Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
24 C
Limassol

Η Βουλή ψήφισε το νόμο για τους συμβούλους Προέδρου και Υπουργών

Με 46 ψήφους υπέρ και μία εναντίον των παρόντων Βουλευτών, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα κριτήρια εργοδότησης συμβούλων–συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών και Υφυπουργών.

Τροπολογίες που κατέθεσαν το ΑΚΕΛ, η ΔΗΠΑ- Συνεργασία, ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους καταψηφίστηκαν.

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι το θέμα «ξεκίνησε από τις αστοχίες της παρούσας Κυβέρνησης», έδωσε τα παραδείγματα προσλήψεων στα Υφυπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού και αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Μάιο με τον Γενικό Ελεγκτή στην οποία του είπε ότι αν δεν πληρούν τα κριτήρια θα τους αποδέσμευε και ότι είχε οκτώ μήνες να το πράξει.

Υπενθύμισε ότι πρόκειται για «πολιτικούς διορισμούς και επειδή είναι πολιτικοί διορισμοί αυτός που προσλαμβάνει έχει και την ευθύνη». Η Κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Δημητρίου, «έπαιζε και παίζει μέχρι σήμερα κρυφτό. Βάζει το βάρος στους ώμους των Βουλευτών». «Δεν είχε τα κότσια να έρθει να πει ‘θέλουμε αυτούς τους τέσσερις’» είπε αναφερόμενος στους τέσσερις συμβούλους που φέρονται να μην πληρούν τα κριτήρια.

Κατά τα άλλα, πρόσθεσε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ, η νομοθεσία είναι πολύ καλή. Καταπολεμούνται τα φαινόμενα νεποτισμού, είπε. Μίλησε για «άγαρμπο τρόπο» με τον οποίο διορθώνει κάποια ζητήματα η Κυβέρνηση και έκανε αναφορές στην πρωτοβουλία για ευρωπαίο απεσταλμένο για το Κυπριακό, στην υπόθεση του Αρχηγού της Αστυνομίας μετά από τα επεισόδια στην Χλώρακα αλλά και του ανασχηματισμού.

Ο ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει όλες τις τροπολογίες, θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που θέτει ένα πλαίσιο. Δεν θα μπούμε στην λογική παιγνίων με την Κυβέρνηση, είπε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι προέκυψε το ζήτημα μετά από τις «σκανδαλώδεις κινήσεις» της Κυβέρνησης. Μόνο κατόπιν της κοινωνικής κατακραυγής προχώρησε η Κυβέρνηση στην κατάθεση νομοσχεδίου, πρόσθεσε. Η δική μας πρόταση νόμου αλλά και οι θέσεις που εκφράσαμε είχε κάποιους βασικούς άξονες, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης και μίλησε για την φιλοσοφία αυτοί που θα προσλαμβάνονται να προσλαμβάνονται στο πλαίσιο της ίδιας φιλοσοφίας που προσλαμβάνονται οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες.

Δεν είναι νοητό να μιλάμε για επιστημονικούς συνεργάτες και να μην έχουν πτυχίο πανεπιστημιακό, είπε, «γι’ αυτό θα επιμείνουμε σε αυτή την τοποθέτηση». Δεν είναι λογικό και νοητό θεσμικά όταν θα δώσουμε την ευχέρεια να προσλαμβάνει άτομο που έχει πτυχίο πανεπιστημίου αντί να υπάρχει καθορισμένη αποζημίωση να μπορεί ένας Υπουργός να προσλαμβάνει κάποιον και να του δίνει αποζημίωση 62.000 ευρώ, πρόσθεσε. Από την αρχή, συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης η δική μας πρόθεση ήταν να μην επιτρέψουμε ένα απαράδεκτο φαινόμενο που είδαμε επί προηγούμενης Κυβέρνησης να μένει κάποιος ως μόνιμο προσωπικό αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία. «Θα ψηφίσουμε μεν αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη η Κυβέρνηση ότι δεν θα έχουμε μετατροπή σε αορίστου χρόνου αυτά τα πρόσωπα», είπε.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στο θέμα των τεσσάρων ατόμων που έχουν ήδη προσληφθεί λέγοντας ότι η συζήτηση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρούσε την δική του δέσμευση τον Μάιο του 2023 μετά από την συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή ότι αν δεν πληρούνται τα κριτήρια θα προχωρούσε σε τερματισμό των συμβούλων – συνεργατών. Χωρίς οποιαδήποτε αιτιολογία μόνο με προειδοποίηση 30 ημερών θα μπορούσε να τερματίσει την σύμβαση, είπε. Αλλά εδώ, πρόσθεσε «δεν μπορούμε να μην εντοπίσουμε μια πολιτική παραδοξότητα». Η Κυβέρνηση λέει ότι δεν θέλει μεταβατική διάταξη και έχουμε τροπολογίες συγκυβερνώντων κομμάτων που είναι σε αντίθεση, υπέδειξε.

