Σάββατο 16/10/2021
ΕΙΔΗΣΕΙΣ Έντονα επικριτικός προς Τουρκία-Τατάρ για θέμα απεσταλμένου ΓΓ ΟΗΕ, ο Πρόεδρος

Έντονα επικριτικός προς Τουρκία-Τατάρ για θέμα απεσταλμένου ΓΓ ΟΗΕ, ο Πρόεδρος

Έντονες επικρίσεις κατά της τουρκικής πλευράς σε ότι αφορά το παρασκήνιο για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, διατύπωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά φταίει αποκλειστικά η Άγκυρα και τονίζοντας ότι έκτοτε η πλευρά μας προέβη σε κινήσεις για επανάληψη του διαλόγου αλλά προσέκρουε στην άρνηση της τουρκικής πλευράς.

Απάντησε σε όσα ακούγονται για τις προτάσεις που κατέθεσε για τη μορφή λύσης, για το θέμα των υδρογονανθράκων και διαβεβαίωσε ότι δεν θα αποδεχθεί λύση που θα μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και την πολιτική ισότητα σε ανισότητα.

Το παρασκήνιο για απεσταλμένο

Σε χαιρετισμό την Κυριακή στην εκδήλωση «Μέρες Μνήμης Μόρφου» ο Πρόεδρος είπε ότι πρόσφατα, στη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, είχε συμφωνηθεί, και ο ΓΓ επεξήγησε τους λόγους γιατί δεν αποδεχόταν το αίτημα του κ. Τατάρ να διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος.

«Κάποια στιγμή οι αλήθειες πρέπει να λέγονται. Η υποκρισία δεν ωφελεί κανένα. Το να κρύβουμε τα γεγονότα δεν ωφελεί το διεθνές δίκαιο. Ο ΓΓ κατέστησε σαφές ότι ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή η εισήγηση ή αξίωση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για προσωπικό απεσταλμένο, διότι η Κίνα και η Ρωσία έφεραν ένσταση στον διορισμό προσωπικών αντιπροσώπων εκεί και όπου ένα διεθνές πρόβλημα ήταν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για αυτό και εισηγήθηκε τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου που θα ήταν και υπόλογος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό, εξάλλου, προνοούν και τα ψηφίσματα των ΗΕ αλλά και οι όροι εντολής του ΓΓ και συνέχισε λέγοντας ότι ενώ είχε συμφωνηθεί να διοριστεί ειδικός αντιπρόσωπος, «ενώ ο κ. Τατάρ ήταν στο πλευρό μου όταν έκανα δηλώσεις και του ερμηνευόταν το τι έλεγα, και δεν αντέδρασε εν συνεχεία όταν του ζητήθηκαν δηλώσεις, αναμένουμε ακόμα μέχρι σήμερα τον διορισμό του ειδικού αντιπροσώπου διότι ενίσταται η Τουρκία».

Ανέφερε ότι αυτή είναι η πραγματική κατάσταση μιας συμπεριφοράς που καταμαρτυρείται όχι μόνο από την αναθεωρητική και επεκτατική στάση που η Τουρκία τηρεί, όχι μόνο από τους οραματισμούς για τη γαλάζια πατρίδα που επηρεάζουν το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και από τις επεμβάσεις στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από τη συστηματική παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου, από την παραβίαση του στάτους κβο, την παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 που αφορούν το στάτους της Αμμοχώστου, από την παράνομη διεκδίκηση εναντίον της Ελλάδας, εναντίον των συνόρων της Ευρώπης. «Διεκδίκηση ΑΟΖ κατά το διεθνές, ως λέγουν δίκαιο. Αλλά ποιο δίκαιο δεν μας λένε. Από την ώρα που ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία δεν αποδέχθηκε ποτέ το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», τόνισε.

Το φυσικό αέριο και οι προτάσεις

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο και τις προτάσεις που ακούγονται για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, ο Πρόεδρος είπε ότι πέρα των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί επί αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια, επαναλήφθηκαν επί των ημερών του.

«Και για να ξέρετε ότι ποτέ δεν ήταν θέμα οι υδρογονάνθρακες. Ουδέποτε στα έξι σημεία ή καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων 2012-2017 ηγέρθη από τους Τουρκοκύπριους θέμα υδρογονανθράκων. Ούτε ήταν στα έξι σημεία στο πλαίσιο για την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας, διότι απλούστατα θεωρείτο συμφωνημένο» ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι παρά ταύτα έκτοτε και για διασφάλιση των Τουρκοκυπρίων είχαμε προχωρήσει στη θέσπιση με νόμο, εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων και προχώρησε ο ίδιος τον Αύγουστο του 2019 με πρόταση προς τον κ. Ακιντζί «ότι είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε καταπιστευματικό λογαριασμό προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αν και εφόσον υπάρξουν πρόσοδοι από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, να κατατίθενται σε αυτό τον καταπιστευματικό λογαριασμό, τονίζοντας πως αν η Τουρκία αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κύπρου- που με βάση τις παρανομίες της αμφισβητεί το 44%, κάτι που δεν επηρεάζει μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους- όπως το διεθνές δίκαιο καθορίζει και όπως έχουμε πράξει με όλες τις γείτονες χώρες, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα είχαν δικαίωμα ακόμα και χωρίς τη λύση του Κυπριακού, να αποσύρουν για τις ανάγκες της κοινότητας τα προς όφελος τους στον καταπιστευματικό λογαριασμό ποσά».

Ο Πρόεδρος είπε ότι δεν υπήρξε οτιδήποτε που θα μπορούσε να συμβάλει στο να ανταποκριθούμε, στο να συναντήσουμε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και που δεν το έχουμε πράξει και ότι καταθέσαμε ιδέες, τολμηρές ιδέες, «κατηγορηθήκαμε για αυτό, αποκέντρωση εξουσιών, κοινοβουλευτικό σύστημα, ακόμα και επάνοδο υπό προϋποθέσεις στο καθεστώς του Συντάγματος του ’60, όχι για να επιστρέψουμε στο ενιαίο κράτος – το έχω πει πολλές φορές και ας μη διαστρέφεται η πραγματικότητα και η αλήθεια διότι είναι γραπτά τα κείμενα, αλλά για να έχει συνέχεια και μετεξέλιξη, αντ΄ αυτού που διεκδικούν ανεξάρτητο κράτους».

