Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
23 C
Limassol

Μειώσεις επιτοκίων το 2024 αν δεν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις, λέει ο Ηροδότου

Εντός του 2024 και εφόσον δεν υπάρξουν νέες απροσδόκητες εξελίξεις αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της προσήλωσης στα δεδομένα για τον πληθωρισμό ώστε η μείωση των επιτοκίων να γίνει στην κατάλληλη στιγμή.

Ο κ. Ηροδότου συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο οποίος δήλωσε από την πλευρά του πως τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν κάθοδο στις τιμές βασικών προϊόντων και δη στα καύσιμα, για να προσθέσει πως η Κυβέρνηση παρακολουθεί και ότι η πρόθεση είναι να υπάρχουν μέτρα στήριξης, εφόσον χρειαστεί, τα οποία όμως θα είναι «ιδιαίτερα στοχευμένα για να μην υπάρξει αναζωπύρωση του πληθωρισμού».

Μάκης Κεραυνός και Κωνσταντίνος Ηροδότου συμφώνησαν ότι παρά τις προκλήσεις η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε καλή πορεία, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και εντάσεων.

«Διαπιστώσαμε ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε μια καλή πορεία, την οποία θα πρέπει να διαφυλάξουμε», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κεραυνός.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΚΤΚ είπε ότι υπήρξε συναντίληψη τόσο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζομε από το εξωτερικό με την αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά παράλληλα «για την αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η κυπριακή οικονομία και την καλή πορεία, που επιβεβαιώνεται», για να τονίσει ότι «όμως υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα και πρέπει να συνεχίσουμε να επιβλέπουμε και να είμαστε έτοιμοι».

Μείωση επιτοκίων εντός του 2024, στη βάση των δεδομένων

Σε ερώτηση για το πού βλέπει να κινούνται τα επιτόκια της ΕΚΤ εφόσον καταγράφεται επιβράδυνση του πληθωρισμού, ο κ. Ηροδότου χαρακτήρισε «πολύ καλό νέο» το ότι ο πληθωρισμός τόσο στην Ευρωζώνη όσο και ιδιαίτερα στην Κύπρο έκανε μεγάλη πρόοδο.

Υπενθύμισε ότι το 2022 ο πληθωρισμός στην Κύπρο ήταν στο 8,1% και έφθασε στο ψηλότερο σημείο στο 10,6% τον Ιούλιο του ιδίου έτους, τον Δεκέμβριο υποχώρησε στο 1,9%, ενώ αναμένεται ελάχιστη αύξηση τον Ιανουάριο λόγω επίδρασης βάσης.

Άρα αναγνωρίζουμε την καλή πρόοδο, που ήταν επί το πλείστον λόγω της νομισματικής πολιτικής, αλλά παράλληλα βοήθησαν τα μέτρα στήριξης τα οποία έγιναν «με στοχευμένο τρόπο», χωρίς να δημιουργήσει πληθωριστικές τάσεις, αλλά αντίθετα βοηθούσε και ήταν επιπρόσθετο της νομισματικής πολτικής.

Τόνισε ότι ταυτόχρονα επικρατεί αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, και δη των επιθέσεων στη διώρυγα του Σουέζ και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

«Λαμβάνουμε υπόψη την πρόοδο και θα έλεγα σίγουρα θα αρχίσει, αν δεν δούμε κάποιες απροσδόκητες εξελίξεις, μειώσεις επιτοκίων θα αρχίσουν εντός του 2024», είπε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να είμαστε στη βάση των δεδομένων, όπως λέμε στην ΕΚΤ.

Ο κ. Ηροδότου υπογράμμισε ωστόσο ότι «είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν πρέπει να αρχίσει η κάθοδος (των επιτοκίων) πολύ νωρίς διότι τότε μπορεί να επανέλθει ο πληθωρισμός και αυτό θα είναι κακό διότι μετά θα πρέπει να ξαναενεργήσουμε με μέτρα για να τον περιορίσουμε αλλά ούτε και να καθυστερήσει διότι τότε θα επηρεάσει την ανάπτυξη».

«Άρα για αυτό πρέπει με βάση τα δεδομένα να δούμε πότε δικαιολογείται εντός του 2024, πιστεύω η κάθοδος των επιτοκίων», τόνισε.

Σε ερώτηση πως επηρεάζεται η κυπριακή οικονομία και οι τιμές από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα αφού το μεγαλύτερο μέρος των κυπριακών εισαγωγών είναι από την Ευρώπη, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ευτυχώς τα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν θέματα όπως ο τουρισμός με κρουαζιερόπλοια ο οποίος επηρεάζεται και είχαμε κάποιες απώλειες πρόσφατα.

Ανέφερε ακόμη ότι η όλη κατάσταση επηρεάζει την κυπριακή οικονομία, αφού είναι ενσωματωμένη με την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία που διέπεται από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας και ως εκ τούπου επηρεάζεται έμμεσα ή άμεσα.

Όπως είπε, από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχει μια κάθοδος στις τιμές βασικών προϊόντων ακόμη και στα καύσιμα. «Επομένως εμείς παρακολουθούμε στενά αυτά τα θέματα και η πρόθεση είναι να υπάρχουν μέτρα όταν χρειάζεται αλλά τα μέτρα θα είναι ιδιαίτερα στοχευμένα, ώστε μην υπάρξει θέμα αναζωπύρωσης στις αυξήσεις στον πληθωρισμό» υπογράμμισε.

Δεν καταγράφηκε αύξηση των ΜΕΔ παρά τις αυξήσεις επιτοκίων

Σε παρατήρηση ότι παρά τις απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων δεν επαληθεύτηκαν οι φόβοι ότι τα αυξημένα επιτόκια θα οδηγούσαν σε ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ηροδότου τόνισε πως μάθαμε και από λάθη του παρελθόντος στο ότι μπήκαν μέτρα που διασφαλίζουν και τις τράπεζες που παραχωρούν δάνεια αλλά υπάρχουν και μέτρα και της ΚΤΚ, που προστατεύουν και τους δανειολήπτες.

