Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νομική Υπηρεσία είναι οι επιθέσεις, που δέχεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία και τους υποστηρικτές της, δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης κατά την τελευταία μέρα της παρουσίας του ως μάρτυρας ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Συμβουλίου σχετικά με την αίτησή του για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Ο κ. Σαββίδης, απαντώντας σε αναφορά του Χρίστου Κληρίδη, νομικού συμβούλου του Γενικού Ελεγκτή, ότι από την πρώτη ημέρα που είδε «ότι ήταν ενοχλητικός» ο Γενικός Ελεγκτής, έδωσε οδηγίες να παρακολουθούνται οι δημοσιεύσεις σχετικά με την Ελεγκτική Υπηρεσία, είπε ότι η Νομική Υπηρεσία (ΝΥ) παρακολουθεί δημοσιεύματα που αφορούν την ίδια.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νομική Υπηρεσία, σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, είναι οι επιθέσεις που δέχεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία και αυτούς που την στηρίζουν, δημοσιογράφους, πολιτικούς, ομάδες στήριξης και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Σπαταλούμε τεράστιο χρόνο για να ασχολούμαστε με όλες αυτές τις επιθέσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η Υπηρεσία έχει να αντιμετωπίσει μια πλειάδα αχρείαστων γνωματεύσεων από υπηρεσίες του Κράτους, που φοβούνται να πάρουν αποφάσεις.
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι η συμπεριφορά, οι αναρτήσεις, συνεντεύξεις, και κατηγορίες, έφτασαν σε σημείο που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία, όπως ανέφερε, χειρίζεται μεγάλο όγκο θεμάτων.
Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε ξανά σε «πάθος» του Γενικού Εισαγγελέα έναντι του Γενικού Ελεγκτή.
Υπέβαλε στον κ. Σαββίδη ότι βρήκε «αποδιοπομπαίο τράγο», τον Γενικό Ελεγκτή.
«Θα έπρεπε να χαιρόμαστε που έχουμε αυτό τον Γενικό Ελεγκτή», είπε ο κ. Κληρίδης αποκαλώντας τον «τσάρο του ελέγχου» και ανέφερε ότι η σύγκρουση ανάγεται στο ότι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι είναι η δουλειά του να κάνει έλεγχο.
Υπέβαλε ακόμη στον κ. Σαββίδη ότι ο Γενικός Ελεγκτής «χάλασε τη σούπα» του Γενικού Εισαγγελέα επειδή «κατάντησε ενοχλητικός», και «έπρεπε πάση θυσία να βρεθεί τρόπος να απομακρυνθεί».
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι πήρε μια θεσμική απόφαση με γνώμονα εκείνο που ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως το καλύτερο για το δημόσιο συμφέρον.
Κατά την αντεξέταση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έφραξε τον δρόμο και την πορεία ελέγχου όπως την είχε χαράξει ο Γενικός Ελεγκτής στο θέμα του Υπουργείου Άμυνας, και ότι αυτό ξεκίνησε από εκεί και επεκτάθηκε και σε άλλες υποθέσεις.
Για το θέμα του Υπουργείου Άμυνας και την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή σχετικά με 15 στρατιώτες, όπως είπε ο κ. Κληρίδης, που απασχολούνταν στο ΓΕΕΦ και ότι αυτό είχε οικονομικό αντίκτυπο, ρώτησε τον κ. Σαββίδη αν παρενέβη στο να μην δοθεί κάποιο στοιχείο. Είπε ότι διαπιστώθηκε ότι μέσα σε αυτούς «τους ευνοούμενους» ήταν και ο γιος του κουμπάρου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αλλά και ένα παιδί άλλου Υπουργού και ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Σαββίδης του έκοψε τον δρόμο να μην προχωρήσει περαιτέρω.