«Δεν υπάρχει περίπτωση ανεξάρτητου κράτους, υπάρχει συνέχεια, μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με βάση πάντα τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα των ΗΕ που είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες, τις καταδίκες της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου κράτος μέλος είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε», τόνισε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει αποδεχόμενος κυριαρχία του ψευδοκράτους για να παρακαθίσει σε συνομιλίες, όση πίεση και αν ασκείται από όποιους και αν ασκείται και ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να απεμπολήσει τα δικαιώματα και των Μορφιτών και των Βαρωσιωτών και όλων των προσφύγων.

Το Κραν Μοντανά

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν πρέπει κανενός να διαφεύγει την προσοχή ότι ο λόγος αποτυχίας στο Κραν Μοντανά ήταν η επιμονή του κ. Τσαβούσογλου ότι οι εγγυήσεις θα διαρκούσαν για 15 «ή αν ήμασταν καλά παιδιά για 10 χρόνια όχι με ημερομηνία τερματισμού, αλλά με ημερομηνία αναθεώρησης. Με απλά λόγια αν τα δύο μέρη δεν συμφωνούσαν θα συνέχιζαν εσαεί. Όπως επίσης η αξίωση για μόνιμη παρουσία κατοχικού στρατού. Κάποιες αλήθειες πρέπει να λέγονται γιατί είναι ιστορία και καταγράφεται».

Ο Πρόεδρος έκανε μια αναδρομή για τις κινήσεις της δικής μας πλευράς μετά το ΚΜ για επανέναρξη του διαλόγου λέγοντας ότι είναι καλά γνωστό πως έκτοτε, δεν παραλείψαμε, αντιθέτως επιμόνως έχουμε δώσει δείγματα της αποφασιστικότητάς μας για λύση του Κυπριακού, πριν και πάνω από όλα με την πρώτη επαφή μετά το Κραν Μοντανά στις 22 του Σεπτέμβρη του 2017 «όταν είχα τονίσει στον ΓΓ ότι είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου από εκεί που έχει τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντανά».

«Όταν τον Φεβράρη του 2018 εκατονόμαζε το βοηθό ΓΓ Γάλλο Διπλωμάτη ως ειδικό αντιπρόσωπο τον οποίο απέρριψε η Τουρκία για να επανέλθει με την προσωπική απεσταλμένη κ. Λουτ που εμείς αμέσως είχαμε δώσει συγκατάθεση για να απαντήσει η Τουρκία τον Ιούλιο. Ένα ολόκληρο χρόνο μετά το Κραν Μοντάνα. Για να μην πω στη συνέχεια το πόσες προσπάθειες κατεβλήθησαν, με δικές μου πρωτοβουλίες μάλιστα, για να καταλήξουμε σε συναντήσεις κοινωνικού περιεχομένου αλλά με ουσιαστικό εν τη ουσία ενδιαφέρον με τον Τ/κ ηγέτη Ακιντζί για να καταλήξουμε στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου του 2019 να συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς, αλλά έκτοτε ακόμη αγνοούνται οι συνομιλίες όχι γιατί η Ε/κ πλευρά τις αρνείται ή αποφεύγει, αλλά γιατί απλούστατα στόχο της Τουρκίας ήταν η αποφυγή του όποιου διαλόγου μετά το 17 μέχρι την ώρα που θα εξοστρακίζετο ο Τ/κ ηγέτης κ. Ακιντζί», ανέφερε.

Ο ΠτΔ ανέφερε πως αυτό επιτεύχθη στις εκλογές της Τ/κ κοινότητας δηλαδή με τις παρεμβάσεις της Άγκυρας «προκειμένου να επιβάλουν τον κ. Τατάρ, έναν ηγέτη ο οποίος, με την βοήθεια και την υποβολή της Τουρκίας στην άτυπη πενταμερή συνάντηση τον Απρίλιο του 2021 υπέβαλε έξι σημεία γραπτού κειμένου στα οποία δεν δέχονται επανέναρξη συνομιλιών.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο και τους Μορφίτες ότι βιώνει μαζί τους τον πόνο που επέφεραν οι τραγικές συνέπειες της εισβολής και ότι είναι απολύτως κατανοητή η δίκαιη απαίτηση τους για επιστροφή στις περιουσίες τους.

«Να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι είναι για την δεδομένη ετοιμότητα και σαφή πολιτική βούληση προς επίτευξη μιας δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και θέλω να τονίσω ότι η δική μας επιμονή δεν κάμπτεται και δεν πρόκειται να καμφθεί παρά τους όποιους σχεδιασμούς τους διαχρονικούς θα έλεγα της τουρκικής πλευράς», ανέφερε.

Επανέλαβε ότι επιδιώκουμε λύση με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια λύση που για να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να είναι λειτουργική.

«Δεν μπορεί η πολιτική ισότητα να μετατρέπεται σε πολιτική ανισότητα, δεν μπορεί να θέλουν ότι θα πρέπει να καθορίζουν την τύχη του συνόλου του κράτους μέσα από κάποιες αξιώσεις που προβάλλουν», είπε. «Πρέπει να γίνει συνείδηση στον κάθε πατριώτη πως αν δεχθούμε τις αξιώσεις που προβάλλουν η Κύπρος όπως τα κατεχόμενα θα μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Και εγώ δεν είμαι αποφασισμένος να παραδώσω προτεκτοράτο με την φυγή μου ή με την αποχώρησή μου εννοώ όταν τερματιστεί ή όταν τελειώσει η θητεία μου», τόνισε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό που θα δώσει είναι ειλικρινείς και έντιμους αγώνες και προσπάθειες μέσα από το πλέγμα διεθνών συμμαχιών που έχουμε αναπτύξει αυτή την περίοδο, μέσα από την αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου, της ΕΕ, του όποιου μπορεί να συμβάλει και να μας βοηθήσει.

Κανένας δεν έχει αμφιβολία, συνέχισε, ότι τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και κράτη δυστυχώς καθορίζουν τις αποφάσεις τους όχι πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο όπως προβλέπεται, αλλά με βάση τα κρατικά συμφέροντα και αυτά είναι που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ξεπεράσουμε.

«Αυτά τα κωλύματα, αυτούς τους δισταγμούς, με την ελπίδα ότι δεν θα αργήσει η μέρα που επιτέλους κάποιοι θα συνειδητοποιήσουν όπως άρχισαν ήδη να συνειδητοποιούν και ταυτίζουν μεταξύ των επιθετικών χωρών και την Τουρκία», ανέφερε. Ευχήθηκε «ο επόμενος χρόνος, η επόμενη πορεία, να μας βρει κάτω από καλύτερες συνθήκες και μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο να πούμε ότι επιτέλους μπορούμε να τιμήσουμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να κρατηθεί η ΚΔ ζωντανή, όσους έδωσαν τη ζωή τους στους απελευθερωτικούς αγώνες του τόπου, όσους έφυγαν με τον πόνο της επιστροφής».

