Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Limassol

Πορεία απεργών στη Λευκωσία, συνεχίζεται η μεσολάβηση στο σκυρόδεμα με τα μέτρα σε ισχύ

Με την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι ο Υπουργός Εργασίας θα στραφεί προς την εργοδοτική πλευρά για να πείσει για τα αιτήματά τους έφυγαν από την συνάντηση της Παρασκευής οι εκπρόσωποι των απεργών στην βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος, που συνεχίζουν τα μέτρα τους, έως ότου αποκατασταθούν όλα τα δικαιώματα που παραχώρησαν με την κρίση του 2013.

Ο Υπουργός αρκέστηκε να πει ότι η μεσολάβηση συνεχίζεται για γεφύρωση των διαφορών και ότι αυτό οφείλει να πράξει χωρίς κατ’ ανάγκη να πρέπει να πει ποιος φταίει.

Οι απεργοί, οι οποίοι απέρριψαν σε γενική συνέλευση την μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού, μετέφεραν στη Λευκωσία τον αγώνα τους και πορεύθηκαν το πρωί από την Πλατεία Ελευθερίας στο Υπουργείο. Οι επικεφαλής της ΠΕΟ, της ΣΕΚ και της ΔΕΟΚ στον οικοδομικό κλάδο και εκπρόσωποι των απεργών από όλες τις πόλεις συναντήθηκαν με τον Υπουργό στο γραφείο του και επέδωσαν ψήφισμα.

ΥΠΕΡΓ: Δεν έχω μαγικό κουμπί, οφείλω να συνεχίσω την μεσολάβηση για συμφωνία και δεν έχω ρόλο δικαστή

Ο Υπουργός Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε ότι έθεσε από πλευράς του Υπουργείου την προθυμία για ενεργότερη και ουσιαστικότερη παρακολούθηση και εποπτεία ιδιαίτερα της αγοράς εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο αμέσως μετά την επαναλειτουργία και την επαναφορά στην κανονικότητα, σε ότι αφορά τις πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορούν τα ωράρια εργασίας τους και τους περιορισμούς σε σχέση με την έκταση της υπερωριακής απασχόλησης.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η αποτελεσματικότερη εποπτεία θα συντείνει στην εξέλιξη της κατάστασης προς τη θετική κατεύθυνση.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι εφόσον επιδειχθεί η αμοιβαία εποικοδομητική στάση που χρειάζεται, η κατάληξη σε συμφωνία μπορεί να καταστεί εφικτή. Εξάλλου, είναι απαραίτητη για να μπορέσει να επανέλθει η ομαλότητα στο συγκεκριμένο κλάδο και στην οικοδομική βιομηχανία», ανέφερε ο Υπουργός.

Επανέλαβε την έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους «να είναι σε θέση να βρίσκονται σε επαφή και επικοινωνία για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κατάστασης που εξελίχθηκε και πλέον αναπτύχθηκε από μία μικρή διαφορά σε μεγάλο πρόβλημα».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις του Υπουργείου είναι τέτοιες που να διασφαλίζουν ότι εφαρμόζονται οι πρόνοιες της νομοθεσίας και ότι διαμορφώνονται συγκλίσεις για να συνομολογούνται συμφωνίες.

Πρόσθεσε ότι τις προηγούμενες μέρες κατάφεραν να αποτυπώσουν μια μεσολαβητική πρόταση η οποία περιόρισε ακόμη περισσότερο τις διαφορές.

«Για να μην παραμένουν αναξιοποίητες οι προσπάθειες που έγιναν θεωρώ ότι είναι σημαντικό αυτή η διαδικασία να συνεχίσει να είναι ενεργή και αναμένω ότι -χωρίς να υπάρχει η εντύπωση ότι κάπου έχουμε ένα μαγικό κουμπί όταν το πατήσουμε η μία πλευρά θα δεχτεί τις θέσεις της άλλης- μέσα και από τη δική μας συμβολή θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σύντομα», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι ο ρόλος του σε αυτήν την προσπάθεια δεν είναι εκείνος του δικαστή ο οποίος θα αποδώσει ευθύνες, ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ποιες είναι οι τοποθετήσεις που γίνονται κατά τις προσπάθειας και ότι οφείλει να συνεχίσει την προσπάθεια για συμφωνία.

