Την ανάπτυξη συνεργασίας για ένα «πλαίσιο διαχείρισης» των διαφωνιών μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, θα επιδιώξει ο νέος Γενικός Ελεγκτής, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, όπως είπε σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Καθημερινή».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι αισθάνεται μεγάλη ευθύνη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ρόλο του, σημειώνοντας ότι έγινε μια πολύ καλή δουλειά από τον προκάτοχό του και οι προσδοκίες για το έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αυξήθηκαν.
«Με απασχολεί η εικόνα που έχει η Υπηρεσία», είπε, προσθέτοντας ότι θέλει η Υπηρεσία «να εκπέμπει δυναμισμό αλλά παράλληλα και σεβασμό προς τον ελεγχόμενο».
Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η απόφαση του δικαστηρίου για παύση του προκατόχου του, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί ότι η απόφαση θέτει περιορισμούς, όρια ή φραγμούς για το πώς θα εργαστεί. «Το στοίχημα είναι να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας εντός των ορίων που καθορίζει το Σύνταγμα και η νομοθεσία», είπε, σημειώνοντας ότι «το ύφος που θέλω να δώσουμε στο πώς επικοινωνούμε το έργο μας είναι στο πλαίσιο που έθεσε η απόφαση».
Πρόσθεσε ότι η εξωστρέφεια είναι απαραίτητη για να συνεχιστεί η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στην κοινωνία και την Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι θα διατηρηθεί η θέση Εκπροσώπου Τύπου, αν και μπορεί να δημιουργηθεί ομάδα, αντί για ένα άτομο.
Απάντησε, επίσης, ότι δεν τίθεται προς συζήτηση το θέμα της έκδοσης ξεχωριστών εκθέσεων. «Θα εκδίδεται ειδική έκθεση για κάθε έρευνα. Όσες καλές πρακτικές εφάρμοσε ο προκάτοχος μου, φυσικά και θα τις διατηρήσω», ανέφερε.
Κληθείς να εκφράσει τη γνώμη του για τη δικαστική διαμάχη των θεσμών, είπε ότι πρέπει να αξιολογηθεί η εμπειρία με πιο ήρεμο τρόπο, «να αντιληφθούμε τι πήγε λάθος, χωρίς να υποτιμούμε είτε το πρόσωπο είτε τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ο σεβασμός της κοινωνίας έναντι της δικαστικής εξουσίας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί.
Ερωτηθείς για το πώς επιθυμεί να είναι η σχέση του με τη Νομική Υπηρεσία, είπε ότι ο στόχος είναι η πάταξη της διαφθοράς και για να περιοριστεί η διαφθορά «δεν αρκεί η δουλειά μιας Υπηρεσίας και μόνο». Σημείωσε ότι πρώτιστο μέλημά του είναι να αναπτύξει συνεργασίες, ιδιαίτερα με τη Νομική Υπηρεσία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε και πάντοτε να συμφωνούμε», σημείωσε.
Είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας επικοινώνησε μαζί του και συμφώνησαν σε συνάντηση. «Θα επιδιώξω με τον κ. Σαββίδη, μεταξύ άλλων, να βάλουμε ένα πλαίσιο διαχείρισης των διαφωνιών μας. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Άλλωστε η Νομική Υπηρεσία είναι ο νομικός σύμβουλος και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», επισήμανε.
Αναφέροντας ότι ο εκσυγχρονισμός αποτελεί απαραίτητο στοιχείο και ο εντοπισμός λαθών είναι κάτι το πολύ υγιές, είπε ότι δεν αποτέλεσε προϋπόθεση εκ μέρους του Προέδρου η αποδοχή από τον ίδιο της μεταρρύθμισης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Σημείωσε ότι η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου του ανέφεραν ότι είναι σε εξέλιξη η μεταρρύθμιση. «Μου παρέθεσαν κάποιες πρόνοιες και μου είπαν ότι ευελπιστούν ότι θα είμαι θετικός. Αναμφιβόλως τάσσομαι με θετική διάθεση σε όποια αλλαγή θα εκσυγχρονίσει την Υπηρεσία. Όμως θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να ταχθώ θετικά σε κάτι που ακόμη είναι προς διαμόρφωση», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι όταν ενημερωθεί με λεπτομέρεια για τις αλλαγές που προωθούνται, «τότε με ειλικρίνεια θα πω τις απόψεις μου», σημειώνοντας ότι οι θέσεις του αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας της Υπηρεσίας.
Κληθείς να σχολιάσει ότι με την προηγούμενη θέση του στον ΟΑΥ ήταν ελεγχόμενος, ενώ τώρα θα κληθεί να ελέγξει τον Οργανισμό, είπε ότι υπάρχουν οδηγίες για το πώς διασφαλίζεται ο σωστός έλεγχος σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι οι γνώσεις του μπορούν να βοηθήσουν για πιο στοχευμένο έλεγχο.
Πηγή: ΚΥΠΕ