Την ελπίδα ότι «πολύ σύντομα, τα επόμενα 24ωρα» θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του Ιστορικού Επετειακού Λευκώματος του Συλλόγου «Ευαγόρας» Γ.Σ.Ε. Αμμοχώστου «ΓΣΕ – 120 χρόνια στις Επάλξεις», που διοργάνωσε ο Γυμναστικός Σύλλογος «Ευαγόρας» (ΓΣΕ) Αμμοχώστου, στο Ολυμπιακό Μέγαρο, στη Λευκωσία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «παρά τις όποιες προκλήσεις και δυσκολίες πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσουμε στην ευλογημένη εκείνη μέρα και ελπίζω πολύ σύντομα, τα επόμενα 24ωρα να ακούσουμε θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών».
«Ερχόμενος από τη Νέα Υόρκη», συνέχισε, «μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω ότι κανείς μα κανείς δεν αμφισβητεί τις προθέσεις μας και την πολιτική μας βούληση. Πρόθεση, βούληση, επιμονή, ξεκάθαροι στόχοι, πλήρους κατανόησης και αξιοποίηση των διεθνών συγκυριών, που όχι μόνο έχουν ενεργοποιήσει το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά δημιουργούν και ουσιαστικές προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».
Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι «ο Γυμναστικός Σύλλογος «Ευαγόρας» Αμμοχώστου, ένας από τους πλέον ιστορικούς αθλητικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους της Κύπρου και της Ελλάδας, μέσα στην εκατονταετή και πλέον πορεία του στα αθλητικά, πολιτιστικά, κοινωνικά δρώμενα και την έντονη παρουσία του στους εθνικούς αγώνες της πατρίδας μας, έχει να επιδείξει πλούσια δράση, προσφοράς, διάκρισης, αγωνιστικότητας και πατριωτισμού όσο λίγα Σωματεία στην Κύπρο».
Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «ο ΓΣΕ έχει τιμήσει και εφαρμόσει παραδειγματικά την αθλητική αρετή και αξία του «ευ αγωνίζεσθαι» και μετρά μεγάλες επιτυχίες για την Κύπρο και την Ελλάδα, τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε ολυμπιακό επίπεδο». Όπως είπε, «ο κατάλογος των αθλητών που έχουν περάσει από τα στάδια του ΓΣΕ, πριν και μετά την τουρκική εισβολή και την προσφυγιά, είναι μακρύς και τα ονόματα των αθλητών που διακρίθηκαν σε διεθνές επίπεδο δεν είναι καθόλου λίγα».
«Ο ΓΣΕ έκανε την Κύπρο και την Ελλάδα περήφανες για τα παιδιά της και τα ταλέντα της. Τίμησε την πατρίδα και πολύ περισσότερο την πόλη ίδρυσης και καταγωγής του, την Αμμόχωστο, κάνοντάς τη διεθνώς ακόμα πιο γνωστή. Το όνομα της μεγάλης ιστορικής και συμβολικής μορφής του Ευαγόρα ταξίδεψε και έγινε γνωστό χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο, χάρη στις προσπάθειες, τον επαγγελματισμό και το επίπεδο των στελεχών, των προπονητών και των αθλητών του Συλλόγου», υπογράμμισε.
Μέσα στο επετειακό Λεύκωμα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν εμπερικλείεται μόνο η μακρόχρονη και πλούσια ιστορία και πορεία του ΓΣΕ. Εμπερικλείεται ένα κομμάτι της ιστορίας, της ζωής και της ψυχής της πόλης της Αμμοχώστου. Της πόλης που διακρινόταν και αναγνωριζόταν διεθνώς για την προοδευτικότητα, την ανάπτυξη και πρωτοπορία της σε όλους τους τομείς».
