Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Limassol

«Κάποιοι ήρθαν προετοιμασμένοι» – Η θέση της Αστυνομίας για τα συμβάντα στη Λεμεσό

Των χειρισμών της Αστυνομίας σε ό,τι αφορά τα χτεσινά γεγονότα στα Στάδιο «ΑΛΦΑ-ΜΕΓΑ» στη Λεμεσό κατά τον μην διεξαχθέντα αγώνα μεταξύ του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, υπεραμύνθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, τονίζοντας πως όπως κάθε φορά, πρωταρχικός στόχος της Αστυνομίας είναι πάντα η σωματική ακεραιότητα του κόσμου που βρίσκεται στο γήπεδο. Κάποιοι ήρθαν προετοιμασμένοι για να προβούν σε αυτές τις ενέργειες, είπε υποδεικνύοντας τις μολότοφ και την ναυτική φωτοβολίδα που εντοπίστηκαν.

«Ποτέ η Αστυνομία δεν αποποιήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη. Αναμένουμε την έκθεση να δούμε τι πήγε λάθος ή τι πήγε σωστά ή αν κάποιος άλλος ή και εμείς φταίμε για το συγκεκριμένο» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Αρχηγείο Αστυνομίας προσθέτοντας πως λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν, σκοπός της Αστυνομίας είναι πάντα η σωματική ακεραιότητα του κόσμου που βρίσκεται στο γήπεδο.

Ο Χρίστος Ανδρέου είπε ότι η Αστυνομία κλήθηκε να αστυνομεύσει τον συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό αγώνα, γνωρίζοντας ότι οι οπαδοί των φιλοξενούμενων δεν θα ξεπερνούσαν τους 800 με βάση την γνωστή απόφαση της ΚΟΠ και πως είχαν γίνει κάποιες προ-συσκέψεις με τη συμμετοχή και των σωματείων, και της ΚΟΠ και της Αστυνομίας όπου είχαν ληφθεί κάποιες αποφάσεις.

Εξήγησε ότι η νομοθεσία προνοεί ότι σε ό,τι αφορά των εσωτερικό χώρο του σταδίου αρμόδιος είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας με τους επιτηρητές. «Παρ’ όλα αυτά εμείς είχαμε προαναγγείλει ότι η Αστυνομία θα συνδράμει και στους ελέγχους στις εισόδους ειδικά σε ό,τι αφορά τους αγώνες υψηλού κινδύνου, για να υπάρχει μια υποστήριξη και καθοδήγηση αλλά και οτιδήποτε άλλο χρειαστούν ο επιτηρητές οι οποίοι προβαίνουν στους ελέγχους σε ό,τι αφορά και την κάρτα φιλάθλου και τα εισιτήρια αλλά και τα σωματικές έρευνες για απαγορευμένα αντικείμενα» ανέφερε.

Και πρόσθεσε πως έτσι και για τον χτεσινό αγώνα η Αστυνομία κατέστρωσε σχέδιο δράσης στη βάση των πληροφοριών σε ό,τι αφορά την προσέλευση των φιλάθλων (800 φίλαθλοι της ΑΕΛ και 6.500 περίπου φίλαθλο του Απόλλωνα) και στην αξιολόγηση του συγκεκριμένου αγώνα ως υψηλού κινδύνου.

«Πριν καν αρχίσει ο αγώνας η Αστυνομία διαπίστωσε ότι μερίδα οπαδών της ΑΕΛ έφτασαν μαζικά στο γήπεδο στις 17:45 περίπου (ο αγώνας θα ξεκινούσε στις 19:00) με αναμμένους πυρσούς και ρίχνοντας φωτοβολίδες με μια από αυτές να καταλήγει στο εσωτερικό του Σταδίου και μια άλλη σε παρακείμενο χωράφι με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά η οποία κατασβήστηκε εγκαίρως. Στη συνέχεια αυτή η μερίδα οπαδών της ΑΕΛ επιτέθηκε σε μέλη της Αστυνομίας, σε αντιοχλαγωγκές ομάδες και της Αστυνομίας Λεμεσού αλλά και της ΜΜΑΔ, με αποτέλεσμα να προκληθεί αντιπαράθεση οπαδών με την Αστυνομία» ανέφερε σε σχέση με τα συμβάντα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Η Αστυνομία, συνέχισε, τους κάλεσε να επιδείξουν τα εισιτήρια ώστε να γίνει ο σωστός έλεγχος πριν εισέλθουν στο γήπεδο. Εκεί, είπε, άρχισαν ο οπαδοί να ρίχνουν σπρέι προς τα μέλη της Αστυνομίας και τη συνέχεια κατάφεραν να εισέλθουν στο γήπεδο σπάζοντας την είσοδο και περνώντας προηγουμένως πάνω από τα εισόδους.

