Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
23 C
Limassol

ΠτΔ: Επικεντρωνόμαστε στην κατάλληλη προετοιμασία πολυμερούς διάσκεψης

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική μια άτυπη πολυμερή διάσκεψη με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως στόχος δεν είναι απλά να έχουμε μια άτυπη πολυμερή διάσκεψη που να οδηγήσει σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

“Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται στο να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για να υπάρξουν αποτελέσματα”, είπε ο Πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά το εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, Γιαννή Στυλλή και Νίκου Καραντώνη στον Ιερό Ναό Αγίου Νεοφύτου στα Κάτω Πολεμίδια.

Επανέλαβε πως “ξέρουμε τους στόχους μας, ξέρουμε ποιες είναι οι κόκκινες μας γραμμές» και πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης για οποιαδήποτε μορφή λύσης που εκφεύγει του πλαισίου. Είπε, ακόμη, πως είναι έτοιμος και αναμένει να πραγματοποιήθεί συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, το συντομότερον δυνατόν, στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη άτυπη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στη Νέα Υόρκη, με πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης την χαρακτήρισε ως σημαντικό πρώτο βήμα, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τατάρ στο παρελθόν αρνείτο ακόμα και να γίνει μία κοινωνική συνάντηση. Εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης εντός του πλαισίου που έχει καθοριστεί, με τη στήριξη και του διεθνούς και ευρωπαϊκού παράγοντα.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι υπήρξαν δύο αποτελέσματα από τη συνάντηση και ευχήθηκε να υπήρχαν περισσότερα, κάτι που, όπως είπε, η Κυβέρνηση επιδίωξε, αλλά υπήρξε η αρνητική τοποθέτηση του Τ/κ ηγέτη.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση επικεντρώνεται σε δύο θέματα αυτή τη στιγμή και αυτό ήταν και το περιεχόμενο τόσο της επιστολής του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και οι προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο που γίνονται από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στη Νέα Υόρκη και τον διαπραγματευτή στη Λευκωσία.

Πρώτον, όπως είπε, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την πολυμερή διάσκεψη ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.

«Στόχος μας δεν είναι απλά να έχουμε μια άτυπη πολυμερή διάσκεψη και να οδηγήσει σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας, ούτε προσεγγίζουμε το Κυπριακό μέσα από τέτοιες εξελίξεις που δεν θα φέρουν θετικό ποτέ», είπε.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, αφορά τη συνάντηση στη Λευκωσία. Τόνισε την ήδη εκφρασθείσα ετοιμότητα που υπάρχει από μέρους του αλλά και τις ήδη γνωστές θέσεις για τα συγκεκριμένα σημεία διέλευσης και είπε ότι αναμένει να γίνει αυτή η συνάντηση το συντομότερο δυνατόν.

«Είμαι έτοιμος από δικής μου πλευράς, το έχω δηλώσει και στα Ηνωμένα Έθνη και αναμένω να δω και αποτελέσματα που θα υπάρξουν», είπε.

Ο Πρόεδρος τόνισε πως ήταν σημαντική για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, εκτός από τη διάσταση των Ηνωμένων Εθνών και η ξεκάθαρη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης που αποδείχθηκε, όπως είπε, όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες.

Υπενθύμισε ότι παρά την επιθυμία της πλευράς μας για Ειδικό Απεσταλμένο στο Κυπριακό αποδέχθηκαν τελικά την πρώτη εισήγηση του ΓΓ του ΟΗΕ για Προσωπικό Απεσταλμένο η οποία απορρίφθηκε από την τ/κ πλευρά.

«Συνεργαστήκαμε με την κυρία Ολγκίν, ήμασταν έτοιμοι να συνεχίσει τις υπηρεσίες, δυστυχώς υπάρχει άρνηση από τουρκικής πλευράς. Προχωρήσαμε με τα 14 μονομερή μέτρα, κάναμε κινήσεις στα ευρωτουρκικά. Όλα αυτά υπέδειξαν στη διεθνή κοινότητα την ξεκάθαρη πολιτική της δικής μας πλευράς», τόνισε.

Σημείωσε επίσης το διεθνές ενδιαφέρον που υπάρχει, που δεν είναι μόνο από τον ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως είπε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ΕΕ, αναφέροντας ότι μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο με τα εργαλεία που διαθέτει, για μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.

«Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό μας, έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, που υλοποιούμε από την πρώτη μέρα. Σιγά σιγά φέρνει αποτελέσματα, ούτε υποτιμώ, ούτε υποβαθμίζω τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις, αλλά εκείνο που μετά βεβαιότητας μπορώ να πω είναι ότι γνωρίζουμε που θέλουμε να πάμε, ξέρουμε τους στόχους μας, ξέρουμε ποιες είναι οι κόκκινες μας γραμμές», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για οποιαδήποτε μορφή λύσης που εκφεύγει του πλαισίου και πως θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Συμπλήρωσε ότι «είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή και είναι δική μας η πατρίδα που υποφέρει και από δική μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό».

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται η πολυμερής συνάντηση, απάντησε ότι δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά έχει ξεκινήσει αυτή η προεργασία για να υπάρξει αποτέλεσμα και πως το βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα μέσα από αυτή την πολυμερή συνάντηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