Ο Πρόεδρος τόνισε πως δεν θα πρέπει κανένας να λησμονεί ποιες είναι οι οδυνηρές παραχωρήσεις που η Ε/κ πλευρά έχει αποδεχθεί σαν αποτέλεσμα της προδοσίας του ‘74 αλλά και της επιθυμίας να εξευρεθεί μια λύση που θα μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη σε αυτό τον τόπο, να επαναφέρει την τάξη, να επαναφέρει το δίκαιο να δημιουργήσει συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας με τους συμπατριώτες μας Τ/κ.

«Δεν υπήρξε Πρόεδρος που δεν απέδειξε την αποφασιστικότητα και τη βούλησή του, αν αποτύχαμε κύριος λόγος δεν ήταν παρά η τουρκική αδιαλλαξία, αλλά και οι σχεδιασμοί της Τουρκίας που εκδηλώνονται πλέον μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά που καθαρά οφείλεται-και χαίρομαι γιατί άκουσα όλους μηδενός εξαιρουμένου να δηλώνουν και να καθορίζουν ή να καθιστούν ξεκάθαρο ότι για να μπορέσει να επιβιώσει η Κυπριακή Δημοκρατία υπό μετεξέλιξη, η ομόσπονδη αν θέλετε κρατική δομή που επιδιώκουμε, θα πρέπει να καταργηθούν οι αναχρονιστικές εγγυήσεις, τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα, η παρουσία κατοχικού στρατού , η κακοδαιμονία της Κύπρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας στην συνθήκη εγγυήσεως δυστυχώς αναφέρεται», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Έντονες επικρίσεις κατά της τουρκικής πλευράς σε ότι αφορά το παρασκήνιο για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, διατύπωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά φταίει αποκλειστικά η Άγκυρα και τονίζοντας ότι έκτοτε η πλευρά μας προέβη σε κινήσεις για επανάληψη του διαλόγου αλλά προσέκρουε στην άρνηση της τουρκικής πλευράς.

Απάντησε σε όσα ακούγονται για τις προτάσεις που κατέθεσε για τη μορφή λύσης, για το θέμα των υδρογονανθράκων και διαβεβαίωσε ότι δεν θα αποδεχθεί λύση που θα μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και την πολιτική ισότητα σε ανισότητα.

Το παρασκήνιο για απεσταλμένο

Σε χαιρετισμό την Κυριακή στην εκδήλωση «Μέρες Μνήμης Μόρφου» ο Πρόεδρος είπε ότι πρόσφατα, στη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, είχε συμφωνηθεί, και ο ΓΓ επεξήγησε τους λόγους γιατί δεν αποδεχόταν το αίτημα του κ. Τατάρ να διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος.

«Κάποια στιγμή οι αλήθειες πρέπει να λέγονται. Η υποκρισία δεν ωφελεί κανένα. Το να κρύβουμε τα γεγονότα δεν ωφελεί το διεθνές δίκαιο. Ο ΓΓ κατέστησε σαφές ότι ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή η εισήγηση ή αξίωση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για προσωπικό απεσταλμένο, διότι η Κίνα και η Ρωσία έφεραν ένσταση στον διορισμό προσωπικών αντιπροσώπων εκεί και όπου ένα διεθνές πρόβλημα ήταν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για αυτό και εισηγήθηκε τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου που θα ήταν και υπόλογος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό, εξάλλου, προνοούν και τα ψηφίσματα των ΗΕ αλλά και οι όροι εντολής του ΓΓ και συνέχισε λέγοντας ότι ενώ είχε συμφωνηθεί να διοριστεί ειδικός αντιπρόσωπος, «ενώ ο κ. Τατάρ ήταν στο πλευρό μου όταν έκανα δηλώσεις και του ερμηνευόταν το τι έλεγα, και δεν αντέδρασε εν συνεχεία όταν του ζητήθηκαν δηλώσεις, αναμένουμε ακόμα μέχρι σήμερα τον διορισμό του ειδικού αντιπροσώπου διότι ενίσταται η Τουρκία».

Ανέφερε ότι αυτή είναι η πραγματική κατάσταση μιας συμπεριφοράς που καταμαρτυρείται όχι μόνο από την αναθεωρητική και επεκτατική στάση που η Τουρκία τηρεί, όχι μόνο από τους οραματισμούς για τη γαλάζια πατρίδα που επηρεάζουν το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και από τις επεμβάσεις στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από τη συστηματική παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου, από την παραβίαση του στάτους κβο, την παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 που αφορούν το στάτους της Αμμοχώστου, από την παράνομη διεκδίκηση εναντίον της Ελλάδας, εναντίον των συνόρων της Ευρώπης. «Διεκδίκηση ΑΟΖ κατά το διεθνές, ως λέγουν δίκαιο. Αλλά ποιο δίκαιο δεν μας λένε. Από την ώρα που ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία δεν αποδέχθηκε ποτέ το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», τόνισε.

Το φυσικό αέριο και οι προτάσεις

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο και τις προτάσεις που ακούγονται για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, ο Πρόεδρος είπε ότι πέρα των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί επί αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια, επαναλήφθηκαν επί των ημερών του.

«Και για να ξέρετε ότι ποτέ δεν ήταν θέμα οι υδρογονάνθρακες. Ουδέποτε στα έξι σημεία ή καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων 2012-2017 ηγέρθη από τους Τουρκοκύπριους θέμα υδρογονανθράκων. Ούτε ήταν στα έξι σημεία στο πλαίσιο για την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας, διότι απλούστατα θεωρείτο συμφωνημένο» ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι παρά ταύτα έκτοτε και για διασφάλιση των Τουρκοκυπρίων είχαμε προχωρήσει στη θέσπιση με νόμο, εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων και προχώρησε ο ίδιος τον Αύγουστο του 2019 με πρόταση προς τον κ. Ακιντζί «ότι είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε καταπιστευματικό λογαριασμό προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αν και εφόσον υπάρξουν πρόσοδοι από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, να κατατίθενται σε αυτό τον καταπιστευματικό λογαριασμό, τονίζοντας πως αν η Τουρκία αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κύπρου- που με βάση τις παρανομίες της αμφισβητεί το 44%, κάτι που δεν επηρεάζει μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους- όπως το διεθνές δίκαιο καθορίζει και όπως έχουμε πράξει με όλες τις γείτονες χώρες, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα είχαν δικαίωμα ακόμα και χωρίς τη λύση του Κυπριακού, να αποσύρουν για τις ανάγκες της κοινότητας τα προς όφελος τους στον καταπιστευματικό λογαριασμό ποσά».

