Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
25 C
Limassol

ΠτΔ: Ελπίζουμε σε επαφές Ολγκίν σε πιο ψηλό επίπεδο, ακόμα και με Ερντογάν

Ελπίζουμε να καταστεί δυνατόν να υπάρξουν επαφές της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό σε πιο ψηλό επίπεδο, στην Τουρκία, ακόμα και στο επίπεδο του Προέδρου της χώρας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την εκδήλωση στο οίκημα του Σωματείου «Αναγνωστήριο Ελληνισμός Ακακίου» για τα 100χρονα του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ ότι δεν υπήρξε θετική ένδειξη από τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κας Ολγκίν, είπε ότι «δεν ανέμενα να ακούσω κάτι διαφορετικό από τον κ. Τατάρ. Είναι αυτά που λέει όλο αυτό το διάστημα.

Εμείς αναμένουμε τη δεύτερη κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης, θα υπάρξει μια πρώτη συνάντηση στις 11 Μαρτίου. Έχουμε ενημερωθεί ότι στις 7 Μαρτίου θα βρίσκεται στο Λονδίνο για επαφές και είμαι σίγουρος ότι μετά την Κύπρο, ενδεχομένως και πριν, θα υπάρξει νέα επίσκεψη στην Τουρκία και στις Βρυξέλλες.

Ασχέτως του τι λέγεται, όλοι θα κριθούμε από το τελικό αποτέλεσμα και από δικής μας πλευράς ξέρουμε τι θέλουμε, έχουμε ξεκάθαρους στόχους, ξεκάθαρες προσδοκίες από αυτή την αποστολή και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έχει θετικά αποτελέσματα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια σκέψη για κάτι που να προκαλέσει το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς και να προωθηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχουν πολλές σκέψεις, πολλές ιδέες που τυγχάνουν επεξεργασίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας ειδικότερα υπόψη και τη διάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Δεν μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε σκέψη και κατ΄ επέκταση ιδέα που να παραπέμπει στην ικανοποίηση ενός αιτήματος, και αναφέρομαι στην κυριαρχική ισότητα, το οποίο δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση. Άρα, ναι, επεξεργαζόμαστε ιδέες, κίνητρα, δεδομένα που μπορούν να δημιουργήσουν θετική προοπτική, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις για ενεργότερη εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Βρετανίας στις προσπάθειες για επιστροφή στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «εκείνος που πρέπει να εμπλακεί περισσότερο είναι η Τουρκία. Είναι για αυτό τον λόγο που έγινε και η επίσκεψη στην Άγκυρα. Ελπίζουμε να καταστεί δυνατόν να υπάρξουν επαφές σε πιο ψηλό επίπεδο, ακόμα και στο επίπεδο του κ. Ερντογάν.

Από κει και πέρα ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι σημαντικός σε ένα πρόβλημα όπως το Κυπριακό, ειδικότερα σε αυτή τη φάση που προσπαθούμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Κληθείς να πει αν σε σχέση με την Ενέργεια, μετά και από τη συνάντηση των Προέδρων της Τουρκίας και της Αιγύπτου, έφτασε κάποιο μήνυμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «πριν την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αίγυπτο, υπήρξε επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου στην Κύπρο, με ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης και την επίσκεψη του κ. Ερντογάν.

Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα σε σχέση με τα ενεργειακά. Αυτή τη στιγμή, σίγουρα, η επίλυση του Κυπριακού, η δημιουργία δεδομένων προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, θα ενισχύσει και αυτή την προοπτική. Αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει κάτι».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουμε δει νέα νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την Κύπρο στο νέο πακέτο κυρώσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά της Ρωσίας, και ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα του Μηχανισμού Παρακολούθησης των Κυρώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο, θα υπάρξει πολύ σύντομα μια ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Και τις αμέσως επόμενες μέρες θα προωθηθεί προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός. Αυτό που είχα ανακοινώσει δημόσια έχει τύχει επεξεργασίας, το έχουμε δει με τον Υπουργό Οικονομικών, έτυχε του νομοτεχνικού ελέγχου μέχρι το τελικό στάδιο και θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο συγκεκριμένο θέμα (που αφορά) κυρώσεις, παραβίαση των κυρώσεων, φήμη και αξιοπιστία της χώρας μας δεν υπάρχει τίποτα υπό διαπραγμάτευση. Το είπα πολλές φορές, το εννοώ, κανείς δεν είναι υπεράνω της φήμης της χώρας μας».

Τέλος, ερωτηθείς αν η Λευκωσία δέχεται πιέσεις για το θέμα του τερματικού με την εμπλοκή και της κινεζικής πλευράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να μου επιτρέψετε να μην κάνω κανένα σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει λόγος. Δεν επιθυμώ και δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά αναμένουμε κάποιες εξελίξεις».