Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Limassol

Αντιδράσεις μελών Επιτροπής Θεσμών για παύση Οδυσσέα

Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή σχολίασαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, η οποία συνέπεσε με την ανακοίνωση της απόφασης για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ορισμένοι Βουλευτές είπαν ότι η απόφαση πρέπει να γίνει αποδεκτή και σεβαστή, ενώ άλλοι τάχθηκαν ενάντια στην απόφαση, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, υπέδειξε ότι οι αποφάσεις των Δικαστηρίων πρέπει να είναι αποδεκτές και σεβαστές. Είπε ότι δεν τιμά τους θεσμούς το ότι οδηγήθηκε το θέμα σε δίκη, προσθέτοντας ότι μπορούσε να αποτραπεί.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, είπε ότι πρέπει να είναι σεβαστή η απόφαση του Δικαστηρίου. Παράλληλα, ζήτησε να μην επικρατήσει η ισοπέδωση των πάντων.

Σε δηλώσεις της στο περιθώριο της συνεδρίας της Επιτροπής, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι «σήμερα ήταν μια ακόμα μαύρη σελίδα για την Κύπρο». Επιπλέον, έδωσε παραδείγματα από τις περιπτώσεις όπου ο Γενικός Ελεγκτής τεκμηρίωσε την ύπαρξη διαφθοράς «με δεδομένα που άφησαν εκτεθειμένη την εκτελεστική εξουσία». Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, συνέχισε, ήταν η αιχμή του δόρατος για την πάταξη της διαφθοράς.

Και επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για Μεξικό, θέλω να του υπενθυμίσω ποια Κυβέρνηση κατάντησε την Κύπρο Μεξικό. Η Κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλος και τότε δεν μίλησε ούτε για τα χρυσά διαβατήρια που μας διέσυραν διεθνώς, απλώς εντέχνως επέβαλαν σιωπή», τόνισε. «Η φίμωση και αυτή η επίδειξη δύναμης και παντοκρατορίας δεν θα περάσει στον λαό», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, σημείωσε ότι οι παρενέργειες της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα είναι τεράστιες και θα δημιουργήσουν αρνητικές συνέπειες, που θα δημιουργούνταν όποια κι αν ήταν η απόφαση. Σημείωσε ότι η απόφαση δικαστηρίου υπόκειται σε κριτική, και πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν και πολιτικές διαστάσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι «χάνουμε ένα έντιμο συναγωνιστή».

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίας, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης «έχει αποκλειστεί, έχει απορριφθεί από ένα πολιτικό σύστημα που δεν μπορούσε να κατανοήσει τις δυνατότητες και τις προσπάθειες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο σύνολό της υπό την καθοδήγηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επ’ ωφελεία του κυπριακού λαού».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, επεσήμανε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήταν ο κρατικός αξιωματούχος που έκανε τη διαφορά και τέλεσε τα καθήκοντά του άψογα για το καλώς νοούμενο συμφέρον, προσθέτοντας ότι κάθε Κύπριος ήταν περήφανος. Όσον αφορά την απόφαση του Δικαστηρίου είπε ότι κάθε απόφαση υπόκειται σε κριτική και κανείς δεν έχει το αλάθητο.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι οι Βουλευτές οφείλουν να κάνουν ό,τι μπορούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους για διαφύλαξη των θεσμών, επισημαίνοντας ότι είναι σεβαστή η απόφαση του Δικαστηρίου. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, όπως είπε, έκανε καλά και η Βουλή και η εκτελεστική εξουσία οφείλουν να σταθούν στα καλά, ώστε το νέο Ελεγκτικό Συμβούλιο να έχει τον πήχη ψηλά.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι «οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή μάς βοηθούσαν να κάνουμε τη δουλειά μας, γιατί τις πλείστες φορές η εκτελεστική εξουσία αρνούνταν να μας δώσει πληροφορίες ή μας έδινε τις πληροφορίες που ήθελε εκείνη».

Σε δηλώσεις της στο περιθώριο της συνεδρίας, η κ. Ατταλίδου υπογράμμισε ότι εκείνοι που έφεραν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ενώπιον της δικαιοσύνης και ζήτησαν την παύση του είναι εκείνοι οι οποίοι λόγω της θέσης τους στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη έχουν σύγκρουση συμφέροντος για πάρα πολλά από τα σκάνδαλα, τα οποία ερευνώνται τώρα και για τα οποία ο πολίτης της Κύπρου θα πληρώνει για πολλές δεκαετίες το αποτέλεσμα αυτής της διαφθοράς».

Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα «να δούμε ενώπιον δικαστηρίου επιτέλους όσους ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα τα οποία δημιούργησαν κόστος για τους πολίτες, όσους πλούτισαν χρησιμοποιώντας τη θέση τους, όσους έχουν διασύρει την Κύπρο».

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι από τη θητεία της προηγούμενης Γενικής Ελέγκτριας ο ίδιος είχε εισηγηθεί και επέμενε ότι έπρεπε να θεσπιστεί υπηρεσία για τα όρια, τις αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Είπε ότι δεν μπορεί να διαγράφεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου 209 σελίδων και επεσήμανε ότι είναι άκυρο και υπονομευτικό των θεσμών να αμφισβητείται η απόφαση αυτή.

Πηγή: ΚΥΠΕ