Η απόφαση του δικαστηρίου στο Παρίσι να στερήσει από την Μαρίν Λεπέν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια μετά την καταδίκη της για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γαλλία.
Η ετυμηγορία προκάλεσε σοκ στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, στο κόμμα της Λεπέν – η οποία προηγείτο στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2027 – και φέρνει τα πάνω κάτω στην κούρσα διαδοχής του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία
Το δικαστήριο έκρινε ένοχη την Λεπέν και οκτώ πρώην ευρωβουλευτές του κόμματός της για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 4,1 εκατ. ευρώ. Και μολονότι αποφάνθηκε ότι δεν πλούτισαν προσωπικά οι καταδικασθέντες, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Λεπέν ήταν «στην καρδιά» ενός συστήματος που επί 12 χρόνια (από το 2004 μέχρι το 2016) χρησιμοποιούσε κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πληρωμή συνεργατών της στη Γαλλία.
Οι δικαστές επέβαλαν στην Λεπέν ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών – τα δύο εκ των οποίων με αναστολή και τα υπόλοιπα δυο σε κατ’οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ και στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για μια πενταετία με άμεση ισχύ.
Η Λεπέν έτοιμη να συνεχίσει τη μάχη
Λίγες ώρες αργότερα μιλωντας στο πρώτο δίκτυο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης TF1 η Λεπέν απέκλεισε την πιθανότητα να πετάξει λευκή πετσέτα και να αποχωρήσει από τον πολιτικό βίο της Γαλλίας ξεκαθαρίζοντας ότι θα δώσει μάχη για να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές σε δύο χρόνια.
«Εκατομμύρια Γάλλοι είναι αγανακτισμένοι απόψε. Αγανακτισμένοι σε απίστευτο βαθμό βλέποντας ότι στη Γαλλία, τη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαστές εφάρμοσαν πρακτικές, που συναντά κανείς σε αυταρχικά καθεστώτα», είπε η Λεπέν χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» για τη γαλλική δημοκρατία την απόφαση των δικαστών.
Οι επιλογές της Λεπέν
Ωστόσο, λιγοστές είναι οι διαθέσιμες επιλογές για την Λεπέν προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές τις προεδρικές της φιλοδοξίες.
Η ίδια ανακοίνωσε διά την συνηγόρων της ότι θα ασκήσει έφεση, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι η εκδίκαση θα γίνει έγκαιρα, ώστε να ανατραπεί η πρωτόδικη απόφαση, χώρια που συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες το σενάριο του μετριασμού της ποινής του πενταετούς αποκλεισμού της από τη διεκδίκηση δημοσίων αξιωμάτων. Αλλά και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Λεπέν – που έχει ζητήσει εδώ και χρόνια την επιβολή ισόβιας στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων σε εκλεγμένους αξιωματούχους που καταδικάστηκαν για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος – θα πρέπει να εξασφαλίσει τις υπογραφές 500 δημάρχων για να μπορεί να είναι υποψήφια.
Η Λεπέν ίσως μπορεί να προσφύγει στη συνέχεια στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά η ποινή του αποκλεισμού της θα παραμένει σε ισχύ μέχρι την τελεσίδικη απόφαση, πράγμα που σημαίνει ότι στην πράξη τα όνειρα της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς για το Ελυζέ μάλλον θα έχουν σβήσει οριστικά.
Χωρίς plan B το κόμμα της Λεπέν
Το κόμμα της Λεπέν έχει περιέλθει σε σοκ, μολονότι ήδη ανακοίνωσε την εκκίνηση διαδικτυακά «εκστρατείας για τη διάσωση της δημοκρατίας». Τα ηγετικά στελέχη της Εθνικής Συσπείρωσης δεν περίμεναν μια τόσο βαριά ποινή και δεν είχαν ετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο.
Ο εκλεκτός της Λεπέν και πρόεδρος του κόμματος, ο ηλικίας 31 ετών λίαν φιλόδοξος Ζορντάν Μπαρντελά είναι μεν ικανός ομιλητής και χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά προετοιμαζόταν για τον πρωθυπουργικό, όχι τον προεδρικό θώκο. Κι ακόμη και στο κόμμα του παραδέχονται ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος για το Ελυζέ, αν και παραμένει αυτή τη στιγμή η καλύτερη επιλογή τους. Σε δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο Μπαρντελά εμφανιζόταν ως ο τρίτος δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γαλλία πίσω από την Λεπέν και τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.
Ο αποκλεισμός της Λεπέν απειλεί την εύθραυστη πολιτική ηρεμία στη Γαλλία
Βραχυπρόθεσμα η Λεπέν μπορεί να επιχειρήσει να υπονομεύσει την κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού, όπως είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο όταν το κόμμα της συνέβαλε στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ μετά την εισήγηση των εισαγγελέων να της επιβληθεί με άμεση ισχύ απαγόρευση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Η ανατροπή ή η απειλή ανατροπής άλλης μιας κυβέρνησης μπορεί να είναι ένας τρόπος εκτόνωσης της οργής της Λεπέν κατά του συστήματος.
«Όταν το παρουσιάζεις [την ετυμηγορία] ως συνωμοσία των φιλελευθέρων, τότε θα πρέπει να υπερθεματίσεις στην Εθνοσυνέλευση και να καταθέσεις πρόταση μομφής με την πρώτη δυνατή ευκαιρία», λέει στο Bloomberg o Κάρστεν Νίκελ, αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Teneo.
Μακροπρόθεσμα ο αποκλεισμός της Λεπέν από την προεδρική κούρσα μπορεί να έχει δύο συνέπειες για το κόμμα της:
-Οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της δίκης της για την υπεξαίρεση των κοινδυλίων της Ευρωβουλής μπορεί να ζημιώσει την εικόνα της «Εθνικής Συσπείρωσης» στα μάτια των νέων ψηφοφόρων, που σαγηνεύτηκαν τα τελευταία χρόνια από τις προσπάθειές της Λεπέν για «αποδαιμονοποίηση» της ακροδεξιάς.
-Για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της, ωστόσο, η ετυμηγορία μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση ότι το σύστημα της κλείνει το δρόμο και να τους συσπειρώσει στο πλευρό της αυξάνοντας περαιτέρω τα ήδη υψηλά ποσοστά της ακροδεξιάς στη Γαλλία, εκτιμούν γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές.
Πηγή: iefimerida.gr