Του υπέβαλε ότι, λόγω του ότι υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, σταμάτησε την έρευνα. Ο κ. Σαββίδης το αρνήθηκε και σημείωσε ότι ο κ. Μιχαηλίδης δεν είχε αναφερθεί στην αρχική του επιστολή στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, αλλά του ζητούσε να προχωρήσει με ποινική διερεύνηση κατά του ΥΠΑΜ και του Αρχηγού της ΕΦ «επειδή του ζήτησε κάποια στοιχεία με τα οποία, όπως ανέφερε στην επιστολή, ενέπιπταν στις αρμοδιότητες του διότι η απασχόληση αυτών των στρατιωτών οδηγούσε περισσότερη ανάγκη σε ΣΥΟΠ». Ο κ. Σαββίδης είπε ότι ζήτησε τις απόψεις του Υπουργείου Άμυνας, που είπε ότι δεν είχε καμία σχέση η χρήση αυτών των ατόμων με την ανάγκη σε ΣΥΟΠ, ότι οι οπλίτες αυτοί έβγαζαν υπηρεσίες στις μονάδες τους και ότι απάντησε στον κ. Μιχαηλίδη ότι δεν θα προχωρούσε σε διερεύνηση.
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι η διαδικασία ενεργοποίησης ποινικής διερεύνησης είναι κάτι το οποίο μπορεί να το κρίνει ο ίδιος ως Γενικός Εισαγγελέας. Είπε ακόμη ότι μετά που ο Γενικός Ελεγκτής εισέπραξε άρνηση «αποφάσισε να καταγγείλει την χώρα» και να επεκτείνει τον έλεγχο του όταν ήταν ΥΠΑΜ ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας για να εγείρει θέμα σκοπιμότητας.
Το μόνο ουσιώδες, είπε ο κ. Σαββίδης ήταν το πώς απάντησε ο Γενικός Ελεγκτής «στην κατά τη γνώμη του ενάσκηση των δικών μου αρμοδιοτήτων», σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά», οι Υπουργοί που αρνούνται να υπακούσουν στους ελέγχους του «είναι περίπου ένοχοι κατάχρησης εξουσίας», και ο Γενικός Εισαγγελέας ως ο νομικός τους σύμβουλος και καθ’ ύλην αρμόδιος για ποινικές διώξεις, τους παρέχει εκ των προτέρων η εκ των υστέρων, κάλυψη, σημειώνοντας ότι είμαι «μια βαρύτατη καταγγελία».
Είπε ακόμη ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε στην επιστολή του ότι το θέμα του νεποτισμού το είχε ήδη καταγγείλει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και επομένως το σκέλος που αφορά «όλα όσα ισχυρίζεται ο κ. Κληρίδης ότι ήταν προσπάθεια να συγκαλύψουμε αυτά, το απορρίπτω».
Ο κ. Κληρίδης ρώτησε τον κ. Σαββίδη γιατί εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γενικού Ελεγκτή στην υπόθεση έρευνάς του σχετικά με την υπογραφή από το Υπουργείο Οικονομικών δύο συμβολαίων με δύο εταιρείες χωρίς την έγκριση της Βουλής.
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι δεν κοντραρίστηκε με κανέναν και ότι δόθηκαν κάποιες γνωματεύσεις από ΝΥ προς το ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι δεν τις έγραψε ο ίδιος. Ο Γενικός Ελεγκτής, πρόσθεσε, διαφώνησε με αυτές τις γνωματεύσεις «και κατάγγειλε για άλλη μια φορά τη χώρα του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησε να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Είπε ότι μετά την απάντηση που έλαβε ο κ. Μιχαηλίδης από την Επιτροπή, έβγαλε ανακοίνωση «στην οποία πανηγυρίζει ότι δικαιώθηκε πλήρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ότι κρίθηκε ότι ήταν λανθασμένες οι δικές τους γνωματεύσεις, ότι ο ΥΠΟΙΚ παρενέβη την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σημειώνοντας ο κ. Σαββίδης, «τίποτα από τα οποία αναφέρει η επιστολή». Αντίθετα, είπε, η επιστολή της ΕΕ έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι δεν διαπιστώνουν κάτι που να δικαιολογεί να ξεκινήσει διαδικασία κατά παράβαση.