Ο Πρόεδρος είπε ότι δεν υπήρξε οτιδήποτε που θα μπορούσε να συμβάλει στο να ανταποκριθούμε, στο να συναντήσουμε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και που δεν το έχουμε πράξει και ότι καταθέσαμε ιδέες, τολμηρές ιδέες, «κατηγορηθήκαμε για αυτό, αποκέντρωση εξουσιών, κοινοβουλευτικό σύστημα, ακόμα και επάνοδο υπό προϋποθέσεις στο καθεστώς του Συντάγματος του ’60, όχι για να επιστρέψουμε στο ενιαίο κράτος – το έχω πει πολλές φορές και ας μη διαστρέφεται η πραγματικότητα και η αλήθεια διότι είναι γραπτά τα κείμενα, αλλά για να έχει συνέχεια και μετεξέλιξη, αντ΄ αυτού που διεκδικούν ανεξάρτητο κράτους».

«Δεν υπάρχει περίπτωση ανεξάρτητου κράτους, υπάρχει συνέχεια, μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με βάση πάντα τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα των ΗΕ που είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες, τις καταδίκες της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου κράτος μέλος είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε», τόνισε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει αποδεχόμενος κυριαρχία του ψευδοκράτους για να παρακαθίσει σε συνομιλίες, όση πίεση και αν ασκείται από όποιους και αν ασκείται και ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να απεμπολήσει τα δικαιώματα και των Μορφιτών και των Βαρωσιωτών και όλων των προσφύγων.

Το Κραν Μοντανά

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν πρέπει κανενός να διαφεύγει την προσοχή ότι ο λόγος αποτυχίας στο Κραν Μοντανά ήταν η επιμονή του κ. Τσαβούσογλου ότι οι εγγυήσεις θα διαρκούσαν για 15 «ή αν ήμασταν καλά παιδιά για 10 χρόνια όχι με ημερομηνία τερματισμού, αλλά με ημερομηνία αναθεώρησης. Με απλά λόγια αν τα δύο μέρη δεν συμφωνούσαν θα συνέχιζαν εσαεί. Όπως επίσης η αξίωση για μόνιμη παρουσία κατοχικού στρατού. Κάποιες αλήθειες πρέπει να λέγονται γιατί είναι ιστορία και καταγράφεται».

Ο Πρόεδρος έκανε μια αναδρομή για τις κινήσεις της δικής μας πλευράς μετά το ΚΜ για επανέναρξη του διαλόγου λέγοντας ότι είναι καλά γνωστό πως έκτοτε, δεν παραλείψαμε, αντιθέτως επιμόνως έχουμε δώσει δείγματα της αποφασιστικότητάς μας για λύση του Κυπριακού, πριν και πάνω από όλα με την πρώτη επαφή μετά το Κραν Μοντανά στις 22 του Σεπτέμβρη του 2017 «όταν είχα τονίσει στον ΓΓ ότι είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου από εκεί που έχει τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντανά».

«Όταν τον Φεβράρη του 2018 εκατονόμαζε το βοηθό ΓΓ Γάλλο Διπλωμάτη ως ειδικό αντιπρόσωπο τον οποίο απέρριψε η Τουρκία για να επανέλθει με την προσωπική απεσταλμένη κ. Λουτ που εμείς αμέσως είχαμε δώσει συγκατάθεση για να απαντήσει η Τουρκία τον Ιούλιο. Ένα ολόκληρο χρόνο μετά το Κραν Μοντάνα. Για να μην πω στη συνέχεια το πόσες προσπάθειες κατεβλήθησαν, με δικές μου πρωτοβουλίες μάλιστα, για να καταλήξουμε σε συναντήσεις κοινωνικού περιεχομένου αλλά με ουσιαστικό εν τη ουσία ενδιαφέρον με τον Τ/κ ηγέτη Ακιντζί για να καταλήξουμε στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου του 2019 να συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς, αλλά έκτοτε ακόμη αγνοούνται οι συνομιλίες όχι γιατί η Ε/κ πλευρά τις αρνείται ή αποφεύγει, αλλά γιατί απλούστατα στόχο της Τουρκίας ήταν η αποφυγή του όποιου διαλόγου μετά το 17 μέχρι την ώρα που θα εξοστρακίζετο ο Τ/κ ηγέτης κ. Ακιντζί», ανέφερε.

Ο ΠτΔ ανέφερε πως αυτό επιτεύχθη στις εκλογές της Τ/κ κοινότητας δηλαδή με τις παρεμβάσεις της Άγκυρας «προκειμένου να επιβάλουν τον κ. Τατάρ, έναν ηγέτη ο οποίος, με την βοήθεια και την υποβολή της Τουρκίας στην άτυπη πενταμερή συνάντηση τον Απρίλιο του 2021 υπέβαλε έξι σημεία γραπτού κειμένου στα οποία δεν δέχονται επανέναρξη συνομιλιών.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο και τους Μορφίτες ότι βιώνει μαζί τους τον πόνο που επέφεραν οι τραγικές συνέπειες της εισβολής και ότι είναι απολύτως κατανοητή η δίκαιη απαίτηση τους για επιστροφή στις περιουσίες τους.

«Να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι είναι για την δεδομένη ετοιμότητα και σαφή πολιτική βούληση προς επίτευξη μιας δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και θέλω να τονίσω ότι η δική μας επιμονή δεν κάμπτεται και δεν πρόκειται να καμφθεί παρά τους όποιους σχεδιασμούς τους διαχρονικούς θα έλεγα της τουρκικής πλευράς», ανέφερε.

Επανέλαβε ότι επιδιώκουμε λύση με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια λύση που για να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να είναι λειτουργική.

«Δεν μπορεί η πολιτική ισότητα να μετατρέπεται σε πολιτική ανισότητα, δεν μπορεί να θέλουν ότι θα πρέπει να καθορίζουν την τύχη του συνόλου του κράτους μέσα από κάποιες αξιώσεις που προβάλλουν», είπε. «Πρέπει να γίνει συνείδηση στον κάθε πατριώτη πως αν δεχθούμε τις αξιώσεις που προβάλλουν η Κύπρος όπως τα κατεχόμενα θα μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Και εγώ δεν είμαι αποφασισμένος να παραδώσω προτεκτοράτο με την φυγή μου ή με την αποχώρησή μου εννοώ όταν τερματιστεί ή όταν τελειώσει η θητεία μου», τόνισε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό που θα δώσει είναι ειλικρινείς και έντιμους αγώνες και προσπάθειες μέσα από το πλέγμα διεθνών συμμαχιών που έχουμε αναπτύξει αυτή την περίοδο, μέσα από την αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου, της ΕΕ, του όποιου μπορεί να συμβάλει και να μας βοηθήσει.

