναι η τοποθέτηση του απέναντι στην πρόοδο και την τεχνολογία «για να εγκύψουμε με φόβο Θεού πάνω στην Αγία Γραφή, να βρούμε απαντήσεις για τον κόσμο που ζητά απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι τα προβλήματα της βιοτεχνολογίας και τα οποία εξετάζει και η Βιοηθική και νομίζω ότι η Εκκλησία ως καταφύγιο των ανθρώπων που ζητούν νέους δρόμους και απαντήσεις στις νέες προκλήσεις της ζωής είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιδιώξουμε, να εξακολουθήσει να έχει φωνή η Εκκλησία στο εθνικό μας θέμα και να μείνει αμετακίνητη η τοποθέτηση μας, απέναντι στην διελκυστίνδα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Μόσχας», συμπλήρωσε.

Δεν θα πρέπει, συνέχισε ο Μητροπολίτης Πάφου, «να φύγουμε από τη σταθερή υποστήριξη μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί αυτό επιβάλουν οι Ιεροί Κανόνες και οι Οικουμενικές Σύνοδοι».

Οι αντιπρόσωποι του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου και του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Έξι Ιεράρχες εκδήλωσαν την Τρίτη το ενδιαφέρον τους για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο με γραπτή ενυπόγραφη επιστολή, την οποία κατέθεσαν στον Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.

Συγκεκριμένα, εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές έχουν καταθέσει, κατά σειρά προσέλευσης, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος δια του αντιπροσώπου του, Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος δια του αντιπροσώπου του, Πρωτοσύγκελου, Αρχιμανδρίτη Φώτιου Ιωακείμ, ο Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής του Θρόνου, Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας δια του αντιπροσώπου του, Πρωτοσύγκελου, Πρωτοπρεσβύτερου Θεόδωρου Στυλιανού.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος αποφάσισε να μην υποβάλει τελικλά υποψηφιότητα για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, εκλόγιμοι για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο είναι όλοι οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου και όσοι έχουν, τα κατά το άρθρο 30, προς αρχιερατεία προσόντα. Η διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου, διεξάγεται σε δύο στάδια, την κατάρτιση του τριπροσώπου, με καθολική ψηφοφορία και την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο.

Στις 14 Νοεμβρίου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, σε συνεδρία της, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, αποφάσισε τη διενέργεια των εκλογών για ανάδειξη Τριπροσώπου από το λαό, το οποίο θα παραπεμφθεί στην Ιερά Σύνοδο, την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022.

Τροποποιώντας τον Καταστατικό Χάρτη, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη δημιουργία Ψηφοδελτίου στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των υποψήφιων με τη φωτογραφία τους.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί, στο γραφείο του Γενικού Εφόρου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Κύπρου, Ιωάννη Χαριλάου.

Τρεις υποψήφιοι Ιεράρχες κατέθεσαν την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος δια αντιπροσώπου τους και τρεις αυτοπροσώπως.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των επιστολών εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Ιωάννης Χαριλάου, είπε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου σε συνεδρία της στις 14 Νοεμβρίου 2022 αποφάσισε όπως στις επερχόμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές θα τεθούν υποψηφιότητες μέσω εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στις 15 Νοεμβρίου 2022, με ανακοίνωσή του Γενικού Εφόρου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, κλήθηκαν όσοι επιθυμούν και πληρούν τα κριτήρια να εκδηλώσουν ενδιαφέρον με γραπτή ενυπόγραφη επιστολή.

Ο κ. Χαριλάου είπε πως μεταξύ των ωρών 9 πμ και 11 πμ έχουν παραληφθεί ενυπόγραφες επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο και Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα.

Σε ερώτηση ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Χαριλάου είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην δημιουργία των δικών μας εκκλησιαστικών καταλόγων. Αυτό είναι το ένα σκέλος και παράλληλα εργαζόμαστε πυρετωδώς για την προετοιμασία των εκλογών», πρόσθεσε.

Επανέλαβε, παράλληλα, ότι αυτές οι εκλογές για να γίνουν χρειάζεται η πλήρης υποστήριξη του κράτους.

