Του Πατριάρχη
Τι θα σκεφτόταν o Ανδρέας Παπανδρέου, αν του έλεγαν ότι κάποτε μια αεροπορική βάση στη Κύπρο, η οποία θα έφερε το όνομα του, θα αναβαθμιζόταν από τους Αμερικάνους, για να την χρησιμοποιεί η Πολεμική τους Αεροπορία;
Αν μάλιστα του λέγανε και ότι η Κύπρος θα είχε ενταχθεί στην ΕΕ; Θα αναφωνούσε με το οργίλο ύφος του, το προσφιλές σύνθημα: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».
Και όμως, τα έφερε έτσι η ζωή και η ιστορία, που το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου συνδέεται με τα συμφέροντα των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τρολάρισμα, λέγεται στη σύγχρονη διαδικτυακή γλώσσα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, εδώ και χρόνια δεν βρίσκεται ανάμεσα μας, αλλά βρίσκεται η κληρονομιά του.
Είχε καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές του 1981 με 48%, με την δέσμευση (μεταξύ πολλών άλλων) ότι θα έδιωχνε τις Βάσει του θανάτου (των Αμερικάνων) από την Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχε τέτοιο σκοπό, αφού υπέγραψε το 1983, νέα συμφωνία με τους Αμερικάνους, την οποία βάφτισε «συμφωνία αποχώρησης», μετά από 5 χρόνια, καθώς το κείμενο στα ελληνικά διαβαζόταν διαφορετικό από αυτό στα αγγλικά.
Τελικά η αμερικάνικη βάση στο Ελληνικό έκλεισε (γιατί δεν την ήθελαν πλέον οι Αμερικάνοι) το 1990 επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με υπογραφή του τότε υπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά. Αυτά για την ιστορία και για να μην μένουνε αμφιβολίες για το πόσο αντιαμερικάνος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Η αεροπορική βάση της Πάφου, είναι μια άλλη ιστορία και εικάζω πως ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν ζούσε, θα επικροτούσε την παροχή διευκολύνσεων στις ΗΠΑ, γιατί θα αντιλαμβανόταν ότι εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και την ασφάλεια της Κύπρου.
Πιστεύει κάποιος ότι οι Τούρκοι μπορούν να επαναλάβουν τις απειλές της δεκαετίας του ’90, για βομβαρδισμό της βάσης;
Πιστεύει κάποιος ότι θα τολμούσαν να πλήξουν απευθείας τις ΗΠΑ;
Πιστεύει πως θα επιχειρήσουν να κάνουν λεονταρισμούς εναντίον ενός κράτους που θεωρείται στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ;
Άλλωστε η αεροπορική βάση, δεν είχε κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, χωρίς την ύπαρξη κυπριακής πολεμικής αεροπορίας.
Τώρα αποκτά ρόλο και μάλιστα ουσιαστικό, καθώς καθίσταται χώρος ενδιαφέροντος και εξυπηρέτησης συμφερόντων, μιας χώρα που έχει και τις δυνατότητες και την ισχύ και την πρόθεση να τον προστατέψει, προστατεύοντας και την χώρα που παραχωρεί τις διευκολύνσεις.
Νερό στο όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου θα πίνουν οι Αμερικάνοι.