Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
25 C
Limassol

Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία θεσμικά φαινόμενα

Του Πατριάρχη

Η εβδομάδα αυτή επιφυλάσσει σημαντικές εξελίξεις. Δεν αναφέρομαι στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, η οποία εκτιμώ από την πληροφόρηση που υπάρχει, ότι θα γίνει, αλλά για να κλείσουν στόματα, θα την ανακοινώσουν επισήμως και πανηγυρικά τη Πέμπτη στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το πλέον σημαντικό γεγονός αυτής της εβδομάδας, είναι η αναμενόμενη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, για την αίτηση απόλυσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Οι αποφάσεις αυτού του είδους, δεν είναι, ναι μεν αλλά, έστω και αν η γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την ετυμηγορία δεν είναι ισοπεδωτική. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές, που χρυσώνεται το χάπι, με προσεκτικές διατυπώσεις χωρίς όμως να αλλάζουν το αποτέλεσμα.

Λοιπόν το αποτέλεσμα θα είναι καθαρό. Είτε απολύεται ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είτε παραμένει. Από κει και πέρα, αν και θα έχει μια σημασία, δεν θα αλλάξει τίποτα, αν η απόφαση είναι ομόφωνη, αν ληφθεί με πλειοψηφία και τι είδους πλειοψηφία θα είναι αυτή.

Δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας για να λήξει με ισοπαλία και να πάει σε παράταση και πέναλτι.

Αν λοιπόν εγκριθεί η αίτηση του γενικού Εισαγγελέα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μαζεύει τα πράγματα του και πάει σπίτι του.

Αν δεν απορριφθεί η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, τότε αυτοί που πάνε σπίτια τους είναι ο Γιώργος Σαββίδης και ο Σάββας Αγγελίδης, όχι γιατί είναι υποχρεωμένοι, αλλά γιατί ηθικώς δεν θα έχουν άλλη επιλογή.

Την Πέμπτη, όποια απόφαση και αν έχει ληφθεί την προηγούμενη ημέρα θα μας βρει χωρίς τους επικεφαλής σε έναν από τους δύο θεσμούς. Είτε τη Νομική Υπηρεσία είτε στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Θα έλεγα πως αυτή είναι μια εξέλιξη η οποία θα έπρεπε να έχει προκύψει πολύ καιρό πριν, όταν είχε γίνει αντιληπτό πως οι δύο Υπηρεσίες δεν μπορούσαν να συνεργαστούν, όχι γιατί είχαν κάποιο πρόβλημα ως μηχανισμοί, αλλά γιατί ήταν φανερό πως υπήρχαν πλέον διαφορές σε προσωπικό επίπεδο.

Επειδή όμως ότι δεν λύνεται κόβεται, ακόμα και αν δεν προέκυπτε η αίτηση απόλυσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το πρόβλημα στη συνεργασία Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, θα λυθεί με τον εκσυγχρονισμό που εξήγγειλε ο Πρόεδρος.

Τέλος  στα δύο ανεξέλεγκτα καπέλα του Γενικού Εισαγγελέα, τέλος και στη ανεξέλεγκτη μονοκρατορία του Γενικού Ελεγκτή.

Αυτό ούτως ή άλλως θα συμβεί έστω και αν την Τετάρτη, έχουμε απολύσεις ή παραιτήσεις.

Πάρτε ομπρέλες, θα βρέξει!