Σημείωσε ότι έχουμε αποφασίσει πλειοψηφικά στην Επιτροπή ότι από αυτά τα κριτήρια η μόνη κατηγορία που μπορεί να εξαιρεθεί είναι κάποιοι δημοσιογράφοι που δεν είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν πανεπιστημιακό πτυχίο όταν έκαναν τις σπουδές τους.

Η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και θα καταψηφίσει όλες τις τροπολογίες. «Κατά παράβαση ξαναφέραμε το Προεδρικό για να μας επαναλάβουν ότι δεν ήθελαν καμιά αλλαγή. Παραβιάσαμε κάθετα τον κανονισμό της Βουλής λες και δεν είχαμε αντίληψη τι μας είπαν την πρώτη φορά», είπε.

Πρόσθεσε ότι η μη ψήφιση μεταβατικής διάταξης για άτομα που έχουν ήδη προσληφθεί «δεν είναι εκδίκηση. Είναι ισονομία. Είναι αρχές. Είναι αξιοκρατία. Είναι σεβασμός σε όλα τα παιδιά που αναλώνουν χρόνια σπουδών χωρίς να έχουν τις πλάτες κανενός».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «θα υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο ως έχει. Θα καταψηφίσουμε όλες τις τροπολογίες». Σημειώνουμε ακόμη, είπε, «και την κριτική για λανθασμένες επιλογές του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας αν και σημειώνω την ευαισθησία για αυτόν τον Πρόεδρο την στιγμή που απλώς έκανε αυτό που έκαναν άλλες Κυβέρνηση».

Είναι η πρώτη Κυβέρνηση που έφερε νομοσχέδιο που να ρυθμίζει το ζήτημα, είπε, προσθέτοντας ότι η παρούσα Κυβέρνηση «αυτοδεσμεύεται για τους διορισμούς που έχει κάνει ή θα κάνει στο μέλλον. Χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι έγινε πολύς θόρυβος για το τίποτε. Με όλο το σεβασμό. Γιατί αυτοί οι συνεργάτες είναι άνθρωποι που ουσιαστικά θα υποβοηθούν το έργο του Υπουργού για ζητήματα δευτερευούσης σημασίας.

Υπενθύμισε ότι από πλευράς δικής μας το θέμα των ατόμων που έχουν ήδη προσληφθεί δεν ηγέρθη από κανένα Βουλευτή όταν συζητούσαμε για τους Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες, αλλά για τους συνεργάτες των Υπουργών θεωρήθηκε ότι είναι αντισυνταγματικό. Αποφασίσαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο ως έχει. Ανακοίνωσε επίσης την απόσυρση των τροπολογιών του ΔΗΚΟ.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι προέκυψε ως αδήριτη ανάγκη το θέμα και η Βουλή καθόρισε κάποια κριτήρια όσον αφορά την πρόσληψη κοινοβουλευτικών συνεργατών. «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η σημερινή Κυβέρνηση από τους πρώτους μήνες ανάληψης καθηκόντων ετοίμασε το νομοσχέδιο και το κατέθεσε στη Βουλή», είπε. Θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο σε αυτή τη λογική και θα ψηφίσουμε κάποιες τροπολογίες είπε.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε επίσης ότι για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφερε ένα νομοσχέδιο για να τεθούν κάποια κριτήρια που οι προηγούμενοι Πρόεδροι δεν είχαν την τόλμη να το κάνουν. Ανέφερε ότι «έγινε μια ανθρωποφαγία για τέσσερα άτομα». Να θυμίσω ότι θα έπρεπε να κάνουμε μια εξαίρεση για την ομάδα των δημοσιογράφων το είδε η πλειοψηφία και αποφάσισε να κάνουμε την εξαίρεση.

