Προσερχόμαστε στην κοινή συνάντηση με εποικοδομητική διάθεση, με ειλικρινή πολιτική βούληση, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σημείωσε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «προσέρχεται σε αυτή την κοινή συνάντηση ενισχυμένος», γιατί ακριβώς αναγνωρίζεται από τα πολιτικά κόμματα «η θετική αυτή εξέλιξη».
Ο κ. Λετυμπιώτης σε δηλώσεις του μετά από μια σχεδόν δίωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας «για τις πολύ σημαντικές επαφές» που πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Ο ρόλος της χώρας μας διεθνώς αναγνωρίζεται και είναι αναβαθμισμένος, ρόλο τον οποίον διαδραματίζει και αυτές τις μέρες, ρόλο τον οποίον υπηρετεί ως προς την ανθρωπιστική πτυχή των εξελίξεων της κρίσης που διαδραματίζεται στην περιοχή μας», σημείωσε.
Η Κύπρος, πρόσθεσε, «ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την ανθρωπιστική πτυχή, ιδιαίτερα μέσα από την πλήρη ενεργοποίηση του σχεδίου ΕΣΤΙΑ την προηγούμενη εβδομάδα».
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και για την εξέλιξη σε σχέση με την πραγματοποίηση της κοινής συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
«Όπως έχετε ήδη ακούσει από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσέρχεται σε αυτή την κοινή συνάντηση ενισχυμένος, γιατί ακριβώς αναγνωρίζεται η θετική αυτή εξέλιξη, το αποτέλεσμα των δικών μας διαχρονικών θέσεων, το αποτέλεσμα της ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, της επιμονής, της συνέπειας και της συνέχειας στις προσπάθειες που καταβάλλουμε», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.
«Προσερχόμαστε σε αυτή την κοινή συνάντηση με εποικοδομητική διάθεση, με ειλικρινή πολιτική βούληση, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, διασφαλίζοντας πάντοτε το κεκτημένο της προηγούμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ελπίζουμε η ίδια ειλικρινής πολιτική βούληση να υπάρχει και από την άλλη πλευρά και αυτή η κοινή συνάντηση να αποτελέσει το εφαλτήριο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διασφαλίσει ότι αυτή η συνάντηση θα μείνει εντός του πλαισίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι όροι εντολής αυτού που συγκαλεί αυτή τη συνάντηση “απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία με σαφήνεια και κάθε φορά επαναλαμβάνουν το συμφωνημένο πλαίσιο. Προσήλωση την οποία μας επανέλαβαν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη», ανέφερε.
Υπενθύμισε ότι αυτή η κοινή συνάντηση «ήταν μια προσπάθεια δική μας από την πρώτη στιγμή. Ήταν κάτι το οποίο επιδιώκαμε και είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε». Θεωρούμε, συνέχισε, «ότι είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα ο διάλογος, και αυτόν τον διάλογο που επιδιώκουμε, που επιθυμούμε, γιατί ακριβώς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ορθότητα των θέσεών μας, αλλά και στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση πάντοτε του συμφωνημένου πλαισίου. Αυτό δηλαδή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», ανέφερε.
Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η έκθεση της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, όπως είναι γνωστό, έχει ολοκληρωθεί, και έχει παραδοθεί στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα «και είναι στη βάση και αυτής της έκθεσης που ο Γενικός Γραμματέας θα παραθέσει και τις δικές του απόψεις για τα επόμενα βήματα».
«Αντιλαμβάνεστε ότι η σημασία, ή αξία μιας κοινής συνάντησης στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί ούτε να υποβαθμιστεί ούτε να θεωρηθεί αμελητέα», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ των ΗΕ «γνωρίζει το κυπριακό ζήτημα, έχει ασχοληθεί ο ίδιος άλλωστε και στην προηγούμενη διαπραγματευτική διαδικασία και ασφαλώς είναι και οι δικές του σκέψεις για τα επόμενα βήματα που μπορούν να αναληφθούν πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου προς τον ορίζοντα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».
Κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί ηγέτες ανέφεραν ότι η συνάντηση αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.
Αναχωρεί για Νέα Υόρκη στις 14 Οκτωβρίου ο ΠτΔ
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη στις 14 Οκτωβρίου από το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ενώ το δείπνο στις 15 του μηνός είναι προγραμματισμένο για τις 19.00 τοπική ώρα (02.00 ώρα Κύπρου) σε χώρο εντός του κτηρίου των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο δείπνο θα παρακαθίσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Τατάρ και ο ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η εκτίμηση που υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι ο κ. Τατάρ προσπαθεί να υποβαθμίσει τη συνάντηση, αλλά ότι έχει σημασία όχι μόνο τί θα ακούσει ο ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος, για να συγκαλεί τη συνάντηση θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο προόδου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι ο ΓΓ δεν θα συγκαλούσε συνάντηση αν δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να υπάρξει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, αλλά έχει σημασία και τί θα πει ο ίδιος ο ΓΓ ο οποίος γνωρίζει καλά το θέμα, όπως είπαν.
Εξέφρασαν δε την εκτίμηση ότι για την αποδοχή του κ. Τατάρ για να παραστεί στη συνάντηση, έπαιξε ρόλο η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον Αύγουστο, όπου, ενώ ο ίδιος προσπάθησε να αποσυνδέσει το Κυπριακό από τα ευρωτουρκικά, υπήρξε αντίδραση από τους Υπουργούς της ΕΕ που του είπαν ότι δεν μπορεί να αποσυνδέει το Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει για το δείπνο τους ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17-18 Οκτωβρίου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, όσον αφορά το σχέδιο Εστία, ότι η Τουρκία προσπαθεί πολύ έντονα να καρπωθεί αυτή την προσπάθεια και κάνει διαβήματα για να χρησιμοποιούν οι χώρες το έδαφός της για επαναπατρισμό των υπηκόων τους μετά την απομάκρυνσή τους από τον Λίβανο. Σημείωσαν ότι έχει μεγάλη σημασία αν δει κάποιος τις χώρες που χρησιμοποιούν της Κύπρο και πως αυτό καταδεικνύει και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.