Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
25 C
Limassol

Που πας ρε Καραμήτρο;

Του Πατριάρχη

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απείλησε το ΝΑΤΟ με πόλεμο, αν επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα, τα οποία μπορούν να πλήξουν στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Το ότι μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια καταστροφή, με τα πυρηνικά που διαθέτει, το αντιλαμβάνεται ο καθένας, αλλά δεν νομίζω πως είναι στις προθέσεις του, γιατί γνωρίζει ότι το τίμημα θα το πληρώσει και η χώρα του. Εκτός αυτού, η συνεχής επίκληση της πιθανότητα χρήσης πυρηνικών, μάλλον δείχνει αδυναμία, αφού εδώ και τρία χρόνια πολεμάει με μία χώρα 30 φορές μικρότερη σε έδαφος και 5 φορές μικρότερη σε πληθυσμό, χωρίς να έχει καταφέρει να καταλάβει, ακόμα και τις περιοχές που στα χαρτιά θεωρεί ως ρωσικό έδαφος και τις έχει προσαρτήσει… χωρίς να μπορεί να τις προσαρτήσει.

Όταν καθημερινώς δέχεται επιθέσεις με χτυπήματα από φτηνά ουκρανικά drones σε σημαντικές υποδομές της, όταν της βυθίζουν πλοία στη Σεβαστούπολη, μεταξύ των οποίων και τη ναυαρχίδα της και όταν καταλαμβάνουν ρωσικό έδαφος στο Κουρσκ… ταιριάζει η αργκό φράση της νεοελληνικής, «που πας ρε Καραμήτρο;»

Μπορεί οι απειλές για πόλεμο με το ΝΑΤΟ να χρησιμεύουν για εσωτερική κατανάλωση, αλλά στη πραγματικότητα είναι τουλάχιστον αστείες.

Ακόμα και πριν την εισβολή και τις κυρώσεις η ρωσική οικονομία ήταν αντίστοιχη μιας μικρής οικονομίας χώρας της Δύσης.

Το 2020 το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) των ΗΠΑ ήταν $21 τρισεκατομμύρια και της Ρωσίας $1,5 τρισεκατομμύρια. Μιλάμε για χαοτική διαφορά ακόμα και αν η οικονομία της Ρωσίας συγκριθεί με αυτή των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες είναι και χώρες του ΝΑΤΟ. Τα κράτη της Ευρωζώνης το 2020 είχαν ΑΕΠ $13 τρισεκατομμύρια, και αν υπολογίσει κάποιος τα $2,7 τρισεκατομμύρια της Βρετανίας, το $1,7 τρισεκατομμύριο του Καναδά και τους υψηλότερους δείκτες ΑΕΠ άλλων δυτικών χωρών, αντιλαμβάνεται πως η Ρωσία δεν μπορεί να διανοηθεί τέτοιο πόλεμο.

Μπορεί η επίκληση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να δημιουργεί έξαρση στη Ρωσία, αλλά παραλείπεται να αναφερθεί ότι αν και τότε δεν είχε την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, θα είχε πρόβλημα να φτάσει ο Κόκκινος Στρατός στο Βερολίνο.

Τα περί πολέμου της Ρωσίας με την Δύση, είναι μέρος της προπαγάνδας του Κρεμλίνου, γιατί αν πραγματικά πολεμούσε με την Δύση, ο πόλεμος δεν θα διαρκούσε τρία χρόνια.

Αφού ο Πούτιν είναι και θρησκευόμενος, ας τον φωτίσει ο Θεός, να τελειώνει με τους Δονκιχωτισμούς και τις φαντασιώσεις ότι είναι ο νέος Μέγας Πέτρος.

Φώτισον!