Κανένας δεν έχει αμφιβολία, συνέχισε, ότι τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και κράτη δυστυχώς καθορίζουν τις αποφάσεις τους όχι πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο όπως προβλέπεται, αλλά με βάση τα κρατικά συμφέροντα και αυτά είναι που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ξεπεράσουμε.

«Αυτά τα κωλύματα, αυτούς τους δισταγμούς, με την ελπίδα ότι δεν θα αργήσει η μέρα που επιτέλους κάποιοι θα συνειδητοποιήσουν όπως άρχισαν ήδη να συνειδητοποιούν και ταυτίζουν μεταξύ των επιθετικών χωρών και την Τουρκία», ανέφερε. Ευχήθηκε «ο επόμενος χρόνος, η επόμενη πορεία, να μας βρει κάτω από καλύτερες συνθήκες και μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο να πούμε ότι επιτέλους μπορούμε να τιμήσουμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να κρατηθεί η ΚΔ ζωντανή, όσους έδωσαν τη ζωή τους στους απελευθερωτικούς αγώνες του τόπου, όσους έφυγαν με τον πόνο της επιστροφής».

Ο Πρόεδρος τόνισε πως δεν θα πρέπει κανένας να λησμονεί ποιες είναι οι οδυνηρές παραχωρήσεις που η Ε/κ πλευρά έχει αποδεχθεί σαν αποτέλεσμα της προδοσίας του ‘74 αλλά και της επιθυμίας να εξευρεθεί μια λύση που θα μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη σε αυτό τον τόπο, να επαναφέρει την τάξη, να επαναφέρει το δίκαιο να δημιουργήσει συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας με τους συμπατριώτες μας Τ/κ.

«Δεν υπήρξε Πρόεδρος που δεν απέδειξε την αποφασιστικότητα και τη βούλησή του, αν αποτύχαμε κύριος λόγος δεν ήταν παρά η τουρκική αδιαλλαξία, αλλά και οι σχεδιασμοί της Τουρκίας που εκδηλώνονται πλέον μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά που καθαρά οφείλεται-και χαίρομαι γιατί άκουσα όλους μηδενός εξαιρουμένου να δηλώνουν και να καθορίζουν ή να καθιστούν ξεκάθαρο ότι για να μπορέσει να επιβιώσει η Κυπριακή Δημοκρατία υπό μετεξέλιξη, η ομόσπονδη αν θέλετε κρατική δομή που επιδιώκουμε, θα πρέπει να καταργηθούν οι αναχρονιστικές εγγυήσεις, τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα, η παρουσία κατοχικού στρατού , η κακοδαιμονία της Κύπρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας στην συνθήκη εγγυήσεως δυστυχώς αναφέρεται», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Έντονες επικρίσεις κατά της τουρκικής πλευράς σε ότι αφορά το παρασκήνιο για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, διατύπωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά φταίει αποκλειστικά η Άγκυρα και τονίζοντας ότι έκτοτε η πλευρά μας προέβη σε κινήσεις για επανάληψη του διαλόγου αλλά προσέκρουε στην άρνηση της τουρκικής πλευράς.

Απάντησε σε όσα ακούγονται για τις προτάσεις που κατέθεσε για τη μορφή λύσης, για το θέμα των υδρογονανθράκων και διαβεβαίωσε ότι δεν θα αποδεχθεί λύση που θα μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και την πολιτική ισότητα σε ανισότητα.

Το παρασκήνιο για απεσταλμένο

Σε χαιρετισμό την Κυριακή στην εκδήλωση «Μέρες Μνήμης Μόρφου» ο Πρόεδρος είπε ότι πρόσφατα, στη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, είχε συμφωνηθεί, και ο ΓΓ επεξήγησε τους λόγους γιατί δεν αποδεχόταν το αίτημα του κ. Τατάρ να διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος.

«Κάποια στιγμή οι αλήθειες πρέπει να λέγονται. Η υποκρισία δεν ωφελεί κανένα. Το να κρύβουμε τα γεγονότα δεν ωφελεί το διεθνές δίκαιο. Ο ΓΓ κατέστησε σαφές ότι ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή η εισήγηση ή αξίωση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για προσωπικό απεσταλμένο, διότι η Κίνα και η Ρωσία έφεραν ένσταση στον διορισμό προσωπικών αντιπροσώπων εκεί και όπου ένα διεθνές πρόβλημα ήταν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για αυτό και εισηγήθηκε τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου που θα ήταν και υπόλογος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό, εξάλλου, προνοούν και τα ψηφίσματα των ΗΕ αλλά και οι όροι εντολής του ΓΓ και συνέχισε λέγοντας ότι ενώ είχε συμφωνηθεί να διοριστεί ειδικός αντιπρόσωπος, «ενώ ο κ. Τατάρ ήταν στο πλευρό μου όταν έκανα δηλώσεις και του ερμηνευόταν το τι έλεγα, και δεν αντέδρασε εν συνεχεία όταν του ζητήθηκαν δηλώσεις, αναμένουμε ακόμα μέχρι σήμερα τον διορισμό του ειδικού αντιπροσώπου διότι ενίσταται η Τουρκία».

Ανέφερε ότι αυτή είναι η πραγματική κατάσταση μιας συμπεριφοράς που καταμαρτυρείται όχι μόνο από την αναθεωρητική και επεκτατική στάση που η Τουρκία τηρεί, όχι μόνο από τους οραματισμούς για τη γαλάζια πατρίδα που επηρεάζουν το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και από τις επεμβάσεις στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από τη συστηματική παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου, από την παραβίαση του στάτους κβο, την παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 που αφορούν το στάτους της Αμμοχώστου, από την παράνομη διεκδίκηση εναντίον της Ελλάδας, εναντίον των συνόρων της Ευρώπης. «Διεκδίκηση ΑΟΖ κατά το διεθνές, ως λέγουν δίκαιο. Αλλά ποιο δίκαιο δεν μας λένε. Από την ώρα που ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία δεν αποδέχθηκε ποτέ το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», τόνισε.

Το φυσικό αέριο και οι προτάσεις

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο και τις προτάσεις που ακούγονται για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, ο Πρόεδρος είπε ότι πέρα των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί επί αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια, επαναλήφθηκαν επί των ημερών του.

