Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
19 C
Limassol

Δεν μπορεί να καταργηθεί η αναλογιστική μείωση για πρόωρη σύνταξη, λέει ο Παναγιώτου

H αναλογιστική μείωση για την πρόωρη συνταξιοδότηση δεν μπορεί να καταργηθεί, ξεκαθάρισε την Τρίτη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος ανέφερε πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε λειτουργικά τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, κάτι το οποίο για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό, με κόστος που θα ανέρχεται ετησίως σε 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σε δηλώσεις του για τη συζήτηση σε σχέση με το θέμα των συντάξεων κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Συμβούλιου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΣΚΑ) με τις οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε πως αν η προσδοκία κάποιων κοινωνικών εταίρων είναι η κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης «τότε δυστυχώς δεν είναι μια προσδοκία η οποία μπορεί να ικανοποιηθεί, και αυτό είναι κάτι που έχει καταστεί σαφές εξ αρχής».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας έγιναν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρία, κατά την οποία, όπως είπε ο ίδιος, παρουσιάστηκε η πρόταση που έχει διαμορφωθεί από το Υπουργείο του, για την στοχευμένη ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης, σχετικά με την πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ τέθηκαν εκ μέρους των μελών του Συμβουλίου συγκεκριμένα ερωτήματα, για τα οποία παρουσιάστηκαν στοιχεία μέσα από τα οποία διαμορφώνονται οι απαντήσεις, ώστε να μπορούν να βρίσκονται όλοι «στην ίδια σελίδα».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Παναγιώτου όπως διαφαίνεται η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους ενδεχομένως να μην ολοκληρωθεί σήμερα. Όπως είπε, αν αυτή δεν ολοκληρωθεί θα χρειαστεί εντός των επόμενων ημερών να συναντηθούν εκ νέου, ώστε η συζήτηση να ολοκληρωθεί.

Ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η Κυβέρνηση διαθέτει την απαραίτητη κοινωνική βούληση, ώστε να δώσει τη δυνατότητα για μια στοχευμένη ελάφρυνση προς τους εργαζόμενους, οι όποιοι εργάστηκαν για πάρα πολλά χρόνια».

Όπως είπε «οι εργαζόμενοι αυτοί συναποτελούνται κυρίως από εργαζόμενους που έχουν απασχοληθεί σε επαγγέλματα που είναι κατά κύριο λόγο χειρωνακτικά και σε μεγάλο βαθμό απαιτητικά, και θεωρούμε ότι μέσα από την εξέλιξη της συζήτησης υπάρχει η δυνατότητα ώστε να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συναινέσεις, που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε με τα επόμενα βήματα».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει ανεξαιρέτως των αντιδράσεων, ο κ. Παναγιώτου είπε πως λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων, τόσον των εργοδοτικών οργανώσεων, όσο και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Επισήμανε ότι «οι αντιδράσεις δεν είναι αρνητικές, καθώς η πλειοψηφία των κοινωνικών εταίρων, που συμμετέχουν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, έχουν ήδη εκφραστεί θετικά».

«Κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν επιφυλάξεις, που εάν αυτές προκύπτουνε επειδή υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία επί της ουσίας, τότε εκ των πραγμάτων θα είναι δύσκολη η γεφύρωσή τους. Δηλαδή, η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η αναλογιστική μείωση για την πρόωρη συνταξιοδότηση δεν μπορεί να καταργηθεί. Γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε λειτουργικά τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, κάτι το οποίο για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό, με κόστος που ανέρχεται ετησίως σε 100 εκ. ευρώ», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «αν αυτή είναι η προσδοκία οποιουδήποτε εκ των κοινωνικών εταίρων, τότε δυστυχώς, δεν είναι μια προσδοκία η οποία μπορεί να ικανοποιηθεί και αυτό είναι κάτι που έχει καταστεί σαφές εξ αρχής».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «εάν γίνεται κατανοητό και αποδεκτό ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα μπορεί να παρασχεθεί η δυνατότητα για στοχεύμενη ελάφρυνση με συγκεκριμένα κριτήρια, τότε, θεωρώ πως υπάρχει το περιθώριο για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε, έτσι ώστε να ομογνωμήσουμε και να παρουσιάσουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο να είναι από όλους αποδεκτό».

Πρόσθεσε πως «εάν αυτό δεν μπορεί να καταστεί εφικτό η Κυβέρνησή έχει την αρμοδιότητα να λάβει τις αποφάσεις της για να διαμορφώσει νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και αν αυτό συγκεντρώσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, τότε να τεθεί σε εφαρμογή και την επόμενη της δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας ως νόμου περίπου 11 χιλιάδες σημερινοί συνταξιούχοι να επωφεληθούν με αύξηση των συνταξιοδοτικών τους απολαβών, με πόσο το οποίο να ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 800 ευρώ” για κάθε δικαιούχο.

«Αν όχι», συμπλήρωσε, «τότε θα συνεχίσει να ισχύει η υφιστάμενη κατάσταση. Όμως, ας αφήσουμε το διάλογο να εξελιχθεί και αισιοδοξώ ότι θα καταστεί εφικτό να διαμορφωθούν ικανοποιητικές συναινέσεις», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα οδηγηθεί το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως στη Βουλή, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως στόχος είναι ο διάλογος να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας ότι «ήδη έχει συμπληρωθεί ένας και πλέον χρόνος από την εκκίνηση αυτή της συζήτησης, για ένα θέμα που περισσότερο από δέκα χρόνια θεωρείτο κλειστό και ρυθμισμένο και οποιαδήποτε προσπάθεια για διαφοροποίηση της ρύθμισης που ισχύει από το 2012 -σύμφωνα με την οποία όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται πριν τα 65 υπόκεινται στην αναλογιστική μείωση- δεν γινόταν αποδεκτή».

Είπε ότι αναμένει πως μέσα στο επόμενο διάστημα ο διάλογος θα ολοκληρωθεί, ώστε να μπορέσουν εντός του 2024 να καταλήξουν με την εφαρμογή της ρύθμισης που τελικά θα πάρει το δρόμο της νομοθετικής αλλαγής.

Αισιοδοξία για κατάληξη σε συμφωνία στην οικοδομική βιομηχανία

Σε ό,τι αφορά στη σύμβαση για οικοδομική βιομηχανία και τη συνάντηση που είχαν το πρωί οι κοινωνικοί εταίροι στην οικοδομική βιομηχανία, ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κατάθεση ενώπιον των κοινωνικών εταίρων στην οικοδομική βιομηχανία της μεσολαβητικής πρότασης, που έχει παρουσιαστεί προφορικά κατά την τελευταία τους συνάντηση, «θα λειτουργήσει καταλυτικά».

Εκτίμησε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταλήξουν σε συμφωνία, για να σημειώσει πως «οι κοινωνικοί εταίροι της οικοδομικής βιομηχανίας χαρακτηρίζονται από ωριμότητα και σοβαρότητα, που θα βοηθήσει σημαντικά, έτσι ώστε να καταφέρουμε να συμφωνήσουμε».

Πηγή: ΚΥΠΕ