Σύμφωνα με τον Χρίστο Ανδρέου, η Αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει κάποια χημικά μέσα ώστε να αποτρέψει την είσοδο των προσώπων αυτών στο γήπεδο. Στη συνέχεια, είπε, εφόσον εισήλθαν στο γήπεδο χωρίς έλεγχο, ενημερώθηκε ο διαιτητής του αγώνα από τον υπεύθυνο αξιωματικό της Αστυνομίας για το συμβάν και ότι δεν υπήρχε η ασφάλεια που χρειαζόταν ώστε να ξεκινήσει ο αγώνας. «Δόθηκε ακολούθως μια ευκαιρία στους οπαδούς, έγιναν ανακοίνωση από τα μεγάφωνα, όλο οι οπαδοί να βγουν από το γήπεδο ώστε να γίνει έρευνα και στις κερκίδες και ταυτοποίηση των προσώπων και αν όντως είχαν εισιτήρια. Κάποιοι βγήκαν ωστόσο κάποιοι παρέμειναν και στις κερκίδες αλλά και στην καταπακτή» είπε.

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε, ενημερώθηκε γύρω στα 20:00 εκ νέου ο διαιτητής και ο υπεύθυνος ασφαλείας του Σταδίου και ο διαιτητής αποφάσισε να μην ξεκινήσει ο αγώνας. «Μετά από την ανακοίνωση της μη διεξαγωγής του αγώνα διαπιστώθηκε ότι μεγάλη μερίδα των οπαδών του Απόλλωνα που βρίσκονταν στα κερκίδες άναψαν πυρσούς και έριχναν φωτοβολίδες. Κατά την έξοδο των φιλάθλων, στην περιοχή όπου ο οπαδοί της ΑΕΛ αποχωρούσαν κάποιοι οπαδοί άρχισαν από απόσταση να πετροβολούν, να πετούν επικίνδυνα αντικείμενα εναντίον των μελών της Αστυνομίας όπως πέτρες και μολότοφ και δυστυχώς είχαμε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών μελών της Αστυνομίας» συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, είπε, δύο μέλη της Αστυνομίας υπέστησαν κάταγμα στο πόδι και μια Αστυνομικός εγκαύματα στα δάχτυλα.«Το πιο σοβαρό ήταν η ρίψη από απόσταση ναυτικής φωτοβολίδας η οποία τραυμάτισε αστυνομικό στο γόνατο προκαλώντας διαμπερές τραύμα που είχε σαν αποτέλεσμα να διακομιστεί σε νοσοκομείο στη Λεμεσό όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση» είπε.

Από εξετάσεις που ακολούθησαν σε άλλη περιοχή, συνέχισε, εντοπίστηκαν 4 πρόσωπα τα οποία οδηγούσαν όχημα που ανακόπηκε και στο οποίο εντοπίστηκε ένα μεταλλικό ρόπαλο και τρεις κουκούλες. «Τα τέσσερα αυτά πρόσωπα, δύο 17χρονοι, ένας 18χρονος και ένας 21χρονος παραδέχτηκαν σε έρευνα που ακολούθησε ότι ο 3 από τους 4 εισήλθαν στο γήπεδο, στα κερκίδες, χωρίς να έχουν εισιτήριο. Τα πρόσωπα αυτά συνελήφθησαν στη βάση δικαστικών ενταλμάτων κα αυτή τη στιγμή διεξάγεται η διαδικασία προσωποκράτησης τους» ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Σε ερώτηση τι μήνυμα στέλνει η Αστυνομία όταν παρά τα σχέδια και την ετοιμότητα που δήλωνε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η Αστυνομία σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση του αγώνα, σήμερα η Αστυνομία παραδέχεται ότι οι οπαδοί ήρθαν πιο οργανωμένοι, έσπασαν τον κλοιό και μπήκαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο, ο κ. Ανδρέου είπε ότι πράγματι είχε γίνει επιχειρησιακό σχέδιο όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις ενώ υπήρξε ταυτόχρονα και δεύτερο επιχειρησιακό σχέδιο σε σχέση με την πορεία την ίδια ώρα οπαδών κάποιας άλλης ομάδας (Ομόνοιας), εξηγώντας πως η Αστυνομία είχε την ίδια στιγμή δύο εκδηλώσεις να αστυνομεύσει.