«Δεν μπορεί να γίνουν διαφορετικά. Αμέσως και μετά την εντολή που είχα ως Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών είχα επικοινωνήσει με τον αρμόδιο Υπουργό και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών. Είχαμε και συναντήσεις και γραπτή αλληλογραφία και οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχει μεγάλη θέληση στήριξης. Εξ όσων γνωρίζω σήμερα θα υπάρχει και απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για αυτή τη στήριξη και προχωρούμε. Προχωρούμε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, βάζουμε την βοήθεια του Θεού μπροστά και προχωρούμε για να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει να την κάνουμε για αδιάβλητες και ορθές, άριστες εκλογές», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει εκτίμηση τι ώρα αναμένεται η έκβαση του αποτελέσματος, ο κ. Χαριλάου είπε ότι ακόμα δεν μπορεί να έχει αυτή την εκτίμηση.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο υποβολής ενστάσεων γύρω από τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν, ο κ. Χαριλάου είπε πως όχι.

Σε ερώτηση αν έχουν υποβληθεί υποψηφιότητες που δεν έγιναν δεκτές, ο κ. Χαριλάου απάντησε πως όχι.

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου

Την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, κατέθεσε εγγράφως προς τον Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος.

Στο κείμενο της δήλωσής του, ο Μητροπολίτης Λεμεσού γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «με το παρόν ενυπόγραφο έγγραφό μου, σύμφωνα με την απόφαση της αγίας και Ιεράς Συνόδου της αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου στις 14 Νοεμβρίου 2022, θέτω τον εαυτό μου ως υποψήφιο για τον αρχιεπίσκοπο θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου, αφουγκραζόμενος την προς τούτο εκφρασθείσα επιθυμία ικανού αριθμού πιστών εκ του χριστεπώνυμου πληρώματος της αγιωτάτης Εκκλησίας μας».

«Δηλώνω δε την πρόθεσή μου υπεύθυνα και ενυπόγραφα στον Γενικό Έφορο Εκλογών προς ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, Γιάννο Χαριλάου, Διευθυντή Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου», προσθέτει.

Σε δήλωση του, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος είπε ότι κατέθεσαν σήμερα την έγγραφη δήλωση υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Λεμεσού προς τον Γενικό Έφορο των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, που θα γίνουν στις 18 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στον λαό να ψηφίσει τον εκλεκτό του και μετά η Ιερά Σύνοδος να πάρει την απόφαση ποιος θα είναι ο κατάλληλος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομου

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας είπε, μεταξύ άλλων, ότι διανύουμε μια πνευματική περίοδο προς τα Χριστούγεννα και ευχήθηκε σε όλους, στα πιστά μέλη της Εκκλησίας, ο Θεός να διαφυλάξει την ψυχή μας, ούτως ώστε να δεχτεί μέσα μας τον Κύριο της Δόξης, τον σαρκωθέντα θεό λόγο.

Σημείωσε ότι η παρουσία του στην Αρχιεπισκοπή δηλώνει το σεβασμό του προς τις διαδικασίες αλλά και προς το θεσμό της Ιεράς Συνόδου.

Είπε, παράλληλα, ότι έχει δώσει το γράμμα δήλωσης ενδιαφέροντος για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

«Με το παρόν γράμμα, ερμηνεύοντας το πνεύμα του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και υπακούοντας στην πλειοψηφική απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την ρύθμιση των διαδικασιών των αρχιεπισκοπικών εκλογών, «δηλώνουμε το ενδιαφέρον μας για συμπερίληψη μας στον κατάλογο εκλογής προσώπων προς κατάρτιση του τριπροσώπου το οποίο θα προταθεί στην Ιερά Σύνοδο για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ευχόμενοι να διατηρηθεί το κύρος του θεσμού όπως αρμόζει σε μια παλαίφατη, αποστολική Εκκλησία όπως είναι η Εκκλησία της Κύπρου, διατελούμε μετά πολλής της εν Κυρίω αγάπης», αναφέρει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας στην γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του.

