Από τις επαφές που έχουν τα συμβαλλόμενα μέρη, αλλά και από δικές του προσωπικές επαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο με τον Πρέσβη της Κίνας «διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα» όσον αφορά το τερματικό στο Βασιλικό, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο μνημόσυνο του ήρωα Μιχαήλ Ολύμπιου που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Επιφανίου στα Λύμπια.
Ο κ. Παπαναστασίου κληθείς από δημοσιογράφους να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το τερματικό στο Βασιλικό, είπε ότι γίνονται διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα, σε διπλωματικό και τεχνοκρατικό επίπεδο. Σημείωσε ότι πρόκειται για μια σύμβαση μεταξύ δύο συμβαλλομένων μερών και τα συμβαλλόμενα μέρα είναι από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας η ΕΤΥΦΑ και από πλευράς του εργολάβου η κοινοπραξία CMC, της οποίας ηγείται η κινέζικη εταιρεία CPP.
«Εμείς σαν Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθούμε να βοηθήσουμε ακριβώς αυτό τον διάλογο ο οποίος γίνεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ των δύο εταιρειών και βρισκόμαστε σε μια κατεύθυνση η οποία θα πρέπει να υλοποιήσει το τερματικό του Βασιλικού διότι το χρειάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.
Ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό το τερματικό στο Βασιλικό, συνέχισε, είναι γιατί είναι ο πρώτος τρόπος εισαγωγής φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου, για να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ερωτηθείς εάν έχει τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα ο κ. Παπαναστασίου είπε «έχουμε θέσει εμείς ένα εσωτερικό χρονοδιάγραμμα ότι εντός Ιουνίου θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση. Φυσικά αυτά τα χρονοδιαγράμματα εξαρτώνται πολύ και από την άλλη πλευρά».
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει θετική εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε ότι από τις τελευταίες πληροφορίες τις οποίες έχει από τις επαφές που έχουν τα συμβαλλόμενα μέρη, αλλά και από δικές του προσωπικές επαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο με τον Πρέσβη της Κίνας, «διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα».
Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις της Τουρκίας ότι στέλνει ξανά γεωτρύπανο και κατά πόσον επηρεάζει τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή η εξέλιξη, ο Υπουργός απάντησε ότι «καθόλου δεν επηρεάζει» προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε τι προσδοκεί και τι προσπαθεί να προδιαγράψει η Τουρκία στην περιοχή».
Σημείωσε ότι στην ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει ο διεθνής νόμος, υπάρχουν κανονισμοί και μέσα στο διεθνές δίκαιο και στους κανονισμούς λειτουργεί η Κυπριακή Δημοκρατία και προχωρεί με το γεωτρητικό της πρόγραμμα.
Η Τουρκία, συνέχισε, μπορεί να κάνει παράλληλες γεωτρήσεις εντός της δικής της ΑΟΖ, εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας. «Καταλαβαίνετε ότι εμάς σαν Κυπριακή Δημοκρατία δεν μας ενοχλεί η οποιαδήποτε τοποθέτηση της γείτονας Τουρκίας», σημείωσε.
Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση σε σχέση με τις διαβουλεύσεις για το κοίτασμα «Αφροδίτη», ο Υπουργός Ενέργειας υπέδειξε ότι «έχουμε πάρει μια κατεύθυνση από την κοινοπραξία του ‘Αφροδίτη’ της οποίας ηγείται η Chevron. Πιστεύουμε ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση και εμείς ζητήσαμε από την κοινοπραξία να μας δώσει μια συγκεκριμένη, με χρονοδιαγράμματα πορεία, που να καταλήγει στην αξιοποίηση του κοιτάσματος».
Συμπλήρωσε ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» είναι το πιο ώριμο στην ΑΟΖ της Κύπρου και είναι σημαντικό κοίτασμα καθώς βρίσκεται σε γεωστρατηγικό σημείο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Πρόσθεσε ότι το κοίτασμα αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί, λέγοντας ότι «εμείς εμπιστευόμαστε τη συγκεκριμένη κοινοπραξία ότι εντός του χρονοδιαγράμματος που δόθηκε – δηλαδή ακόμη έξι μήνες από την ημέρα που έλαβαν την επιστολή – θα μας φέρουν κάτι πολύ συγκεκριμένο για να μπορέσει να προχωρήσει η αξιοποίηση του κοιτάσματος».
Πηγή: ΚΥΠΕ