Σημείωσε επίσης πως με βάση την πληροφόρηση της Αστυνομίας από τα συσκέψεις που προηγήθηκαν ο οπαδοί της ΑΕΛ που θα προσέρχονταν στο χώρο του Σταδίου θα ήταν γύρω στους 800, φάνηκε ωστόσο πως, παρά τον μεγάλο αριθμό μελών της Αστυνομίας, κάποιοι ήρθαν προετοιμασμένοι και προμελετημένοι για να προβούν σε αυτές τις ενέργειες. «Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν και σε αυτή την περίπτωση δεν περιμέναμε στη βάση και των όσων είχαμε προσυμφωνήσει και με το ίδιο το Σωματείο ότι θα έρχονταν πέραν των 1.000 οπαδών να εισέλθουν στο γήπεδο» ανέφερε.

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία «είναι ο ηττημένος του παιχνιδιού» σε σχέση με τη υλοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου, ο κ. Ανδρέου είπε ότι δεν είναι θέμα ηττημένου καθώς πάντα επιρρίπτονται ευθύνες στην Αστυνομία. «Ποτέ δεν αποποιηθήκαμε ευθυνών και σε κάθε περίπτωση γίνονται όλες εκείνες οι σκέψεις για να εντοπίσουμε είτε κενά είτε παραλείψεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι τα πρόσωπα αυτά ήρθαν προμελετημένα, είχαν έρθει έχοντας στην κατοχή τους αυτά τα επικίνδυνα αντικείμενα με αποτέλεσμα να έχουμε αυτούς τους σοβαρούς τραυματισμούς, είχαμε εντοπίσει στον χώρο που προσέγγιζαν τον χώρο από την πλευρά της ΑΕΛ ένα σακίδιο στο οποίο υπήρχαν εφτά μολότοφ και μία ναυτική φωτοβολίδα» είπε, προσθέτοντας ότι όσους Αστυνομικούς και να παρατάξει η Αστυνομία αν υπάρχει μια μερίδα πολιτών που είναι συγκεντρωμένοι σε μορφή όχλου είναι πολύ δύσκολο για την Αστυνομία να αντεπεξέλθει, ειδικά όταν υπάρχει χρήση επικίνδυνων αντικειμένων.

Σε ερώτηση γιατί επετράπη τη δεύτερη φορά να εισέλθουν ξανά στο γήπεδο τα ίδια άτομα, ο κ. Ανδρέου εξήγησε ότι από την απόφαση να δοθεί η ευκαιρία στους φιλάθλους της ΑΕΛ να βγουν από το γήπεδο για να περάσουν όλοι από τον έλεγχο και να ελεγχθούν και οι κερκίδες φαίνεται η πρόθεση της Αστυνομίας να εξαντλήσει τα όποια περιθώρια για διεξαγωγή του αγώνα. «Παρά το γεγονός ότι κάποιοι είχα βγει από το Στάδιο είχαν παραμείνει κάποιοι οπαδοί στην κερκίδα και αρνούνταν να εξέλθουν καθώς επίσης και ένας άλλος μεγάλος αριθμός οπαδών που βρίσκονταν στην καταπακτή και αρνούνταν να βγουν από το γήπεδο» είπε, προσθέτοντας πως η Αστυνομία ενημέρωσε τον διαιτητή ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούσε να διασφαλίσει την ασφάλεια όχι μόνο του αγώνα αλλά και των προσώπων που βρίσκονταν εκεί.