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι εκείνο που ο ίδιος θα ευχηθεί προσωπικά είναι με την χάριν του Αγίου Πνεύματος να εκλεγεί εκείνος ο οποίος θα είναι ο κατάλληλος Αρχιεπίσκοπος, ούτως ώστε να οδηγήσει το καράβι της Εκκλησίας σαν ένας καλός καραβοκύρης ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τα κύματα τα οποία συνήθως χτυπούν την Εκκλησία μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον κοινωνικό, πολιτικό, γεωπολιτικό, ούτως ώστε να ανταποκριθεί η Εκκλησία να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της που της έχει δοθεί από τον ίδιο τον ιδρυτή της Εκκλησίας, τον Ιησού Χριστό.

Σε ερώτηση σε σχέση με το ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας είπε ότι η οποιαδήποτε απόφαση Συνόδου, η οποία λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και ήταν ισχυρή η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, «είναι υποχρεωτική για όλους σε οποιοδήποτε σώμα και αν λειτουργούμε, βρισκόμαστε». «Δεν μπορούμε να έχουμε πισωγυρίσματα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι υπάρχει πλέον δεδομένο ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει ταχθεί στην αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Ουκρανικής Εκκλησίας. Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, τα όποιαδήποτε προβλήματα υφίστανται «είναι θέμα το πως ο καθένας από εμάς θα συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, γιατί είναι και αυτό από τα σημαντικά έργα που θα πρέπει να επιδιώξει ο εκλεγόμενος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, να συμβάλει δηλαδή στην ενότητα μεταξύ των ορθοδόξων Εκκλησιών που όντως αποτελεί την βάση πάνω στην οποία πρέπει να δουλέψουμε για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, Τοποτηρητή Αρχιεπισκοπικού Θρόνου

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο καθένας μας έχει ένα όραμα, το οποίο θέλει να θέσει ενώπιον του λαού και να ζητήσει την παραπομπή από τον λαό στην Ιερά Σύνοδο και να επιλέξει εκείνη τον Αρχιεπίσκοπο».

Όπως ανέφερε, το όραμα του εν πολλοίς είναι συνέχιση αλλά και επέκταση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής, όπως το επιτέλεσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος.

«Είναι η τοποθέτηση του απέναντι στην πρόοδο και την τεχνολογία «για να εγκύψουμε με φόβο Θεού πάνω στην Αγία Γραφή, να βρούμε απαντήσεις για τον κόσμο που ζητά απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι τα προβλήματα της βιοτεχνολογίας και τα οποία εξετάζει και η Βιοηθική και νομίζω ότι η Εκκλησία ως καταφύγιο των ανθρώπων που ζητούν νέους δρόμους και απαντήσεις στις νέες προκλήσεις της ζωής είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιδιώξουμε, να εξακολουθήσει να έχει φωνή η Εκκλησία στο εθνικό μας θέμα και να μείνει αμετακίνητη η τοποθέτηση μας, απέναντι στην διελκυστίνδα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Μόσχας», συμπλήρωσε.

Δεν θα πρέπει, συνέχισε ο Μητροπολίτης Πάφου, «να φύγουμε από τη σταθερή υποστήριξη μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί αυτό επιβάλουν οι Ιεροί Κανόνες και οι Οικουμενικές Σύνοδοι».

Οι αντιπρόσωποι του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου και του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε Επίσης

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε παιχνίδια που διατίθενται στην κυπριακή αγορά

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε παιχνίδια που διατίθενται στην κυπριακή αγορά εντόπισε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ύστερα από εκστρατεία ελέγχου προϊόντων από πλαστικό στο πλαίσιο...

Λεωφορείο προκάλεσε καραμπόλα συγκρούσεων στη Λευκωσία και ακινητοποιήθηκε σε κατάστημα

Καραμπόλα συγκρούσεων προκάλεσε χθες το απόγευμα λεωφορείο της Cyprus Public Transport, το οποίο στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε σε πρόσοψη καταστήματος, σύμφωνα με την Αστυνομία. Ειδικότερα, όπως...

Επαφές με ξένους ηγέτες, δεξίωση των ΗΕ στο Λήδρα Πάλας, στο πρόγραμμα του Προέδρου την επόμενη εβδομάδα

«Σημαντικές» επαφές με ξένους ηγέτες θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε δυο Συνόδους υψηλού...

«Ναι στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά δεν εγκαταλείπω την Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα Παρασκευή τους όρους που έθεσε για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο...

