Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
15 C
Limassol

Πως διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Την συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στην περιοχή συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη χθεσινή τους συνάντηση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι δυνατόν να εξαλειφθούν εν μία νυχτί και δεδομένων των διαφωνιών για το περιεχόμενο της «βαριάς» ατζέντας η σχετική συζήτηση πήρε μετάθεση για αργότερα.

Στις δηλώσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν έδειξαν πως θέλουν να παραμείνουν οι γέφυρες επικοινωνίες και ήδη έχει χαραχθεί ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών. Ειδικότερα ο επόμενος γύρος πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας θα γίνει στην Αθήνα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει το νέο έτος το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Από εκεί και πέρα δεν κατέστη εφικτό να προχωρήσει η συζήτηση στην πιο βαριά ατζέντα και είναι εμφανές πως δεν πρέπει να αναμένονται προσεχώς θεαματικές εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ο Χακάν Φιντάν στις δηλώσεις του έδειξε καθαρά πως επιμένει στην διεύρυνση της ατζέντας, με την Άγκυρα να έχει επανειλημμένα μιλήσει για διάλογο με… ολιστική προσέγγιση.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ο κ. Φιντάν – αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο- είπε ότι «πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά και να κάνουμε σωστή διάγνωση των προβλημάτων». Σημείωσε ότι είναι αλληλένδετα τα προβλήματα και πρέπει να βρούμε λύσεις και «δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Όλα τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν τριβές πρέπει να τα συζητήσουμε». Έκανε δε λόγο για «δίκαιο διαμοιρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο» κάτι που όπως είπε υποστηρίζει η χώρα του.

Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας

Κόκκινες γραμμές έχει βάλει από την πλευρά της η Αθήνα που καθιστά σαφές πως η συζήτηση μπορεί να αφορά τη μία και μοναδική διαφορά που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Χθες το απόγευμα ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ επεσήμανε «δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία, και δεν θα επέτρεπε καν η Ελλάδα μια τέτοια εξέλιξη».

Νωρίτερα στις κοινές δηλώσεις με τον Χακάν Φιντάν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει πως «η ατζέντα μας συμπεριέλαβε και την αξιολόγηση των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρχουν για την εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μία αρχική, ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου, αλλά και κρίσιμου ζητήματος». Εξήγησε πως «οι θέσεις μας όσον αφορά το εύρος της συζήτησης αφίστανται με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά». Για να επισημάνει «προσηλωμένοι, ωστόσο, σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον».

Να σημειωθεί εδώ πως παραμένουν και οι διαφορετικές απόψεις για το Κυπριακό, σε μια μάλιστα εποχή που παρατηρείται κινητικότητα στο συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε «παραμένουμε σταθεροί στη θέση για μία λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Από την πλευρά του ο κ. Φιντάν είπε ότι πρέπει η συζήτηση να γίνει «με βάση τις πραγματικότητες στο νησί», σημειώνοντας «το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πια στην Κύπρο»

Τι ακολουθεί

Σε αυτή τη συγκυρία στόχος είναι να συνεχιστεί η συνεργασία στα λεγόμενα «εύκολα» θέματα (όπως για παράδειγμα η οικονομία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός κ.α.) και στο κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού. Θεαματική πρόοδος δεν αναμένεται το επόμενο διάστημα στον ελληνοτουρκικό διάλογο ωστόσο είναι κρίσιμο να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας προκειμένου οι όποιες διαφορές υπάρχουν να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις

«Η κανονικότητα πιστεύω ότι πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων. Επεσήμανε πως οι δηλώσεις των δύο υπουργών επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε, ωστόσο «δεν υπάρχει ακόμα ένα κοινό πλαίσιο προκειμένου να συζητήσουμε σε βάθος τη μία μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, να επισημανθεί πως την Τρίτη τα βλέμματα στρέφονται στην Βουλή καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, πρόκειται να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Πηγή: ethnos.gr