«Αντιλαμβάνομαι ότι τόσο η μία πλευρά όσο και η άλλη ενδεχομένως να θεωρεί ότι η απόδοση ευθυνών είναι βοηθητική για να καταστεί πιο πειστική. Όμως θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικότερο από αυτό το να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία και όσο επικεντρωνόμαστε στο ποιος φταίει που δεν έχουμε συμφωνία, τότε πολύ περισσότερο θα διαιωνίζεται η κατάσταση αυτή», ανέφερε.

Η ουσία, σημείωσε ο κ. Παναγιώτου, είναι η κατάληξη σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία αλλά εάν χρειαστεί να περάσουν πολλές εβδομάδες ή πολλοί μήνες για να υποκύψει η μία πλευρά στην επιθυμία της άλλης, στο μεσοδιάστημα το κόστος που θα πληρώσει η κυπριακή οικονομία και η κυπριακή κοινωνία για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα είναι μεγαλύτερο από το επιδιωκόμενο όφελος.

Δεν κάνουν πίσω οι απεργοί

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ Θεόδωρος Πηλακούρης πλαισιωμένος από συναδέλφους του της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση βοήθησε τον Υπουργό να κατανοήσει το πρόβλημα και εξέφρασε αισιοδοξία και ελπίδα ότι θα στραφεί προς την εργοδοτική πλευρά για να την πείσει να δεκτεί τα αιτήματά τους.

Εξήγησε ότι το θέμα εκκρεμεί από το 2013 όταν και έδωσαν τα δικαιώματά τους για να κρατηθούν οι εργοδότες και να μην κλείσουν οι εργασίες με την υπόσχεση το 2018 να τα επαναφέρουν. Είπε ότι οι διαβουλεύσεις επαναλήφθηκαν με νέα υπόσχεση για το 2020 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

«Οι εργοδότες αρνούνται να μας παραχωρήσουν αυτά για τα οποία μας έδωσαν τον λόγο τους και την υπόσχεσή τους ότι θα μας τα επαναφέρουν μόλις η οικονομία αρχίσει να λειτουργεί σωστά, όπως λειτουργούσε προηγουμένως και αντιθέτως συναντούμε μία μεγάλη αδιαλλαξία, μια μεγάλη ειρωνεία από τους εργοδότες, να μας ειρωνεύονται ότι δήθεν παίρνουμε λεφτά πολλά και δήθεν είμαστε αχάριστοι», ανέφερε.

Ο κ. Πηλακούρης ανέφερε ότι ο Υπουργός τους άκουσε με μεγάλη προσοχή, έδειξε μεγάλη κατανόηση «και σήμερα ακριβώς αντιλήφθηκε και ο Υπουργός το λόγο γιατί είμαστε τόσο πικραμένοι, γιατί είμαστε τόσο αγανακτισμένοι και έχει τρεις εβδομάδες τώρα που κάνουμε απεργία».

Είπε ότι αναμένουν από τον Υπουργό «να βγει και να πει ποιοι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι οι αιτίες του κακού για να βρισκόμαστε εμείς σήμερα εδώ πέρα».

Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν δόθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι τα μέτρα συνεχίζονται και αναμένουν από τον Υπουργό να προχωρήσει.

Τι λέει το ψήφισμα

Στο ψήφισμα οι απεργοί υπογραμμίζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, για την στάση που τηρεί ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοίμου Σκυροδέματος, με το να αρνείται να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, που προκύπτουν από τη Συλλογική Σύμβαση του κλάδου αλλά και την λύπη τους «για την ανοχή που επιδεικνύεται από την Κυβέρνηση προς τους εργοδότες, που έχουν οδηγήσει με τη στάση τους, στη δημιουργία σοβαρότατων προβλημάτων στον κλάδο των Κατασκευών».

Ζητούν από την Κυβέρνηση, διαμέσου του Υπουργού Εργασίας, να διαδραματίσει τον πολύ σημαντικό ρόλο που της αναλογεί, αναλογιζόμενη τις συνέπειες της πορείας, όπως οδηγούνται τα πράγματα και, ως πρώτο βήμα, «επιτέλους να καλεστούν ξεκάθαρα οι εργοδότες του κλάδου, να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση του κλάδου».

Πηγή: ΚΥΠΕ