Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Limassol

Σε 10 μέρες αδειοδότηση αντιχαλαζικών, αντιβροχινών συστημάτων για καλλιέργειες

Εντός 10 ημερών μπορούν να αδειοδοτούνται οι γεωργοκτηνοτρόφοι που επιθυμούν να εγκαταστήσουν αντιχαλαζικά και αντιβροχινά συστήματα, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου (Σ.Σ.) Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, ενημερώνει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς βρίσκεται σε ισχύ το διάταγμα 207-2022.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι η εγκατάσταση τόσο των αντιχαλαζικών όσο και των αντιβροχινών συστημάτων εμπίπτει στην Παρέμβαση 4.1.1 «Επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», και στην Παρέμβαση 4.1.2 «Επενδύσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των ζώων». Το συνολικό ύψος των επενδύσεων μέσω των Παρεμβάσεων ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2 εκατ. θα παραχωρηθούν ως οικονομική ενίσχυση για την εγκατάσταση των αντιχαλαζικών και των αντιβροχινών συστημάτων.

“Πρόκειται για δύο σημαντικά «εργαλεία» στα χέρια των γεωργοκτηνοτρόφων, οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου 2024, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την απλούστευση των διαδικασιών τις οποίες προσφέρει το διάταγμα που βρίσκεται σε ισχύ από το 2022”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστασία καλλιεργειών με αντιχαλαζικά – αντιβροχινά

Στο πλαίσιο της προκήρυξης των επενδυτικών μέτρων περιλαμβάνονται 7 Προτεραιότητες, ανάμεσα στις οποίες και η Προτεραιότητα 4 «Συστήματα ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών με έμφαση στην αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία».

Η εν λόγω Προτεραιότητα βοηθά στην προστασία των καλλιεργειών από βροχές, χαλάζι, παγετό, καύσωνα, ανέμους και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ουσιαστικά θωρακίζονται οι γεωργικές καλλιέργειες, αφού η Παρέμβαση εστιάζει σε επενδύσεις συστημάτων ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών, και συμβάλει να αυξηθεί η ανθεκτικότητα της κυπριακής γεωργίας στους κινδύνους λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Προσβλέπει επίσης στην αναδιάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της στήριξης μικρών, αλλά σημαντικών επενδύσεων.

Το Υπουργείο Γεωργίας είχε υποβάλει ειδικά σχέδια με προδιαγραφές, έτσι ώστε η αδειοδότηση να επιτυγχάνεται εντός 10 εργάσιμων ημερών και νοουμένου ότι έχουν συμπεριληφθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται.

Επιπλέον με το διάταγμα έχει επιτευχθεί να αδειοδοτούνται τεμάχια γης που διαθέτουν προσπέλαση μέσω διανοιγμένου δρόμου (εγγεγραμμένου ή μη) που χρησιμοποιείται απρόσκοπτα και άνετα από οχήματα και για τεμάχια που είναι περίκλειστα και δεν διαθέτουν προσπέλαση, ωστόσο έχουν εξασφαλίσει τις συγκαταθέσεις των γειτονικών/επηρεαζόμενων τεμαχίων γης, μέσω των οποίων διασφαλίζεται η πρόσβαση προς διανοιγμένο δρόμο.

Πρόνοιες Διατάγματος

Οι αντιχαλαζικές υποδομές, για να τύχουν επιδότησης, θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 15 μέτρα από το όριο αυτοκινητόδρομου, πέντε μέτρα από το όριο δρόμου πρωταρχικής σημασίας ή υπεραστικής οδού και 1,5 μέτρο από το όριο άλλου οδικού συνόρου, διασφαλίζοντας έτσι την οδική ασφάλεια και χωρίς να επηρεάζεται η ορατότητα.

Επίσης, οι αντιχαλαζικές υποδομές θα πρέπει να ανεγερθούν με τρόπο (έστω κι αν εφάπτονται των πλαϊνών ορίων του τεμαχίου γης) που να μην επηρεάζουν δικαιώματα τρίτων και δικαιώματα διάβασης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στο τηλέφωνο επικοινωνίας 22464077 (Κλάδος Οπωροκηπευτικών – Τμήμα Γεωργίας).