«Και για να ξέρετε ότι ποτέ δεν ήταν θέμα οι υδρογονάνθρακες. Ουδέποτε στα έξι σημεία ή καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων 2012-2017 ηγέρθη από τους Τουρκοκύπριους θέμα υδρογονανθράκων. Ούτε ήταν στα έξι σημεία στο πλαίσιο για την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας, διότι απλούστατα θεωρείτο συμφωνημένο» ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι παρά ταύτα έκτοτε και για διασφάλιση των Τουρκοκυπρίων είχαμε προχωρήσει στη θέσπιση με νόμο, εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων και προχώρησε ο ίδιος τον Αύγουστο του 2019 με πρόταση προς τον κ. Ακιντζί «ότι είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε καταπιστευματικό λογαριασμό προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αν και εφόσον υπάρξουν πρόσοδοι από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, να κατατίθενται σε αυτό τον καταπιστευματικό λογαριασμό, τονίζοντας πως αν η Τουρκία αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κύπρου- που με βάση τις παρανομίες της αμφισβητεί το 44%, κάτι που δεν επηρεάζει μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους- όπως το διεθνές δίκαιο καθορίζει και όπως έχουμε πράξει με όλες τις γείτονες χώρες, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα είχαν δικαίωμα ακόμα και χωρίς τη λύση του Κυπριακού, να αποσύρουν για τις ανάγκες της κοινότητας τα προς όφελος τους στον καταπιστευματικό λογαριασμό ποσά».

Ο Πρόεδρος είπε ότι δεν υπήρξε οτιδήποτε που θα μπορούσε να συμβάλει στο να ανταποκριθούμε, στο να συναντήσουμε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και που δεν το έχουμε πράξει και ότι καταθέσαμε ιδέες, τολμηρές ιδέες, «κατηγορηθήκαμε για αυτό, αποκέντρωση εξουσιών, κοινοβουλευτικό σύστημα, ακόμα και επάνοδο υπό προϋποθέσεις στο καθεστώς του Συντάγματος του ’60, όχι για να επιστρέψουμε στο ενιαίο κράτος – το έχω πει πολλές φορές και ας μη διαστρέφεται η πραγματικότητα και η αλήθεια διότι είναι γραπτά τα κείμενα, αλλά για να έχει συνέχεια και μετεξέλιξη, αντ΄ αυτού που διεκδικούν ανεξάρτητο κράτους».

«Δεν υπάρχει περίπτωση ανεξάρτητου κράτους, υπάρχει συνέχεια, μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με βάση πάντα τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα των ΗΕ που είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες, τις καταδίκες της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου κράτος μέλος είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε», τόνισε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει αποδεχόμενος κυριαρχία του ψευδοκράτους για να παρακαθίσει σε συνομιλίες, όση πίεση και αν ασκείται από όποιους και αν ασκείται και ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να απεμπολήσει τα δικαιώματα και των Μορφιτών και των Βαρωσιωτών και όλων των προσφύγων.

Το Κραν Μοντανά

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν πρέπει κανενός να διαφεύγει την προσοχή ότι ο λόγος αποτυχίας στο Κραν Μοντανά ήταν η επιμονή του κ. Τσαβούσογλου ότι οι εγγυήσεις θα διαρκούσαν για 15 «ή αν ήμασταν καλά παιδιά για 10 χρόνια όχι με ημερομηνία τερματισμού, αλλά με ημερομηνία αναθεώρησης. Με απλά λόγια αν τα δύο μέρη δεν συμφωνούσαν θα συνέχιζαν εσαεί. Όπως επίσης η αξίωση για μόνιμη παρουσία κατοχικού στρατού. Κάποιες αλήθειες πρέπει να λέγονται γιατί είναι ιστορία και καταγράφεται».

Ο Πρόεδρος έκανε μια αναδρομή για τις κινήσεις της δικής μας πλευράς μετά το ΚΜ για επανέναρξη του διαλόγου λέγοντας ότι είναι καλά γνωστό πως έκτοτε, δεν παραλείψαμε, αντιθέτως επιμόνως έχουμε δώσει δείγματα της αποφασιστικότητάς μας για λύση του Κυπριακού, πριν και πάνω από όλα με την πρώτη επαφή μετά το Κραν Μοντανά στις 22 του Σεπτέμβρη του 2017 «όταν είχα τονίσει στον ΓΓ ότι είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου από εκεί που έχει τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντανά».

«Όταν τον Φεβράρη του 2018 εκατονόμαζε το βοηθό ΓΓ Γάλλο Διπλωμάτη ως ειδικό αντιπρόσωπο τον οποίο απέρριψε η Τουρκία για να επανέλθει με την προσωπική απεσταλμένη κ. Λουτ που εμείς αμέσως είχαμε δώσει συγκατάθεση για να απαντήσει η Τουρκία τον Ιούλιο. Ένα ολόκληρο χρόνο μετά το Κραν Μοντάνα. Για να μην πω στη συνέχεια το πόσες προσπάθειες κατεβλήθησαν, με δικές μου πρωτοβουλίες μάλιστα, για να καταλήξουμε σε συναντήσεις κοινωνικού περιεχομένου αλλά με ουσιαστικό εν τη ουσία ενδιαφέρον με τον Τ/κ ηγέτη Ακιντζί για να καταλήξουμε στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου του 2019 να συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς, αλλά έκτοτε ακόμη αγνοούνται οι συνομιλίες όχι γιατί η Ε/κ πλευρά τις αρνείται ή αποφεύγει, αλλά γιατί απλούστατα στόχο της Τουρκίας ήταν η αποφυγή του όποιου διαλόγου μετά το 17 μέχρι την ώρα που θα εξοστρακίζετο ο Τ/κ ηγέτης κ. Ακιντζί», ανέφερε.

Ο ΠτΔ ανέφερε πως αυτό επιτεύχθη στις εκλογές της Τ/κ κοινότητας δηλαδή με τις παρεμβάσεις της Άγκυρας «προκειμένου να επιβάλουν τον κ. Τατάρ, έναν ηγέτη ο οποίος, με την βοήθεια και την υποβολή της Τουρκίας στην άτυπη πενταμερή συνάντηση τον Απρίλιο του 2021 υπέβαλε έξι σημεία γραπτού κειμένου στα οποία δεν δέχονται επανέναρξη συνομιλιών.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο και τους Μορφίτες ότι βιώνει μαζί τους τον πόνο που επέφεραν οι τραγικές συνέπειες της εισβολής και ότι είναι απολύτως κατανοητή η δίκαιη απαίτηση τους για επιστροφή στις περιουσίες τους.