Ο κ. Κληρίδης ανάφερε ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν κατάγγειλε τη χώρα, αλλά ενημέρωσε τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο για το θέμα αυτό.
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι δεν επενέβη αυτός στο έργο του κ. Μιχαηλίδη, αλλά ότι εκείνος επενέβη στο έργο του Γενικού Εισαγγελέα, σημειώνοντας επίσης ότι εξέδωσε «μια παραπλανητική ανακοίνωση».
Ο κ. Κληρίδης ρώτησε επίσης τον κ. Σαββίδη αν παρακολουθεί την κοινή γνώμη, με τον Γενικό Εισαγγελέα να αναφέρει ότι υπηρετεί ένα αξίωμα σκοπός του οποίου δεν είναι να είναι αρεστός και ότι πολύ συχνά έχει να πάρει αποφάσεις που δεν ικανοποιούν μεγάλα μέρη του πληθυσμού, «και αλίμονο εξασκώντας τα καθήκοντα μου, αν επηρεαζόμουν έστω και ελάχιστο για το πώς θα γινώ πιο δημοφιλής στον κόσμο». Πρόσθεσε όμως, ότι την ίδια ώρα έχει διαπιστώσει ότι, «εκμεταλλευόμενος την αγανάκτηση του κόσμου με τα διάφορα που συμβαίνουν γύρω μας, στα οποιαδήποτε εκάστοτε φωτεινά θέματα στη δημοσιότητα, ο Γενικός Ελεγκτής παρεμβαίνει, στοχοποιεί, ταυτίζεται με την πλειοψηφία της μάζας, λαϊκίζει και προσπαθεί ναι αποδείξει ότι είναι ένας από αυτούς και ότι εκείνοι ενάντιων των οποίων στρέφεται είναι εκείνοι οι οποίοι παρεμβαίνουν στο να μην επιτρέψουν όλα εκείνα τα καλά τα οποία αν εκείνος διοικούσε, θα έκανε».
Ο κ. Κληρίδης είπε ότι «η σημασία είναι ότι δεν δέχεται τη δημόσια κριτική ο Γενικός Εισαγγελέας», και ότι θέση τους είναι ότι θεωρεί ο κ. Σαββίδης τον Γενικό Ελεγκτή ως τον υπαίτιο της πτώσης της δημοτικότητάς του. Ο κ. Σαββίδης είπε ότι δεν τον ενοχλεί η κριτική αλλά «η εσκεμμένη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων» και να τον κατηγορούν συνεχώς.
Ο κ. Κληρίδης υπέβαλε ακόμη στον κ. Σαββίδη «ότι ουσιαστικά ο Γενικός Ελεγκτής, κατά τη δική σας άποψη είναι ένα ενοχλητικό στοιχείο, το οποίο πρέπει πάση θυσία να φύγει από τη θέση του».
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι δεν είπε αυτό, αλλά ότι, με βάση με όλα τα στοιχεία που κατέθεσε ενώπιων του Συμβουλίου η συμπεριφορά του κ. Μιχαηλίδη ήταν ανάρμοστη, προσθέτοντας ότι ήταν με μεγάλη δυσκολία που πήρε την απόφαση να καταχωρίσει αυτή την αίτηση.
Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα και η επόμενη ακρόαση για τη μαρτυρία εκπροσώπου του Διεθνή Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI), τον οποίο καλεί η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, ορίστηκε στις 27 Ιουνίου στις 9.30πμ. Ακολούθως, θα συνεχιστεί η διαδικασία την 1η Ιουλίου, ημερομηνία που αναμένεται να καταθέσει ο Γενικός Ελεγκτής.
Πηγή: ΚΥΠΕ