Όταν πριν από τρία χρόνια αποφασίζαμε τα του οίκου μας, αποφασίσαμε για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες μια πρόνοια που να κατοχυρώνει αυτούς που υπηρετούσαν την συγκεκριμένη στιγμή και δεν πληρούσαν τα προσόντα του νομοσχεδίου. Υπάρχει η ίδια περίπτωση και αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε όλη μας την αυστηρότητα σε αυτά τα άτομα, πρόσθεσε. Είπε ότι μόνο ο ίδιος στηρίζει την τροπολογία για την μεταβατική διάταξη από πλευράς ΔΗΠΑ.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι «νομίζω ως κράτος ήρθε ο καιρός που πρέπει να ωριμάσουμε. Απότοκο αυτού είναι ότι ήρθε η ώρα να νομοθετήσουμε γι αυτό το θέμα κάτι που έπρεπε να γίνει πριν από πολλά χρόνια».

«Ας είναι και σήμερα. Λυπούμαι αν κάποια άτομα θα αποστερηθούν τη δουλειά τους αλλά καλούμαστε να τραβήξουμε μια γραμμή την οποία οφείλουμε να τραβήξουμε», πρόσθεσε.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου μίλησε για την ανάγκη ισονομίας μεταξύ των πολιτών και είπε ότι είναι απαράδεκτο να φτάνει τέτοιο θέμα στη Βουλή αναφερόμενη στο ζήτημα των συμβούλων που έχουν ήδη προσληφθεί. «Ευτελίζουμε τον ρόλο του νομοθέτη», ανέφερε. «Πρέπει να παίρνουμε τους καλύτερους, ανεξαρτήτως ποιοι είναι. Ισονομία σημαίνει ισονομία. Δεν πρόκειται να ψηφίσω νόμο ο οποίος έχει να κάνει με την εξαίρεση του οποιουδήποτε ακόμη και να ήταν δικός μου αδελφός», πρόσθεσε.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι «αυτό που πάει να γίνει σήμερα εδώ είναι παράνομο, τουτέστιν αντισυνταγματικό». Αν υπερψηφιστεί οποιαδήποτε πρόταση που θα στείλει στην ανεργία αυτά τα τέσσερα άτομα, τότε θα τους οδηγήσει στα δικαστήρια, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι κάθε Κυβέρνηση προσλάμβανε συμβούλους. «Κράτησε δια μέσου των Υπουργών της μόνο τέσσερις. Έρχεται η Βουλή σήμερα για να εκδικηθεί κατά τρόπο απαράδεκτο, αντιπολίτευσης του 19ου αιώνα, τους τέσσερις. Διέπραξε το σφάλμα το Προεδρικό να φέρει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή για να απολύσει τέσσερις ανθρώπους οι οποίοι προσελήφθηκαν από Υπουργούς και Υφυπουργούς της Κυβέρνησης».

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θεσπίστηκε νομοθετικό πλαισίο το οποίο ρυθμίζει τη διαδικασία σύναψης σύμβασης απασχόλησης ιδιωτικού δικαίου μεταξύ των μελών της Κυβέρνησης και φυσικών προσώπων ως συμβούλων-συνεργατών για υποβοήθηση του έργου τους στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, με ανώτατο όριο τη διάρκεια της θητείας της εκάστοτε Κυβέρνησης ή της θητείας του εκάστοτε μέλους της Κυβέρνησης, ανάλογα με την περίπτωση και τηρουμένων των όρων που περιλαμβάνονται στην εν λόγω σύμβαση.