Εν συνεχεία, σημείωσε ότι «η Αμμόχωστος πάντα συγκλονίζει. Το μάθαμε μέσα από την ιστορία και τις διάφορες πηγές και μαρτυρίες, το ζούμε μετά την τουρκική εισβολή μέσα από την πορεία και δράση των προσφύγων Αμμοχωστιανών, το θαυμάζουμε μέσα στα βλέμματα και το πάθος των νέων ανθρώπων που αν και δεν έζησαν στην πόλη, ποθούν την επιστροφή».
Δεν είναι υπερβολή, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «να παραδεχτούμε ότι η Αμμόχωστος πάντα βασιλεύει, έστω τουρκοκρατούμενη, περίκλειστη και υπό κατοχή. Βασιλεύει τόσο μέσα από τα μνημεία και την ιστορία της, βασιλεύει, όμως, και πολύ περισσότερο μέσα από τους ανθρώπους και τα οργανωμένα σύνολά της, όπως η περίπτωση του Γυμναστικού Συλλόγου ‘’Ευαγόρας’’».
«Οι Αμμοχωστιανοί, εκδιωγμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, ως πρόσφυγες, όχι μόνο βρήκαν τη δύναμη να ορθοποδήσουν αλλά μπόλιασαν με τη δράση και τους αγώνες τους όλη την ελεύθερη Κύπρο. Όπως έπραξε σε μεγάλο βαθμό και ο ΓΣΕ, ο οποίος, αν και φιλοξενούμενος σε διάφορα στάδια ως προσφυγικός Σύλλογος, κατάφερε να ξανακερδίσει σημαντικές διακρίσεις, κατάφερε να κατακτήσει ξανά την αίγλη και το μεγαλείο του», συμπλήρωσε.
«Ως Πολιτεία χρωστάμε τεράστια ευγνωμοσύνη σε όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του ΓΣΕ Αμμοχώστου, διαχρονικά, για την έμπνευση και την προσφορά τους, σε όλους όσοι συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία πλέον του θρύλου του ΓΣΕ, προπονητές, αθλητές, φίλαθλοι, υποστηρικτές και παράγοντες», τόνισε ο Πρόεδρος. «Έχουμε, την ίδια στιγμή, χρέος και υποχρέωση απέναντι σε όλους τους Αμμοχωστιανούς, σε όλους τους πρόσφυγες, να μην αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας», επεσήμανε.
«Το επετειακό Λεύκωμα που παρουσιάζουμε δεν είναι απλώς η καταγραφή μιας ιστορίας. Η επιμέλεια και έκδοσή του αποτελούν συμβολή στην ιστορική μνήμη, τη σημασία της οποίας όλοι αντιλαμβανόμαστε. Συμβάλλει στη μεταλαμπάδευση των αξιών, του οράματος και του πνεύματος του ΓΣΕ Αμμοχώστου στις επόμενες γενιές και στο ταξίδι τους στον χρόνο και στον χώρο», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Μέσα από τις σελίδες του, όπως είπε, «το Λεύκωμα μάς βεβαιώνει ότι ο Γυμναστικός Σύλλογος «Ευαγόρας» Αμμοχώστου εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρος, να ζει και να αναπνέει με τις αξίες του αθλητισμού, της κοινωνικής προσφοράς, του πολιτισμού και της εθνικής μας παρακαταθήκης».
«Τα θερμά μου συγχαρητήρια, είμαστε δίπλα σας να ενισχύσουμε την προσπάθειά σας και θεωρώ ότι με τη συμβολή της Πολιτείας θα πρέπει ο ΓΣΕ να μπορεί να έχει αθλητές σε όλη την ελεύθερη Κύπρο», υπέδειξε, αναφέροντας ότι η δεύτερή του κόρη που είναι αθλήτρια ενδιαφέρθηκε να εγγραφεί στον ΓΣΕ, αλλά αναγκάστηκε να εγγραφεί στο ΓΣΠ, επειδή η οικογένειά της διαμένει στη Λευκωσία. «Με τη συμβολή της Πολιτείας θα πρέπει οι Αμμοχωστιανοί που ζουν στη Λευκωσία να μπορούν να έχουν την ευκαιρία να είναι μέλη του ΓΣΕ», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι αθλητές του ΓΣΕ τίμησαν την πόλη μας με τις επιτυχίες τους στον πρωταθλητισμό στην Κύπρο και διεθνώς αλλά κυρίως στο να γίνουν «σύμβολα της ζωής που αφήσαμε πίσω και του αγώνα για επιστροφή».
