Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
25 C
Limassol

Σήμερα η απόφαση για παύση ή όχι του Γενικού Ελεγκτή

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο συνέρχεται ως Συμβούλιο, θα ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη την απόφασή του, σε σχέση με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, λόγω “ανάρμοστης συμπεριφοράς”.

Η απόφαση, η οποία θα καθορίσει την παύση ή όχι του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αναμένεται να δοθεί στις 09:30 από τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, Αντώνη Λιάτσο.

Οι δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία διενεργήθηκε τέλος Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουλίου του 2024, έδωσαν σκληρή μάχη, ώστε να πείσουν το Συμβούλιο ότι στη βάση συγκεκριμένων γεγονότων υπήρξε ή όχι ανάρμοστη συμπεριφορά, με το Συμβούλιο να επιφυλάσσει να ανακοινώσει την απόφασή του για σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου του 2024.

Η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είχε κατατεθεί στις 26 Απριλίου, βάσει του άρθρου 115 του σχετικού νόμου του Συντάγματος, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου του 2024.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αίτησης είχε κληθεί μόνο ένας μάρτυρας από την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή. Συγκεκριμένα, κλήθηκε στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού INTOSAI, ο Υπεύθυνος του Προγράμματος για την Ανεξαρτησία των Ελεγκτικών Υπηρεσιών, Freddy Yves Ndjemba.

Από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, δεν είχε κληθεί κάποιος μάρτυρας, με τους δικηγόρους του να περιορίζονται σε νομικά επιχειρήματα, τα οποία -όπως ισχυρίζονταν- αποδείκνυαν την «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Γενικού Ελεγκτή.

Τον Γενικό Εισαγγελέα υποστηρίξαν κατά τη διαδικασία τα δικηγορικά γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λέανδρου Παπαφιλίππου, ενώ τον Γενικό Ελεγκτή εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Τζο Τριανταφυλλίδης, Πάμπος Ιωαννίδης και Χρίστος Κληρίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