Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
22 C
Limassol

Ισοπεδωμένες γειτονιές στη Μιανμάρ – Απέλπιδες προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για την εύρεση επιζώντων από τον φονικό σεισμό των 7,7 βαθμών που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.644 ανθρώπους, σύμφωνα με τον απολογισμό του στρατιωτικού καθεστώτος που κυβερνά τη Μιανμάρ.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι νεκροί μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τους 100.000. Σε ότι αφορά την οικονομική ζημία αυτή θα κυμανθεί από 10 μέχρι και πάνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πιθανώς πέραν του ΑΕΠ της χώρας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις παρεμποδίζονται από τις κατεστραμμένες υποδομές και τους κατεστραμμένους δρόμους.

Τουλάχιστον 17 οι νεκροί στην Μπανγκόκ

Ο απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε προχθές, Παρασκευή, τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη ανήλθε στους 17 νεκρούς στην Μπανγκόκ, όπως ανέφεραν σήμερα οι αρχές της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.

Η μητροπολιτική αρχή της Μπανγκόκ ανακοίνωσε πως 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 83 παραμένουν αγνοούμενοι, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση ενός 33ώροφου ουρανοξύστη υπό ανέγερση σε μια συνοικία της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.

Mερική κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε το κίνημα αντίστασης

Η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον αγώνα κατά της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία, κήρυξε σήμερα μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων.

Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (People’s Defence Force / PDF) «θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», αρχής γενομένης από την 30ή Μαρτίου 2025, αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος.

Η PDF διαβεβαιώνει πως «θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις» προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών αρωγής των σεισμοπλήκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

«Σαν 334 ατομικές βόμβες»

Ο σεισμός στη Μιανμάρ, απελευθέρωσε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες, λένε οι ειδικοί προσπαθώντας να εξηγήσουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η δόνηση. Πιθανολογούν μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί κοντά στα 7 Ρίχτερ, που θα δώσουν το τελικό «χτύπημα» σε όσα κτήρια άντεξαν την αρχική δόνηση, την ώρα που η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η ενέργεια που απελευθερώνεται από έναν τέτοιο σεισμό είναι ίση με 334 ατομικές βόμβες» τόνισε από την πλευρά της η γεωλόγος Τζες Φίνιξ στο CNNi.

Στα επιστημονικά σχετικά μοντέλα, το 67% των προβλέψεων κάνει λόγο για 10 μέχρι και πλέον των 100.000 νεκρών, ως ένα εφιαλτικό σενάριο, ενώ το 65% των προβλέψεων μιλά για οικονομική ζημία από 10 μέχρι και πλέον των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πιθανώς πέραν του ΑΕΠ της χώρας.

Καραστάθης: «Κίνδυνος παρόμοιου σεισμού σε γειτονικό μέρος»
Ιδιαίτερα επικίνδυνο χαρακτήρισε το ρήγμα που έδωσε τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ με τους χιλιάδες νεκρούς και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

«Η περιοχή που συνέβη ο σεισμός, η πληγείσα περιοχή είναι στα όρια των σφαιρικών πλακών. Το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό έχει τεράστιο δυναμικό, έχει δώσει στον τελευταίο αιώνα 6 μεγάλους σεισμούς, άνω των 7 Ρίχτερ» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως «δεν μιλάμε για μια συνηθισμένη ζώνη ρηξιγενή αλλά για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο το ρήγμα , με μήκος 1.200 χιλιομέτρων και μάλιστα μέσα στη χερσαία περιοχή, διασχίζει πόλεις το ρήγμα».

«Θεωρώ ότι έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει πολύ επικίνδυνη κατάσταση» είπε ο ίδιος στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως «έχει και μια εντελώς ευθύγραμμη συνεχή μορφή. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα ευθύγραμμα και είναι μια ιδιότητα που του δίνει κάποιες εξαιρετικές ταχύτητες στη διάδοση της θραύσης της διάρρηξης που το κάνει αυτό ακόμη πιο επικίνδυνο».

Επιπλέον, ο κ. Καραστάθης υπογράμμισε πως «θα υπάρχει μια πλούσια δραστηριότητα η οποία θα διατηρηθεί για πάρα πολλούς μήνες».

Πηγή: cnn.gr