Θα μποϊκοτάρει τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα η Σερβία

Η Σερβία δεν θα συμμετάσχει στην Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου στα Τίρανα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας...

Επιχείρηση για πάταξη πορνείας και αδήλωτης εργασίας στη Λεμεσό

Ανακοίνωση Αστυνομίας – Koινές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την πάταξη της εμπορίας προσώπων – Εντοπίστηκε ένα πιθανό θύμα σε υποστατικό στη Λεμεσό – Σύλληψη δύο...

Μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις και βασανιστήρια σε διαδηλωτές από αστυνομικούς στην Κολομβία

«Κορυφή του παγόβουνου» για τη σεξουαλική βία κατά διαδηλωτών που υπέστηκαν ψυχολογική και σωματική βία, βασανισμούς και βιασμούς Για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάσει το...

Διαβάστε Επίσης

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε παιχνίδια που διατίθενται στην κυπριακή αγορά

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε παιχνίδια που διατίθενται στην κυπριακή αγορά εντόπισε το Τμήμα Επιθεώρησης...
|

Λεωφορείο προκάλεσε καραμπόλα συγκρούσεων στη Λευκωσία και ακινητοποιήθηκε σε κατάστημα

Καραμπόλα συγκρούσεων προκάλεσε χθες το απόγευμα λεωφορείο της Cyprus Public Transport, το οποίο στη...
|

Επαφές με ξένους ηγέτες, δεξίωση των ΗΕ στο Λήδρα Πάλας, στο πρόγραμμα του Προέδρου την επόμενη εβδομάδα

«Σημαντικές» επαφές με ξένους ηγέτες θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,...
|

«Ναι στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά δεν εγκαταλείπω την Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα Παρασκευή τους όρους που έθεσε για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με...
|

Θα μποϊκοτάρει τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα η Σερβία

Η Σερβία δεν θα συμμετάσχει στην Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί...
|

Επιχείρηση για πάταξη πορνείας και αδήλωτης εργασίας στη Λεμεσό

Ανακοίνωση Αστυνομίας – Koινές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την πάταξη της εμπορίας προσώπων – Εντοπίστηκε...
|

Μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις και βασανιστήρια σε διαδηλωτές από αστυνομικούς στην Κολομβία

«Κορυφή του παγόβουνου» για τη σεξουαλική βία κατά διαδηλωτών που υπέστηκαν ψυχολογική και σωματική...
|

Στην πράσινη γραμμή για δέσμευση διαβίβασης μεταναστευτικού προβλήματος το Δίκτυο Υψηλού Επιπέδου

Επίσκεψη Δικτύου Υψηλού Επιπέδου για τις Επιστροφές στην Πράσινη Γραμμή και δέσμευση για διαβίβαση...
|

Κοντά σε μαζική εξαφάνιση η άγρια ζωή του πλανήτη

Αγώνας για την προστασία της ζωής στον πλανήτη Να βάλουν φρένο στην καταστροφή των οικοσυστημάτων...
|

Εκδήλωση διεκδίκησης δικαιωμάτων αναπήρων έξω από το Προεδρικό

Έξω από το προεδρικό μέγαρο βρέθηκαν μέλη και φίλοι της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων...
|

Δύο βρέφη βρέθηκαν νεκρά σε καταψύκτη στη Γαλλία

Άγνωστη ακόμα η σχέση της γυναίκας με τα δύο βρέφη Μπροστά σε μια φρικιαστική υπόθεση...
|

«Απαράδεκτος ένας πυρηνικός πόλεμος» λέει ο Λαβρόφ

Δηλώσεις Λαβρόφ για τα πυρηνικά, ενώ αντιαεροπορικός συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη την Ουκρανία με...
|

Η Κίνα χαλαρώνει τους αυστηρούς περιορισμούς έναντι της Covid μετά τις μαζικές διαδηλώσεις (video)

Ο αντιπρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «νέα κατάσταση» Παρά...
|

148 διαγνώσεις HIV λοίμωξης στην Κύπρο το 2021

Τη δέσμευση της Κύπρου για επίτευξη των στόχων των ΗΕ για τον ιό HIV...
|

Με εισαγγελική εντολή απαγορεύεται στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές

Η απαγόρευση αφορά και σε τρία ακόμη στελέχη της οργάνωσης, από τα πέντε τα...
|

Άγνωστοι βεβήλωσαν φωτογραφία ήρωα με ναζιστικά σύμβολα

Άγνωστοι βεβήλωσαν με ναζιστικά σύμβολα φωτογραφία του ήρωα Μιχαλάκη Σκουφάρη στο χώρο του μνημείου...
|

Το Υπουργείο Υγείας απαντά για το πόσο επικίνδυνη είναι φέτος η γρίπη και ο COVID-19

Για την επικινδυνότητα της συνύπαρξης γρίπης και COVID-19, τα μέτρα προστασίας, τη μεταδοτικότητα και...
|

Αντισυνταγματικός ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, λέει το Ανώτατο

Aπό τον Ιανουάριο είχε προχωρήσει ο ΠτΔ σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο για τον...
|

Στήριξη στις θέσεις της Κύπρου στο Κυπριακό εξέφρασαν η Γερμανίδα ΥΦΕΞ και η Αντιπρόεδρος της Βουλής

Στήριξη στις θέσεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό εξέφρασε η Υφυπουργός Εξωτερικών...
|

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν

Πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 96 ετών ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν,...
|

Έκρηξη στην ουκρανική πρεσβεία στη Μαδρίτη

Η έκρηξη σημειώθηκε από παγιδευμένη επιστολή - Ένας τραυματίας Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας...
|

Με προδικαστικές ενστάσεις και αιχμές κατά Γενικού Εισαγγελέα για Al Jazeera

Εκ νέου αναβολή στη δίκη για τις πολιτογραφήσεις, μη παραδοχή στις κατηγορίες από Πιττάτζη...
|

Η σεξιστική ερώτηση στις πρωθυπουργούς Φινλανδίας – Νέας Ζηλανδίας για την ηλικία τους (Βίντεο)

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έβαλε στη θέση του δημοσιογράφο ο οποίος...
|

Ετοιμάζονται για «δημοτικές εκλογές» στα κατεχόμενα

Στις «τοπικές εκλογές» της 25ης Δεκεμβρίου θα στηθούν στα κατεχόμενα 768 κάλπες ενώ δικαίωμα...
|

«Η “χρυσή εποχή” στις σχέσεις Βρετανίας – Κίνας έχει τελειώσει»

«Η Κίνα αποτελεί μια συστηματική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντά μας, μια...
|

Συνάντηση Μητροπολίτη Ταμασού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη (pics)

Επίσκεψη στο Πατριαρχείο του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα – Τι συζήτησαν με...
|

Ο «αποκλεισμός» αλλοδαπών στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές και η 2η ανάγνωση της απόφασης

Αντίστροφη μέτρηση για Αρχιεπισκοπικές εκλογές – Ο «αποκλεισμός» των αλλοδαπών και η δεύτερη ανάγνωση...
|

Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η βία κατά των γυναικών, είπε η ΠτΒ στην Αθήνα

«Κάθε γυναικοκτονία, δεν είναι παρά μία αποτρόπαια πράξη κατά μίας συζύγου, μίας κόρης, μίας...
|

Πρόβλημα στη λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από το «διπλό καπέλο» του Γενικού Εισαγγελέα, διαπιστώνει ο Γενικός Ελεγκτής

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία λόγω του «διπλού καπέλου» του Γενικού Εισαγγελέα...
|

Δύο τροχαίες συγκρούσεις σημειώθηκαν στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας

Συμφόρηση της τροχαίας κίνησης παρατηρείται γύρω στις 7.45 το πρωί της Δευτέρας, στον αυτοκινητόδρομο...
|

Βίντεο της Ημέρας

Σοκαριστικό βίντεο δείχνει έναν άνδρα να τραβάει από φλεγόμενο...

Ενώ 20 άνθρωποι κοιτούσαν και τραβούσαν με τα κινητά τους βίντεο... Μια δραματική διάσωση καταγράφηκε σε βίντεο την Τετάρτη, στο Μαϊάμι. Ένας οδηγός αγωνιζόταν να απεγκλωβιστεί...