Σε ερώτηση πως πέρασαν τόσες πολλές φωτοβολίδες στην κερκίδα του Απόλλωνα ο κ. Ανδρέου είπε ότι με βάση ενημέρωση που είχε πριν από λίγο, η χρήση αυτών των φωτοβολίδων έγινε μετά την ανακοίνωση της μη διεξαγωγής του αγώνα μετά από την οποία είχαν δοθεί οδηγίες για να ανοίξουν οι έξοδοι του Σταδίου. «Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο όταν άνοιξαν οι εξόδοι να εισήλθαν αυτά τα αντικείμενα γιατί εμείς δεν πιστεύουμε ότι ένας τόσο μεγάλος όγκος επικίνδυνων αντικειμένων πέρασε από τις εισόδους από τη στιγμή που γίνονταν έρευνες στην παρουσία της Αστυνομίας» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας επέρριψε χτες την ευθύνη για το θέμα των φωτοβολίδων στην κερκίδα του Απόλλωνα στους επιτηρητές, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ξεκαθάρισε ότι αυτό που ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε είναι ότι την ευθύνη με βάση τη νομοθεσία την έχουν οι επιτηρητές.

Σε ερώτηση αν υπήρχαν μέλη της Αστυνομίας στο σημείο όπου οι οπαδοί έσπασαν την είσοδο προς τις κερκίδες, ο κ. Ανδρέου είπε ότι υπήρχαν μέλη της Αστυνομίας ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα κατά πόσο μπορούσαν τη δεδομένη στιγμή να προχωρήσουν σε ελέγχους.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι τρεις τραυματίες είναι δόκιμοι αστυνομικοί και ερωτηθείς αν δεν θα έπρεπε να καλούνταν μόνο Αστυνομικοί που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ξεκαθάρισε πως όλα τα μέλη της Αστυνομίας από τη στιγμή της ένταξης τους στην Αστυνομία μπορούν να ληφθούν να επιτελέσουν οποιοδήποτε καθήκον και πρόσθεσε πως όλα τα μέλη της Αστυνομίας που λαμβάνουν μέρος στις αντιοχλαγωγικές ομάδες και τα οποία βρίσκονταν εκεί έχουν λάβει τη σχετική εκπαίδευση.

Σε ερώτηση για το πόσοι Αστυνομικοί χρησιμοποιήθηκαν για την αστυνόμευση του μη διεξαχθέντος αγώνα της Κυριακής και πως κατανεμήθηκαν, ο κ. Ανδρέου είπε ότι αυτό θα διαπιστωθεί και από την έκθεση η οποία ετοιμάζεται και πως αυτό που μπορεί αυτή τη στιγμή να αναφέρει είναι ότι χρησιμοποιήθηκε ένας μεγάλος αριθμός Αστυνομικών για τον συγκεκριμένο αγώνα. Εξήγησε ακόμη ότι με βάση και το επιχειρησιακό σχέδιο, αυτό που συμβαίνει είναι να λαμβάνονται αποφάσεις και την ώρα διεξαγωγής του αγώνα ανάλογα με τις εξελίξεις και τις οδηγίες του υπευθύνου αστυνόμευσης του αγώνα. Επανέλαβε παράλληλα ότι την Κυριακή 100 περίπου μέλη της Αστυνομίας κλήθηκαν να αστυνομεύσουν και μια παράλληλη εκδήλωση που αφορούσε πορεία οπαδών άλλης ομάδας στη Λεμεσό.

