Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
23 C
Limassol

Τι είπαν για Κυπριακό Γεραπετρίτης – Φιντάν

Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στη δίωρη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα. Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν επανέλαβαν στις δηλώσεις τους τις θέσεις των δύο χωρών για το Κυπριακό, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, πάντως, να μην κάνει άμεση αναφορά σε λύση δύο κρατών.

«Οι θέσεις της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι γνωστές. Στηρίζουμε μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας. Ελπίζουμε ότι η πρόσφατη άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για επανέναρξη του διαλόγου», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς, μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος, πέρα από τις συνθήκες ευημερίας που θα δημιουργούσε για τους πολίτες της, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά σημαντικό οικουμενικό σύμβολο», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά του ο κ. Φιντάν τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας είναι φανερή και σταθερή. «Έχει αποδειχθεί με την πάροδο του χρόνου ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν είναι εφαρμόσιμο πλέον στο νησί. Χρειάζεται ένα νέο πνεύμα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η ελευθερία και η ευημερία τόσο των Τούρκων όσο και των Ελλήνων στο νησί», υπογράμμισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, βασικό αντικείμενο της συνάντησης των δύο Υπουργών αποτέλεσε η αξιολόγηση των προϋποθέσεων για την εκκίνηση ουσιαστικής συζήτησης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρόκειται για μία αρχική, ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου, αλλά και κρίσιμου ζητήματος. Oι θέσεις μας όσον αφορά το εύρος της συζήτησης αφίστανται με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά. Προσηλωμένοι, ωστόσο, σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης ως προς τα σημεία απόκλισης των δύο πλευρών σε αυτό το θέμα.

Όσον αφορά τα ευρύτερα ζητήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε τη σημασία ύπαρξης ενός άμεσου και ειλικρινούς διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος έχει αποτρέψει την κλιμάκωση, κατά το τελευταίο διάστημα, ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου που έχουμε αναπτύξει λύθηκαν με έναν μαγικό τρόπο τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «οι επαφές μας αποκτούν πλέον μια κανονικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στα απτά αποτελέσματα που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, υπενθυμίζοντας ότι τους τελευταίους 16 μήνες οι ηγέτες Ελλάδας-Τουρκίας έχουν συναντηθεί έξι φόρες, έχουν πραγματοποιηθεί δύο γύροι Πολιτικού Διαλόγου και Θετικής Ατζέντας και τρεις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Συμφωνήσαμε ότι ο επόμενος γύρος Πολιτικού Διαλόγου και Θετικής Ατζέντας θα γίνει στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου», γνωστοποίησε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όπως σημείωσε, κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε μια σειρά τομέων, θέματα συνεργασίας σε σχέση με υποψηφιότητες σε διεθνείς οργανισμούς, η κρίση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, το μεταναστευτικό, ζητήματα μειονοτήτων, καθώς και η επανεκκίνηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο πλαίσιο των κριτηρίων του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «εξελίσσονται προς μια θετική κατεύθυνση». «Πρέπει να παραμείνει το θετικό κλίμα και να οδηγήσει προς μία αιώνια φιλία», ανέφερε ο κ. Χακάν, μιλώντας για τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία, οι μεταφορές, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. Ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη γεωγραφία, η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να ενεργούν με αμοιβαία εμπιστοσύνη. Με μια προσέγγιση win-win, μπορούμε να συμβάλουμε στην ευημερία και την ειρήνη των λαών μας», υποστήριξε ο ίδιος.

Μιλώντας για τα ζητήματα των ανοικτών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Χακάν επισήμανε ότι «είναι γεγονός ότι στο Αιγαίο έχουμε διαφορετικές απόψεις».

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να διαγιγνώσκουμε σωστά τα προβλήματά μας», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε στην υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη».

«Ως Τουρκία, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την αρχή της δίκαιης κατανομής στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Χακάν.

«Ελπίζω να ενισχυθεί περαιτέρω ο διάλογός μας με την Ελλάδα, τη γείτονα και σύμμαχό μας, και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές απόψεων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σεβασμό στα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα», κατέληξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