Αναφέρθηκε στην υποχρέωση των τραπεζών να εξετάζουν την ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη σε συνάρτηση με το μέγεθος του δανείου, ενώ επεσήμανε ότι αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις του κόσμου που βοηθά τους δανειολήπτες να χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις αυτές στο να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα δάνεια.

Επεσήμανε ακόμη ότι καταγράφεται μείωση και στα δάνεια στο στάδιο 2, που είναι ο προθάλαμος πριν ένα δάνειο ταξινομηθεί ως μη εξυπηρετούμενο.

«Δεν εφησυχάζουμε συνεχίζουμε να επιβλέπουμε την κατάσταση, αλλά προς το παρόν δείχνει να είναι πλήρως διαχειρίσιμη», πρόσθεσε.

Το ΔΣ το Φορέα θα επιλέξει υποψήφιους για τη θέση Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Εξάλλου σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του νέου πλαισίου για τα ΜΕΔ λόγω της απουσίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα διότι υπάρχει ο βοηθός Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και οι εργασίες του γραφείου συνεχίζονται απρόσκοπτα και με πάρα πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, όπως είπε.

Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι έχει εγκριθεί το νέο ΔΣ του Φορέα το οποίο έχει κάνει την πρώτη του συνεδρία και εισέρχεται στη διαδικασία για να υποδείξει τον νέο Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και βάσει της διαδικασίας το ΔΣ θα υποδείξει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το διορισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι δανειολήπτες έχουν αξιοποιήσει το νέο πλαίσιο, ο κ. Κεραυνός είπε πως μέχρι στιγμής η πληροφόρηση που έχει είναι ότι υπάρχει μια ανταπόκριση. Σημείωσε δε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων για το νέο σχέδιο Ενοίκιο έναντι δόσης από τις πρώτες μέρες. «Αυτό νομίζω ότι κατά την άποψή μου δείχνει ότι η κυβέρνηση μετά από τόσα χρόνια υλοποίησε και μπαίνει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο σταθερό για τις εκποιήσεις, το οποίο ταυτόχρονα έχει ένα σχετικό δίχτυ προστασίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΚΤΚ υπενθύμισε ότι εδώ και δύο και περισσότερα χρόνια η ΚΤκ προτρέπει και τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για να προβαίνουν σε συνεχείς αναδιαρθρώσεις ή αναδιαπραγματεύσεις δανείων και αυτά φέρνουν αποτελέσματα.

Ανέφερε ενδεικτικά πως το σύνολο αναδιαρθρώσεων μέσω επαναδιαπραγματεύσεων ήταν €2,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2023 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα €2,4 δισ.

«Ο συνδυασμός λοιπόν των μέτρων φέρνει πολύ θετικά αποτελέσματα για όλους τους δανειολήπτες και για την ίδια την ίδια οικονομία», πρόσθεσε.

Κινήσεις ΚΤΚ για περαιτέρω μείωση ΜΕΔ και στις μικρότερες τράπεζες

Σε ερώτηση τι κινήσεις προτίθεται να κάνει η ΚΤΚ για να βοηθήσει τις μικρότερες τράπεζες να μειώσουν τον δείκτη κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό όπως ισχύει στις μεγάλες τράπεζες, ο κ. Ηροδότου υπενθύμισε ότι η ΚΤΚ κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού προσέλαβε κοινοπραξία εξειδικευμένων συμβούλων για εκπόνηση μιας λύσης για όλο το τραπεζικό σύστημα, με την πρώτη φάση να καταδεικνύει ότι είναι εφικτή μια τέτοια λύση.

Επεσήμανε ότι το όλο έργο είναι κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, η οποία γίνεται και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και προχωρά.

Σημείωσε ακόμη ότι η απόφαση για τελική εφαρμογή δεν υπάρχει, καθώς γίνονται οι αναλύσεις, ενώ πρέπει να υπάρξει σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ και με ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Αλλά η ΚΤΚ επεξεργάζεται ακριβώς ένα πλάνο που θα βοηθήσει τις μικρές τράπεζες το οποίο πάλι θα κάνει το τραπεζικό μας σύστημα ακόμη πιο ανθεκτικό», τόνισε.

Απαντώντας το ίδιο ερώτημα, ο κ. Κεραυνός ευχαρίστησε την ΚΤΚ για συνεργασία για την ετοιμασία του νέου πλαισίου για την μείωση των ΜΕΔ στην ευρύτερη οικονομία, αλλά και για την ευρύτερη συνεργασία «ακριβώς που έχουμε γενικά για το τραπεζικό μας σύστημα συνεχώς να γίνεται πιο υγιές γιατί αυτό είναι αναγκαίο».

Ευχαρίστησε τέλος και τα κοινοβουλευτικά κόμματα ώστε να έχουμε αυτό το σταθερό πλαίσιο εκποιήσεων.

Εξάλλου ερωτηθείς αν έχουν κοστολογηθεί τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τους Τ/κ, όπως το θέμα της καταβολής συντάξεων, ο κ. Κεραυνός είπε ότι έχουν γίνει κάποιες προκαταρτικές εκτιμήσεις από το Υπουργείο Εργασίας, αλλά όλα αυτά αναθεωρούνται όταν ξεκινήσει η εφαρμογή.

Σημειώνοντας ότι το θέμα το χειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι αυτό το θέμα δεν είναι κάτι καινούργιο. «Απλώς γίνεται μια πρόσθεση τώρα για το συγκεκριμένο θεμα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