Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Limassol

Δεν τίθεται προς συζήτηση το συμφωνημένο πλαίσιο για Κυπριακό, λέει ο Πρόεδρος

Μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι το συμφωνημένο πλαίσιο δεν τίθεται προς συζήτηση και αυτό είναι το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία, όπου παρέστη στον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για τη θέση της Άγκυρας, που υποστηρίζει δύο κράτη, και τον «περίεργο ρόλο» του Λονδίνου και την ειδική ομάδα που στήνει το Φόρειν Όφις για να χειριστεί το Κυπριακό και για το τι θα πρέπει να αναμένεται από την προσεχή επίσκεψη στην Κύπρο της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ προχώρησε στον διορισμό της κ. Ολγκίν, λέγοντας ότι «είναι μια ξεκάθαρη βούληση για το ότι, ναι, μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου».

Αυτό, συνέχισε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «δεν τίθεται ούτε προς συζήτηση και αυτό είναι το μήνυμα – όχι μόνο που δώσαμε εμείς – αλλά είναι και το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα και ότι υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις, σημειώνοντας ότι «είμαστε εδώ σε συνεργασία με την κ. Ολγκίν και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, και εάν αυτή τείνει να διευκολύνει την Άγκυρα όσον αφορά το θέμα της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά πιο σημαντικά – στην παρούσα συγκυρία – η θέση της διεθνούς κοινότητας και αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, είναι ότι οι δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών».

Επανέλαβε ότι αυτό δεν είναι απλά θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι θέση της διεθνούς κοινότητας, του διεθνούς οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, και όχι μόνον. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν θέλει να μπει στην ουσία των δηλώσεων Σιντίκ, «γιατί τέτοιου είδους θέσεις δεν είναι αποδεκτές, δεν είναι προς συζήτηση».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι θα είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της Γερμανίας, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σύσταση διπλωματικών σχέσεων, θα βρίσκεται στην Κύπρο.

Η Γερμανία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία, ενδιαφέρεται, – όπως και εμείς ενδιαφερόμαστε – για την πρόοδο των ευρω-τουρκικών σχέσεων και θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις λαμβάνοντας υπόψη και τους προηγούμενους ρόλους και θέσεις του κ. Σταϊνμάιερ ως Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, τις σχέσεις που διατηρεί με την Τουρκία, για το πώς θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των συνομιλιών. Σημείωσε ότι «για εμάς δεν υπάρχει άλλη των επιλογών».

Ερωτηθείς σε ό,τι αφορά το θέμα απεσταλμένου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν αυτό φαίνεται ότι ναυαγεί, προσκρούοντας στην σταθερά αρνητική απάντηση της Άγκυρας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχει μια αρνητική προδιάθεση από πλευράς Τουρκίας και σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τερματιστεί αυτή η προσπάθεια”.

“Για εμάς ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι για να εξυπηρετήσει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι γιατί η ΕΕ έχει εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή, αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων για τη λύση του Κυπριακού, για την Τουρκία, τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, την περιοχή γενικότερα», σημείωσε. Υπέδειξε ότι αυτή την προσέγγιση για τον ρόλο της ΕΕ την ασπάζονται και πολλά κράτη-μέλη.

Σε ερώτηση για το εάν έχει ολοκληρωθεί η σύσταση της Ομάδας για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχει ολοκληρωθεί και θα τους καλέσω στο Προεδρικό και όλα προχωρούν κανονικά».