Μάλιστα ο κ. Ανδρέου σημείωσε πως η Αστυνομία αυτή την περίοδο έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγάλο εύρος καθηκόντων. «Είτε αυτά αφορούν τρομοκρατία, είτε αυτά αφορούν το μεταναστευτικό, έχουμε επίσης υποθέσεις σοβαρές που διερευνούμε καθημερινά, γίνονται καθημερινά συλλήψεις, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και δεν είναι δυνατό να αστυνομεύεται ένας αγώνας από τη μισή Αστυνομία κάθε φορά και να χρειάζεται να σπαταλούνται τόσοι πόροι, είτε αυτοί είναι σε προσωπικό είτε σε χρήματα για να αστυνομεύονται αγώνες» είπε, υποδεικνύοντας πως «είναι καιρός πλέον όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Αν δεν εγκύψουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, είτε πρόκειται για την ΚΟΠ, είτε για τα στάδια, είτε για τα σωματεία, είτε για τους συνδέσμους φιλάθλων, δεν θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο. Και για μας η καταπολέμηση αυτού του φαινομένου πέραν από τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να παρθούν, είναι και ο εντοπισμός αυτών των λίγων που κάνουν αυτά τα έκτροπα και οι οποίοι θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου» είπε, αναφέροντας πως η Αστυνομία έχει δώσει σήμερα στη δημοσιότητα 17 φωτογραφίες στην προσπάθεια για ταυτοποίηση προσώπων που θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Εδώ είναι η ώρα και η στιγμή όλοι να βοηθήσουν την Αστυνομία, σωματεία, σύνδεσμοι φιλάθλων να εντοπίσουμε αυτά τα πρόσωπα και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως δεν πρέπει να αφήνεται μόνη της η Αστυνομία να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της μετακίνησης φιλάθλων και κληθείς να σχολιάσει θέση της ΚΟΠ ότι τα επεισόδια έγιναν μεταξύ φιλάθλων της μιας ομάδας και της Αστυνομίας και όχι μεταξύ φιλάθλων των δύο ομάδων, ο κ. Ανδρέου υπενθύμισε ότι η θέση της Αστυνομίας εν αναμονή της ψήφισης κάποιων νομοθεσιών από τη Βουλή μέσω των οποίων θα δοθούν περισσότερα «όπλα» για αντιμετώπιση του θέματος αλλά και στη βάση κάποιων δεδομένων τα οποία έχουν φανεί από την αρχή σε ό,τι αφορά τις προθέσεις κάποιων οπαδών, ήταν να συνεχιστεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων, αναφέροντας πως παρόλα αυτά η ΚΟΠ πήρε την απόφαση της, την οποία «η Αστυνομία σέβεται πλήρως».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν είναι δυνατό να καλείται ένας τόσο μεγάλος αριθμός αστυνομικών να δουλέψουν για την αστυνόμευση ενός αγώνα, υποδεικνύοντας πως σε αυτή την αγωνιστική υπήρξε ένας μόνο αγώνας υψηλού κινδύνου και πως υπάρχουν άλλες αγωνιστικές στις οποίες μπορεί να υπάρξουν μέχρι και τρεις τέτοιοι αγώνες.

Σε ερώτηση αν χρησιμοποιήθηκε εγκαίρως το όχημα «Αίαντας» ο κ. Ανδρέου απάντησε ότι το όχημα «Αίαντας» χρησιμοποιήθηκε, «το αν ήταν εγκαίρως, το πως και το που θα διαφανεί από την έκθεση η οποία συντάσσεται».

Κληθείς να σχολιάσει βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και φέρει αστυνομικούς να χτυπούν οπαδό της ΑΕΛ σε αναπηρικό καροτσάκι ο κ. Ανδρέου είπε ότι στην Αστυνομία έχουν δει το εν λόγω βίντεο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται στο εν λόγω βίντεο να υπάρχει κάτι σε ό,τι αφορά επίθεση στο συγκεκριμένο άτομο ή να έχει πέσει το αμαξίδιο στο έδαφος όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Σημείωσε ωστόσο πως υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο υπέβαλε σχετικό παράπονο για επίθεση από την Αστυνομία και πρόσθεσε πως όταν υπάρχουν καταγγελίες εναντίον μελών της Αστυνομίας αυτές διερευνώνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ).

Σε σχέση με συλληφθέντα 17χρονο ο οποίος νοσηλεύεται τραυματίας στο νοσοκομείο ο κ. Ανδρέου είπε ότι διερευνώνται οι συνθήκες τραυματισμού του.

Πηγή: ΚΥΠΕ