«Να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι είναι για την δεδομένη ετοιμότητα και σαφή πολιτική βούληση προς επίτευξη μιας δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και θέλω να τονίσω ότι η δική μας επιμονή δεν κάμπτεται και δεν πρόκειται να καμφθεί παρά τους όποιους σχεδιασμούς τους διαχρονικούς θα έλεγα της τουρκικής πλευράς», ανέφερε.

Επανέλαβε ότι επιδιώκουμε λύση με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια λύση που για να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να είναι λειτουργική.

«Δεν μπορεί η πολιτική ισότητα να μετατρέπεται σε πολιτική ανισότητα, δεν μπορεί να θέλουν ότι θα πρέπει να καθορίζουν την τύχη του συνόλου του κράτους μέσα από κάποιες αξιώσεις που προβάλλουν», είπε. «Πρέπει να γίνει συνείδηση στον κάθε πατριώτη πως αν δεχθούμε τις αξιώσεις που προβάλλουν η Κύπρος όπως τα κατεχόμενα θα μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Και εγώ δεν είμαι αποφασισμένος να παραδώσω προτεκτοράτο με την φυγή μου ή με την αποχώρησή μου εννοώ όταν τερματιστεί ή όταν τελειώσει η θητεία μου», τόνισε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό που θα δώσει είναι ειλικρινείς και έντιμους αγώνες και προσπάθειες μέσα από το πλέγμα διεθνών συμμαχιών που έχουμε αναπτύξει αυτή την περίοδο, μέσα από την αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου, της ΕΕ, του όποιου μπορεί να συμβάλει και να μας βοηθήσει.

Κανένας δεν έχει αμφιβολία, συνέχισε, ότι τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και κράτη δυστυχώς καθορίζουν τις αποφάσεις τους όχι πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο όπως προβλέπεται, αλλά με βάση τα κρατικά συμφέροντα και αυτά είναι που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ξεπεράσουμε.

«Αυτά τα κωλύματα, αυτούς τους δισταγμούς, με την ελπίδα ότι δεν θα αργήσει η μέρα που επιτέλους κάποιοι θα συνειδητοποιήσουν όπως άρχισαν ήδη να συνειδητοποιούν και ταυτίζουν μεταξύ των επιθετικών χωρών και την Τουρκία», ανέφερε. Ευχήθηκε «ο επόμενος χρόνος, η επόμενη πορεία, να μας βρει κάτω από καλύτερες συνθήκες και μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο να πούμε ότι επιτέλους μπορούμε να τιμήσουμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να κρατηθεί η ΚΔ ζωντανή, όσους έδωσαν τη ζωή τους στους απελευθερωτικούς αγώνες του τόπου, όσους έφυγαν με τον πόνο της επιστροφής».

Ο Πρόεδρος τόνισε πως δεν θα πρέπει κανένας να λησμονεί ποιες είναι οι οδυνηρές παραχωρήσεις που η Ε/κ πλευρά έχει αποδεχθεί σαν αποτέλεσμα της προδοσίας του ‘74 αλλά και της επιθυμίας να εξευρεθεί μια λύση που θα μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη σε αυτό τον τόπο, να επαναφέρει την τάξη, να επαναφέρει το δίκαιο να δημιουργήσει συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας με τους συμπατριώτες μας Τ/κ.

«Δεν υπήρξε Πρόεδρος που δεν απέδειξε την αποφασιστικότητα και τη βούλησή του, αν αποτύχαμε κύριος λόγος δεν ήταν παρά η τουρκική αδιαλλαξία, αλλά και οι σχεδιασμοί της Τουρκίας που εκδηλώνονται πλέον μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά που καθαρά οφείλεται-και χαίρομαι γιατί άκουσα όλους μηδενός εξαιρουμένου να δηλώνουν και να καθορίζουν ή να καθιστούν ξεκάθαρο ότι για να μπορέσει να επιβιώσει η Κυπριακή Δημοκρατία υπό μετεξέλιξη, η ομόσπονδη αν θέλετε κρατική δομή που επιδιώκουμε, θα πρέπει να καταργηθούν οι αναχρονιστικές εγγυήσεις, τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα, η παρουσία κατοχικού στρατού , η κακοδαιμονία της Κύπρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας στην συνθήκη εγγυήσεως δυστυχώς αναφέρεται», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Διαβάστε Επίσης

Νίκη για ΑΕΚ, ισοπαλία στην Πάφο

Η ΑΕΚ Λάρνακας νίκησε με 3-0 την ΠΑΕΕΚ Κερύνειας σε αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 6ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Cyta και...

Δύο θανάτους από κορωνοϊό, 126 νέα περιστατικά, 51 νοσηλευόμενους, ανακοίνωσε το Υπ. Υγείας

Δύο άτομα απεβίωσαν και 126 νέα περιστατικά COVID-19 από 44,460 τεστ ανίχνευσης της νόσου ανακοίνωσε το Σάββατο το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι...

Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το ρόλο και το έργο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των λειτουργών του Τύπου αποδεικνύει εμπράκτως ότι στηρίζει το λειτούργημα του...

Έναν ακόμη ήρωα της τουρκικής εισβολής αποχαιρέτησε η Κύπρος

Στο χώμα που τον γέννησε και τον ανέθρεψε, στη γη που για την ελευθερία της θυσίασε τη ζωή του επέστρεψε μετά από 47χρονια, ο...

Σεισμός 4,1 βαθμών νοτιοανατολικά της Κρήτης

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία χαρακτηρίζεται "ασθενής", σημειώθηκε σήμερα στις 02:25 στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κρήτης, σύμφωνα με ανακοίνωση...

Ο ΥΠΕΣ ενημερώνει την EASO για την κατάσταση στο μεταναστευτικό

Στη Μάλτα μεταβαίνει ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, όπου θα συμμετάσχει στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO), το οποίο διοργανώνεται με αφορμή...

Σε 5 καταγγελίες υποστατικών και 18 πολιτών προέβη η Αστυνομία το τελευταίο 24ωρο

Σε 5 καταγγελίες υπευθύνων υποστατικών και 18 καταγγελίες πολιτών, προέβη η Αστυνομία το τελευταίο 24ωρο μετά από 3.195 ελέγχους που έγιναν παγκύπρια, για την...