Για την επιστροφή λοιπόν, είπε, «αγωνιζόμαστε παρά τους διχοτομικούς στόχους της Τουρκίας. Παρά τις προσπάθειες να ολοκληρωθεί η εθνοκάθαρση και να παραμείνει το νησί και ο λαός του διαιρεμένος. Παρά τις επιθέσεις που δέχεται η πόλη μας ως το ύστατο προπύργιο και ελπίδα που φράζει την λύση των δύο κρατών που ονειρεύεται ο Τατάρ και οι άλλοι».
Συνεχίζουμε αυτό τον αγώνα της επιστροφής, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, «γιατί ζήσαμε από πρώτο χέρι την Αμμόχωστο της συνύπαρξης και της ευημερίας. Γιατί ελπίζουμε στην ειρήνη και την ελευθερία. Γιατί ξέρουμε από πρώτο χέρι τις χαρές της. Γιατί αυτή είναι η μόνη οδός για να καταφέρουμε να φέρουμε την ειρήνη, την ελευθερία, την απελευθέρωση, την ζωή πίσω στην πόλη μας, στις γειτονιές μας, στην έδρα μας, στο ΓΣΕ».
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΓΣΕ, Σοφοκλής Χαραλαμπίδης, ανέφερε ότι «η σε βάθος έρευνα σε αρχεία με δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής, έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες προπονητών, παραγόντων και αθλητών, έφεραν στο φως νέα σημαντικά στοιχεία και ανέδειξαν άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές και τη διαχρονική πορεία όχι μόνο του Συλλόγου αλλά και της πόλης και της επαρχίας Αμμοχώστου».
Επιπρόσθετα, είπε ότι η έκδοση του λευκώματος «επιβαλλόταν να γίνει, γιατί αισθανόμαστε βαθιά μέσα μας πως αυτό αποτελούσε οφειλή και προς τον σύλλογό μας, τους διοικητικούς παράγοντες, τα μέλη, τους αθλητές μας και γενικά προς την ιστορία του κυπριακού αθλητισμού». Η έκδοσή μας, συνέχισε, αποτελεί βιβλίο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία του ΓΣΕ, αλλά και για την πόλη και επαρχία της Αμμοχώστου.
«Η Αμμόχωστος είμαστε όλοι εμείς, οι άνθρωποί, τα σχολεία και οι εκκλησίες της, οι σύλλογοι και τα σωματεία της. Δεν την ξεχνούμε και δεν την χαρίζουμε σε κανέναν. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και αυτή μας την διάθεση θα τη μεταλαμπαδεύσουμε και στα παιδιά και στα εγγόνια μας, Μέχρι που να έρθει – και θα έρθει – η ευλογημένη εκείνη ημέρα της απελευθέρωσης και της επιστροφής», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το Λεύκωμα παρουσιάστηκε από τον συγγραφέα του, ερευνητή Χρύσανθο Χρυσάνθου. Προβλήθηκε σύντομη ταινία που αφορούσε στους πρωταθλητές του ΓΣΕ.
Ακόμη, οι πρωταθλητές του ΓΣΕ, Σταύρος Τζωρτζής και Ελένη Αρτυματά, τιμήθηκαν ως οι καλύτεροι αθλητές στα 120 χρόνια ιστορίας του Συλλόγου, ενώ οι Ναταλία Χριστοφή, Σταύρος Αυγουστίνος και Γιώργος Τοφή τιμήθηκαν ως οι καλύτεροι αθλητές των τελευταίων δύο χρόνων.
Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, και ο Υφυπουργός Μετανάστευσης, Νικόλας Α. Ιωαννίδης, διανθίστηκε με μουσικό πρόγραμμα-αφιέρωμα στην Αμμόχωστο.