Ο Αμερικανός νέος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χθες, Τρίτη, πως θα πρόκρινε την ιδέα να εξαγοραστεί το TikTok από τον Ίλον Μασκ, αν ο επικεφαλής του X, της SpaceX και της Tesla το «θέλει», καθώς η πλατφόρμα της κινεζικής ByteDance απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ από την Κυριακή, αν και παραμένει σε λειτουργία κατόπιν αναστολής της ισχύος του νόμου που προώθησε με εκτελεστικό διάταγμα ο Ρεπουμπλικάνος για 75 ημέρες.
«Θα ήμουν (ανοικτός), αν θέλει να την αγοράσει», είπε ο κ. Τραμπ ερωτηθείς αν είναι ανοικτός στην ιδέα της εξαγοράς της πλατφόρμας από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, μέγα υποστηρικτή και σύμβουλό του.
Όποιο πρόσωπο ή οντότητα αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό» (μετοχικό κεφάλαιο) στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση «άδειας» ώστε να λειτουργεί στη χώρα, πρόσθεσε ο νέος Πρόεδρος.
Εξάλλου, σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι απένειμε χάρη στον δημιουργό του παράνομου ιστότοπου «Silk Road», πλατφόρμα στο λεγόμενο dark web μέσω της οποίας έγιναν πωλήσεις ναρκωτικών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο.
Ο Ρος Ούλμπριχτ είχε καταδικαστεί το 2015 να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομες εμπορικές δραστηριότητες. Ο ιστότοπος που δημιούργησε τον Ιανουάριο του 2011 επέτρεψε την παράνομη πώληση διαφόρων αγαθών, συμπεριλαμβανομένων ναρκωτικών αξίας 200 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων, προτού τον κλείσει η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (το FBI) τον Οκτώβριο του 2013.
«Μόλις τηλεφώνησα στη μητέρα του Ρος Γουίλιαμ Ούλμπριχτ για να της πω ότι προς τιμή της και προς τιμή του Ελευθεριακού κινήματος, που με υποστήριξε τόσο σθεναρά, έχω την ευχαρίστηση να ανακοινώσω πως υπέγραψε πλήρη χάρη άνευ όρων στον γιο της», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος, μέσω της πλατφόρμας Truth Social.
Αντιδράσεις στην Κίνα
Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η τύχη του TikTok εμφανίστηκε ως μία από τις πολλές προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν την τεχνική δεινότητα του Πεκίνου, οι προτάσεις του Τραμπ αντιμετωπίστηκαν με περιφρόνηση.
Δεκάδες εκατομμύρια χρήστες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo συνέρρευσαν στα hashtags που σχετίζονται με την πιθανή ιδιοκτησία 50-50, με πολλούς να καταγγέλλουν τη «ληστεία» της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Η Apple και η Tesla θα πρέπει επίσης να δώσουν το 50% των μετοχών τους σε κινεζικές εταιρείες τότε», ανέφερε ένα σχόλιο με χιλιάδες likes
«Τότε χρειαζόμαστε τον έλεγχο του 50% της Nvidia!», είπε ένας άλλος σχολιαστής, αναφερόμενος στην αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ.
«Η Κίνα δεν θα αφήσει την ByteDance να γονατίσει», έγραφε ένα άλλο σχόλιο, αναφερόμενο στη μητρική εταιρεία της TikTok. «Η ληστεία δεν αλλάζει τη φύση της μόνο και μόνο επειδή αλλάζει από 100% σε 50%», πρόσθεσε το σχόλιο.
Πηγή: ΚΥΠΕ