Διαβάστε Επίσης

Νίκη για ΑΕΚ, ισοπαλία στην Πάφο

Η ΑΕΚ Λάρνακας νίκησε με 3-0 την ΠΑΕΕΚ Κερύνειας σε αγώνα με τον οποίο...
|

Δύο θανάτους από κορωνοϊό, 126 νέα περιστατικά, 51 νοσηλευόμενους, ανακοίνωσε το Υπ. Υγείας

Δύο άτομα απεβίωσαν και 126 νέα περιστατικά COVID-19 από 44,460 τεστ ανίχνευσης της νόσου...
|

Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το ρόλο και το έργο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των...
|

Έναν ακόμη ήρωα της τουρκικής εισβολής αποχαιρέτησε η Κύπρος

Στο χώμα που τον γέννησε και τον ανέθρεψε, στη γη που για την ελευθερία...
|

Σεισμός 4,1 βαθμών νοτιοανατολικά της Κρήτης

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία χαρακτηρίζεται "ασθενής", σημειώθηκε σήμερα στις...
|

Ο ΥΠΕΣ ενημερώνει την EASO για την κατάσταση στο μεταναστευτικό

Στη Μάλτα μεταβαίνει ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, όπου θα συμμετάσχει στο Συνέδριο της...
|

Σε 5 καταγγελίες υποστατικών και 18 πολιτών προέβη η Αστυνομία το τελευταίο 24ωρο

Σε 5 καταγγελίες υπευθύνων υποστατικών και 18 καταγγελίες πολιτών, προέβη η Αστυνομία το τελευταίο...
|

Διάρρηξη κατοικίας με λεία χρηματικό ποσό 5 χιλ. ευρώ

Υπόθεση διάρρηξης κατοικίας στην Πέγεια διερευνά η Αστυνομία Πάφου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, 58χρονος...
|

Υπογράφεται το Σάββατο μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Αιγύπτου

Κύπρος και Αίγυπτο υπογράφουν το ερχόμενο Σάββατο Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση των...
|

Ποινή φυλάκισης σε 29χρονο στη Λάρνακα για τροχαίες παραβάσεις

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 30 ημερών, στέρηση άδειας οδηγού για...
|

Ανακοινώθηκαν 142 περιστατικά COVID και 63 νοσηλευόμενοι την Τετάρτη

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι σήμερα, 13 Οκτωβρίου 2021: -       Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με...
|

Υπό κράτηση 22χρονος για απόπειρα φόνου στη Λεμεσό

Διάταγμα κράτησης για περίοδο 8 ημερών εξέδωσε το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού εναντίον του 22χρονου,...
|

Τραυματισμός ποδηλάτη στον παλιό δρόμο Πάφου – Λεμεσού

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, 47χρονος από την Πάφο οδηγούσε το ποδήλατο του στον...
|

Δεύτερη απόπειρα φόνου την Τρίτη στη Λεμεσό

Για οικογενειακές και οικονομικές διαφορές φαίνεται να σημειώθηκε το επεισόδιο με τα μαχαιρώματα γύρω στις 7:00...
|

Αρχίζει από Τετάρτη χορήγηση 3ης δόσης του εμβολίου κατά COVID-19 σε άτομα 65 ετών και άνω

Στη χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 σε άτομα 65 ετών...
|

Φυτά κάνναβης και νεκρά άγρια πτηνά εντοπίστηκαν στην κατοχή 56χρονου

Φυτεία με 37 φυτά κάνναβης εντόπισαν και κατάσχεσαν χθες μέλη της ΥΚΑΝ, κατά τη...
|

Αναστολή λειτουργίας των μονάδων ανακύκλωσης αποβλήτων, για «κυβερνητική αδράνεια» κάνουν λόγο οι διαχειριστές

Στις 31 Οκτωβρίου 2021, αναστέλλεται επ` αόριστον η λειτουργία των νόμιμων μονάδων ανακύκλωσης αποβλήτων,...
|

Ισοπαλία με Μάλτα για την Εθνική

Άδικη κατάληξη για την προσπάθεια της Εθνική μας στο 90+8 στο Στάδιο ΑΕΚ Αρένα. Προηγείτο...
|

Ένας θάνατος και 170 νέα περιστατικά COVID-19 την Δευτέρα, 58 οι νοσηλευόμενοι

Ένα άτομο απεβίωσε από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 559,...
|

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίζονται τις προκλήσεις υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου, είπε η Πρόεδρος της Βουλής

Τη θέση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν όλες τις ενεργές προκλήσεις μέσα...
|

Εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο απάτης μέσω διαδικτύου, συνελήφθη στη Λεμεσό ένας από τους βασικούς υπόπτους

Με τη συνδρομή και της Αστυνομίας Κύπρου, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Europol και...
|

Θετική εξέλιξη η κατάταξη της Κύπρου στην πορτοκαλί κατηγορία, δηλώνει ο Υπουργός Υγείας

Καρπούς απέφερε η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται τους τελευταίους μήνες για βελτίωση της επιδημιολογικής...
|

Εκκενώθηκε το Δικαστήριο Λεμεσού λόγω καπνών που έβγαιναν από αίθουσα

Εκκενώθηκε το κτίριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, όταν έγινε αντιληπτό ότι έβγαιναν καπνοί από...
|

Αλλοδαπός τραυματίστηκε από πτώση αλεξιπτώτου πλαγιάς σε δύσβατη τοποθεσία στο Κάβο Γκρέκο

Γάλλος ηλικίας 51 ετών, νοσηλεύεται με πολλαπλά τραύματα και κατάγματα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου,...
|

Ένα θάνατο από κορωνοϊό, 94 νέα περιστατικά, 60 νοσηλευόμενους, ανακοίνωσε το Υπ. Υγείας

Ενα άτομο απεβίωσε και 94 νέα περιστατικά COVID-19 από 38.802 τεστ ανίχνευσης της νόσου...
|

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της Εθνικής για τον αγώνα με τη Μάλτα

Με προπόνηση στο ΑΕΚ Αrena ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της Εθνικής μας για τον αγώνα...
|

Σχεδόν χίλιοι εμβολιασμοί στο σημερινό walk – in στο Λανίτειο

Υπάρχουν εθελοντές που προσφέρουν και αυτά τα μηνύματα θωρακίζουν το Υπουργείο Υγείας για να...
|

«Αμετάθετος στόχος της κυβέρνησης η αναζωογόνηση της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών»

Αμετάθετος στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η στήριξη και αναζωογόνηση της υπαίθρου και των ορεινών...
|

Βίντεο της Ημέρας

Σοκαριστικό βίντεο δείχνει έναν άνδρα να τραβάει από φλεγόμενο...

Ενώ 20 άνθρωποι κοιτούσαν και τραβούσαν με τα κινητά τους βίντεο... Μια δραματική διάσωση καταγράφηκε σε βίντεο την Τετάρτη, στο Μαϊάμι. Ένας οδηγός αγωνιζόταν να απεγκλωβιστεί...