Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
16 C
Limassol

Κατάπαυση πυρός στη Γάζα: Το αποτύπωμα 467 ημερών πολέμου και οι εύθραυστες ισορροπίες

Μετά από 467 ημέρες πολέμου Ισραήλ και Χαμάς αποφάσισαν πως έχει έρθει η ώρα για δεύτερη φορά τα όπλα να σιγήσουν στον παλαιστινιακό θύλακα. Για την ακρίβεια μέσα σε αυτές τις 467 ημέρες μόνο 7 είχε συμβεί το ίδιο το Νοέμβριο του 2023, έναν μήνα μετά την εισβολή της Χαμάς στα Ισραηλινά εδάφη και τα αποτρόπαια γεγονότα του «Μαύρου Σαββάτου».

Και αυτή τη φορά, το σχέδιο της συμφωνίας πέρασε από 40 κύματα και μετά από συντονισμένες πιέσεις, τόσο της ομάδας Μπάιντεν όσο και της ομάδας Τραμπ, τελικώς στην Ντόχα αποφασίστηκε πως για τουλάχιστον 6 εβδομάδες προτεραιότητα θα έχουν οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές του τείχους. Από τη μία 33 ισραηλινοί όμηροι που η Χαμάς έχει δώσει αποδείξεις πως είναι ακόμη ζωντανοί θα επιστρέψουν σταδιακά στους δικούς τους ανθρώπους και από την άλλη άγνωστος αριθμός παλαιστίνιων κρατουμένων θα ακολουθήσει την αντίθετη πορεία προς την κατεχόμενη Δυτική όχθη.

Το σημαντικότερο τμήμα της συμφωνίας αφορά όμως τους αμάχους εντός του θύλακα, οι οποίοι για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο θα δουν ανθρωπιστική βοήθεια, θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν πίσω σε ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους και θα επιχειρήσουν να βρουν και να θάψουν όσους από τους δικούς τους βρίσκονται ακόμη κάτω από τα συντρίμμια.

Από την αρχή του πολέμου οι άμαχοι και από τις δύο πλευρές έχουν πληρώσει το βαρύτερο τίμημα. Το Ισραήλ έχασε περισσότερους από 1000 αμάχους μέσα σε μερικές ώρες από την εισβολή των τρομοκρατών σε σπίτια κιμπούτς και σε όλη την περιοχή στα σύνορα με την Γάζα και από την άλλη η παλαιστινιακή πλευρά μιλά για περισσότερους από 46.000 νεκρούς, με τον αριθμό όμως αυτό να είναι σύμφωνα με οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μικρός, καθώς ο αριθμός όσων είναι κάτω από τα συντρίμμια της Γάζας να είναι άγνωστος αλλά δεδομένα δραματικά μεγάλος.

Άγνωστος όμως παραμένει μέχρι και σήμερα μετά από σχεδόν 470 ημέρες πολέμου και ο αριθμός αμάχων που έχει στα χέρια της η Χαμάς μέσα στη Γάζα. Πηγές του Ισραήλ μιλούν για περισσότερους από 90, με τους 30 όμως να έχουν χάσει την ζωή τους. 60 ψυχές ακόμη παραμένουν στα χέρια της Χαμάς και έχουν καταφέρει να επιζήσουν κάτω από άκρως επικίνδυνες αλλά και άθλιες συνθήκες.

Η συμφωνία μιλά σήμερα για την απελευθέρωση περισσότερων από 30 που σημαίνει πως για ακόμη μία φορά θα μείνουν πίσω δεκάδες ισραηλινοί πολίτες. Αυτό που μοιάζει δεδομένο είναι πως μέσα στις επόμενες 42 ημέρες και στους περισσότερους από 30 ανθρώπους που θα επιστραφούν στο Ισραήλ θα βρίσκονται οι τελευταίοι 7 εν ζωή απαχθέντες που έχουν διπλή υπηκοότητα. Αυτοί οι επτά άνθρωποι που διαθέτουν και αμερικανικά διαβατήρια φαίνεται πως έγιναν η αφορμή για μία μοναδική και τελευταία φορά οι διπλωματικές ομάδες Μπάιντεν και Τράμπ να συμπράξουν έστω και εκτός ΗΠΑ.

Οι μαζικές εκδηλώσεις χαράς σε Τελ Αβίβ και σε Γάζα δείχνουν το μέγεθος και τον αντίκτυπο της συγκεκριμένης συμφωνίας για τους απλούς ανθρώπους. Η ανθρωπιστική κρίση εντός της Γάζας είναι ορατή σε όλους τους ισραηλινούς που επί μήνες διαδηλώνουν σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ ζητώντας όχι απλά την επιστροφή των δικών τους ανθρώπων αλλά και το τέλος της αιματοχυσίας. Οι άμαχοι στη Γάζα από την πλευρά τους για πρώτη φορά κρατούν στα χέρια του παλαιστινιακές σημαίες και όχι σύμβολα της Χαμάς ή της Φατάχ, σημάδι πως έχει έρθει η στιγμή να μπει ξανά ο άνθρωπος στο προσκήνιο.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός έχει πάντως ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με την αντίστοιχη του Νοεμβρίου του 2023: συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, δεσμεύσεις και πολύ αυστηρούς όρους. Ούτε και αυτή περιλαμβάνει σχέδιο για την επόμενη ημέρα, με το Ισραήλ να διατυμπανίζει πως αυτό είναι ένα ζήτημα που ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει διμερώς με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ και ό,τι έχει απομείνει από την Χαμάς μετά και τον θάνατο του Σινουάρ να ισχυρίζεται πως ο «αγώνας» δεν τελειώνει εδώ…

Το αποτύπωμα του πολέμου στη Γάζα με αριθμούς
Την περασμένη μόλις εβδομάδα η Παλαιστινιακή αρχή έδωσε στη δημοσιότητα το «αποτύπωμα» 460 ημερών πολέμου στην Γάζα.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο υγείας:

1.600 οικογένειες έχουν εξαλειφθεί πλήρως
17.841 είναι τα νεκρά παιδιά
44 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από ασιτία ή επιπλοκές της
8 άνθρωποι, ανάμεσά τους 7 παιδιά έχουν πεθάνει από υποθερμία
12.298 γυναίκες είναι ανάμεσα στα θύματα
1.068 γιατροί και νοσηλευτές έχουν σκοτωθεί
202 δημοσιογράφοι έχουν χάσει την ζωή τους
109.274 είναι οι τραυματίες
35.074 παιδιά έχουν μείνει ορφανά
161.600 κατοικίες έχουν ολοσχερώς καταστραφεί
34 νοσοκομεία και υποδομές υγείας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας

Πηγή: protothema.gr