Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
6 C
Limassol

Bloomberg: Η ΕΕ σε διαπραγματεύσεις για πακέτο στρατιωτικής βοήθειας €20 δισ. προς Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ (20,9 δισ. δολάρια) για την Ουκρανία, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του θέματος, καθώς η Ένωση επιδιώκει να διασφαλίσει τη στήριξη προς το Κίεβο εν μέσω της πίεσης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για μια ταχεία ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές του Bloomberg, η πρωτοβουλία θα επικεντρωθεί στην παροχή πυρομαχικών πυροβολικού, αντιαεροπορικών συστημάτων, πυραύλων ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, drones και άλλων οπλικών συστημάτων. Παράλληλα, θα στοχεύει στην ενίσχυση των ουκρανικών στρατιωτικών ταξιαρχιών.

Διαπραγματεύσεις και εμπόδια στη συμφωνία

Η ΕΕ επιδιώκει να καταλήξει σε μια αρχική συμφωνία για την πρωτοβουλία αυτή σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του σχεδιασμού. Το πακέτο θα επιτρέπει τόσο υλικές όσο και χρηματικές συνεισφορές από τα κράτη-μέλη και άλλους συμμάχους. Η τελική απόφαση για το ποσό και την έγκριση του πακέτου θα ανήκει στους ηγέτες της ΕΕ.

Ωστόσο, η διαδικασία ενδέχεται να καθυστερήσει, καθώς η Ουγγαρία έχει ήδη εκφράσει αντίθεση σε οποιαδήποτε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ η Γερμανία βρίσκεται εν μέσω εκλογών και δεν έχει καταλήξει σε οριστική θέση.

Η ΕΕ επιταχύνει τις προσπάθειές της για την υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς και για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία. Παράλληλα, η Ένωση επιδιώκει να αυξήσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες, καθώς ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διπλωματικές εξελίξεις και αντιδράσεις

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Σαουδική Αραβία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τον Τραμπ να υποδηλώνει ότι επιδιώκει μια γρήγορη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προκάλεσε σοκ στους συμμάχους του όταν φάνηκε να υποστηρίζει ότι το Κίεβο φέρει ευθύνη για τον πόλεμο και αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι – μια θέση που ευθυγραμμίζεται με τη ρωσική προπαγάνδα – ζητώντας τη διεξαγωγή εκλογών.

Η Ουκρανία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει εκλογές αυτή τη στιγμή, καθώς βρίσκεται σε κατάσταση στρατιωτικού νόμου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Δεν είναι ασυνήθιστο για χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο να αναβάλλουν εκλογές – για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διεξήγαγε εκλογές από το 1935 έως το 1945.

Γαλλο-βρετανική στρατιωτική πρωτοβουλία

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε ομάδες ευρωπαϊκών κρατών και συμμάχων για να καθορίσουν την απάντησή τους, μετά τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επωμιστούν επ’ αόριστον τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Η εύρεση συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας και της ευρωπαϊκής άμυνας παραμένει πρόκληση, καθώς το συνολικό κόστος των απαιτούμενων δαπανών ενδέχεται να φτάσει τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Πιο συγκεκριμένες διαβουλεύσεις αναμένεται να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, μετά τις γερμανικές εκλογές της Κυριακής.

Παράλληλα, η Γαλλία συνεργάζεται με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «δύναμης διασφάλισης» στην Ουκρανία, ώστε να αποτραπεί νέα ρωσική επίθεση σε περίπτωση εκεχειρίας. Τόσο ο Μακρόν όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναμένεται να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τον Τραμπ.

Πηγή: newmoney.gr