Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
23 C
Limassol

Η Κύπρος ενδιαφέρεται για τη θέση του Επιτρόπου για τη Μεσόγειο λέει στο Politico ο ΠτΔ

Η Κύπρος μπορεί να προσφέρει στην πολιτική της ΕΕ για τη Μεσόγειο και ενδιαφέρεται για το νέο χαρτοφυλάκιο Επιτρόπου που θα ασχολείται με ζητήματα που σχετίζονται με τη Μεσόγειο, σύμφωνα με συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην ανταποκρίτρια της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Politico στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται, ο ΠτΔ ανέφερε στο Politico πως η χώρα έχει πολλά να προσφέρει στη ναυτιλία και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν την περιοχή. Όπως υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα, το νέο χαρτοφυλάκιο θα εστιάσει σε οικονομικά ζητήματα καθώς και στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων, καθώς και τη μετανάστευση, από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημειώνεται, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε στο Politico πως βλέπει την αξία του χαρτοφυλακίου ωστόσο δεν εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ζητήσει τις προτάσεις των κρατών μελών για τα ονόματα των Επιτρόπων και αναμένεται να καταλήξει τις επόμενες εβδομάδες.

«Μπορούμε να συνεισφέρουμε σε θέματα που σχετίζονται με τη ναυτιλία και τη Μεσόγειο» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη, επισημαίνοντας πως «είναι μετά από δικές μας παροτρύνσεις που η Πρόεδρος ένιωσε την ανάγκη να έχει έναν Επίτροπο να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό».

«Θα πρέπει να δούμε στην πράξη τι σημαίνει το χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο, ποιες είναι οι εξουσίες, ποιες είναι οι αρμοδιότητες, ποιο είναι το πεδίο δραστηριότητας», σημείωσε ο ΠτΔ, προσθέτοντας πως έχει συζητήσει και άλλα χαρτοφυλάκια με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέντευξη ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα πως αναμένει «σημαντικό» χαρτοφυλάκιο για τη χώρα. «Δεν είμαστε πλέον ένα νέο κράτος μέλος, έχουμε 20 χρόνια εμπειρίας, έχουμε ασκήσει μια Προεδρία και κατά το πρώτο μισό του 2026 θα ασκήσουμε τη δεύτερη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ» σημείωσε.

«Τώρα θέλουμε ένα χαρτοφυλάκιο όπου πιστεύουμε πως ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει προστιθέμενη αξία» επεσήμανε.

Το άρθρο κάνει λόγο για ένα συμβολικό έτος για την Κύπρο, «καθώς συμπληρώνει πενήντα χρόνια μετά την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο ως απάντηση σε ένα πραξικόπημα με στήριξη από την Ελλάδα, καθώς και 20 χρόνια από όταν έγινε κράτος μέλος της ΕΕ» όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Σχολιάζοντας το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για θετική δυναμική προς την κατεύθυνση επανέναρξης διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός πως η διαίρεση μεταξύ των δύο πλευρών έχει εδραιωθεί περισσότερο από ποτέ.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε για μια νέα προσπάθεια, μια νέα πρωτοβουλία» ανέφερε ο ΠτΔ, προτείνοντας την ανάληψη «γενναίων βημάτων» στους επόμενους μήνες. «Βλέπουμε από τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα πως δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις. Ανά πάσα στιγμή, ένα περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη στην Κύπρο και να επηρεάσει την περιοχή. Η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι λύση» είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την έκκλησή του για έναν ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για τον διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας από την ΕΕ για το ζήτημα.

«Εκεί όπου υπάρχουν ακόμα διαφωνίες με την Τουρκία, η απάντηση βρίσκεται στην ΕΕ. Η εμπλοκή της ΕΕ θα έχει ως αποτέλεσμα μια λύση που θα ωφελεί και την ΕΕ και την Τουρκία» ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